Deși la prima vedere pare simplu să îți alegi un costum, odată ajuns în această postură îți dai seama că există multe modele pentru care optezi în funcție de eveniment, multe croieli pe care le alegi în funcție de conformație, dar și materiale și culori în funcție de anotimp. Ca să nu mai menționăm accesoriile care trebuie și ele alese și asortate pe măsură.

Cum îmi aleg costumul în funcție de evenimentul la care particip
Ce tipuri de croieli există la costumele bărbătești
Cum îmi aleg materialul și imprimeul în funcție de sezon
Cum accesorizăm corespunzător un costum

Nu dispera, nu e chiar atât de dificil. Iar acest articol va face lumină în tot acest haos, oferindu-ți un ghid complet de stil masculin.

Cum îmi aleg costumul în funcție de evenimentul la care particip

Sunt două tipuri de evenimente la care se recomandă purtarea unui costum elegant: evenimentele business și ceremoniile.

Codul bunelor maniere spune ca pe invitație să se specifice dress code-ul dorit, există totuși anumite tipuri de evenimente la care modul în care trebuie să te îmbraci se subînţelege. Cum ne dăm seama de asta? Este foarte simplu – în funcție de ora la care are loc evenimentul, de locul desfășurării, dar şi de specificul evenimentului.

Dacă vorbim despre perioada zilei, adică până în ora 18:00, și o locație nu foarte elegantă – avem de-a face cu black tie opţional. Dacă vorbim despre seară, după ora 18:00, și o locație mai elegantă – avem de-a face cu black tie. Iar dacă vorbim despre seară și o locație de tipul unui palat – avem de-a face cu white tie.

Ce costum purtăm la o întâlnire de afaceri

Este foarte important ca ținuta aleasă să denote competență și seriozitate. Însă, chiar și la întâlnirile business, ne lovim de două tipuri de vestimentație: cea pentru oamenii de afaceri și cea pentru oamenii din zona creativă, mass-media etc. În primul caz, alegerea ideală este, evident, un costum elegant, dar clasic, pentru întâlniri oficiale. În cel de-al doilea caz, ne putem rezuma la cămașă bine croită, pantaloni și jachetă – ținută elegantă, dar nu oficială.

Așadar, pentru întâlnirile oficiale, se recomandă costumele clasice, într-o culoare mai întunecată, însă nu neapărat negru (costumul negru fiind mult mai potrivit la ceremoniile solemne). Puteți opta pentru nuanțe de gri, gri întunecat, albastru întunecat.

O altă recomandare este ca întreg costumul să fie de aceeași culoare. Se permit imprimeuri – carouri, dungi subțiri -, dar fără contraste puternice. De asemenea, se recomandă purtarea unei cămăși albe, simple, cu mânecă lungă.

Cum alegem costumul de ceremonie

Așa cum spuneam și mai sus, sunt mai multe tipuri de ceremonii – black tie, white tie etc. În funcție de tipul de eveniment, sunt câteva detalii care fac diferența între un costum potrivit și unul nepotrivit.

Ce costum purtăm la black tie opțional

Black tie opțional înseamnă că la evenimentul la care participați s-ar putea să fie bărbați îmbrăcați elegant, dar și bărbați îmbrăcați casual. Prin urmare, nu se impune un anumit stil. Dacă vreți să fiți totuși în ton cu atmosfera, aveți două variante: fie optați pentru jeanși, cămașă și sacou, fie optați pentru un costum cu imprimeu nonconformist, care să îi „taie” puțin din eleganță.

Ce costum purtăm la black tie

Un eveniment de tip black tie presupune fără doar și poate un costum elegant, poate chiar un smoching (sau celebrul tuxedo). Un ansamblu de bază ar putea fi reprezentat de costum negru, brâu sau vestă din mătase, papion negru sau cravată simplă și pantofi din lac, eventual de tip Oxford. Se poate accepta și o nuanță foarte închisă de albastru în cazul costumului. Este importantă, însă, și haina de exterior, recomandându-se în cazul acesta paltonul Chesterfield, de culoare neagră.

Ce costum purtăm la white tie

Evenimentele de tip white tie sunt mai rar întâlnite și reprezintă apogeul stilului formal. Câteva exemple de evenimente white tie pot fi un eveniment în cadrul Operei, baluri de caritate la care se poate cere acest tip de dress code etc.

Ideal este, ca recomandare, să se poarte frac, acel tip de costum cu sacoul mai lung în spate. Partea din față a sacoului trebuie să se termine puțin mai jos de talie, iar partea din spate trebuie să ajungă până imediat sub genunchi.

Pantalonii sunt croiți așa încât să permită purtarea bretelelor, care vor fi, însă, ascunse de vestă. Se asortează papion self-tie, adică legat manual, în formă de fluture sau aripi de liliac. Pantofii vor fi de tip Pumps, purtați cu șosete din mătase neagră. Opțional, pot fi purtate mănuși albe de interior, un ceas de buzunar sau o floare naturală la butonieră.

Când purtăm un costum smart casual

Costumele smart casual sunt reprezentative pentru petrecerile de tip cocktail sau pentru întâlniri informale. Aici avem libertate mare de alegere și putem să ne punem amprenta personală – prin cămăși extravagante, croieli puțin ieșite din comun sau accesorii interesante.

Ce tipuri de croieli există la costumele bărbătești

Costumul american

Acest tip de costum se caracterizează prin sacoul la un singur rând de nasturi (de obicei trei) și pantalonii conici, ușor mai largi în partea superioară. Este potrivit pentru bărbații cu constituție masivă. Conturează frumos umerii, fără clasicele „pernuțe”, și ascunde talia sub croiala dreaptă a sacoului.

Costumul britanic

Costumul britanic este mai versatil, fiind potrivit pentru orice tip de constituție și înălțime.  Principalele caracteristici sunt sacoul la două rânduri de nasturi sau la un singur rând și croiala dreaptă, dar apropiată de corp. Pantalonii acestui tip de costum au în general talie înaltă și pliuri în zona frontală, însă se așază bine pe corp, fără să fie prea largi.

Costumul italian

Croiala slim, cu sacou ușor cambrat, cu mâneci strâmte și pantaloni care urmează linia piciorului sunt principalele caracteristici ale acestui tip de costum. Nu se folosesc umeri falși, astfel încât croiala poate urma direct linia brațelor, fără să se îndepărteze de ea. Lungimea pantalonilor trece ușor peste pantofi, iar croiala este precisă, cade perfect, fără să formeze cute inestetice. Este potrivit pentru un corp atletic, înalt.

Costume made to measure VERSUS costume bespoke

Un costum made to measure este un costum deja creat, dar care va fi ajustat conform constituţiei clientului. Designul costumului nu va suferi modificări.

Un costum bespoke, în schimb, este creat de la zero, direct pe client, în funcție de particularitățile sale. De asemenea, clientul are opțiunea de a-și alege modelul, croiala ș.a.m.d.

Cum îmi aleg materialul și imprimeul în funcție de sezon

Potrivit unui vechi proverb nordic, „nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte nepotrivită”. Il amintim aici deoarece este relevant pentru momentul in care decidem sa facem o achizitie. Materialul, patternul si chiar culorile ar trebui sa ne influenteze decizia.

Ce costume purtăm primăvara și vara

Surprinzător sau nu, se recomandă lână pentru costumele bărbătești de vară. De ce? Fibrele naturale lasă pielea să respire și te feresc de căldură (așa cum iarna te vor feri de frig). De asemenea, absorb și ascund umezeala mai bine decât orice alt material textil.

O altă variantă e mohairul, o variantă mai fină a lânii. Acesta se caracterizează prin  durabilitate, elasticitate și prin faptul că se șifonează greu. Mai mult decât atât, este  impermeabil și are conductivitate termică scăzută.

De asemenea, mai sunt recomandate și combinațiile de lână cu mătase.

În ceea ce privește culoarea, se recomandă, evident, nuanțele deschise. Pentru întâlniri oficiale, puteți opta pentru gri sau maro deschis, poate chiar bej. Iar pentru ținutele smart casual, nu vă feriți să încercați nuanțe de lila sau verde deschis.

Ce costume purtăm toamna și iarna

Lâna este o alegere inspirată și pentru sezonul rece, însă în combinații diferite. Combinația vedetă este cea din lână și cașmir.

Apoi avem costumele din tweed, un material mult mai rigid decât lâna, însă potrivit pentru temperaturile foarte scăzute. Printre proprietățile sale se numără faptul că este rezistent la umezeală, călduros și durabil.

Flanelul este un alt material potrivit pentru iarnă, fiind extrem de călduros, plăcut la atingere și confortabil. De asemenea, se potrivește de minune cu toate celelalte materiale: tweedul, lâna, cașmirul și catifeaua.

Culorile predominante vor fi închise: bleumarin, bordo, maro, negru, verde închis etc.

Cum accesorizăm corespunzător un costum

Cravata

  • Cea mai importantă regulă este aceasta: dacă purtăm o cămașă simplă, putem pune o cravată cu imprimeu; dacă purtăm o cămașă cu imprimeu, punem o cravată simplă.
  • Cravata trebuie să fie întotdeauna mai întunecată decât cămașa.
  • Lățimea cravatei trebuie să fie direct proporțională cu lățimea sacoului. Cu alte cuvinte, cu cât sacoul este mai lat în spate, cu atât și cravata trebuie să fie mai lată.
  • Cravata nu trebuie să fie nici mai lungă, nici mai scurtă de brâu. Lungimea ideală este până în apropiere de curea.
  • La costumele black tie & white tie asortăm obligatoriu cravată de mătase.

Încălțămintea

  • Alegerea ideală pentru costumele de orice tip este reprezentată de pantofii cu șiret.
  • Ultimele trenduri acceptă, în unele cazuri, și mocasinii și pantofii fără șiret.
  • Dacă vorbim despre o întâlnire de afaceri, optăm pentru încălțăminte închisă la culoare – în niciun caz colorată.
  • Pentru a merge la sigur, se recomandă pantofii negri. Pentru alte culori, trebuie să aveți mare grijă să se asorteze costumului, cămășii, cravatei. Culorile deschise se poartă doar vara, la costume deschise. Pantofii de lac se recomandă doar la evenimente solemne.

Șosetele

  • Șosetele trebuie să fie elementul de trecere de la încălțăminte la costum, din punct de vedere cromatic.
  • Regula de bază este ca acestea să fie mai închise la culoare decât costumul și mai deschise decât încălțămintea.
  • Puteți opta pentru nuanțe neutre: albastru închis, gri închis, verde închis și negru.
  • Excludem șosetele albe – acestea se poartă doar la încălțămintea sport.

Alte tipuri de accesorii

  • În cazul întâlnirilor business, se permit cinci tipuri de accesorii: verighetă (dacă e cazul), ceas clasic, rotund, cu curea din piele, butoni asortați, geantă diplomat din piele și un stilou de calitate.
  • Batista asortată cravatei se permite numai după 18:00, adică seara. De reținut că aceasta se asortează cu cravata numai cromatic. Materialele trebuie să fie diferite.
  • Cureaua trebuie să fie și ea asortată pantofilor prin material, luciu și culoare.

Cum purtăm în mod adecvat un costum

  • Nasturele de jos al sacoului nu se încheie niciodată.
  • Ceilalți nasturi trebuie să fie încheiați când se stă la tribună sau când se intră într-o încăpere.
  • Se dansează doar cu sacoul încheiat. El poate fi descheiat când bărbatul se așază la masă sau la volan.

Concluzionăm cu faptul că este foarte important să știi foarte clar natura evenimentului la care urmează să participi, căci primul pas în alegerea costumului este în funcție de acest lucru. Apoi ne alegem accesoriile și tipul de croială, ținând cont de propriile gusturi.

Sursa foto: Shutterstock

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda