Din când în când, merită să schimbi destinaţiile turistice, aglomerate şi zgomotoase pe vacante inedite, unde să simţi adrenalina, în condiţii controlate. De aceea, îţi propunem 10 locuri unde poţi porni în drumeţii montane provocatoare, poţi face scufundări sau poţi admira vulcani activi ce ridică temperatura peste limita confortului.

Kilimanjaro
Libia
Ibiza
Insula Bouvet
Monaco
Everest
Marea Moartă
Antarctica
Trinidad Tobago
Patagonia

Kilimanjaro

Muntele Kilimanjaro este situat în partea de nord a Tanzaniei, în Parcul Național Kilimanjaro. Acesta acoperă o suprafață de 100 kilometri lungime și o lățime de 65 de kilometri şi este cel mai înalt din Africa. Vârful se află la 19.340 de metri. La această altitudine extremă, mai mult de 75% dintre alpiniști vor resimţi o senzaţie de disconfort acută. Dacă eşti acolo în acel moment, viața ta se află în mâinile ghidului tău.

Kilimanjaro implică o urcare plăcută pentru oricine dorește o combinație de experiență culturală plus o experiență de alpinism moderat de mare altitudine. Traseele normale sunt destul de sigure și nu necesită abilități tehnice cu frânghii sau crampoane. Fără zăpadă, este extrem de murdar și prăfuit, dar traseele bine punctate marchează majoritatea drumeţiei. Pe vârful muntelui există zăpadă permanentă dar şi un gheţar, pe muntele Kibo.

shutterstock 1112391974

Libia

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată este de 58 °C, raportată în Al Azizia, Libia, pe 13 septembrie 1922. Desertul Sahara rămâne de altfel şi astăzi o zonă toridă, însă minunată pentru o călătorie inedită: safari.

Cuvânt “safari” este de origine africană. Se regăsește în Berber și în Swahili şi înseamnă “călătorie”. În Europa a ajuns cu sensul de “expediție sau tur, mai ales în Africa, pentru vânătoare sau observarea animalelor”. Aceste excursii safari sunt potrivite pentru orice tip de călător şi pot fi personalizate în funcţie de preferinţele turistului. Siguranţa şi direcţia corectă sunt asigurate de un ghid cu experienţă iar, dacă vrei, poţi  petrece chiar şi o noapte în deşert.

Dacă alegi Libia şi desertul Sahara, vei călători pe cămile și vei trăi câteva ore precum un Tuareg. Vei vedea de-a lungul drumului oi, oryx, hiene pătate, gazele, șacali și vulpi de nisip, precum şi struți, cobre, cameleoni, diferite șopârle și crocodili (acolo unde există suficientă apă).

Ibiza

Zece zile petrecute în spaţiu costă mai puţin decât achiziţionarea unei insule în Ibiza, însă peisajul şi activităţile de care te bucuri în sudul Spaniei sunt de neuitat.

Dincolo de viaţa de noapte ce dă reputaţia Ibizei, aceasta este grozavă pentru sporturi şi distracţie pe apă: flyboard, flyfish, parasailing, paragliding şi curse cu barca. Dacă vrei să mergi într-o drumeţie, pune-ți o pereche de pantofi rezistenți și mergi la Punta d’es Moscarter, pe traseul de la stânca de la Portinatx până la far. Acesta a fost construit în anii ’70 și la 52 de metri ai săi, este cea mai înaltă structură artificială de pe insulă.

shutterstock 1115399222

Insula Bouvet

La 1 ianuarie 1739, o descoperire uimitoare a fost făcută de comandantul francez Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier: o insulă vulcanică atât de îndepărtată încât sunt necesari 2.600 km pentru a găsi un teren locuit.

Deși există numeroase insule mici, nelocuite și alte formațiuni de pământ izolate, insula Bouvet este remarcabilă pentru că este aproape complet acoperită de un ghețar. Se estimează că doar 7% din cei 49 km pătrați sunt neacoperiţi de ghețar, iar centrul insulei găzduiește un vulcan inactiv care este umplut cu gheață.

Această insulă se află la extremitatea sudică a Atlanticului și a fost desemnată oficial ca rezervație naturală cu mai mult de 40 de ani în urmă. Secțiunea nord-vestică, cunoscută sub numele de Nyrøysa, este singurul loc unde oamenii pot accesa cu ușurință Insula Bouvet. Este acoperit în cea mai mare parte de gheață și este gazda unei stații meteorologice. Insulă are un teren neuniform, deci este necesar ca toți exploratorii să meargă cu atenție peste pietriș, piatră de lavă și bolovani.

Monaco

Pentru distracţie pe apă poţi merge şi la Monaco. O simplă plimbare cu yacht-ul poate implica şi sporturi pe apă, precum cele menţionate mai sus. La Monaco se află, însă, şi primul parc montan de interior, unde călătorii pot opta pentru:

  • Drumeţii – Ai mai multe trasee, fiecare cu nivelul său de dificultate. În plus, acestea sunt atât de interesante încât trec chiar şi pe lângă o cascadă. Urcarea se realizează pe scări și puncte de cățărare. În cazul în care vei cădea în gol, la 3 m altitudine, eşti bine prins în ham şi nu se poate întâmpla nimic periculos.
  • Escaladare – Peretele de escaladare oferă 36 de corzi cu mai multe căi. Diferitele niveluri de dificultate sunt potrivite pentru copii și începători, până la alpiniști mai avansați.
  • Înot – O piscină de 25 de metri, plus o piscină în aer liber, piscină pentru copii, piscină de agrement cu jeturi de masaj și chiar și o plajă. Există o zonă de fitness, saună și baie de aburi.

Everest

Dacă eşti în căutarea unei experiențe de neuitat, atunci un tur în Himalaya este alegerea potrivită. Cunoscut sub numele de Sagarmatha în Nepal și în Tibet ca Chomolungma, Muntele Everest este cel mai înalt punct al Pământului. Ce poţi face acolo?

Deși nu este la fel de populară ca destinație de schi ca Alpii, Everest are câteva locuri minunate pentru acest sport. Însă cea mai comună şi mai periculoasă activitate este alpinismul, o afacere scumpă, ce implică gadget-uri folosite pentru a urca muntele ce pot ajunge până la 8.000 de dolari. Mount McKinley este unul dintre cele mai populare vârfuri, însă şi aici ai nevoie de un ghid. Cel mai ieftin ghid profesionist va costa 40.000 de dolari pe persoană.

Dacă nu eşti interesat să ajungi la altitudini mari, te poţi rezuma şi la drumeţii uşoare, pentru ca şi acestea îţi vor oferi un peisaj minunat.

Marea Moartă

Dacă eşti pregătit de aventură, lângă Marea Moartă, cea mai sărata mare de pe pământ unde poţi pluti fără saltea, ai o mulțime de alternative.

Poţi porni în drumeţie la Nahal Arugot – o parte din rezervația naturală Ein Gedi. Poţi alege între un traseu uscat, pe pământul stâncos de deasupra râului, ceea ce este mai dificil, sau un traseu pe lângă apă, mai ușor și deosebit de plăcut în zilele fierbinți. Ambele rute ajung în cele din urmă la o frumoasă cascadă “ascunsă”, de 10 metri, unde te poţi răcori. Excursia durează 3-4 ore.

Peșterile Qumran sunt locul descoperirii manuscriselor antice evreiești datând din secolul al IV-lea î.Hr. În timp ce ele sunt afișate în prezent la Altarul Cărţii din Ierusalim, se pot găsi multe lucruri de văzut și de făcut la Qumran. În această excursie de patru ore vei vedea ravene, o cascadă maiestuoasă, animale sălbatice (vulpi și, eventual, leoparzi), piscine ascunse, izvoare și ruinele unei ferme antice.

Pentru o aventură plină de adrenalină, alătură-te unei plimbări organizate de jeep prin deşertul iudaic. Există mai multe companii care organizează astfel de excursii, ceea ce îţi va permite să te bucuri de drumurile stâncoase, învechite, cu priveliști uluitoare ale canionului misterios.

Antarctica

Croazierele în Antarctica au ca scop descoperirea acestei zone fascinante din afara navei. Antarctica este dominată de munţi. Un număr limitat de expediții permit grupurilor mici de aproximativ șase persoane să urce pe acești munți și, în condițiile în care acest lucru este posibil, să rămână pe peninsulă peste noapte.

Una dintre cele mai plăcute activităţi este explorarea apei cu caiacul. Apoi poţi vâsli până la țărm și ieşi din caiac spre a începe o plimbare de-a lungul unei plaje din Antarctica, având ca zgomot de fundal pinguinii curioşi.

Scufundarea este cu siguranță una dintre cele mai aventuroase dintre toate activitățile din Antarctica. Vei avea nevoie de un portofoliu impresionant de calificări pentru scufundări, dar şi de o mulțime de unelte și piese de îmbrăcăminte specială, pentru a ţi se permite. Nu uita că aproximativ 90% dintr-un aisberg se află sub apă, așa că vei avea ocazia să admiri aceste forme uimitoare, deoarece lumina soarelui ricoşează prin gheața albastră. Dacă nu eşti calificat pentru scufundări, te poţi rezuma la o baie în apele Antarcticii.

shutterstock 1115324684

Trinidad Tobago

Dacă îţi doreşti să vizitezi un vulcan pe interior, vino în Trinidad Tobago. Vei găsi acolo un vulcan plin cu noroi, ce aduce puţin a Vulcanii Noroioşi din România.

Pentru a ajunge la vulcan (aproximativ 45 de minute de drumeție), se trece printr-o pădure de tec de pe nişte dealuri însorite. Vulcanul noroios este un crater circular plin de lut. În centru, există orificii active care pot fi identificate prin bulele de la suprafață. Se spune ca noroiul de la vulcani curata şi întinereşte pielea. De aceea, turiştii se pot îmbăia acolo. După ce ai experimentat aceasta atracţie naturală uimitoare, poţi face o plimbare suplimentară de 30-45 de minute pe plajă, pentru a te spăla de noroi.

Există peste 15 vulcani de nămol în Trinidad. Locuitorii amerindieni din Trinidad au numit aceste zone “guaico”, adică “fluxul de noroi”. Un vulcan de noroi nu erupe lavă și gaze supraîncălzite.

shutterstock 1092292511

Patagonia

Patagonia este minunată pentru drumeții de neegalat. Vei găsi acolo păduri luxuriante, câmpuri, lacuri, ghețari masivi. Drumețiile în Patagonia sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a întâlni o parte din fauna sălbatică unică din regiune, cum ar fi pinguinii, caii sălbatici, elefanții, leii de mare, guanacosul (o rudă a lamei) și multe altele.

O opțiune populară este să te urci pe crampoane și să faci excursii pe Gheţarul Gray. Condus de ghizi poţi lua o barcă privată spre Insula Nunatak, unde poți accesa în siguranță ghețarul. Poţi parcurge aceste formații uluitoare de gheață fără nicio experiență anterioară.

Poţi petrece timp în Patagonia şi în caiac sau cu bicicleta.

Sperăm că te-am inspirat cu recomandările noastre şi setea de aventura va fi satisfăcută într-o drumeţie montană, într-o plimbare cu caiacul sau descoperind comorile din adâncurile mărilor, într-una din aceste 10 vacanțe.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda