shutterstock_700232692.jpg

Berea este cea mai consumată băutură alcoolică din întreaga lume și vine în nenumărate forme, culori și arome.

Origine, istorie și mod de producere
Tipuri de bere existente în lume
Berea și sănătatea. Argumentul suprem să mai bei încă una
Între mit și adevăr: berea îngrașă?
Berea și mâncarea. Cum le asociem?

Origine, istorie și mod de producere

Berea își are începuturile cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Originea berii nu este cunoscută cu exactitate, însă toate sursele ar confirma, se pare, faptul că totul a început de la pâinea care s-a udat și a intrat într-un proces de fermentare. Ce putem spune însă este că cele mai vechi „urme” de bere datează încă din anii 3500-2900 î. Hr., iar în ziua de astăzi există, în toată lumea, 20.000 de tipuri de bere. Acestea sunt îmbuteliate în 180 de moduri diferite.

Interesant este și faptul că femeile erau cei mai pricepuți berari înainte, iar zeițele Siris și Nimkasi erau patroanele acestei băuturi alcoolice. În anul 2013, țara noastră se afla pe locul șase în Europa la consumul de bere. Atunci, statisticile arătau 90 de litri de bere consumată, în fiecare an, pe cap de locuitor.

shutterstock 565016275

Cum se produce berea?

Această băutură alcoolică este obținută, de cele mai multe ori, din cereale (orz, grâu, porumb sau secară), cereale din care se produce amidonul, care apoi este fermentat cu ajutorul drojdiei. Și pentru că nu peste tot în lume procesul este identic, în Brazilia amidonul se produce din cartofi, iar în Africa berea se face din rădăcina unei plante a cărei rădăcină este bogată în amidon.

Hameiul este cel care îi dă berii gustul său unic și aroma excelentă, dar există și unele sortimente de bere care sunt aromatizate cu fructe sau cu ierburi și mirodenii.

Însă, în general, principiul de bază este același, iar berea se prepară în urma unui proces ce constă în cinci pași:

1. Germinarea orzului

Primul pas în procesul de fabricare a berii este germinarea orzului, adică obținerea malțului. Boabele de orz germinează în condiții de umiditate și acest lucru va transforma amidonul din bob în maltoză.

2. Măcinarea malțului

Cel de-al doilea pas constă în măcinarea malțului și amestecarea acestuia cu apă caldă, pentru a se obține un lichid dulce, numit „must de bere”. Zaharurile din malț trec acum în apă.

3. Adăugarea hameiului

Pentru următorul pas, se fierbe „mustul de bere” și se adaugă hameiul pentru a-i da berii aroma unică pe care o cunoaștem cu toții. Însă ceea ce nu știe multă lume este faptul că hameiul nu oferă doar un gust deosebit berii, ci ajută și la conservarea acesteia.

Aroma dată de hamei depinde de varietate și utilizare, astfel că hameiul fiert împreună cu berea produce un gust amar mai puternic decât în cazul în care hameiul este adăugat în ultimele minute din procesul de fierbere (în ultimele 10 minute pentru o intensitate mai mică, în ultimele 2-3 minute pentru o intensitate mai mare și un gust mai pronunțat).

4. Fermentarea

După ce amestecul este lăsat să se răcească puțin, se adaugă drojdia de bere și procesul de fermentare poate să înceapă.

Amestecul, înainte de a se adăuga drojdia, trebuie să fie „călduț” pentru ca celulele drojdiei să nu moară la o temperatură prea ridicată, dar nici să existe riscul să nu își facă efectul, din cauza unei temperaturi prea scăzute.

Acest proces durează aproximativ câteva săptămâni, după care urmează procesul de filtrare a berii.

5. Filtrarea berii

Ultimul pas este filtrarea berii, pentru ca aceasta să fie limpede. Apoi, berea se îmbuteliază (în butoiașe metalice, din oțel sau din aluminiu, în sticle, în doze sau în sticle de plastic – PET) și se comercializează.

Acesta este procesul de fabricare a berii, pe scurt. În realitate, fiecare detaliu contează și fiecare mică acțiune efectuată greșit poate să strice întreg procesul de fabricare a acestei băuturi.

shutterstock 518778205

Tipuri de bere existente în lume

  • Bere neagră filtrată;
  • Bere neagră nefiltrată;
  • Bere fără alcool;
  • Bere blondă superioară;
  • Bere blondă pasteurizată;
  • Bere blondă nepasteurizată;
  • Cremă de bere;
  • Bere brună;
  • Bere cu lămâie.

shutterstock 120712003

Există două tipuri de bază: Ale și Lager.

Ale este cel mai vechi tip de bere din lume, cel tradițional, iar Lager a fost descoperit acum aproximativ 200 de ani. Diferența principală dintre aceste două tipuri de bază este drojdia folosită.

Astfel, berea Ale are un gust mai puternic, mai parfumat și o aromă mai intensă, iar temperatura de servire este mai ridicată (între 7 și 12 grade Celsius).

Berea Lager se servește la temperaturi mai scăzute (între 3 și 7 grade Celsius), iar gustul acestei băuturi este mai fin, berea Lager fiind și foarte carbogazoasă.  Berea Lager include și alte categorii de bere, printre care: pilsner (din această categorie fac parte brandurile cunoscute: Stella Artois, Heineken, Grolsch), rauchbier, bock, doppelbock (bere neagră) etc.

Bere filtrată și bere nefiltrată. Care e diferența?

Acum că am aflat care sunt tipurile și categoriile principale de bere, hai să aflăm care este diferența dintre berea filtrată și berea nefiltrată.

De cele mai multe ori, berea pe care o bem este filtrată. Acest lucru înseamnă că substanțele care produc tulburarea berii sunt înlăturate în totalitate din băutură.

Berea nefiltrată este cea căreia nu i se înlătură substanțele care produc tulburarea berii, la finalizarea procesului de fermentație.

Ce este interesant de știut este faptul că berea nefiltrată este mai sănătoasă decât cea filtrată deoarece conține o mulțime de substanțe nutritive, datorită drojdiei și malțului din orz.

O altă diferență dintre aceste două tipuri de bere este faptul că berea nefiltrată face mai puțină spumă decât berea filtrată. Acesteia din urmă i se adaugă în fabrică CO2 pentru a deveni acidulată.

Nu în ultimul rând, berea filtrată are un gust mai puțin pregnant decât berea nefiltrată și o aromă mai redusă.

Pont: Se spune că berea nefiltrată conține o cantitate mare de vitamine B, datorită drojdiei. De aceea, efectul mahmurelii poate fi mult mai redus dacă alegi să consumi bere nefiltrată.

shutterstock 475717549

Ce este berea artizanală?

Berea artizanală a devenit din ce în ce mai populară. Aceasta se produce în cantități mici, însă poate fi făcută și acasă, pentru consum propriu. Acest tip de bere presupune folosirea ingredientelor naturale, dar și a fermentației naturale.

Berea artizanală are un gust mai puternic, mai puțin acid și mai aromat decât celelalte tipuri de bere și nu conține ingrediente precum conservanți sau alte categorii de aditivi. Acest tip de bere este produs pentru cei care iubesc berea pură și gustul ei adevărat.

Dacă nu ai încercat încă acest tip de bere, îți recomandăm să o faci. Doar așa vei descoperi o aromă intensă de bere adevărată!

shutterstock 192593051 12

Berea și sănătatea. Argumentul suprem să mai bei încă una

Berea nu este doar o băutură gustoasă. Berea are și beneficii asupra sănătății noastre. Dacă până acum credeai că berea conține doar calorii, te-ai înșelat. Această băutură conține:

  • Antioxidanți;
  • Fosfor;
  • Calciu;
  • Potasiu;
  • Zinc;
  • Mangan;
  • Calciu;
  • Fluorură;
  • Siliciu.

Toate acestea fac din bere o alegere mult mai potrivită decât romul, de exemplu.

Un studiu efectuat în 2012 a analizat efectele berii cu hamei, fără alcool. Cercetătorii au descoperit faptul că femeile care beau bere fără alcool la cină au parte de un somn mai odihnitor.

Hameiul are proprietăți antiinflamatorii, motiv pentru care extractul din hamei se folosește în produsele pentru îngrijirea tenului. Drojdia din bere conține vitaminele din complex B, care ajută la hidratarea pielii.

Bineînțeles, consumul de alcool în exces poate să aducă după sine mai multe efecte negative decât pozitive. De aceea, pentru ca tu să profiți cu adevărat de gustul delicios și aroma fină de bere, trebuie să o consumi responsabil.

Cantitatea recomandată de bere este de: o bere (330 ml) pe zi pentru femei, dar și pentru bărbații care au peste 65 de ani și două beri pe zi pentru bărbații cu vârste până în 65 de ani.

Cantitățile recomandate se aplică persoanelor care nu au probleme de sănătate ce interzic sau restricționează parțial consumul de bere.

shutterstock 611242766

Valori nutriționale pentru 330 ml de bere:

Valorile nutriționale pot varia în funcție de tipul de bere. Mai jos vei găsi cantitățile pentru o porție de bere obișnuită (330 ml), cu un grad de alcool de aproximativ 4%.

  • Calorii: 153
  • Alcool: 4%
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Grăsimi: 0 grame

Berea cu un conținut mai mare de alcool conține mai multe calorii. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul conține aproximativ 7 calorii/gram.

Între mit și adevăr: berea îngrașă?

Primul lucru la care ne gândim atunci când alegem să bem bere este că această băutură îngrașă. Cel mai adesea se spune că berea ajută la acumularea grăsimii abdominale.

Cum poate berea să provoace îngrășare?

1. Crește numărul de calorii acumulate de către organism

Berea conține mai multe calorii decât orice altă băutură răcoritoare, deci poate să îți îngreuneze alimentația cu un număr mai mare de calorii.

De asemenea, studiile arată că apetitul crește pe termen scurt, dacă bei alcool.

2. Berea poate împiedica arderea grăsimilor

Consumul de alcool poate să împiedice corpul să ardă grăsimi. Acest lucru se datorează faptului că organismul acordă prioritate alcoolului și caloriilor pe care le conține și nu folosește cu prioritate alte surse de energie, cum ar fi grăsimile.

3. Berea conține fitoestrogeni

Florile plantei de hamei sunt folosite pentru a da berii aroma sa unică. Această plantă este cunoscută ca fiind foarte bogată în fitoestrogeni, compuși care pot imita acțiunea hormonului sexual feminin în organism, adică a estrogenului.

Datorită conținutului de fitoestrogen, s-a sugerat faptul că hameiul din bere poate provoca schimbări hormonale la bărbați, ceea ce crește riscul de a depozita grăsime în zona abdomenului.

Toate aceste lucruri nu sunt certe și nu au fost dovedite, iar asta înseamnă că berea nu este vinovată pentru îngrășare sau pentru depozitarea grăsimii în zona abdominală.

De aceea, consumul moderat de bere nu duce la îngrășare, iar consumul responsabil poate avea chiar efecte pozitive și multe beneficii pentru organism.

Berea și mâncarea. Cum le asociem?

Toată lumea știe că berea se potrivește de minune cu mici, cârnăciori și friptură, dar recomandările noastre sunt mult mai ample de atât.

Cum anume știi că se potrivește băutura cu mâncarea pe care o servești? Ei bine, atunci când discutăm despre bere, este bine să te gândești că trebuie să existe un echilibru între mâncare și băutură. De exemplu, dacă mănânci ceva foarte condimentat, berea trebuie să aibă un conținut mai mic de alcool pentru ca cele două gusturi să se completeze perfect.

Pentru mâncărurile grase, alege o bere neagră, cu un gust puternic amărui care va domoli puțin din aromele și textura mâncării.

În ceea ce privește tăria berii, încearcă să nu combini o bere cu un conținut mare de alcool cu mâncăruri ușoare precum: salate, pește, ouă sau paste.

shutterstock 351116093

Cel mai important este să îți placă atât mâncarea, cât și berea pe care o savurezi. Îndrăznește să încerci diferite combinații de arome și vei vedea că vei găsi combinația potrivită pentru tine și gusturile tale!

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda