Articol realizat împreună cu


Parfumul este un accesoriu esențial pentru orice bărbat care vrea să aibă o ținută desăvârșită. Așa cum nimeni nu-și alege la întâmplare pantofii, haina sau ceasul, și pentru alegerea parfumului potrivit există reguli clare și sfaturi de care trebuie să ții cont. Astfel, parfumul va completa în mod natural aspectul tău și te va ajuta să faci o primă impresie deosebită, în orice context.

Top parfumuri bărbătești 2019
Care este efectul unui parfum
Câte tipuri de parfum există
Cum testezi corect un parfum
Cum alegi parfumul potrivit
Ce să eviți când alegi parfumul
Cum îți dai seama dacă parfumul este original
Eticheta – cum porți corect parfumul

Top parfumuri bărbătești 2019

La fel ca alte accesorii și produse, parfumurile cunosc și ele perioada lor de glorie, când sunt la modă și le poți găsi în orice magazin. Unele sunt branduri vechi de sute de ani, care prin calitatea lor deosebită rămân actuale, altele sunt parfumuri lansate de curând, dar care s-au bucurat imediat de un succes uriaș.

Este bine să cunoști ce parfumuri se poartă în fiecare an, pentru a putea alege dintre acestea produsul sau produsele care ți se potrivesc cel mai bine. Iată, mai joc, care sunt parfumurile bărbătești pe care merită să le încerci.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Eau Sauvage, Christian Dior

eau sauvage

Cumpără Apă de parfum DIOR SAUVAGE  ⚫Reducere -36% | 🛒Preț : 429,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri DIOR

Acesta este considerat de către Roja Dove, specialist în istoria parfumurilor, drept unul dintre cele mai bune produse din a doua jumătate a secolului trecut. Aroma sa citrică este foarte sexy și mereu de actualitate, fiind practic un parfum fără vârstă. Totodată, acest parfum este primul în care a fost adăugată hedionă, un ingredient sintetic, folosit pentru a stimula în creierul femeilor zona cerebrală responsabilă cu eliberarea de hormoni sexuali.

Terre d’Hermes, Hermes

terre

Cumpără Apă de parfum TERRE D’HERMES  ⚫Reducere -34% | 🛒Preț : 321,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri bărbătești

Parfumul a fost creat în anul 2006 de celebrul parfumier Jean-Claude Ellena și este o combinație deosebită de citrice, condimente și note lemnoase. Mirosul său este în egală măsură contemporan și clasic. În plus, este o aromă fresh, care poate fi purtată fără grijă ziua, dar și suficient de intensă pentru ocaziile și serile speciale. În concluzie, este un parfum bărbătesc ideal pentru orice ocazie și orice moment al zilei.

Colonia, Acqua di Parma

parma

Cumpără Apă de colonie ACQUA DI PARMA  ⚫Reducere -23% | 🛒Preț : 396,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri bărbătești

Parfumul Colonia creat de Acqua di Parma este o rețetă veche de peste un secol, dar mereu actuală și căutată de cunoscători. Are la bază citrice și este un parfum lejer, perfect pentru vară și pentru activitățile de zi cu zi, când bărbații nu vor să poarte un parfum extravagant.

Este un produs care se găsește mai greu, dar poate fi cumpărat în varianta apă de colonie la prețul de 316 lei pentru o sticluță de 50 ml, sau 452 lei pentru 100 ml.

Gucci Guilty Absolute, Gucci

Este un parfum foarte bine conceput, echilibrat, un mare succes al celebrei case de modă italiene. Gucci Guilty Absolute este un parfum elegant și sofisticat, cu note lemnoase, de piele și de pământ, care amintesc de atmosfera vechilor cluburi dedicate domnilor. Acest parfum poate fi cumpărat la prețul de 359 lei sticluța de 150 ml.

gucci

Cumpără Apă de parfum GUCCI GUILTY Absolute  ⚫Reducere -49% | 🛒Preț : 179,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri GUCCI

CITEȘTE ȘI:


Care este efectul unui parfum

Mirosul este un aspect la fel de important pentru un bărbat ca înfățișarea și îmbrăcămintea. Prin urmare, un parfum bun nu poate lipsi din arsenalul tău, dacă vrei să ai mereu o ținută impecabilă. Însă, la fel ca în cazul hainelor, pantofilor sau tunsorii, și alegerea parfumului potrivit trebuie făcută cu mare atenție, în funcție de numite reguli și recomandări.

Avantajele folosirii unui parfum

Parfumul ales poate spune multe despre bărbatul care îl poartă. Oferă indicii despre personalitatea și temperamentul acestuia și contribuie la formarea unei prime impresii pozitive. Desigur, parfumul trebuie să fie potrivit cu restul ținutei. La un costum elegant, care este purtat la o ocazie mai deosebită, parfumul trebuie să fie mai intens, poate chiar extravagant, condimentat. În schimb, pentru activitatea zilnică parfumurile fresh sunt ideale, în special cele cu note de citrice.

Cum „funcționează” un parfum

Parfumul nu este un simplu miros, ci o combinație de arome care este percepută diferit de la o persoană la alta. Un alt detaliu important este că parfumul își schimbă mirosul în timp, fiind foarte diferit după câteva minute sau chiar câteva ore de la aplicare. De aceea vorbim de notele diferite ale unui parfum, precizează cei de la Esquire.

Iată cum funcționează acestea:

  • Notele de vârf: sunt cele care sunt percepute imediat după aplicarea parfumului pe piele. Ele dispar complet după două ore, lăsând loc altor note, de mijloc și de bază. De obicei notele de vârf ale unui parfum sunt compuse din arome de citrice, bergamotă sau levănțică, mirosuri mai discrete, mai ușoare.
  • Notele de mijloc: se simt după ce notele de vârf nu mai sunt percepute și rezistă până la cinci ore. Ele dau tema parfumului și cuprind de obicei arome florale mai intense, precum iasomie, scorțișoară, fructe.
  • Notele de bază: sunt aromele care se simt cel mai târziu, după ce dispar celelalte, și rezistă foarte mult, până la 10 ore. Aceste note sunt formate de obicei din ingrediente foarte puternice, precum lemnul de santal, tabacul, moscul.

Notele de bază ar fi neplăcute, prea intense, dacă ar fi percepute imediat după aplicarea parfumului. Însă, în timp, ele se mai atenuează, pe măsură ce mirosul este dominat de celelalte note. De aceea, în compoziția parfumului este foarte important cum sunt combinate diferitele arome, pentru ca rezultatul final să fie cât mai plăcut și să spună o poveste seducătoare despre parfum, dar și despre cel care îl poartă.

Câte tipuri de parfum există

Indiferent dacă vorbim despre parfumurile bărbătești sau despre cele pentru femei, acestea sunt de mai multe feluri. Este foarte important să ținem cont de aceste informații, pentru a putea alege aroma și tipul de parfum potrivit pentru fiecare ocazie.

Parfumurile se împart în mai multe categorii, în funcție de concentrația mirosului, dar și în funcție de tipul de arome folosit.

În funcție de concentrație

Când ne referim la concentrația unui parfum, avem cinci mari categorii. Desigur, concentrația este cea care dă un miros mai intens sau mai discret, dar face diferența și la rezistența în timp a parfumului. Știm că unele parfumuri miros foarte bine, dar nu se mai simt aproape deloc după câteva ore, pentru că nu sunt concentrate.

Astfel, avem următoarele tipuri de produse bărbătești care să îți confere un miros plăcut:

Parfumul

Parfumul are o concentrație de 20-30% de ulei parfumat, restul este apă sau alcool. Este cea mai intensă și cea mai concentrată formă, iar mirosul poate să persiste chiar și 24 de ore. Desigur, este și cel mai scump tip de parfum.

Apa de parfum

Apa de parfum (eau de parfum): are o concentrație de 15-20%. Acest tip este cel mai des întâlnit în magazine, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind și mai accesibil ca preț. Mirosul persistă între 5 și 8 ore.

Cumpără Apă de parfum BVLGARI MAN IN BLACK  ⚫Reducere -50% | 🛒Preț : 169,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri bărbătești

Apa de toaletă

Apa de toaletă (eau de toilette) are o concentrație de numai 5-15%. Acest produs este de fapt un spray care conține extract de parfum dizolvat în mult alcool. Rezistă de obicei numai două ore, dar este foarte ieftin.

Cumpără Apă de toaletă HUGO BOSS  ⚫Reducere -65% | 🛒Preț : 149,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri bărbătești

Apa de colonie

Eau de cologne are doar 2-5% concentrație. Este un tip de parfum foarte diluat și foarte ieftin, conceput inițial pentru persoanele care nu își permiteau un parfum de calitate, foarte scump, dar care doreau să se bucure de mirosul lui deosebit. Acum „apă de colonie” este un termen folosit deseori, în mod greșit, pentru a desemna un parfum bărbătesc.

Apa „proaspătă” (Eau Fraiche)

Eau fraiche este un produs care are o concentrație de numai 1-3%. Este de fapt o apă ușor parfumată, se găsește foarte rar în magazine, nefiind un tip de parfum solicitat, deoarece mirosul nu persistă deloc.

În funcție de arome

În funcție de tipul de aromă folosit, putem vorbi de patru mari categorii de parfumuri: florale, lemnoase, orientale, fresh. Desigur, toate aceste mirosuri se găsesc în diferite combinații, de obicei nu există un parfum care să aibă doar arome florale sau doar arome lemnoase. Modul în care acestea sunt combinate, în diferite proporții, conferă unui parfum mirosul său unic.

sticluta parfum

Parfumuri florale

Aceasta este cea mai cunoscută categorie de parfumuri, fiind apreciată în special de către femei. Aromele sunt ușoare, romantice, dulci. Un parfum floral îmbină de obicei mirosul de la mai multe flori: violete, iasomie, levănțică, trandafir. Există și parfumuri florale bărbătești, care conțin floare de portocal.

Exemple de parfumuri florale bărbătești: Kenzo Power, Dreamer de Versace, Bvlgari Eau Parfumee Au The Vert.

Parfumuri fresh

Aromele fresh conțin de obicei citrice: portocală, grepfrut, lămâie, bergamotă. Acestor arome li se adaugă note proaspete de iarbă, pentru a le conferi un miros deosebit. Acest tip de parfumuri este indicat mai ales vara și primăvara, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Parfumuri bărbătești fresh: Essenza di Colonia de Acqua di Parma, Terre d ’Hermes, Eau Sauvage de Dior, Orange Spice de Creed.

Parfumuri lemnoase

Acestea sunt de obicei parfumurile bărbătești. Au ca note de bază moscul, combinat cu note de vârf mai ușoare, lemnoase. De cele mai multe ori aceste arome sunt lemn de santal, paciuli, licheni (mușchi). Conferă bărbatului care le poartă o alură misterioasă, sofisticată. Femeile aleg parfumuri lemnoase mai mult pentru evenimentele deosebite, astfel încât putem vorbi de arome extravagante, mai intense.

Parfumuri bărbătești cu note lemnoase: Gentlemen de Givenchy, Davidoff Adventure de Davidoff, Emporio Armani de Giorgio Armani, Obsession de Calvin Klein. 

Cumpără Apă de parfum GIVENCHY Gentleman  ⚫Reducere -45% | 🛒Preț : 189,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri bărbătești

Parfumuri orientale

Parfumurile orientale sunt prin definiție o combinație de arome exotică, seducătoare. Se bazează de obicei pe condimente cu aromă intensă, precum vanilia, scorțișoara, piperul, cuișoarele. Acest tip de parfum este mai intens și mai puțin comercial, fiind preferat de persoanele mai excentrice, mai îndrăznețe.

Parfumuri bărbătești orientale: Signature for Him de David Beckham, Fuel for Life Spirit de Diesel, Ungaro for Him de Ungaro.

Cum testezi corect un parfum

Cel mai bun moment al zilei pentru testarea unui parfum este dimineața. Atunci simțul mirosului este mai fin și vei percepe mai corect aromele. Indiferent când vrei să testezi un parfum, trebuie să ții cont de un detaliu foarte important: nu trebuie să fi folosit înainte un alt parfum, un deodorant parfumat sau să porți haine cu un miros intens. Orice alt miros de pe corpul tău va interfera cu cel al parfumului testat și-ți va fi foarte greu să-ți dai seama corect de adevărata aromă a produsului pe care îl încerci.

miroase parfum

Testarea afară/înăuntru

Indiferent dacă testezi mirosul parfumului într-un magazin sau afară, în aer liber, ideal ar fi să nu existe mirosuri ambientale foarte puternice. Și acestea te pot păcăli, pentru că se vor combina cu aroma parfumului și astfel nu vei ști exact cum miroase parfumul pe care vrei să îl alegi.

Parfumul trebuie testat în mai multe feluri: mai întâi pe un cartonaș special pe care îl găsești lângă mostră, apoi împrăștie în aer puțin parfum și miroase norul de parfum rezultat, iar la final poți testa pe încheietura mâinii. Un truc esențial ca să-ți dai seama de adevăratul miros al parfumului testat: așteaptă 30 de minute după pulverizarea pe încheietură și apoi miroase din nou. Doar în acest fel îți vei putea da seama cum va mirosi de fapt acest parfum pe corpul tău, în contact cu mirosul tău natural.

Un alt sfat important: nu testa mai mult de trei parfumuri diferite deodată. Creierul tău va fi derutat de prea multe arome și nu le va mai percepe corect.

Ce trebuie să știi despre tipurile de eșantioane disponibile

Dacă ai testat un parfum, dar nu ești foarte sigur că ți se potrivește, poți cumpăra mostre. În acest fel îl vei putea folosi mai multe zile, ca să vezi dacă te simți bine cu el și dacă merită să cumperi o cantitate mai mare. Este o soluție foarte practică.

Astfel, în loc să cumperi de la bun început o sticluță de 50 ml sau 100 ml, poți cumpăra eșantioane de doar 5 sau 10 ml. Eșantioanele de parfumuri pot fi comandate din magazinele de specialitate sau online. Un alt avantaj al acestor eșantioane este că, fiind micuțe, pot fi luate foarte ușor când pleci într-o călătorie, fiind permise inclusiv în avion.

Cum alegi parfumul potrivit

Când vrei să alegi parfumul potrivit trebuie să ții cont de mai multe aspecte, dincolo de mirosul care te atrage. Contează foarte mult evenimentul pentru care îl vei folosi, dar și momentul zilei.

În funcție de momentul zilei

Specialiștii recomandă să folosim parfumuri diferite, pentru fiecare moment al zilei. Astfel, ziua trebuie să alegi un parfum cu miros mai discret, fresh, fructat sau floral, iar seara și pentru ocaziile speciale poți purta o aromă mai intensă, extravagantă, pe bază de mosc, sau foarte condimentată.

Parfum de zi

Parfumurile pe care le poți purta ziua trebuie să aibă o aromă mai discretă, fresh, dar ar fi bine să reziste pe toată durata zilei, deci să fie destul de concentrate. O alegere foarte bună o reprezintă parfumurile florale sau cele pe bază de citrice, bergamotă, lămâie. Sunt recomandate și aromele fructate, dar nu și cele foarte condimentate, piperate.

Iată câteva sugestii de parfumuri bărbătești care pot fi purtate ziua: Polo de Ralph Lauren, Encounter Fresh de Calvin Klein, Classic Black de Jaguar, Fresh Impact de Adidas, Man de Hugo Boss.

Parfum de seară

Parfumul de seară trebuie să fie mai intens și să spună o poveste atrăgătoare despre tine. Indiferent dacă mergi la o cină romantică, la o nuntă sau la o petrecere cu prietenii sau colegii, parfumul trebuie ales cu grijă, pentru a-ți completa ținuta elegantă.

Spre deosebire de parfumul de zi, cel de seară poate fi mai îndrăzneț, cu note lemnoase, orientale și condimentate. Sugestii de parfumuri bărbătești pentru seară: M7 de Yves Saint Laurent, Lui Rochas de Rochas, Attitude Extreme de Giorgio Armani, 1 Million de Paco Rabanne, Givenchy Play Intense de Givenchy.

În funcție de eveniment

La fel ca momentul zilei, și evenimentul la care mergi impune un anumit tip de parfum. Spre exemplu, când mergi la serviciu nu ai nevoie de o aromă foarte intensă, care să te scoată în evidență. Este bine să alegi un parfum fresh, mai discret și elegant, dar rezistent întreaga zi.

costum office

Pentru o ședință importantă sau o întâlnire de afaceri poți alege însă un parfum mai îndrăzneț, care îți va scoate în evidență personalitatea și va demonstra că ai încredere în tine, că nu eziți să-ți susții punctul de vedere.

Când vine vorba de o seară elegantă, o nuntă sau un bal, trebuie să porți un parfum deosebit. În acest caz nu vei da greș dacă vei alege cea mai îndrăzneață și intensă aromă care îți place, pentru că este momentul să le arăți celor din jur că ești o persoană cu adevărat specială. O aromă unică înseamnă o personalitate unică.

În funcție de sezon

Desigur, parfumurile trebuie alese diferit și în funcție de anotimp. Vara și primăvara sunt recomandate aromele mai fresh, fructate și florale, iar iarna și toamna, când este mai frig, poți alege un parfum cu miros intens, lemnos sau condimentat.

În funcție de personalitate

Personalitatea ta va fi completată de parfumul pe care îl alegi. De aceea, aroma trebuie aleasă cu atenție, la fel cum decizi în privința hainelor și accesoriilor. Nimic nu trebuie să fie la întâmplare, pentru că orice nepotrivire va ieși în evidență și poate atrage atenția într-un mod neplăcut.

Persoană activă

Un bărbat activ, care iubește sportul și munca fizică, ar trebui să aleagă un parfum cât mai fresh, bazat pe note de citrice. Cei de la MensHealth recomandă un parfum care pare să fie conceput special pentru pasionații de viață activă: Champion Energy, de Davidoff. Cele mai evidente sunt notele de citrice, iar forma sticluței amintește de o ganteră.

davidoff champion energy 21062012 de resized

Persoană sobră

Un bărbat cu o atitudine mai sobră, elegant și serios poate alege cu încredere un parfum clasic, tradițional. Prin urmare, nimic extravagant, care să uimească, să atragă atenția. Un exemplu recomandat de specialiștii de la Dapper Confidential este Cool Water, de Davidoff. Aromele includ note de mentă, levănțică, apă sărată, tabac și rozmarin. Mirosul acestui parfum amintește de aerul sărat de la malul mării.

Cumpără Apă de toaletă DAVIDOFF COOL WATER  ⚫Reducere -65% | 🛒Preț : 99,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de parfumuri DAVIDOFF

Persoană sensibilă și melancolică

Pentru un bărbat mai sensibil se potrivește mult mai bine un parfum ceva mai feminin. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să cumpere un parfum pentru femei. Din fericire, există mai multe produse bazate pe note florale, mai dulci, pentru bărbați. Iată câteva recomandări: Eau Sauvage de Dior, Vetiver de Guerlain, Eau d’Hadrien de Annick Goutal, Pour un Homme de Caron.                                               

Persoană cu o prezență puternică, masculină

Un bărbat care vrea să-și scoată în evidență propria masculinitate trebuie să aleagă arome intense, pe bază de mosc, brad și lămâie. Ca să evite orice aspect feminin, poate să aleagă un parfum care nu are deloc note florale. O alegere inspirată poate fi Fierce Cologne, de la Abercrombie & Fitch.                            

Persoană relaxată

Pentru un bărbat care vrea să-și pună în valoare masculinitatea, dar să fie relaxat, nu ostentativ, parfumul trebuie să fie pe bază de mosc, note lemnoase și citrice. Un parfum recomandat este Lucky You de Lucky Brand. Aroma îmbină armonios notele de lemn de santal cu cele de cuișoare și floare de bumbac.

Persoană seducătoare și misterioasă

Dacă ai foarte multă încredere în tine și în farmecul tău și dacă ai mare succes la femei, poți alege un parfum care combină armonios notele florale cu moscul și notele lemnoase. O alegere inspirată poate fi Curve, de Liz Claiborne. Aromele sunt pe bază de ceai, lemn de santal și tabac. Femeile apreciază foarte mult acest parfum.

Persoană extravagantă

Pentru un bărbat care vrea mereu să fie în centrul atenției și să iasă în evidență, parfumul trebuie să fie cu adevărat deosebit. Parfumul 1 Million de Paco Rabanne poate fi alegea ideală, pentru că mirosul acestui parfum nu poate trece neobservat. Este printre cele mai seducătoare și extravagante parfumuri masculine. Aromele se bazează pe mirosul de ambră, lemn, piele, o combinație exotică și sexy.

În funcție de vârstă

Vârsta este un alt aspect de care trebuie să ții cont când trebuie să alegi parfumul potrivit. Spre exemplu, în jurul vârstei de 20 de ani un bărbat ar fi bine să poarte parfumuri mai discrete, cu note fructate, citrice. După vârsta de 30 de ani merg foarte bine parfumurile care îmbină notele fructate cu cele florale și lemnoase, care inspiră energie, putere.

Vârsta de 40 de ani cere un parfum mai condimentat, mai deosebit, bazat pe lemn de santal, iasomie, mir și alte condimente. Iar după vârsta de 50 de ani cel mai indicat este să revii la aromele mai discrete, proaspete, care au la bază citrice, dar combinate cu note de lemn de santal și mosc, pentru un farmec aparte.

În funcție de preț

Desigur, alegerea parfumului în funcție de preț este un aspect foarte important. Cel mai scump este parfumul, care este și varianta cea mai concentrată a produsului. Parfumul rezistă mai multe ore și are un miros mai intens. În schimb, cea mai ieftină variantă este apa de colonie, care are doar 2-5% concentrație. Nu este deloc persistentă, dar miroase la fel de bine ca parfumul. Dacă alegi această variantă va trebui să folosești o cantitate mai mare de apă de colonie, pentru că va trebuie să aplici parfumul de mai multe ori pe zi, fiindcă mirosul nu rezistă în timp.

Ce să eviți când alegi parfumul

Alegerea corectă a parfumului nu este doar o chestiune de preferințe, de gust sau de personalitate. Trebuie să știi că unele parfumuri pot fi dăunătoare pentru sănătate din cauza unor ingrediente nocive sau pentru că nu este compatibil cu tipul tău de piele. Iată la ce anume trebuie să fii atent:

Ingrediente dăunătoare

Unele parfumuri conțin, pe lângă ingrediente naturale, substanțe chimice periculoase, cum sunt cele derivate din petrol. Din păcate, nu toate sunt menționate pe eticheta produsului, pentru că firmele au dreptul să păstreze secretul de producție și să nu indice absolut toate ingredientele, scrie Scientific American.

Aceste chimicale pot provoca tulburări hormonale, alergii sau boli de piele. În special bărbații trebuie să evite parfumurile care au în compoziție diethyl phthalate, o substanță care afectează compoziția spermei, dar și ingredientul musk ketone, un compus toxic care se depune în țesuturile grase ale corpului.

Atenție la tipul de piele

Bărbații care au o piele mai sensibilă sau mai uscată trebuie să aibă mare grijă când aleg parfumurile. Acestea pot provoca iritații sau chiar alergii, deoarece un parfum poate conține aproximativ 26 de alergeni cunoscuți.

Piele sensibilă

Dacă ai pielea sensibilă, trebuie să eviți folosirea de parfumuri care conțin mult alcool. De exemplu, nu e bine să alegi Eau de Toilette, ci mai degrabă un parfum mai concentrat. Alcoolul aplicat pe piele poate duce la iritații grave mai ales vara, când pielea este expusă la soare. De asemenea, este bine să eviți parfumurile care conțin etanol, isopropyl myristate, monopropylene glycol sau dipropylene glycol.

Piele uscată

Pe lângă produsele pentru hidratare zilnică, bărbații care au pielea uscată ar trebui să folosească parfumuri care conțin mai multe uleiuri aromate și mai puțin alcool. Și produsele naturale pot fi o alegerea bună, dacă mirosul este plăcut. Testarea parfumului pe piele, înainte de cumpărare, este o soluție foarte bună nu doar pentru a vedea cum miroase parfumul, ci și pentru a urmări dacă acesta a provocat uscarea sau iritarea pielii în zona unde a fost aplicat.

Cum îți dai seama dacă parfumul este original

Când alegi parfumul preferat trebuie să fii atent la câteva detalii, ca să-ți dai seama dacă este original sau nu. Deseori, falsurile sunt atât de bine realizate încât este greu să faci diferența. Iată la ce trebuie să fii atent:

Verificarea ambalajului

Un parfum original este învelit într-un ambalaj frumos, de obicei într-un celofan care protejează cutia din carton. În schimb, un parfum contrafăcut este vândut de obicei fără acest celofan de protecție.

Verificarea codului de bare

Codul de bare este cel mai clar indiciu că produsul pe care l-ai cumpărat sau primit este original. Un parfum contrafăcut nu are acest cod de bare. Acesta este imprimat pe partea din spate a cutiei sau în lateral. Codul de bare poate fi verificat pe un site special, cum este Codecheck.info.

codbare

(Sursa foto: Raiders of the Lost Scent)

Verificarea sticluței

Sticluța nu trebuie să fi fost desigilată, însă mai este un detaliu prin care îți poți da seama dacă parfumul este original. Pe fundul sticluței vei găsi scrisă țara de origine. Această mențiune va lipsi însă în cazul unui fals, ori va fi menționat „Made in China”, deși parfumul este franțuzesc.

Totodată, sticluța trebuie să fie realizată dintr-un material rezistent, de calitate, în cazul unui parfum original, iar capacul este bine înfiletat. La produsele contrafăcute nu se pune mare preț pe aspectul sticluței.

Persistența aromei

Desigur, cel mai clar indiciu privind calitatea parfumului este persistența mirosului. Un parfum contrafăcut ar putea să miroasă aproape identic cu unul original, dar nu va rezista în timp la fel de mult. Uneori, aroma se duce după câteva minute, iar parfumul trebuie să fie aplicat din nou. Dacă un parfum original poate să persiste chiar și 24 de ore, unul contrafăcut își va pierde mirosul după cel mult o oră.

Eticheta – cum porți corect parfumul

După ce ai testat și ai ales parfumul care ți se potrivește, un alt aspect de care trebuie să ții cont este eticheta: cum trebuie să porți un parfum. Nu este complicat, trebuie doar să respecți câteva reguli simple, pe care, din păcate, multe persoane le ignoră.

Cum îl aplici

Parfumul trebuie aplicat într-o cantitate potrivită, nici prea mult, nici prea puțin. Dacă te dai cu prea mult parfum, mirosul va fi prea intens și îi poate deranja pe cei din jur.

spray parfum

Cum se pulverizează

Parfumul trebuie pulverizat pe pielea curată și uscată, după duș, când porii pielii sunt încă deschiși. Nu folosi balsam de ras sau deodorant cu arome puternice, pentru că acestea se vor combina cu mirosul parfumului. Alege în schimb cosmetice fără miros. Bărbații care au pielea mai uscată pot aplica o cantitate mai mare de parfum decât cei care au pielea grasă. Asta deoarece mirosul parfumului dispare mai repede pe o piele uscată.

Unde se pulverizează

Parfumul se aplică direct pe piele, în câteva puncte principale, unde circulația sângelui este mai intensă: pe piept, la baza gâtului, eventual și sub urechi. Parfumul poate fi aplicat și la încheieturile mâinilor. Nu trebuie să freci alte părți ale corpului cu mâna parfumată, pentru că în acest fel mirosul va fi afectat. Aplică parfumul direct acolo unde îți dorești.

Cum se miroase

Nu uita că parfumul își va schimba mirosul în decursul timpului. Astfel, la câteva minute după aplicare va mirosi foarte diferit de aroma pe care o vor percepe cei din jur peste câteva ore. Aceste schimbări sunt normale, pentru că la început oamenii percep mirosul notelor de vârf ale parfumului, apoi pe cele de mijloc și abia la final vor simți farmecul profund al notelor de bază.

Prin urmare, putem spune că nu purtăm niciodată un singur parfum, ci mai multe deodată sau unul care miroase în mai multe feluri. Iată de ce trebuie să fii sigur că ți se potrivește foarte bine combinația de arome a unui anumit parfum. El trebuie „asortat” la stilul tău de viață, la personalitatea ta și la diferitele ocazii cu care te întâlnești. De aceea, mai mult ca sigur nu vei alege un singur parfum, ci mai multe, câte unul pentru fiecare situație și stare de spirit.

Surse foto: Shutterstock, Pixabay, The Telegraph

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda