Articol realizat împreună cu 


Nicio băutură nu este mai populară la petreceri ca deja celebrul whiskey, aflat la loc de cinste în orice bar din lume. Există foarte multe sortimente ale acestei băuturi alcoolice, de aceea și rețetele de cocktailuri pe care le poți face cu whiskey sunt numeroase. Poți satisface chiar și cele mai pretențioase și rafinate gusturi cu un cocktail de acest fel. În plus, poți inventa propria ta rețetă, combinând diferite ingrediente pentru a obține amestecuri unice, după preferințele fiecăruia.

„Apa vieții”, ingredient esențial în cocktailuri
Rețete de cocktailuri cu whiskey

Whiskey-ul se obține prin fermentarea cerealelor, de aceea există și foarte multe sortimente diferite și branduri care vând această băutură. Se poate face whiskey din porumb, grâu, secară sau orz. Secretul este ca băutura distilată să fie ținută la învechit în butoaie din lemn de stejar.

Cumpără Shaker cocktail KITCHEN CRAFT 🛒Preț : 94,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

„Apa vieții”, ingredient esențial în cocktailuri

Înainte de a-ți prezenta mai multe rețete deosebite de cocktailuri cu whiskey, iată câteva detalii interesante despre această băutură. Numele „whiskey” provine din limba galeză și însemna „apă”. De altfel, alcoolul distilat era numit în trecut „apa vieții”, inclusiv în limba latină fiind folosit termenul „aqua vitae”. Probabil pentru că oricine consuma această băutură se simțea foarte bine, plin de viață și energie.

Cumpără Linguriță pentru cocktail KITCHEN CRAFT🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Whiskey-ul a fost preparat pentru prima dată în jurul anului 1400, în Irlanda și Scoția, iar la început alcoolul distilat era folosit doar în scop medical, pentru a trata colicile și chiar și variola. Însă la scurt timp a fost atât de apreciat încât a început să fie produs pe scară largă, mai întâi în mănăstiri, unde materia primă era malțul.

În prezent există reguli stricte pentru prepararea și comercializarea whiskey-ului. Astfel, el trebuie să aibă o concentrație minimă de alcool de 40% ABV (alcool ca volum), dar anumite sortimente pot ajunge să aibă o tărie de până la 80% ABV.

Cumpără Butelcă pentru whiskey KITCHEN CRAFT🛒Preț : 58,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Anumite tipuri, în special sortimentele fabricate în Scoția, pot avea un gust specific, de afumătură, datorită fumului folosit în procesul de tratare a malțului. În privința denumirii, întâlnim două variante – whiskey și whisky, iar mulți consumatori nu știu că acestea desemnează de fapt două băuturi diferite.

Vorbim de whisky atunci când ne referim la băutura produsă în Scoția (este cunoscută și sub denumirea de scotch) și are câteva caracteristici specifice: este un alcool dublu rafinat, a cărui materie primă a fost supusă unei proceduri de afumare.

Cumpără Set 6 pahare SCHOTT ZWIESEL 🛒Preț : 158,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Whiskey este băutura preparată în Irlanda și Statele Unite, triplu distilată și neafumată. Astfel, aceste sortimente au o aromă mai discretă și conțin mai puțin alcool. Spre deosebire de băutura produsă în Scoția, care conține în special malț de orz, sortimentele irlandeze sau americane folosesc o combinație de cereale, un amestec, mai exact.

Whiskey-ul poate fi consumat ca atare sau în cocktailuri. De această dată, libertatea de alegere este foarte mare și poți profita de sortimentele deosebite, care vor da o aromă unică unui cocktail. Astfel, există rețete care pot fi preparate cu orice tip de whiskey, dar și unele care merg mai bine cu un anumit sortiment, care le conferă o aromă deosebită.

Cumpără Shaker conic cocktail HENDI 🛒Preț : 25,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Rețete de cocktailuri cu whiskey

Iată câteva rețete de cocktailuri cu whiskey, recomandate de publicația The Spruce, pe care le poți încerca și tu, pentru prietenii tăi.

1. Cocktail Manhattan

Aceasta este cea mai simplă rețetă, care poate fi bază de plecare pentru alte combinații de ingrediente, mai deosebite. Putem spune că Manhattan este pentru whiskey echivalentul clasicului Martini pentru băuturile cu gin.

 

Pentru acest cocktail ai nevoie doar de whiskey tradițional de secară (60 ml), bitter Angostura (doar cinci picături) și vermut dulce (30 ml). Poți decora paharul cu o cireașă.

2. Cocktail Old-fashioned

O altă rețetă ușor de preparat este Old-fashioned, un cocktail inventat în secolul al XIX-lea, de unde și denumirea inedită a băuturii. Poți folosi whiskey de secară sau bourbon, adaugi câteva picături de bitter de portocale, un cub de zahăr și puțină apă plată.

Cumpără Set 125 paie KITCHEN CRAFT  🛒Preț : 13,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Iată cum trebuie să pregătești acest cocktail: pune cubul de zahăr în pahar, adaugă peste el bitter și apă plată, apoi amestecă până se dizolvă zahărul. Toarnă cuburi de gheață și abia la final adaugi whiskey (cam 45 ml). Poți decora paharul cu o feliuță de portocală și o cireașă.

3. Whiskey Sour

O combinație inedită între gustul dulce de whiskey și sirop de zahăr și cel acrișor, dat de lămâie. Merge perfect cu orice tip de whiskey!

whiskey sour

Ai nevoie de 45 ml de whiskey, 30 ml suc de lămâie sau limetă, 15 ml sirop de zahăr, iar dacă vrei, poți adăuga și albușul de la un ou – așa cere de fapt rețeta tradițională.

4. Irish Coffee

Numele te poate induce în eroare, pentru că de fapt nu este vorba de un sortiment de cafea, ci de o rețetă de cocktail cu whiskey. Este perfect pentru o noapte rece de iarnă, când stai la taclale cu prietenii!

Încălzește în ibric 80 ml de cafea, 40 ml de whiskey, adaugă o linguriță de zahăr brun, dar ai grijă să nu aduci până la temperatura de fierbere. Toarnă apoi băutura fierbinte în pahar și adaugă 30 ml de frișcă. Desigur, trebuie să servești acest cocktail cald sau chiar fierbinte.

5. Jack and Coke

 

Unul dintre cele mai apreciate cocktailuri din Statele Unite, Jack and Coke este o rețetă foarte simplă, care combină doar două ingrediente: Coca-Cola și whiskey Jack Daniel’s. Este rapid și ușor de preparat, dar cu efect garantat, energizant și răcoritor.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai apreciate rețete de cocktailuri cu whiskey. Poți porni de la aceste băuturi simple, ca să încerci și alte combinații inedite de ingrediente, în funcție de preferințele tale sau ale prietenilor pe care îi vei servi. Băuturile cu whiskey îți oferă o libertate foarte mare de creație, dându-ți posibilitatea de a-ți pune în valoare imaginația și gustul rafinat.

Foto: Pixabay, Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda