Romul este unul dintre cele mai cunoscute lichioruri din lume și printre băuturile de bază preferate în cocktailuri. Gustul său dulce (fiind vorba despre  este o băutură distilată făcută din trestie de zahăr) îl transformă într-o licoare versatilă, esențială în orice bar de acasă bine aprovizionat. Poate fi folosit în diverse combinații, de la cocktailuri tropicale și răcoritoare, la băuturi calde.

E bine de știut că există mai multe tipuri de rom, clasificate după diverse criterii (conținutul de alcool, materia primă din care este obținut, tehnologia folosită, vechimea etc.), dar cea mai comună clasificare este cea care împarte romul în:

  • Light (white/silver) – romul alb e cel mai neutru tip de rom; în afară de dulceața caracteristică, nu prea are alte arome, ceea ce îl face numai bun pentru cocktail-uri.
  • Dark (black) – romul negru este învechit mai mult, ceea ce îi conferă o aromă mai puternică (motiv pentru care este cel mai folosit în bucătărie).
  • Gold (amber) – romul auriu are o învechire medie și își ia culoarea de la adaosul de caramel; uneori, acestui tip de rom i se adaugă și condimente.
  • Aged (premium) – sunt romurile realizate cel mai îngrijit, fără adaosuri, cu o învechire corespunzătoare și consumate, de obicei, „sec”.
  • Overproofed – romuri tari, cu o tărie alcoolică ce poate ajunge și la 75º, care pot fi chiar periculoase dacă nu sunt diluate; recomandate pentru cocktailuri și băuturi flambate, fiind foarte ușor inflamabile.
  • Flavoured (aromate) – folosite îndeosebi în cocktailuri, sunt acele tipuri de rom cu diverse parfumuri/arome tropicale (lămâie, lime, portocală, cocos, mango ș.a.).

Iată, în cele ce urmează, 10 rețete de cocktailuri pe bază de rom, ușor de realizat și cu diferite conținuturi de rom și ingrediente, în funcție de gusturi și preferințe:

  1. El Presidente
  2. Nevada Cocktail
  3. Lounge Lizard
  4. Bishop Cocktail
  5. Cafe Caribbean
  6. Grand Rum Toddy
  7. Dulce de Leche
  8. Belladonna
  9. Gombo
  10. Pineapple Mojito

    1. El Presidente

image9

Timp de preparare: 3 minute

Un cocktail cu iz tropical, simplu și rapid de preparat, El Presidente este opțiunea perfectă atunci când nu ai timp pentru o băutură complexă. Este fructat, are o dulceață delicată și arată mult mai fancy decât este descris de cele mai multe ori.

Alege-ți romul alb preferat, apoi adaugă sucurile proaspete de lime și ananas. Rețeta conține și grenadine, care îi conferă cocktailului nuanța roșie specifică și un strop de dulceață.

Combinația de rom și grenadine este una îndrăzneață, așa că merită să o încerci!

Ingrediente:

  • 60 ml rom alb
  • 30 ml suc proaspăt de lime
  • 30 ml suc de ananas
  • Un strop de grenadine

Cum se prepară:

  • pune ingredientele într-un shaker, cu niște gheață;
  • agită bine;
  • toarnă amestecul obținut într-un pahar de cocktail răcit în prealabil.

    2. Nevada Cocktail

image1

Timp de preparare: 3 minute

Vei avea nevoie de cinci ingrediente pentru a prepara această băutură, dar având în vedere că trebuie să ai în bar o sticlă de aperitiv și niște zahăr în dulapul din bucătărie, acestea nu mai intră la socoteală.

Acest cocktail fructat și acrișor este un adevărat deliciu și e minunat să-l sorbi în zilele toride de vară. Un rom de calitate, grepfrut proaspăt și lime, la care se adaugă un pic de zahăr pentru a compensa aciditatea sunt tot ce ai nevoie pentru a obține această licoare de înaltă clasă. Dacă preferi, poți folosi un simplu sirop în loc de zahăr. Romul și grepfrutul fac pereche bună, fiind o combinație des întâlnită, de altfel, în cocktailurile pe bază de rom.

Cocktailul Nevada este unul răcoritor, care îți permite să te bucuri de savoarea romului tău preferat!

Ingrediente:

  • 60 ml rom alb
  • 60 ml suc de grepfrut
  • 30 ml suc de lime
  • 2 lingurițe zahăr super fin
  • un strop de absint (sau orice alt aperitiv)

Cum se prepară:

  • pune ingredientele într-un shaker, cu niște cuburi de gheață;
  • agită bine;
  • toarnă conținutul într-un pahar de cocktail, răcit în prealabil.

    3. Lounge Lizard

image2

Timp de preparare: 3 minute

Rom și cola: una dintre cele mai ușoare băuturi pe bază de rom create vreodată rămâne cea mai populară. Când ești pregătit să spargi rutina, adaugă niște lime ca să obții un Cuba Libre sau  mergi pe varianta tropicală și senzuală a unui Lounge Lizard.

Acest din urmă cocktail emană nostalgia trecutului și adaugă un ingredient obișnuit „cuplului” cola-rom, într-un mix retro. Pentru această transformare ai nevoie doar de un shot de amaretto, astfel încât să obții acel gust familiar dar unic, în același timp.

Deși Coca-Cola sau Pepsi pot fi prima ta alegere, rămâi deschis la variante de cola mai puțin cunoscute, branduri cu un gust mai puțin pregnant (special concepute pentru mixuri de băuturi), care permit celorlalte ingrediente să se evidențieze.

Lounge Lizard este o băutură simplă și ușoară care te scoate din rutină. Dacă ești fan al combinației de cola și rom, merită să faci o încercare!

Ingrediente:

  • 90 ml rom negru
  • 30 ml lichior amaretto
  • 240 ml cola (sau o cantitate suficientă cât să umpli un pahar collins)

Cum se prepară:

  • toarnă romul și amaretto într-un pahar collins plin cu gheață;
  • completează cu cola;
  • amestecă bine.

    4. Bishop Cocktail

image4

Timp de preparare: 5 minute

Ai un vin roșu care necesită o „resuscitare”? Clasicul cocktail Bishop este rețeta perfectă care poate „repara” orice vin mediocru.

După o scurtă căutare, vei găsi nenumărate rețete sub numele de Bishop Cocktail. Majoritatea sunt însă un mix de vin roșu și punch de fructe, adică un soi de Sangria. O băutură reușită, dar există și o altă rețetă a acestui cocktail de care ar trebui să știi. Bishop este un cocktail clasic ceva mai interesant decât popularele băuturi contemporane având aceeași denumire.

Ceea ce rețeta clasică are în plus, față de variantele moderne, este romul – elementul care face diferența! Acesta este ingredientul care ridică băutura de la rangul de „un pahar de vin” la cel de cocktail. Este o schimbare pe cât de mică, în aparență, pe atât de importantă, pentru că romul sporește intensitatea aromei.

Un cocktail plăcut, pe care băutori de toate gusturile îl apreciază și care merge făcut din orice tip de vin roșu – o modalitate numai bună de a consuma resturile de vin din bar sau un vin mai puțin apreciat.

Ingrediente:

  • 90 ml rom
  • 30 ml vin roșu
  • o linguriță de sirop
  • sucul de la jumătate de lime

Cum se prepară:

  • pune ingredientele într-un shaker cu gheață;
  • agită bine;
  • toarnă conținutul într-un pahar de vin roșu (răcit în prealabil).

    5. Cafe Caribbean

image6

Timp de preparare: 5 minute

Uneori, simțim nevoia să animăm puțin banala ceașcă de cafea, iar Cafe Caribbean este o modalitate excelentă prin care poți face asta. Iată un cocktail de cafea cât se poate de simplu care, cu siguranță, îți va încânta simțurile!

E chiar atât de ușor: adaugă un shot de rom și jumătate de shot de amaretto în cafeaua ta preferată și asta-i tot! Dacă vrei un aspect mai fancy, răsfață-te cu un topping de frișcă și fulgi de migdale.

Romul și amaretto, combinate cu o cafea neagră fierbinte, dau această savuroasă băutură caldă, o opțiune numai bună pentru un cocktail de iarnă.

Ingrediente:

  • 30 ml rom
  • 15 ml amaretto
  • 240 ml cafea (fierbinte, neagră; o cantitate suficientă cât să umpli paharul)
  • frișcă (pentru decor)
  • fulgi de migdale (pentru decor)

Cum se prepară:

  • toarnă romul și amaretto într-un pahar de Irish coffee;
  • completează cu cafea fierbinte;
  • adaugă frișca;
  • decorează cu fulgi de migdale.

    6. Grand Rum Toddy

image5

Timp de preparare: 5 minute

Romul reprezintă baza perfectă pentru această băutură populară, adăugând cocktailului atât tăria, cât și dulceața de care are nevoie. Este cald și reconfortant, exact ce îți trebuie într-o zi rece de iarnă.

Grand Rum Toddy duce cocktailul fierbinte la un alt nivel. Rețeta vine cu o notă de citrice dintr-o combinație de lichior de portocale și un strop de zeamă de lămâie. Odată ce torni apa fierbinte, aroma se împrăștie și îți oferă una din cele mai liniștitoare băuturi pe care o poți face.

Foarte important pentru reușita acestui cocktail este lichiorul de portocale – alege un brand pe bază de coniac. Baza densă de coniac este esențială pentru elementele dulci din acest cocktail.

Ingrediente:

  • 45 ml rom
  • aproximativ 20 ml lichior de portocale (Gran Gala sau Grand Marnier)
  • 7-8 ml suc de lămâie
  • 240 ml apă fierbinte (sau o cantitate suficientă cât să completezi paharul)
  • o felie de lămâie

Cum se prepară:

  • într-un pahar de Irish coffee toarnă lichiorul și sucul de lămâie;
  • completează cu apă fierbinte;
  • amestecă;
  • decorează cu o felie de lămâie.

    7. Dulce de Leche

image8

Timp de preparare: 3 minute

Romul poate fi folosit și în cocktailuri delicioase pe post de desert. Din această categorie, Dulce de Leche este una dintre cele mai simple rețete din toate timpurile.

S-ar putea să fie nevoie să „investești” o sumă mai mare pentru un lichior bun de ciocolată neagră dar, odată achiziționat, vei putea realiza băutura foarte rapid. Acest cocktail cremos se face cu lapte dulce condensat, iar un praf de scorțișoară măcinată finisează perfect aroma.

Este genul de cocktail pe care fie îl vei iubi, fie îl vei detesta și poate fi ușor confundat cu un „milkshake”. Totodată, reprezintă o opțiune bună și pentru cei care adoră Martini-urile dense și cremoase de ciocolată.

Ingrediente:

  • 30 ml rom Bacardi
  • 15 ml lichior de ciocolată neagră (Dark Godiva, de exemplu)
  • 15 ml lapte dulce condensat
  • scorțișoară măcinată și fulgi de ciocolată/ciocolată rasă, pentru decor

Cum se prepară:

  • pune ingredientele într-un shaker cu gheață;
  • agită bine;
  • toarnă conținutul într-un pahar rece de cocktail;
  • decorează cu un praf de scorțișoară și adaugă deasupra ciocolata (sub formă de fulgi sau ciocolată rasă).

    8. Belladonna

image7

Timp de preparare: 3 minute

Când ți-e poftă de o băutură fructată și răcoritoare pe bază de rom, orientează-te către Belladonna. Este extrem de ușor de preparat și necesită doar cinci ingrediente, toate în cantități egale, deci nu vei avea prea mare bătaie de cap.

Rețeta originală presupune două tipuri de rom (alb și negru), dar dacă ai doar un singur sortiment nu este nicio problemă – doar dublează cantitatea. Peste acesta adaugă sucuri de portocale, merișoare și ananas, obținând astfel mixul de fructe perfect.

Mai există și alte variante ale acestei rețete, care conțin grepfrut și un strop de rodie, dar se pare că cea mai apreciată este cea de mai jos.

Ingrediente:

  • 30 ml rom negru
  • 30 ml rom alb
  • 30 ml suc de portocale
  • 30 ml suc de merișoare
  • 30 ml suc de ananas

Cum se prepară:

  • pune ingredientele într-un shaker cu gheață;
  • agită bine;
  • toarnă conținutul într-un pahar collins umplut cu gheață.

    9. Gombo

image11

Timp de preparare: 3 minute

Cauți o rețetă pentru un cocktail lung și mai ușor decât cola cu rom? Prepară un Gombo și bucură-te de aroma dulce și răcoritoare a citricelor! Băutura se prepară direct în paharul din care o servești, peste gheață, și nu-ți ia mai mult de un minut sau două ca să o pregătești.

Începe cu o măsură de rom (spiced), adaugă suc de portocale, apoi finalizează cu un Mountain Dew. E fantastic și poate deveni noul tău cocktail preferat!

Câteva trucuri: dacă ții la dietă sau preferi versiunea light de Mountain Dew, poți merge pe varianta dietetică. De asemenea, un suc carbogazos pe bază de lămâie/lime, precum Sprite sau 7-Up, poate fi o alternativă. Ar fi indicat, totuși, să folosești suc de portocale proaspăt stors care aduce întotdeauna un plus de savoare băuturii tale.

Ingrediente:

  • o măsură de rom Captain Morgan Spiced Gold
  • o măsură și jumătate de suc de portocale
  • 3 măsuri de Mountain Dew

Cum se prepară:

  • toarnă ingredientele într-un pahar înalt, plin cu gheață;
  • amestecă bine și servește.

    10. Pineapple Mojito

image10

Timp de preparare: 3 minute

În ciuda a ceea ce se spune, nu este deloc dificil să faci un Mojito delicios. Sunt mai multe opțiuni de a adăuga „acel ceva” băuturii pe bază de rom și mentă și, uneori, nu este nevoie de nimic mai mult decât un fruct.

Poți să adaugi zmeură, de exemplu, sau să urmezi această rețetă de Mojito cu ananas care păstrează tot ceea ce îți place din rețeta originală, dar aduce în plus prospețimea și suculența ananasului. O excelentă modalitate de a sparge rutina!

Vei obține un cocktail ușor de preparat și delicios, grație gustului dulce și aromei tropicale a ananasului. Adaugă atât suc de ananas, cât și ananas proaspăt, pentru un plus de savoare.

  • 90 ml rom Brugal Anejo
  • 30 ml triplu sec
  • 30 ml suc de ananas
  • 2 felii de ananas proaspăt
  • 4-5 felii de lime
  • 6-8 frunze de mentă
  • mentă pentru decor

Cum se prepară:

  • zdrobește ananasul, feliile de lime și frunzele de mentă într-un cocktail shaker;
  • umple shakerul cu gheață și adaugă și celelalte ingrediente;
  • agită bine;
  • toarnă conținutul într-un pahar înalt, plin cu gheață proaspătă;
  • decorează cu mentă proaspătă.

Ți-am pus la dispoziție, în acest articol, 10 rețete deosebite de cocktailuri cu rom, foarte ofertante din punctul de vedere al gusturilor, preferințelor sau ocaziilor în care să fie servite. Astfel, indiferent că vrei să te răsfeți într-o zi leneșă de weekend, să fii show-man-ul următorului party la care ești invitat, ca un veritabil bar tender, sau să îți impresionezi invitații la grătar cu o băutură mai altfel, ai de unde alege ceva potrivit contextului.

Și, pentru a ne asigura că rețetele de mai sus vor avea gustul și savoarea promise, iată în încheiere și câteva trucuri pentru un shake corect al ingredientelor, făcut ca la carte. Enjoy!

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Total
1
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*