Dacă te pasionează filmele înfricoșătoare și dacă nu ți-e teamă să dormi cu lumina stinsă după ce ai apăsat “turn off”, un maraton de filme horror este alegerea potrivită pentru tine. Ia-ți gașca de prieteni, alegeți locația în funcție de care are cel mai bun smart TV 🙂 și fă-ți rezerve de floricele. Mai jos sunt câteva dintre cele mai horror filme ale tuturor timpurilor precum și noutățile lui 2019. 

Cele mai bune filme horror all time
Cele mai bune filme horror din 2019
Filme horror fără jump scares

Cele mai bune filme horror all time

Testarea limitelor nu a fost nicicând mai înfricoșătoare ca în cazul orelor petrecute în fața unui clasic al cinematografiei horror. Mai jos sunt cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor.

Friday the 13th (1980)

Friday the 13th este considerat de mulți un clasic al genului. Filmul are de toate, morți suspecte, asasinări, sex, răzbunare iar finalul este suficient de misterios cât să te convingă să vezi și celelalte părți din franciză. 

Saw (2004)

Saw este despre alegeri și crime sângeroase. Un ucigaș cunoscut doar sub numele de Jigsaw își pune în dificultate victimele care trebuie să devină criminale dacă nu vor ca cei dragi să o încurce. Filmul este despre cruzime și alegeri și te face să te întrebi ce ai face tu în locul personajelor.

 

The Witch (2015)

The Witch este un film de epocă care îmbină partea horror marcată de crime și vrăjitoare răzbunătoarea cu partea sa socială marcată de intoleranța față de necunoscut. 

The Innocents (1961)

The Innocents are la bază mitul casei bântuite și include fantome, orfani și morți suspecte. Filmul este alb-negru iar scârțâiturile plasate strategic de-a lungul poveștii îți vor ridica părul de pe mâini. 

Frankenstein (1931)

Filmul Frankenstein este adaptarea cărții cu același nume. Scenele terifiante puse în scenă de Boris Karloff acum aproape 90 ani încă îți fac inima să accelereze. Frankenstein este povestea unui inginer genial care creează viață din bucăți găsite în laborator. La început cei doi par a se înțelege însă pe parcursul filmului și pe măsură ce tot mai multe personaje mor în circumstanțe suspecte, personajul principal concluzionează că “monstrul” nu are ce căuta printre oameni. 

Dead of Night (1945)

Dead of Night este unul dintre cele mai iubite filme horror de producție britanică. Conține mai multe povești cu tematică terifiantă: premoniția unui accident de autobuz, coșmaruri, o oglindă bântuită și o păpușă care prinde viață. 

The Cabin in the Woods (2012)

The Cabin in the Woods spune povestea a cinci tineri care merg la o cabană în pădure și au de-a face cu monștri și zei răzbunători care îi vor drept sacrificii. 

The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs este un film thriller-horror care îți va face inima să bată mai tare, în special scenele cu criminalul în serie Buffalo Bill. Dacă mai pui că vei vedea câteva scene canibalistice, s-ar putea să nu îți dorești până la urmă floricele la filmul acesta. 

Carnival of Souls (1962)

Acest film cu buget redus nu a făcut valuri în anul în care a apărut însă privind în urmă a devenit un clasic al genului. Este povestea unei femei care crede că este urmărită de un bărbat misterios. Ne pierdem între realitate, fantezie și halucinații, iar dacă nu ai luminile aprinse e bine să ai măcar un prieten alături. 

Get Out (2017)

Deși un film destul de recent, Get Out este unul dintre cele mai bune horroruri din ultimul secol. Cu un scenariu de Oscar, Get Out spune povestea unui tânăr afro-american care vizitează familia iubitei sale, o americană tipică. Lucrurile se complică când îi cunoaște părinții, începe să aibă halucinații și vise terifiante, iar morțile mai mult sau mai puțin sângeroase sunt la tot pasul. Dacă ți-a plăcut The Stepford Wives sigur îți va plăcea și acest film. 

Hellraiser (1987)

Hellraiser reprezintă debutul scenaristului Clive Barker. Este o poveste monstruoasă despre atracție și adulter, personajul negativ fiind un demon sinistru. Filmul este o combinație de zombie, sadomasochism și posesiuni și a fost primit atât de bine încât producția a evoluat într-o franciză. 

Scream (1996)

Dacă numele nu îl dă de gol, Scream nu este pentru cei cu probleme de inimă. E un film cu întrebări și răspunsuri care, atunci când nu sunt corecte, duc la moartea dramatică a unui apropiat. Filmul este inspirat de activitățile criminalului în serie Danny Rolling iar scenariul amintește de producții precum A Nightmare on Elm Street și Halloween și a fost parodiat în seria Scary Movie. 

Dracula (1931)

Versiunea din 1931 a filmului Dracula este celebră pentru prezența actorului Bela Lugosi. Deși considerat învechit după standardele moderne, orice cititor de Bram Stoker va avea câteva palpitații atunci când se va uita la acest film. Producția debutează cu momentul în are Dracula ajunge în Anglia și începe să o urmărească pe Mina. Pentru comparație poți vedea inclusiv adaptarea din 1958, care, spun gurile rele, este chiar mai înspăimântătoare decât acest clasic.  

House of Wax (1953)

House of Wax este unul dintre acele filme pentru care s-a inventa cuvântul “creepy”. Este despre un sculptor ratat, care își reface muzeul de sculpturi în ceară din corpurile celor pe care îi ucide. Dacă urletele și ceara topită îți ridică părul de pe mâini, House of Wax s-ar putea să fie pentru tine. 

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Încă din momentul apariției, The Texas Chain Saw Massacre intrase pe listele celor mai bune filme horror ale tuturor timpurilor. Avem în prim-plan cinci tineri implicați într-un coșmar canibalistic și un criminal în serie pentru care cuțitul a fost înlocuit de o drujbă. 

Cele mai bune filme horror din 2019

Cu toate că nu putem încă decide ce filme horror din 2019 vor intra în canonul filmelor clasice, câteva dintre ele sunt mai promițătoare decât altele. 

Glass

Glass este al treilea film din trilogia creată de M. Night Shayamalan. Are supereroi, personalități multiple care te fac să crezi că ai halucinații și morți suspecte. 

Serenity

Serenity este al doilea film în care îi poți vedea pe Matthew McConaughey și Anne Hathaway după Interstellar. Are crime, povești cu pescari macabri și jocuri video cu personaje reale. 

Piercing

Atunci când o familie se cazează într-un hotel cu aspect dubios știi că te așteaptă cel puțin 90 minute de momente tensionate. Piercing este povestea capului unei familii care este obsedat să își ucidă bebelușul, însă își redirecționează furia spre o prostituată angajată la hotel. Lucrurile nu vor decurge așa cum planificase. 

The Rhythm Section

The Rhythm Section vine de la regizorul seriei thriller-postapocaliptice The Handmaid’s Tale. În prim-plan o avem pe Stephanie, jucată de Blake Lively, o femeie care vrea să se răzbune pe teroriștii care i-au ucis familia. Pentru a face acest lucru devine, la rândul ei o asasină. 

Us

Us este despre o familie aparent banală aflată în vacanță. Sosirea la casa de pe plajă declanșează haosul iar lucrurile capătă o cu totul altă turnură atunci când sosiile personajelor își fac apariția. 

The Curse of La Llorna

Filmul este bazat pe o legendă din folclorul mexican. O mamă depresivă își îneacă copiii, apoi se sinucide tot prin înec. Se spune că oricine aude plânsul fantomei mamei va fi urmat de moarte. Aceasta este doar premisa filmului deoarece acțiunea are în centru o femeie care încearcă să facă tot posibilul pentru a-și ține copiii departe de plânsul fantomatic. 

Child’s Play

Filmul este o adaptare a clasicului apărut în 1988. Dacă acel film ți-a dat fiori în copilărie s-ar putea ca și varianta din 2019 să te facă să dormi cu lumina aprinsă cel puțin după vizionare. Adaptarea modernă, spre deosebire de clasic nu implică o păpușă posedată de spiritul unui asasin, ci o păpușă-robot care funcționează anapoda.  

Grudge

Grduge este al patrulea film din serie, deși singura legătură între ele este prezența unei fantome răzbunătoare. În filmul din 2019, o femeie își omoară familia în propria casă iar investigația poliției face niște descoperiri macabre după ce descoperă că locuința este blestemată. 

It: Chapter Two

It: Chapter Two este o nouă adaptare (primul a apărut în 2017 iar anterior a mai existat un serial în anii ‘90) după una dintre cele mai populare cărți ale lui Stephen King. Prietenii portretizați în primul film din serie sunt adunați în Chapter Two la 27 de ani de la evenimentele din prima parte. De această dată nu mai sunt la vânătoare de clovni ucigași de copii ci sunt urmăriți de fantomele trecutului. 

Joker

Joker este povestea biografică a celebrului infractor-clovn din seria Batman. Vei afla cum a ajuns să domine infractorii din Gotham, ce lucruri l-au marcat și cum viața plină de speranță promisă de mamă în copilărie s-a transformat într-o tragedie. 

Filme horror fără jump scares

Jump scare este numele unei tehnici folosite de scenariști pentru a speria publicul. Este momentul acela în care o scenă se schimbă brusc, iar inima începe să îți bată mai tare. Te poți bucura de un film horror fără a trebui să stai cu lumina aprinsă încă două ore după pentru a te liniști. Dovadă stau filmele de mai jos. 

Split (2016)

Split este al doilea film din seria Unbreakable. Personajul principal este Kevin Wendell Crumb, un individ ciudat care are 24 de personalități (a 24-a personalitate este un canibal fără control). Filmul îl urmărește pe Kevin cum răpește trei adolescente și discuțiile purtate cu psihiatrul său pentru a-și găsi echilibrul. Split este o nebunie de horror în care personalitățile personajului alternează între torturarea și eliberarea tinerelor. 

A Tale of Two Sisters (2003)

A Tale of Two Sisters este un horror psihologic care urmărește o tânără după ce este externată de la un spital de psihiatrie. Odată ajunsă acasă descoperă existența unei legături întunecate între mama sa vitregă și casa bântuită de fantome. Este genul de film în care nu îți dai seama până la sfârșit dacă este vorba de fantome, halucinații sau coșmaruri. 

The Autopsy of Jane Doe (2016)

The Authopsy of Jane Doe spune povestea autopsiei unei femei care a fost descoperita în beciul unei familii. Pentru a afla cine este și cum a murit, Tommy și fiul său încep autopsia însă pe măsură ce orele trec, încep să apară tot felul de ciudățenii. Postul de radio se schimbă singur, plămânii victimei par a avea arsuri de gradul trei și pe organe apar inscripții ciudate. Tensiunea crește progresiv și trebuie să vezi finalul pentru a vedea cine mai apucă lumina dimineții. 

It Follows (2014)

Filmul “It Follows” are o poveste destul de inedită în spate. Povestea este cu fantome și posesiuni, însă acestea se transmit de la o persoană la alta prin sex. Persoanele care nu dau blestemul mai departe prin sex sunt pe cale sa fie omorâte. 

A Quiet Place (2018)

Filmul este plasat în anul 2020, când majoritatea pământenilor au fost uciși în mai puțin de trei luni. Responsabili sunt niște monștri orbi dar cu auz sensibil care îți detectează prada după zgomot. Acțiunea urmărește viața aparent pașnică a familiei Abbott, una dintre puținele care au supraviețuit. Însă într-o lume în care orice zgomot îți poate atrage moartea, nimeni nu este în siguranță.  

Orice amator de filme horror știe că nimic nu se compară cu un film care bagă sperieții în tine. Deci, strânge-ți gașca de prieteni, alege unul, două sau mai multe filme de groază și pregătește-te să sari de pe canapea. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda