Studiile arată că razele ultraviolete (UV) contribuie la apariția cataractei, boală care diminuează claritatea vederii și ale cărei riscuri sunt substanțial diminuate de purtarea unor ochelari de soare cu protecția potrivită.

De asemenea, cancerul pleoapelor este o altă problemă ce poate fi prevenită prin purtarea unor astfel de produse, atât timp cât sunt de calitate, conform Forbes. Acestea fiind doar câteva exemple din gama de afecțiuni ale ochilor cauzate de razele soarelui, considerăm că e important să fii informat corect atunci când alegi o pereche de ochelari de soare. În cele din urmă, contează nu doar abordarea estetică, ci mai ales cea pragmatică.

Cum să afli dacă au protecția solară necesară
Cum să alegi mărimea potrivită
Ce model ți se potrivește, în funcție de forma feței
Ce tipuri de lentile există
Cum alegi culoarea lentilei
Cum alegi materialul ramei
Cum îți dai seama dacă ochelarii sunt originali
Cum se curăță ochelarii de soare

Cum afli dacă au protecția solară necesară

Pentru a putea alege ochelarii de soare cu protecția potrivită, trebuie să știi de ce radiațiile solare pot dăuna vederii. Razele UV se împart în trei categorii:

–    UVC – cele mai intense radiații și cu cel mai mare potențial de a afecta pielea și ochii; din fericire, stratul de ozon blochează penetrarea lor, însă nu în totalitate, din cauza găurilor din acest strat;
–    UVB – mai puțin intense decât UVC, acestea trec parțial prin stratul de ozon și, în doze mici, stimulează producția melaninei (pigmentul pielii) pentru bronzare; în doze mari, produc arsuri solare, cancer de piele și semne vizibile de îmbătrânire (decolorare, riduri etc.), dar și fotokeratita, o imflamație dureroasă a ochiului ce poate determina pierderea temporară a vederii;
–    UVA – similare razelor solare vizibile, sunt cel mai puțin nocive, dar acestea trec prin cornee, ajungând la retină; pot determina cataractă și degenerarea maculară ce afectează vederea centrală.

ochelari soare colorati

Ochelarii de soare cu protecția optimă te protejează împotriva tuturor celor trei tipuri de radiații solare. Protecția pe care ți-o oferă nu se asociază cu materialul, culoarea sau prețul lentilelor, ci depinde de substanțele chimice folosite la manufacturarea ochelarilor.

De obicei, stickerul sau eticheta lor afișează gradul de protecție, iar recomandabil este să cumperi pe cei care promit blocarea a 99-100% din radiațiile solare sau care „absorb până la 400 nm”. Ochelarii de soare pentru uz general blochează cel puțin 95% din razele UVB și minimum 60% din UVA.

Lentilele închise la culoare, fără protecție UV, pot crește riscul de cataractă, pentru că, la contactul cu lumina solară, pupila se mărește pentru a compensa lipsa umbrei. Dacă ai îndoieli asupra ochelarilor tăi de soare, îi poți testa prin două metode, expuse în materialul video:

Cum alegi mărimea potrivită

Ochelarii de soare sunt de obicei mai mari decât cei de vedere, pentru a acoperi o suprafață cât mai mare expusă soarelui, dar ținând cont de câteva repere, poți alege cea mai bună dimensiune pentru tine. În majoritatea cazurilor, poți vedea informații despre ei la interior, aproape de locul unde se susțin de ureche sau de cel unde se sprijină pe nas. Iată mai multe detalii:

Cum să citești dimensiunile ochelarilor

Informațiile inscripționate la interiorul ochelarilor de soare reprezintă:

Măsura lentilei ce acoperă ochiul – între 40 și 62

– Mărimea podului nasului (distanța dintre lentile) – între 14 și 24

– Lungimea mânerelor (opțional) – între 120 și 150

Dacă observi și un cod alfa-numeric, poți să-l ignori, nu este decât codul modelului ales, irelevant pentru tine.

cod pe rama ochelarilor

marimea ramei

dimensiunea ramei de ochelari

Ce model ți se potrivește, în funcție de forma feței

Dincolo de rolul protector, care ar trebui să fie prioritar, alegerea ochelarilor depinde și de aspectul lor, mai ales în corelație cu fizionomia celui ce-i poartă. Pentru a evita o sesiune de probe interminabile, îți punem la dispoziție câteva principii simple, pentru a selecta din start lista scurtă:

Față ovală

Ceea ce contează cel mai mult sunt proporțiile, forma este versatilă: poți proba atât ochelari de tip Aviator, cât și pătrați retro.

 

Față în formă de inimă

Elementul care marchează o față în formă de inimă este linia triunghiulară a maxilarului. Dacă te regăsești în descriere, probează rame pătrate retro, tip Aviator sau chiar sport, mai late spre baza nasului şi mai înguste spre ureche.

Față rotundă

Pentru a echilibra aspectul rotund al feței, încearcă lentile supradimensionate pătrate, retro, cat eye sau dreptunghiulare.     

Față pătrată

Evită unghiurile ascuțite și optează pentru ochelari rotunzi, similari celor purtați de John Lennon. Alternative: Aviator sau Shield.

Ce tipuri de lentile există

În ceea ce privește tipul lentilelor, acestea au diferite filtre solare:

  • normal: cel mai des întâlnit; o culoare stabilă și omogenă, prezentă în mod uniform pe lentilă
  • fotocromatic: se închide în prezența luminii solare și se deschide la umbră sau când radiațiile scad în intensitate;
  • polarizant: filtrează lumina solară reflectată, înlăturând razele orizontale ce bruiază privirea și lăsând să fie transmise doar razele verticale, utile ochiului uman pentru că ajută vederea;
  • degradé: sunt perfect adaptabile pentru condus.

Cum alegi culoarea lentilei

Odată ce te-ai decis asupra formei și tipului lentilei, poți alege dintre mai multe culori, în afara clasicului negru. Pentru a putea lua cea mai bună decizie, iată recomandările asociate acestor opțiuni:

Galben – dacă intenționezi să folosești ochelarii la schi sau în timpul altor activități în condiții de cer acoperit, pentru că îmbunătățește contrastele cromatice;

Albastru – pentru o vedere apropiată de „alb și negru”, culoare recomandată persoanelor care au probleme cu vederea de aproape;

Roz – efect relaxant, utilizat în corecția optică permanentă a vederii;

Gri – odihnitor, nu alterează percepția culorilor;

Maro – protejează eficient împotriva radiațiilor nocive, culoarea preferată de persoanele cu miopie;

Verde – recomandat pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape.

Cum alegi materialul ramei

Rame din metal pentru ochelari 

Metalul este unul din cele mai folosite materiale la manufacturarea ochelarilor de soare datorită maleabilității, rezistenței la coroziune și ajustabilității, fiind foarte ușor pentru producător să adapteze produsul la diferite stiluri. Totuși, metalul tinde să dea un preț mai mare ochelarilor, să fie mai puțin durabil și să nu se potrivească acțiunilor sportive.  

Rame din Nylon pentru ochelari 

Nylonul este potrivit dacă ești o persoană activă. Ramele de Nylon sunt rezistente la fluctuații de temperatură și sunt foarte flexibile, fără a elimina stabilitatea. Sunt mai puțin costisitoare, dar sunt ușoare și durează mai mult decât ramele clasice de metal.

Rame din Titanium pentru ochelari 

Ramele de Titanium sunt durabile, rezistă la zgârieturi și au prețuri destul de piperate.

Rame din Policarbonat pentru ochelari 

Acest tip de plastic versatil oferă rezistență la impact și se pretează atât pentru ochelarii sport, cât și pentru cei clasici. Cu toate astea, lipsa flexibilității nu reprezintă un atu.

Rame din Plastic pentru ochelari 

Ramele din plastic pot fi făcute din diferite tipuri de material, de la acrilic la poliuretan. Sunt de obicei cele mai ieftine, fiind opțiunea economică, dar oferă și o calitate pe măsură.

Cum îți dai seama dacă ochelarii sunt originali

Ochelarii de soare de marcă au anumite caracteristici care funcționează ca repere pentru a le testa originalitatea. În materialul video atașat, poți afla cum poți recunoaște un fake, în funcție de brandul pe care îl copiază:

Cum se curăță ochelarii de soare

După ce ai ales modelul ochelarilor de soare, trebuie să știi să le prelungești acestora durabilitatea cât mai mult.

Curățarea este un pas important în acest proces, iar cea mai bună metodă este să te clătești pe mâini înainte de a începe, să-i clătești apoi și pe aceștia cu puțină apă caldă (evită apa fierbinte, deoarece poate deteriora lentila) și să îi cureți cu puțină soluție specială pentru lentile de ochelari (evită detergentul de geamuri sau săpunul pentru că pot conține chimicale care să dizolve lentila), apoi să îi clătești cu apă la aceeași temperatură.

Usucă-i cu ajutorul unui material special pentru ochelari, cu microfibră, și îi poți scutura apoi pentru a te asigura că nu mai rămâne apă pe lentilă. În final, depozitează-i într-o cutie ermetică sau într-un loc unde nu există riscul să cadă.

Ochelarii de soare sunt recomandați, precum crema cu factor de protecție solară, atât vara cât și iarna, fiind cea mai bună formă de a te asigura că te poți bucura de razele soarelui, fără a-ți pune în pericol sănătatea. Tratarea problemelor este mai dificilă decât prevenirea lor.

Sursa foto: Unsplash, Pinterest

1 comment

Comments are closed.

Moda