Articol realizat împreună cu


Potrivit datelor oficiale, doi din trei bărbați chelesc înainte de a împlini 60 de ani, iar în 90% dintre cazuri este vorba de cauze genetice. Pentru a combate chelia (numită și alopecie sau calviție) au apărut mii de produse de la uleiuri naturale la șampoane și tratamente împotriva căderii părului. Multe dintre ele nu dau rezultate sau acestea apar după un timp mult prea mare. În acest context, implantul de păr poate fi soluția salvatoare pentru a te bucura din nou de un păr bogat.

Care sunt cauzele cheliei?
Ce ar trebui să știi înainte de implantarea părului?
În ce constă procedura de implantare a părului?
Care persoane nu ar trebui să apeleze la implantul de păr?
Care sunt beneficiile părului implantat?
Care sunt efectele secundare ale implantului de păr?
Ce ar trebui să faci după implantarea părului?
Cât costă implantul de păr?

Care sunt cauzele cheliei?

Chelia are, cum spuneam ceva mai sus, mai ales cauze genetice (90% dintre bărbații care au chelie, moștenesc problema). Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți bărbați au început să resimtă căderea părului ca urmare a expunerii prelungite la stres, a alimentației nesănătoase sau a tulburărilor hormonale.

Cumpără Serum pentru stimularea creșterii părului SABIO  🛒Preț : 74,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

 

Uneori căderea părului poate apărea ca urmare a unor deficiențe vitaminice (în special, lipsa de proteine și de fier), ca o consecință a medicației (de exemplu, medicația pentru hipertensiune arterială, chimioterapia sau excesul de vitamina A favorizează căderea părului).

De asemenea, dacă suferi de o afecțiune a pielii scalpului precum psoriazis, dermatită sau foliculită, ai un risc mai mare de a dezvolta chelie. Anumite traume ale firului de păr duc și ele la căderea sa; de exemplu, realizarea unor coafuri care distrug foliculii de păr sau smulgerea repetată a firelor de păr.

Cumpără Fiole tratament pentru căderea părului  L OREAL PROFESIONNEL  🛒Preț : 99,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

 

Ce ar trebui să știi înainte de implantarea părului?

Înainte de implantul propriu-zis vei merge la un consult pentru a-i spune doctorului cum ți-ai dori să arate părul, iar el îți va prezenta cum va decurge procedura (de exemplu, într-o sesiune de implantare sau mai multe). Se poate să fii rugat să aplici, cu câteva zile înainte de intervenție creme cu minoxidil (unii doctori recomandă, din contră, să nu iei acest medicament cu trei săptămâni înainte de intervenție) sau vitamine pentru a stimula creșterea părului. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, să le faci și să le eviți înainte de implantarea părului:

 • Este indicat să realizezi câteva teste de sânge de rutină pentru a detecta existența unei eventuale boli infecțioase
 • Dacă iei medicamente sau ai alergii la anumite ingrediente medicamentoase, ar trebui să îi spui doctorului
 • Nu trebuie să fumezi, să bei alcool sau să iei medicamente pentru subțierea sângelui, vitamina E sau B, aspirină sau antiinflamatoare cu opt zile înainte de procedură
 • Spală-ți părul cu o seară înainte și în dimineața de dinainte de intervenție. Vorbește cu doctorul dacă ai probleme de piele și folosești șampoane speciale
 • Dacă ai diabet de tip I vorbește cu doctorul pentru a stabili dacă acest lucru este un impediment
 • În ziua procedurii poartă haine confortabile care nu necesită scoaterea pe cap după intervenție (de exemplu, cămășile cu nasturi sunt potrivite)
 • S-ar putea ca medicația și procedura să te amețească ușor (durează în medie cinci ore) așa că este recomandat să vorbești cu un prieten sau să chemi un taxi pentru a ajunge acasă
 • Evită să bei cafea cu cel puțin 24 ore înainte de operație
 • Nu-ți tăia sau vopsi părul cu 4-5 săptămâni înainte de implant
 • Ia o masă sănătoasă înainte de intervenție. Vei petrece aproximativ cinci ore în cabinetul doctorului
 • Odihnește-te bine cu o noapte înainte de implantul de păr

Cumpără Serum revitalizant pentru păr SABIO  🛒Preț : 62,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

 

În ce constă procedura de implantare a părului?

Pe scurt, implantul de păr se referă la transferul părului din spatele capului (mai specific, în zona occipitală, aproape de ceafă) sau din alte zone ale corpului și plasarea firelor pe zona afectată de calviție. Înainte de începerea procedurii, zona de unde urmează a fi recoltate firele de păr este sterilizată și anesteziată (poți chiar cere să fii adormit dacă nu tolerezi durerea). În general, există două modalități de a obține părul mult dorit: implant de unități foliculare (IUF) sau extracție de unități foliculare (EUF). Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare pentru a decide mai ușor care ți se potrivește.

Cumpără Tratament pentru păr predispus la cădere FLOSLEK  🛒Preț : 59,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

 

Implantul de unități foliculare necesită mai mulți pași:

 • Îndepărtarea unei porțiuni de scalp (15-25 cm lungime însă sunt cazuri în care se întinde de la o ureche la alta) din zona posterioară a capului
 • Împărțirea zonei prelevate în bucăți foarte mici (numite grafuri) cu ajutorul unui cuțit special. În funcție de porțiunea îndepărtată, zona poate fi împărțită în până la 2000 de piese (unele conțin doar un singur fir de păr)
 • Înțeparea zonei afectate de calviției cu un ac sau cuțit – aici vor fi implantate grefele de mai devreme
 • Inserarea fiecărui fir de păr și a părții din scalp de la baza sa în zonele înțepate (procesul se numește grefare)
 • Zona posterioară de unde a fost prelevat părul este cusut și bandajat cu tifon sau bandaj special (variază de la caz la caz)

Procesul de extracție de unități foliculare este asemănător IUF chiar dacă nu identic. În acest caz, procesul de implant de păr decurge după cum urmează:

 • Raderea zonei posterioare a capului (suficient cât să acopere zona cu probleme care apare, de regulă, în partea din față) apoi extracția foliculii de păr unul câte unul
 • Înțeparea zonei afectate pentru a putea fi inserați foliculii de păr
 • Inserarea propriu-zisă a foliculilor de păr, coaserea zonei de unde s-a făcut extracția și bandajarea

În ambele cazuri, procedura de implantare durează între 4 și 8 ore și există numeroase situații în care este nevoie de o nouă ședință de extracție și implantare (aceasta poate fi realizată la 6-12 luni de la prima ședință pentru a permite scalpului să se refacă). Părul începe să crească după 2-6 luni de la implant.

Cumpără Tratament pentru întărirea părului L OREAL SERIOXYL  🛒Preț : 59,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

 

Care persoane nu ar trebui să apeleze la implantul de păr?

În general, implantul de păr este potrivit bărbaților fără boli cronice. Mai jos sunt câteva categorii de persoane care nu ar trebui să apeleze la implantul de păr:

 • persoanele cu alopecie aerată difuză – cei cu această boală nu au o cantitate suficiente de foliculi de păr
 • persoanele cu cicatrici de mari dimensiuni apărute ca urmare a radiațiilor sau a arsurilor
 • persoanele care au pierdut mult păr ca urmarea a unor medicamente

Cumpără Tratament pentru căderea părului NIOXIN  🛒Preț : 79,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice pentru bărbați

Care sunt beneficiile părului implantat?

Mulți bărbați care au apelat la implantul de păr au spus că viața li s-a schimbat radical. Prezența părului te poate face să pari mai tânăr și te va ajuta să ai o viață socială mult mai activă. Mai jos sunt alte beneficiile ale implantului de păr:

 • între 10 și 80% din părul implantat va începe să crească normal în 3-6 luni de la procedură (la început este posibil ca primele fire de păr să cadă; acest lucru este perfect normal)
 • firele crescute vor avea aceeași culoare ca părul tău și vor necesita același tip de îngrijire (nu va trebui să investești în produse de îngrijire speciale)
 • noile fire de păr vor fi atât de armonioase încât nimeni nu va ști că ai avut un implant

Ce ar trebui să faci după implantarea părului?

Pentru a asigura că noii foliculi de păr se vor dezvolta normal și că părul va crește firesc (după cel mult 3-6 luni) este recomandat să urmezi câteva sfaturi:

 • Dacă ți-a fost administrat un sedativ, te poți întoarce la activitățile de zi cu zi după circa 48 ore
 • Evită tratamentele de hairstyling pentru primele 14 zile după implant și amână exercițiile la sală pentru cel puțin două luni după procedură
 • În primele șapte zile după intervenție este bine să dormi pe spate pe o pernă medicinală
 • Folosește haine ușoare care nu trebuie scoase pe cap mai ales în primele 2-3 săptămâni
 • Evită să porți pălării sau șepci pentru 4-6 săptămâni după implant
 • Este posibil să apară senzația de mâncărime în primele 2-3 săptămâni. Evită să te scarpini și aplică, în schimb, o cremă calmantă recomandată de doctor
 • Evită consumul de cafea, ceai verde sau alte băuturi care conțin cofeină
 • Ocolește sauna sau bazinul de înot pentru cel puțin 30 zile după intervenție
 • Evită fumatul și consumul de alcool pentru cel puțin o săptămână după implant
 • Nu te rade pe cap în primele șase luni după intervenție. Poți apela la foarfecă după prima lună
 • Nu pieptăna părul implantat pentru cel puțin trei săptămâni după procedură
 • Limitează expunerea directă la soare și vopsitul părului pentru cel puțin o lună după implant
 • După spălarea părului (cu un șampon pentru scalp sensibil), folosește un prosop moale și nu freca scalpul. Șterge ușor și apoi lasă să se usuce natural

Cât costă implantul de păr?

Prețul unui implant de păr variază mult în funcție de numărul de fire de păr. O ședință costă circa 2000 euro pentru implantarea a 5000 fire de păr, însă prețul poate ajunge la 3000 euro sau mai mult. Mai mult, dacă este nevoie de mai multe ședințe și rămâi la aceeași clinică se poate chiar să primești o reducere de fidelitate de 10-15%.

Care sunt efectele secundare ale implantului de păr?

De regulă, efectele secundare ale implantului de păr dispar în primele 2-3 săptămâni de la realizarea procedurii (în caz contrar, mergi urgent la doctor). Mai jos sunt cele mai comune efecte secundare ale implantului de păr:

 • umflarea zonei din care a fost făcută extracția
 • apariția cicatricilor în zona de extracție sau în zona de implantare
 • amorțirea pielii capului
 • prurit în zona de inserție a foliculilor de păr
 • senzație de mâncărime (poți vorbi cu doctorul pentru a-ți recomanda o cremă calmantă)
 • inflamarea foliculilor de păr
 • subțierea (temporară) a părului și pierderea de fire de păr (până la 100 fire de păr pe zi reprezintă normalul în primele săptămâni)
 • sughițuri – în 5% dintre pacienții cu implant de păr

Implantul de păr reprezintă o alegere pentru mulți bărbați îndrăzneți, de la actori și cântăreți la CEO și oameni obișnuiți. În fiecare caz, implantul de păr aduce cu sine o schimbare radicală care îți va crește stima de sine și te va ajuta să te faci remarcat în orice împrejurare.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda