Testosteronul este hormonul cheie în dezvoltarea masculinității. El este dirijorul care contribuie la aspectul fizic masculin, de la fertilitate, masă musculară, până la distribuția grăsimii. Atât deficitul, cât și excesul de testosteron pot scădea calitatea vieții în mod considerabil.

Iată tot ce trebuie să știi despre testosteron:

Rolul testosteronului
Nivelul de testosteron
Terapia de substituție cu testosteron
Metode naturale pentru a crește nivelul de testosteron

Testosteronul este un hormon sexual produs de corpul uman. Chiar dacă este prezent și la femei, testosteronul este deseori legat de masculinitate și virilitate, pentru că este produs, în principal la bărbați de către testicule. El este cel mai important hormon masculin, actionând în principal la dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului.

În timpul pubertății, la băieți, testosteronul este unul dintre principalii factori ai modificărilor fizice, precum creșterea musculaturii, vocea mai groasă, creșterea penisului și creșterea părului.

Testosteronul afectează aspectul și dezvoltarea sexuală a unui bărbat. El stimulează producția de spermatozoizi, precum și stimularea sexuală a unui bărbat. De asemenea, ajută la formarea masei musculare și osoase, distribuția grăsimii și producția de eritrocite.

Producția de testosteron scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, astfel că 2 din 10 bărbați cu vârsta peste 60 de ani au testosteronul scăzut. Scăderea testosteronului vine cu o serie de simptome neplăcute pentru bărbați, nu doar de ordin sexual, dar și prin lipsa de energie și apariția grăsimii în jurul abdomenului.

Cu toate astea, stilul de viață și alimentația pot juca un rol important, astfel că pot crește testosteronul în mod natural.

La adulți, nivelurile sănătoase de testosteron sunt importante pentru sănătatea generală, riscul de boală, compoziția corpului, funcția sexuală și aproape orice altceva.

Testosteronul se formează în mod natural și în corpul femeilor, la ovare. Glandele suprarenale produc, de asemenea, cantități mici de testosteron.

Rolul testosteronului

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați și joacă o serie de roluri importante, cum ar fi:

  • Dezvoltarea penisului și testiculelor
  • Adâncirea vocii în perioada pubertății
  • Apariția părului facial și pubian începând de la pubertate; mai târziu în viață, poate juca un rol în chelie
  • Mărimea și forța musculară
  • Creșterea și puterea oaselor
  • Dorința sexuală (libido)
  • Producția de spermă

Adolescenții cu prea puțin testosteron pot să nu aibă o masculinizare normală. De exemplu, organele genitale s-ar putea să nu se mărească, părul facial sau corporal poate fi rar și vocea poate să nu se adâncească normal.

Testosteronul poate ajuta și la menținerea stării de spirit normale. Pot exista și alte funcții importante ale acestui hormon care nu au fost încă descoperite.

Semnalele trimise de la creier la glanda hipofiză, situată la baza creierului controlează producția de testosteron la bărbați. Glanda hipofiză transmite apoi semnale testiculelor pentru a produce testosteron. O „buclă de feedback” reglează îndeaproape cantitatea de hormon din sânge. Când nivelul de testosteron crește prea mare, creierul trimite semnale către hipofiză pentru a reduce producția.

Testosteronul nu este însă important doar la bărbați. Este un hormon sexuali masculin ce există și în organismul femeilor, fiind produs în ovare și glanda suprarenală. Se crede că acești hormoni au efecte importante asupra:

  • Funcției ovariane
  • Forței osoase
  • Comportamentului sexual, inclusiv libidoul normal (deși dovezile nu sunt concludente)

Echilibrul corespunzător între testosteron (împreună cu alți androgeni) și estrogen este important pentru ca ovarele să funcționeze normal. În timp ce specificul nu este clar, este posibil ca androgenii să joace un rol important și în funcția normală a creierului (inclusiv starea de spirit, acțiunea sexuală și funcția cognitivă).

Nivelul de testosteron

Nivelul de testosteron este maxim în perioada adolescenței și la vârsta adultă timpurie. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, nivelul de testosteron scade treptat – de obicei 1% după vârsta de 30 sau 40 de ani.

Dacă un bărbat în vârstă se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron, trebuie verificată cauza: dacă este de la îmbătrânire sau dacă e cauzat de o boală (hipogonadism).

Hipogonadismul este o boală în care organismul nu este capabil să producă testosteron în cantități normale din cauza unei probleme cu testiculele sau cu glanda hipofiză, care controlează testiculele.

Deseori aceasta este tratată prin terapia de înlocuire a testosteronului, iar asta presupune injecție de testosteron, plasturi sau geluri.

Niveluri prea mari de testosteron

Nivelul crescut de testosteron nu este o problemă frecventă în rândul bărbaților. Problemele asociate nivelului anormal de ridicat de testosteron la bărbați includ:

  • Număr scăzut de spermă, micșorarea testiculelor și impotență
  • Leziuni musculare cardiace și risc crescut de atac de cord
  • Mărirea prostatei cu urinare dificilă
  • Boală de ficat
  • Acnee
  • Retenție de fluide, cu umflarea picioarelor și picioarelor
  • Creșterea în greutate, legată în mare parte de apetitul crescut
  • Hipertensiune arterială și colesterol
  • Insomnie
  • Dureri de cap
  • Creșterea masei musculare
  • Riscul crescut de cheaguri de sânge
  • Creștere uimitoare la adolescenți
  • Comportament agresiv necaracteristic (deși nu este bine studiat)
  • Schimbări de spirit, euforie, iritabilitate

Nivelurile de testosteron variază dramatic în timp și chiar pe parcursul unei zile, dimineața bărbații având un nivel mai mare. În plus, ceea ce poate părea un simptom al excesului de testosteron poate fi în realitate fără legătură cu acest hormon.

De fapt, cea mai mare parte a ceea ce se știe despre nivelurile anormale de testosteron la bărbați provine de la sportivi care folosesc steroizi anabolizanți, testosteron sau hormoni asociați pentru a crește masa musculară și performanța atletică.

Printre femei, poate cea mai frecventă cauză a unui nivel ridicat de testosteron este sindromul ovarului polichistic. Această boală este frecventă, afectează între 6% și 10% dintre femeile aflate în perioada de premenopauză.

Ovarele femeilor cu această afecțiune conțin mai multe chisturi. Simptomele includ menstruații neregulate, fertilitatea redusă, excesul sau părul gros pe față, extremități, trunchi și zona pubiană, chelie pe modelul masculin, pielea întunecată, groasă, creșterea în greutate, depresia și anxietatea. Un tratament disponibil pentru multe dintre aceste probleme este spironolactona, un diuretic care blochează acțiunea hormonilor sexuali masculini.

Femeile cu un nivel ridicat de testosteron, fie din cauza bolii, fie a consumului de droguri, pot prezenta o scădere a mărimii sânilor și o adâncire a vocii, pe lângă multe dintre problemele pe care le pot avea și bărbații.

Niveluri scăzute de testosteron

În ultimii ani, cercetătorii s-au concentrat asupra efectelor deficienței de testosteron, în special în rândul bărbaților.

Pe lângă producția de testosteron care scade odată cu îmbătrânirea, o proteină numită globulina de legare a hormonilor sexuali, crește odată cu vârsta, ceea ce la rândul ei contribuie la scăderea testosteronului. Unele studii dezvăluie că mai mult de o treime dintre bărbații cu vârsta peste 45 de ani pot avea niveluri reduse de testosteron decât ar fi considerat normal.

Printre simptomele deficitului de testosteron la bărbații adulți se numără:

  • Păr facial și de pe corp redus
  • Pierderea masei musculare
  • Libido scăzut, impotență, testicule mici, număr redus de spermă și infertilitate
  • Creșterea dimensiunii sânilor
  • Bufeuri
  • Iritabilitate, concentrare slabă și depresie
  • Oase fragile și un risc crescut de fractură

Oricât de surprinzător ar părea, și femeile pot fi deranjate și de simptomele deficitului de testosteron. De exemplu, o boală în glanda pituitară (hipofiză) poate duce la reducerea producției de testosteron. Femeile pot prezenta libido scăzut, rezistență osoasă redusă, concentrare slabă sau depresie.

Boli care afectează nivelul de testosteron

Bărbații pot suferi de o scădere a testosteronului din cauza unor afecțiuni precum:

  • Lezare directă, castrare, infecție, tratament cu radiații, chimioterapie
  • Tumori al glandei hipofizare și hipotalamice
  • Medicamente ( mai ales steroizi, morfină sau droguri asemănătoare, tranchilizante)
  • HIV/ Sida
  • Unele infecții sau boli autoimune
  • Boli genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter (în care bărbatul are un x-cromozom suplimentar) și hemochromatoză (boală în care o genă anormală determină acumularea excesivă de fier în întregul corp, inclusiv în glanda hipofiză)

În cazul femeilor, deficienta de testosteron poate veni de la o boală a hipofizei, hipotalamusului sau ale glandelor suprarenale.

Terapia de substituție cu testosteron

În cazul bărbaților cu un nivel scăzut de testosteron, medicul endocrinolog poate prescrie terapia de substituție cu testosteron. Acest tratament se adresează atât bărbaților, cât și femeilor.

Terapia presupune administrarea unei forme artificiale a hormonului pentru a compensa deficitul. Medicamentele, care au devenit populare în ultimii zece ani, pot fi sub formă de: geluri, injecții, plasturi sau implanturi.

Mulți bărbați apelează la acest tratament în speranța de a-și recâștiga energia și de a reaprinde dorința sexuală.

Cu toate asstea, terapia cu substituție cu testosteron rămâne controversată din cauza beneficiilor care sunt neclare și a potențialului risc asupra sănătății. Unii experți au asociat acest tratament cu creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Terapia de substituție cu testosteron poate da reacții adverse precum: apariția acneei, reducerea dimensiunii testiculelor, umflarea extremităților, creșterea prostatei și a sânilor.

Tratamentul poate crește riscul de infertilitate sau chiar instalarea cancerului de prostată.

Mergi de urgență la spital dacă urmezi terapia de substituție cu testosteron și ai unul dintre următoarele simptome: durere în piept, respirație sacadată, slăbiciune pe o parte a corpului, vorbire neclară.

Medicul va recomanda acest tratament doar dacă persoana, al cărei testosteron a fost verificat printr-un test de sânge, este puternic afectată de scăderea acestui hormon și este în pericol să facă osteoporoză sau funcția sexuală îi este afectată.

Metode naturale pentru a crește nivelul de testosteron

Nivelul de testosteron poate fi crescut în mod natural. Iată care sunt modalitățile:

Efectuarea exercițiilor fizice și ridicarea de greutăți – A fost demonstrat științific că această activitate poate crește testosteronul. Antrenamentul de tip HIIT (high-intensity interval trainnig – de intensitate mare ) poate fi de ajutor. Consumul de cafeină și creatină monohidrat poate crește efectul exercițiilor.

Consumul de proteine, grăsime și carbohidrați – Un regim echilibrat și sănătos poate contribui la un nivel bun de testosteron pe termen lung.

Minimizarea stresului și a nivelurilor de cortizol – Nivelurile anormale de cortizol pot reduce rapid testosteronul. Acești hormoni funcționează invers proporțional, astfel că atunci când unul urcă, celălalt coboară.

Asigurarea nivelului optim de vitamina D – Indiferent că stai la soare sau iei suplimente, vitamina D oferă multe beneficii organismului uman, ea crescând nivelul de testosteron.

Ia suplimente de vitamine și minerale – Studiile au demonstrat că vitaminele B și zincul îmbunătățesc calitatea spermei cu 74%. Zincul crește testosteronul la atleți. Vitaminele A, C și E pot juca un rol important în hormonii sexuali, inclusiv testosteronul.

Odihnește-te îndeajuns – ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de testosteron.

Suplimentele naturale care măresc nivelul testosteronului – Precum ashwagandha, care crește testosteronul și scade cortizolul, potrivit studiilor. Alte suplimente utile sunt cele pe bază de plante numite Mucuna Pruriens, ce poate crește libiodoul la bărbați.

Testosteronul este așadar mai mult decât sugerează reputația sa. Bărbații și femeile au nevoie de cantitatea adecvată de testosteron pentru a se dezvolta și funcționa normal. Cu toate astea, cantitatea optimă de testosteron nu este momentan clară.

Verificarea nivelului de testosteron este foarte ușoară pentru că se efectuează printr-un test de sânge. Partea dificilă este interpretarea rezultatului. Nivelurile variază de-a lungul zilei. Un singur nivel scăzut poate fi lipsit de sens în absența simptomelor, mai ales dacă a fost normal într-un alt moment. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști când se măsoară testosteronul, și care este răspunsul cel mai bun la rezultate și, mai ales, când merită acceptate riscurile tratamentului.  

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda