Pentru renovarea casei e nevoie nu doar de timpul și dedicarea ta, ci și de documentare serioasă, de planificare riguroasă și de flexibilitate în caz că lucrurile nu ies așa cum ți-ai dorit.

Așa că, înainte de a face primii pași spre o casă de invidiat, nu uita că e nevoie de următoarele lucruri:

  1. Să știi ce-ți dorești

Înainte să te apuci de renovare e important să știi exact ce-ți dorești, pentru a putea face o planificare cât mai realistă. Schimbările în plan vor fi probabil inevitabile, însă cu cât acestea sunt mai puține și mai mici cu atât lucrarea va merge mai repede și mai bine, fără costuri suplimentare.  

Dacă nu ai o viziune asupra felului în care vrei să arate locuința ta sau nu știi ce s-ar potrivi cel mai bine spațiului de locuit, cere sfatul unui specialist sau chiar angajează un designer de interior sau un arhitect care să se ocupe de proiect.

  1. Să alegi o echipă de profesioniști

Ar fi bine să alegi echipa care-ți va renova casa după recomandări, ca să nu ai surprize ulterior. Nu e ușor să găsești o echipă de meseriași profesioniști care, pe lângă faptul că-și cunosc bine meseria, sunt serioși și nu cer prețuri exagerate.    

  1. Să cunoști materialele

Dacă nu lucrezi în domeniu nu ai cum să știi toate materialele pe care le va folosi echipa de constructori pentru renovarea casei, însă e important să ai câteva noțiuni de bază și să știi măcar ce fel de var vrei să folosești pentru pereți sau ce este aceea o șapă și cum te poate ajuta acest strat de material să nivelezi podeaua sau să o izolezi termic.

  1. Să ai bani de rezervă

Când vine vorba de renovări sau construcții bugetul de acasă se potrivește rareori cu cel din târg. Pe parcurs pot apărea cheltuieli neprevăzute și e bine să ai rezerve de bani în caz că acest lucru se întâmplă.

  1. Să notezi tot ce cheltuiești

Nu uita să-ți notezi fiecare cheltuială pe care ai făcut-o, ca să înțelegi pe ce se duc banii și care e motivul pentru care ai depășit bugetul și ai nevoie de mai multe resurse, în caz că se va întâmpla acest lucru.

În același timp, notarea tuturor cheltuielilor te poate ajuta să previi depășirea bugetului prin reorganizarea acestora.  

  1. Să fii prezent

Chiar dacă ai angajat un specialist să coordoneze proiectul și o echipă de constructori de încredere, e important să fii cât mai prezent în timpul lucrărilor, nimeni nu va acorda la fel de mult interes și atenție pentru detalii decât tine.

Dacă timpul nu îți permite să fii pe șantier zilnic încearcă să mergi acolo măcar o  dată la două-trei zile.

  1. Să aloci timp proiectului

În funcție de amplitudinea renovării, lucrările pot dura luni în șir, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare și să nu grăbești lucrurile, pentru ca totul să iasă așa cum ți-ai dorit.

Asigură-te că ai unde să stai până se termină șantierul și că nu te vei grăbi să te muți nici după ce se termină, curățenia mai poate dura câteva zile bune.   

  1. Să nu te aștepți ca totul să iasă perfect

Inevitabil vor fi câteva lucruri care poate nu vor ieși chiar cum ți-ai dorit. Atâta timp cât nu sunt lucruri esențiale care-ți vor afecta confortul, siguranța sau estetica de ansamblu, nu rămâne blocat pe greșeli, le poți rectifica cu altă ocazie sau cu puțină imaginație le poți integra în peisaj.  

  1. Să-ți organizezi eficient curățenia de final

Și în cazul curățeniei ai nevoie de planificare astfel încât să fie cât mai rapidă și mai eficientă.

Apartmenttheraphy.com recomandă pașii necesari pentru curățenia după renovare, începând cu aspirarea locuinței până la schimbarea filtrelor de aer.  

  1. Să personalizezi spațiul

După ce locuința e curată și totul este așezat cât mai practic și mai potrivit pentru confortul și siguranța ta ești liber să-ți personalizezi spațiul așa cum îți dorești.

Poți adăuga tablouri pe pereți, obiecte de design în diferite colțuri ale casei sau poți expune trofeele tale de la concursuri.    

După ce te-ai asigurat că cele de mai sus au fost îndeplinite nu rămâne decât să-ți chemi prietenii pentru petrecerea de casă renovată!      

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda