Antivirușii pentru telefon reprezintă tipul de protecție sporită, care nu asigură doar integritatea informației din telefonul tău, ci și, uneori, dreptul la intimitate. Unii dintre noi ne mai uităm acasă cheile sau portofelul, dar telefonul niciodată – mai ales dacă conține informații vitale despre viața personală sau locul de muncă. E important, deci, să avem grijă de el.

Top cei mai populari antiviruși
Câte tipuri de viruși informatici există?
De unde poți lua viruși?
Cum știi că telefonul ți-a fost virusat?
De ce este bine să ai un antivirus pe telefon?
Care sunt avantajele unui antivirus pentru telefon?
Antivirus gratuit vs. antivirus plătit

Contează nu doar să evităm să îl scăpăm pe jos ci și să îl protejăm de virușii care mișună pe internet. Rețelele wireless nesecurizate sunt cele mai periculoase însă nu ești ferit în totalitate nici dacă folosești internetul oferit de planul tarifar. Odată ce știi ce sunt și unde se găsesc, vei fi mai bine pregătit pentru a-i înfrunta și a-i ține departe de informațiile tale.

Din fericire, există destule programe ce pot fi instalate pe dispozitive Android pentru prevenirea infectării cu viruși, ele permițând de asemenea detectarea și eliminarea acestora.

Top cei mai populari antiviruși

Alegerea unui antivirus este, de multe ori, una subiectivă pentru că depinde foarte mult pe ce vrei să cadă accentul. Te preocupă virușii care pot ajunge la aplicațiile preferate? Vrei un cont de email curat fără linkuri dubioase sau poate îți dorești să navighezi online fără să te preocupi că cineva îți va instala un cal troian? Uneori aceste atribute sunt îndeplinite de aceeași aplicație, alteori de două. Opțiunea antispam nu vine gratuit la toate aplicațiile antivirus. Programele de genul acesta s-au dezvoltat mult în ultimii ani și au capacitatea de protejare incredibil de eficientă.

Mai jos poți citi câte ceva despre cele mai compleți antiviruși pentru 2019, aceștia fiind și cei mai populari în rândul celor care vor să-și păstreze telefonul în siguranță și amenințările la distanță.

  • 360 Mobile Security – este aplicația cu cel mai mare procent de detectare a virușilor – Ea poate să îți protejeze telefonul în 99.9% din cazuri. Aplicația rulează repede și are un design intuitiv. Folosirea acestui antivirus este incredibil de ușoară. Poate scana întreg telefonul dar și poate repara vulnerabilități punctual, ajutându-ți astfel telefonul să fie mult mai eficient. Are peste 200 mil. de utilizatori și este disponibil complet gratuit;
  • Avast – una dintre cele mai populare aplicații antivirus pentru calculator, are un frate mai mic care se ocupă de protecția telefoanelor mobile. Avast este conceput pentru a scana aplicații, URL-ul siteurilor, și are capabilități antifurt (blochează telefonul și îți transmite locația sa). În plus, este gratuit;
  • Bitdefender – un antivirus 100% românesc, cu o detecție de 99%, poate bloca aplicații, securiza accesul online, și chiar include posibilitatea să vezi persoanele care îți folosesc telefonul fără permisiunea ta. El previne astfel multe neplăceri. Acest antivirus costă 20$ pe an;
  • Kaspersky – un antivirus care nu doar că îți scanează telefonul pentru a-i determina problemele, ci îți și oferă un rating de securitate pentru fiecare site, blochează siteurile cu probleme, iar dacă ajungi din întâmplare pe un site care necesită descărcarea unui software de calitate îndoielnică, va bloca acest proces. Costul este de 30$ pe an;
  • McAfee AntiVirus Plus – include caracteristici extrem de utile. Mai exact,  detectează comportamentele anormale – de exemplu, dacă un intrus încearcă să îți modifice informațiile dintr-o aplicație sau din lista de contacte. De asemenea, acest antivirus detectează vulnerabilitățile rețelei wireless și blochează aplicațiile și siteurile care vor să-ți folosească informațiile personale preluate de pe telefon fără acordul tău. Acesta costă 20$ pe an.

Aceste aplicații presupun o instalare rapidă, o utilizare ușoară, nu ocupă un spațiu mare din memorie, iar la o perioadă de timp beneficiază de actualizări.

Câte tipuri de viruși informatici există?

Există două categorii mari de viruși, malware și spyware. Malware-ul îți poate închide accesul la funcțiile telefonului, poate fura informații (parole, coduri PIN, etc), cei mai comuni viruși din această categorie fiind adware (reclame și pop-up-uri care atunci când dai click îți instalează un virus, de multe ori fără a declanșa vreo notificare), bots (apar mai ales atunci când telefonul tău este folosit de la distanță de către altcineva), rootkit (accesează informații de la distanță, putând fura parole și modificând informațiile deja existente), cal troian (deghizat ca un fișier bun acest tip de virus se ocupă de cele mai multe ori de facilitarea accesului de la distanță pentru a fura informații financiare și pentru a înregistra ce “tastezi”), worm (în general, șterg informații fără a te avertiza și îți dau peste cap conexiunea la internet).

Spyware-ul, pe de altă parte, este tehnic vorbind un tip de malware, însă efectele sale sunt de mai mare amploare decât un virus malware obișnuit. Acesta, odată ajuns în sistemul telefonului îți va spiona fiecare pas – îți va înregistra parolele, ceea ce spui la microfon, va prelua informații din lista de contacte, va crea conexiuni între informațiile pe care le-ai oferit aplicațiilor instalate pentru a ataca mai eficient, îți va prelua fotografiile și va aduce modificări setărilor telefonului.

Chiar dacă sună înfricoșător, partea bună este că tehnologiile au avans mult în ultimii ani, oamenii sunt mai atenți, iar beneficiile antivirușilor au început să se simtă, întrucât numărul telefoanelor infectate a scăzut.

De unde poți lua viruși?

Există mai multe metode prin care îți poți infecta dispozitivul. Poate cel mai cunoscut loc de unde poți lua un virus este prin descărcarea aplicațiilor din surse neautorizate (altele decât Google Play sau AppStore). Produsele acestea sunt cel mai ușor de contaminat. În general, hackerii care vor să îți acceseze telefonul vor face copii ale unor aplicații existente și ți le vor prezenta ca autentice sau te vor anunța că una dintre aplicațiile deja instalate necesită un update. Înainte de a instala o nouă aplicație ar fi bine să citești câteva păreri ale celor care au folosit-o deja – dacă menționează măcar un utilizator că a primit la pachet și un virus, stai departe de ea.

O altă sursă de risc pentru viruși pe device este să apeși pe butonul download/descărcare sau activare al vreunei aplicații apărute într-o reclamă atunci când te afli pe o pagină Web de știri, de exemplu; apăsând pe acea reclamă vor apărea și mai multe pop-up-uri, în cele mai grave situații instalându-se un virus fără ca tu să iei la cunoștință. Odată ce astfel de viruși ajung pe telefonul tău vor copia codurile altor aplicații și îți vor cere accesul sau informații sensibile ca și cum ar veni din partea aplicațiilor originale.

De asemenea, dacă transferi des date între telefon și calculator, iar acesta din urmă are viruși, sunt șanse mari ca aceștia să ajungă și pe telefon. Pentru a fi sigur că transferul se face în deplină siguranță, instalează-ți un antivirus pe calculator.

Un alt mod de a te trezi cu viruși pe telefon când ți-e lumea mai dragă este să dai click pe linkurile suspecte venite prin SMS, email sau mesagerie instant. Dacă nu știi site-ul sau persoana de la care vine acel link, nu îl deschide. Același lucru poate fi spus despre atașamentele din surse necunoscute – nu le descărca pe telefon.

Bluetooth-ul are o parte din vină atunci când vine vorba de răspândirea virușilor. Dacă această opțiune este pornită, poate prelua un virus (sau mai mulți) din imediata vecinătate (acesta funcționează pe o rază de circa 15 m).

Cum știi că telefonul ți-a fost virusat?

Atunci când telefonul tău este virusat, încep să apară primele semne ale atacului. Mai jos este o listă a celor mai frecvent întâlnite dintre ele.

  • Trafic de date crescut
  • Facturi telefonice mult mai mari
  • Consumul rapid al bateriei 
  • Apelurile se întrerup
  • Telefonul se restartează fără motiv
  • Aplicațiile încep să cedeze – fii sigur că ai ultima versiune a fiecăreia pentru a evita transmiterea glitch-ului la toate
  • Telefonul se încălzește după doar câteva minute
  • Redirecționările din browser arată că acesta are probleme – dezinstalează-l și instalează-l din nou.

Acum știi care sunt simptomele unui telefon afectat. Care model este cel mai expus și ce măsuri poți lua?

Care sunt cele mai expuse telefoane?

Android este cel mai popular sistem de operare în rândul smartphone-urilor. În mai 2017, aproximativ 70% dintre telefoane erau Android. Astfel, nu e de mirare că acest sistem de operare este unul dintre cele mai atacate de malware – specialiștii spun că aproximativ 97% dintre atacurile informatice asupra telefoanelor sunt direcționate asupra sistemelor bazate pe Android. Acest lucru nu se datorează doar faptului că există mai mulți utilizatori de Android ci și faptului că acest sistem de operare este unul închis, prin comparație cu cele create de Apple, Windows sau Blackberry.

Cele mai expuse la viruși sunt variantele recente de Android, Gingerbread (virusul cunoscut drept Gingermater a furat parole, coduri PIN; numere de telefon, coduri unice de identificare a acestora, trimițând informațiile unui server la distanță – ulterior au fost vândute), Ice Cream Sandwich și Jelly Bean.

Alte tipuri de viruși care afectează telefoanele Android sunt:

  • DroidKungFu – un virus de tip cal troian care odată ce ajunge pe telefon poate șterge fișiere și intră online și descarcă aplicații virusate mult mai periculoase, după care trimite informațiile obținute unui server aflat la distanță ;
  • Gunpoder – un worm periculos, primul care a infiltrat în platforma de aplicații Google Play;
  • HummingBad – a infectat peste 10 milioane de telefoane, preluând datele personale ale utilizatorilor, pe care le-a vândut ulterior, informațiile preluate fraudulos fiind apoi folosite pentru a crea reclame personalizate.

Deși reprezintă ținta a doar 3% dintre atacurile informatice, telefoanele care rulează iOS nu sunt ferite întru totul. Astfel a apărut virusul Ikee care atacă doar platformele Apple. Singura precizare este că acest virus atacă doar acele telefoane care au fost root-ate (adică s-a umblat la codul intern din fabrică pentru a crește memoria sau durata de viață a bateriei, de exemplu). Vei ști că ai telefonul infectat cu acest virus pentru că imaginea de fundal îți este înlocuită cu o fotografie a cântărețului Rick Astley.

De ce este bine să ai un antivirus pe telefon?

Până la urmă, ce face un antivirus și de ce contează așa de mult pentru prelungirea vieții telefonului tău? Multă lume este informată și crede cu tărie că nu poate fi “păcălită” de un virus. Dar dacă se întâmplă, nu este mai bine să fii sigur că nimeni nu îți folosește informațiile personale și/sau profesionale fără acordul tău?

Pentru început, un antivirus te protejează de malware. Asta înseamnă semnalizarea oricăror surse de risc, de la notificări că un email are un atașament suspect la o avertizare că site-ul pe care urmează să intri este încărcat cu pop-up-uri care atunci când încerci să le închizi îți descarcă în telefon un virus. Un antivirus lucrează în background așa că nu trebuie să îți faci griji că îți va consuma din durata de viață a bateriei. În plus, te va avertiza atunci când o aplicație externă încearcă să îți modifice unul dintre fișiere (imagini, muzică, numere de telefon, parole, date financiare). Un antivirus bun scanează aplicațiile nou instalate și elimină ceea ce este suspicios, blochează site-urile problematice, și te notifică atunci când cineva încearcă să îți controleze telefonul de la distanță.

Procesul de îndepărtare al unui virus este relativ simplu. Antivirusul vine la pachet în momentul instalării cu o bază de date în care sunt trecute codurile specifice ale unor viruși malware. Atunci când apare în sistemul tău o porțiune de cod similară, programul va compara cele două fragmente iar dacă se potrivește cu ce are în baza de date va acționa prin îndepărtarea fișierului cu probleme sau prin blocarea site-ului virusat. De aceea, este bine să îți ții antivirusul pentru telefon la zi; astfel, compania care a proiectat software-ul, care este la zi cu noile “apariții” periculoase, îți va putea furniza protecție optimă.

Pentru a folosi toate beneficiile oferite de antivirus, asigura-te că ești la zi cu actualizările.

Când este obligatoriu să ai un antivirus pe telefon?

Dacă nu descarci aplicații de pe site-uri de calitate îndoielnică și nu ocupi memoria telefonului cu atașamente venite din surse necunoscute s-ar putea să nu ai nevoie de un antivirus (cel puțin nu de unul plătit – despre asta poți citi ceva mai jos) dar dacă ți-ai trecut telefonul printr-un proces de root-are sau ți-ai instalat un custom ROM, un antivirus este obligatoriu.

Fenomenul de root-are sau rooting îți oferă mai multă flexibilitate atunci când vine vorba de ce poate face telefonul tău. Luat în sine, acest demers nu este o idee rea. Vei avea control complet asupra lucrurilor “din spatele scenei” sistemului de operare. Vei putea mări memoria internă și memoria RAM, și vei putea modifica setările din fabrică, însă vei și facilita accesul virușilor. Odată sistemul deschis pentru astfel de modificări, dacă doar din întâmplare un virus te vizează, acesta va putea face pagube serioase distrugându-ți în totalitate telefonul – o astfel de modificare de cod face ca telefonul tău să iasă din garanție.

Un custom ROM similar procesului de root-are de mai sus aduce modificări sistemului de operare. Apelând la acestă tehnică vei putea renunța la anumite aplicații preinstalate pe care nu le folosești, îți vei putea extinde viața bateriei, și îți vei putea instala, dacă vrei, ultima versiune a sistemului de operare – de exemplu, dacă tu ai versiunea Nougat 7.0 poți trece la Oreo 8.0. Ca și în cazul procedeului anterior, deschiderea sistemului vine la pachet cu riscuri adiționale, în cazul în care intri în contact cu un virus putându-se ajunge la blocarea telefonului; acesta va deveni practic nefolosibil iar reparația (în cazul fericit în care există șanse de “supraviețuire”) nu va fi acoperită de garanție.

Însă nu totul este sumbru. Pentru a te asigura că ai situația sub control, alege un antivirus care se potrivește nevoilor tale și instalează-l înainte de lansarea oricărui proces de modificare a codului din spatele sistemului de operare. Actualizarea lui periodică îți va permite să utilizezi antiviruslui la valoarea lui optimă întotdeauna.

Care sunt avantajele unui antivirus pentru telefon?

Un antivirus pentru telefon este o posibilă soluție, mai ales dacă știi că umbli pe site-uri care pot avea pop-up-uri cu viruși. Mai jos sunt enumerate o serie de avantaje de care te vei bucura dacă alegi să îți instalezi un antivirus pe telefon.

  • vei putea naviga online fără a-ți mai face griji dacă un site este periculos sau nu – antivirusul se va ocupa de acest lucru și te va avertiza printr-o notificare sonoră;
  • dacă telefonul îți este furat, uneori îl poți recupera – anumiți antiviruși includ opțiuni de blocare a telefonului și de localizare a sa prin intermediul unor semnale GPS – dacă ai pe telefon informații sensibile de la locul de muncă sau date bancare sigur vei vrea o astfel de aplicație – de exemplu, Avast Antivirus 2018 și Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security pun accent pe acest aspect;
  • virușii nu vor mai ajunge să îți citească emailurile sau să îți copieze lista de contacte;
  • vei economisi bateria – un antivirus bun îți va arăta ce aplicații și ce consum  în procente înseamnă din viața bateriei, poate oferi astfel o prelungire a acesteia;
  • vei avea control mai mare asupra informațiile pe care vrei să le oferi aplicațiilor de pe telefonul tău – un antivirus îți aduce la cunoștință dacă o aplicație vrea să îți folosească imaginile sau să vizualizeze informații bancare;
  • dacă pierzi telefonul, nu se va putea folosi nimeni de informațiile stocate pe el – multe aplicații antivirus oferindu-ți pentru siguranță cel puțin două opțiuni: blocare și ștergerea tuturor informațiilor;
  • vei primi mai puțin spam – antivirusul va considera aceste emailuri periculoase pentru dispozitiv și astfel le va șterge;
  • antivirusul îți va scana, cu alte cuvinte, întreaga activitate – accesul la site-uri, la aplicații, și la mesajele primite, pentru a îți garanta siguranța.

Antivirus gratuit vs. antivirus plătit

Odată ce te-ai hotărât să îți instalezi un antivirus pe telefon, următoarea întrebare este “Ce voi alege, un model gratuit sau unul plătit?” Răspunsul depinde de ce îți dorești de la un antivirus. Mulți dintre antivirușii gratuiți vin echipați doar cu o protecție de bază sau dacă acoperă principalele arii de protecție, conțin reclame care nu numai că deranjează prin aglomerarea vizuală, dar îți și încetinesc telefonul, solicitând putere din procesor și îngreunând unele procese.

 De asemenea, un “cost” al gratuității este oferirea de acces unei aplicații externe; toate fișierele, de la fotografiile cu pisicile tale la informații sensibile se află la “mila” unei companii. Probabil că nu îți va invada intimitatea (mai ales dacă este o companie mare) dar ești dispus să riști nu doar alterarea informațiilor din telefon ci și posibila transmitere a acestora unor terțe companii?

Un antivirus plătit, pe de altă parte, vine de cele mai multe ori cu ajutor pentru clienți (customer support) și garanție. Nu numai că te apără de malware și spyware, dar și garantează securitatea la tranzacțiile făcute online pe mobil. Astfel, ar trebui să îți instalezi un astfel de antivirus doar dacă știi că prin telefonul tău trec informații cu adevărat importante – hackerii nu îți atacă telefonul pentru pozele din vacanță sau mesajele pe care le trimiți prietenilor (dacă telefonul îți este ocupat doar de astfel de informații optează pentru o versiune gratuită care se potrivește cel mai bine nevoilor tale). Informațiile cu caracter sensibil de la locul de muncă (mai ales dacă ocupi o poziție de conducere) sau datele ce țin de tranzacții bancare sunt ceea ce îi interesează cel mai mult. Atunci când vine vorba de pierderile pe care le poți suferi dacă informațiile de pe telefon ajung în mâinile unor infractori, cheltuirea a aproximativ 15$ pe an pentru evitarea acestora pare o idee perfect rezonabilă.

O persoană nehotărâtă poate începe cu o perioadă de testare, inițial cu o aplicație gratuită, pentru a vedea cât de mulțumit este de serviciile acestuia. Dacă telefonul merge considerabil mai lent după instalarea acestuia, poate trece oricând la servicii de antivirus plătite. 

De asemenea, dacă nu știi ce aplicație să alegi, poți întotdeauna să mergi pe recomandare, atât de la un prieten, cât și de pe forumuri specializate, pentru informații suplimentare.

Antivirusul trebuie inclus pe fiecare device. Chiar dacă nu va detecta 100% dintre milioanele de viruși care se găsesc în magazinele de aplicații, procentele invocate de companii, 99% sau 99,9% sună suficient de bine pentru a instala un astfel de software. Telefonul va fi astfel optimizat și îți va oferi acea liniște sufletească de care ai nevoie pentru a te putea concentra asupra lucrurilor care contează din telefon, informațiile personale și profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda