Boxele portabile sunt cea mai bună alegere dacă vrei să poți asculta muzica preferată oriunde și oricând, dar la o calitate a sunetului mult mai bună decât cea pe care ți-o asigură un telefon mobil.

Muzica ne ajută să ne relaxăm și deseori preferăm chiar și să lucrăm cu muzică pe fundal. Desigur, cel mai simplu este să punem melodia preferată la telefonul mobil sau la laptop, dar sunetul obținut în asemenea condiții nu este prea bun.

De ce să alegi o boxă portabilă
Aspecte de care să ții cont înainte de-a cumpăra o boxă portabilă
Care sunt cele mai apreciate boxe portabile

Boxele clasice oferă o calitate bună a sunetului, dar sunt mari și grele, au nevoie de fire pentru conectare și nu le putem lua cu noi oriunde vrem. În acest caz, soluția este alegerea unor boxe portabile, la fel de performante ca și cele convenționale, dar care oferă în plus multe alte avantaje.

De ce să alegi o boxă portabilă

Combinând calitatea deosebită a sunetului cu mobilitatea, boxele portabile sunt printre cele mai populare gadgeturi de ultimă generație. O boxă portabilă se conectează rapid la orice dispozitiv mobil (telefon, tabletă, laptop), fără să fie nevoie de cabluri, fiind utilizat în schimb un sistem wireless: Wi-Fi, Bluetooth sau NFC (Near Field Communication), după cum explică specialiștii de la Planet WiFi.

Dintre acestea, cea mai bună este conexiunea prin Bluetooth, astfel încât poți lua cu tine boxa la piscină, la plajă, când mergi la un grătar cu prietenii sau la un picnic cu familia. Acest tip de conexiune este sigur și rapid și oferă o calitate foarte bună a sunetului.

Cele mai multe boxe portabile sunt compatibile cu telefoanele cu Android sau iOS, dar și cu laptopuri sau tablete care au Bluetooth. Desigur, atunci când alegi ce model de boxă portabilă să cumperi, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, nu doar de preț sau de numele producătorului.

boxa acasa

Aspecte de care să ții cont înainte de-a cumpăra o boxă portabilă

Chiar dacă ai văzut o promoție care pare foarte bună la un set de boxe portabile, mai bine aștepți puțin și analizezi cu atenție toate detaliile înainte să cumperi. Cei de la Digital Trends au câteva sfaturi importante în acest sens. Astfel, trebuie să ții cont de următoarele aspecte atunci când vrei să-ți cumperi un gadget de acest fel:

  • Portabilitatea:  neavând nevoie de cabluri sau de priză, aceste boxe pot fi luate oriunde, chiar și în afara locuinței. Poți alege un model mai mic, cu design compact, ușor de cărat în bagaje. Boxele portabile pot fi încărcate printr-o baterie externă, ușor de transportat, iar unele modele se pot încărca chiar și mai simplu, prin energie solară.
  • Durabilitatea: dacă vrei să folosești boxele portabile în aer liber, ar fi bine să alegi un model mai rezistent. Există boxe rezistente la praf și la apă, iar dacă vrei o boxă care să reziste inclusiv la lovituri și șocuri trebuie să alegi una cu carcasă din aluminiu, nu din plastic. Costă mai mult și este mai grea, dar nu se va strica după ce o scapi o dată din mână.
  • Calitatea sunetului: evident, acest aspect este poate cel mai important, având în vedere că vorbim de o boxă care trebuie să redea cât mai bine muzica noastră preferată. Sunetul trebuie să fie curat, clar, iar bassul să nu fie distorsionat. Un bun indiciu al calității sunetului este puterea boxei, care se măsoară în Watts. O boxă portabilă ar trebuie să aibă între 15 și 20 W, ca să poată asigura un sunet de calitate de aproximativ 80 dB (decibeli), suficient pentru a asculta muzică în aer liber. De asemenea, ar fi bine să cumperi un sistem de sunet 2.1, adică două boxe portabile și un subwoofer pentru bass.

  • Conectivitatea: boxa portabilă se poate conecta la laptop sau la telefonul mobil prin Bluetooth, Wi-Fi sau NFC. Dacă ai un telefon sau laptop mai vechi, care nu are Bluetooth, îl poți conecta la boxă cu ajutorul unui cablu, prin mufa auxiliară de 3.5 mm.
  • Raza de acțiune: cele mai multe boxe funcționează la o distanță de 1 – 10 metri de dispozitivul cu care sunt conectate. Desigur, raza de acțiune depinde de sistemul de conectare folosit. Astfel, cea mai mică rază de acțiune este prin conexiunea NFC (cele două gadgeturi trebuie să se atingă), în timp ce conexiunea prin Wi-Fi sau Bluetooth permit o distanță mai mare între cele două aparate. Astfel, există și boxe portabile cu o rază de acțiune de peste 20 de metri.
  • Prețul: un alt aspect foarte important este prețul unei boxe, dar un produs mai scump nu este neapărat și mai bun. Poți găsi boxe portabile care să coste de la 20 de euro până la peste 200 de euro, însă înainte de-a alege, analizează cu atenție toate specificațiile produsului și recenziile scrise de cei care l-au cumpărat.

Care sunt cele mai apreciate boxe portabile

Magazinele online au propriile liste care prezintă cele mai populare produse din fiecare categorie. Topul este realizat în funcție de numărul de unități vândute, dar și de recenziile scrise de clienții care au cumpărat acele produse și au fost mulțumiți de ele.

Iată, spre exemplu, câteva boxe portabile recomandate de clienții eMAG:

1. Bose SoundTouch 10: este o boxă foarte bună, cu sunet de o calitate deosebită, având conexiune prin Wi-Fi sau Bluetooth. Este ceva mai mare decât alte modele, fiind recomandată pentru folosirea acasă sau la birou. Cu ajutorul aplicației SoundTouch, boxa poate fi controlată prin smartphone, tabletă sau calculator. Costă 1.000 lei.

2. JBL Extreme: are un design inedit, modern și o baterie reîncărcabilă de 10.000 mAh, astfel încât poate fi folosită până la 15 ore fără oprire. Sunetul este cristalin, datorită funcției de eliminare a zgomotului, și boxa are protecție la praf și apă. De asemenea, are carcasă din cauciuc, așadar rezistă foarte bine la lovituri și șocuri, fiind o alegere bună dacă vrei o boxă pentru aventuri outdoor. Costă 1.149 lei.

3. Akai SS023A-X10: cu un design simpatic, având mâner telescopic și roți, această boxă poate fi transportată foarte ușor oriunde vrei, fiind o alegere bună dacă ai nevoie de un gadget pentru excursii. Se conectează prin Bluetooth, are incluse o funcție de înregistrare, microfon wireless și baterie reîncărcabilă. Costă doar 580 lei și este foarte apreciată de cei care au cumpărat-o pentru raportul bun calitate-preț, primind aproape 5 stele.

4. INNOVATION NOMAD 215-BK: costă foarte puțin (doar 151 lei) și poate fi conectată la orice dispozitiv prin Bluetooth sau cablu jack. În plus, poate reda și fișiere audio de pe carduri microSD sau de pe un stick USB. Poate fi folosită și la dispozitiv hands-free Bluetooth cu microfon încorporat, când ești la volan sau la birou.

5. JBL GO: una dintre cele mai mici și compacte boxe portabile, JBL Go poate reda muzică până la 5 ore, prin conexiune Bluetooth. Are baterie reîncărcabilă și un difuzor, astfel încât poți prelua apeluri telefonice printr-o simplă apăsare de buton. Raza de acțiune a boxei este de 10 metri și greutatea e de numai 130 grame. Costă 100 de lei. Boxa a primit 5 stele pe eMAG în urma recenziilor favorabile.

6. Logitech X100: o boxă foarte mică, dar care oferă o calitate deosebită a sunetului. Poate funcționa continuu până la 5 ore și o poți folosi inclusiv pentru teleconferințe, pentru că poți controla apelurile și volumul cu ajutorul unui smartphone. Are dimensiuni foarte reduse, un design deosebit și e disponibilă într-o gamă foarte variată de culori. Costă 160 lei.

7. Avantree Pluto Air: este o boxă ultra-compactă, care redă un sunet foarte bun. Se conectează prin Bluetooth, dar și prin cablu audio jack, astfel încât poate reda muzica inclusiv de pe un CD player. Este atât de mică încât o poți transporta în buzunar și cântărește doar 81 de grame. Are o autonomie de până la 8 ore dacă este conectată prin cablu și este disponibilă în mai multe variante de culoare. Costă numai 84 de lei.

8. Freecom Waterproof: dacă vrei o boxă mică și rezistentă la apă, asta este una dintre cele mai bune alegeri. Ideală pentru a fi folosită la plajă, la piscină sau în baie. Are o ventuză cu care se poate fixa pe perete și are inclusiv funcție hands-free. Este colorată și are un design foarte plăcut. Costă doar 55 de lei.

9. Philips BT100A: o altă boxă care a primit aproape 5 stele din recenziile clienților. Are un design rafinat, mai multe versiuni de culori, fiind ideală pentru călătorii. Funcția anti-distorsiuni asigură un sunet puternic și foarte clar, chiar la un volum mai tare și atunci când nivelul bateriei e mai scăzut. Are microfon încorporat, iar bateria rezistă până la 6 ore. Costă 90 de lei.

10. Boxa portabilă BSK1 de la A+: cu un design foarte plăcut, futurist, această boxă mică și compactă poate fi luată oriunde – la picnic, în excursie, în vizită la prieteni sau o poți folosi acasă. Are sistem hands-free și baterie reîncărcabilă. A primit 5 stele din recenziile scrise de 151 de utilizatori. Costă doar 50 de lei.

Acestea sunt câteva dintre cele mai apreciate boxe portabile, pentru toate preferințele și buzunarele. Înainte de achiziție, studiază cu atenție toate specificațiile boxei pe care o vrei, ca să fii sigur/ă că ai făcut cea mai bună alegere.

Foto: Shutterstock/eMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*