Zilele călduroase de primăvară se apropie cu pași repezi și îți vei dori să petreci cât mai mult timp în aer liber. Poți îmbina plăcutul cu utilul: este momentul perfect să-ți aranjezi curtea și peluza sau grădina. Iată cum trebuie să procedez: 

Primul pas: curățenia generală

Cu toate că n-a fost o iarnă grea, cu siguranță vei fi nevoit să îți pregătești, în primul rând, „terenul de luptă”. Curtea și terasa sunt locurile în care îți vei bea de-acum încolo cafeaua de dimineață, unde vei face grătare și te vei destinde împreună cu familia și prietenii. 

Verifică eventualele crăpături apărute în perioada friguroasă. Dacă situația este prea gravă, te poți gândi să schimbi sau să îți pui gresie exterior. Dacă, la capitolul „aspect”, tu ești singurul care ia decizia finală, trebuie să știi că cea lucioasă are dezavantajul de a fi mai alunecoasă, dar este mai ușor de întreținut, în timp ce la cea mată, situația stă exact invers. 

După ce ai terminat cu terasa și curtea, poți trece la grădină sau peluză. În primul rând, vei avea de adunat frunzele moarte de pe jos și de curățat copacii. 

Al doilea pas: aplică îngrășăminte și erbicide

Este bine să folosești îngrășăminte pentru a avea un gazon sănătos și o grădină deosebită. Cel mai bun rămâne bălegarul, chiar dacă mirosul său este neplăcut. Poți folosi, însă, și zaț de cafea, care este un îngrășământ natural, bogat în azot, fosfor, minerale și potasiu. Poți începe să-l strângi încă din timpul iernii, pentru a avea cantități suficiente. Zațul poate fi folosit și pentru plantele de ghiveci, în amestec cu pământul. 

Te poți folosi de ce ai prin casă și pentru prepararea erbicidelor. Oțetul amestecat cu sare sau mălaiul te vor scăpa de buruieni. Atenție, însă! Nu sădi tot acum, dacă ai aplicat erbicide. Acestea vor împiedica și creșterea gazonului sau a plantelor. Așteaptă să mai treacă câteva săptămâni. 

Al treilea pas: pregătește-ți grădina de flori

În primul rând, trebuie să verifici nivelul pH-ului din sol. Vei avea nevoie de un kit compus din hârtie de pH și apă distilată. Valorile optime sunt cuprinse între 6 și 7. Dacă nivelul este prea scăzut, aplică un strat de rumeguș, iar dacă este prea ridicat, îl poți echilibra prin aplicarea de cenușă. Nu folosi erbicide înainte de sădirea bulbilor, ci înlătură manual buruienile. 

Primăvara poți planta bulbi de iris, gladiolă, crin, dalie sau begonie. Florile de primăvară precum zambilele, narcisele și lalelele se plantează toamna. Tot acum, va trebui să tunzi și să stropești trandafirii și, pentru că am ajuns la capitolul spini, îți poți planta și un gard viu. Alege însă cu atenție locul, pentru că acesta va fi foarte greu de mutat. 

Aceștia sunt cei trei pași importanți pe care îi avea de parcurs pentru a avea o curte și o grădină de efect. Urmează-i cu încredere și bucură-te de primăvară! 

Sursa foto: unsplash.com/Shelley Pauls

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda