E adevărat că hidratarea și îngrijirea tenului este un obicei pe care puțini bărbați și-l însușesc. Totuși, tot mai mulți sunt cei care încep să înțeleagă beneficiile sănătoase și estetice pe care o rutină a îngrijirii feței le poate aduce. Poate cea mai evidentă dovadă o reprezintă numărul din ce în ce mai mare de produse de îngrijire a tenului pentru bărbați care apar pe piață.

Caracteristicile pielii bărbatului – cum este diferită de a unei femei
Ce pași trebuie să urmezi pentru îngrijirea tenului
Alte sfaturi pentru un ten îngrijit și hidratat
Produse de îngrijire pentru bărbați

În continuare, vom vorbi despre aceste beneficii, dar și despre cum trebuie să procedezi pentru a avea zilnic un ten sănătos și atrăgător.

Caracteristicile pielii bărbatului – cum este diferită de a unei femei

Diferențele dintre pielea bărbaților și cea a femeilor au fost studiate și consemnate de numeroși specialiști, inclusiv de cei de la The International Dermal Institute. Conform acestora, tenul unui bărbat se deosebește de cel al unei femei prin:

 • grosime – un bărbat are o piele cu aproximativ 25% mai groasă decât a unei femei; de asemenea, grosimea pielii bărbatului scade treptat, pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă, pe când pielea femeii își păstrează aceeași grosime până în preajma vârstei de 50 de ani.
 • colagen – datorită grosimii, pielea bărbatului are o densitate mai mare de colagen decât pielea femeii; în plus, bărbații pierd colagenul într-un ritm mai lent, motiv pentru care primele semne de îmbătrânire a pielii apar mai târziu la ei.
 • sebum – după pubertate, bărbații încep să producă o cantitate mai mare de sebum decât femeile, motiv pentru care sunt mai predispuși la probleme precum acneea, punctele negre sau porii înfundați.
 • textura – datorită grosimii stratului superior al epidermei (porțiune cunoscută și ca stratum corneum), pielea bărbaților poate avea o textură mai aspră decât cea a femeilor; asta înseamnă că, deși semnele de îmbătrânire apar mai târziu, ridurile lor vor fi mai proeminente.
 • părul facial –  odată cu pubertatea, bărbații dezvoltă și primele fire de barbă, iar odată cu ele crește și cantitatea de transpirație secretată de piele; aceasta ar putea avea un rol benefic, deoarece pielea bărbaților este mai bine hidratată decât cea a femeilor; pe de altă parte, raderea constantă a firelor de păr facial afectează în timp pielea, prin tăieturi și iritații.

Aceste deosebiri înseamnă că bărbații ar trebui să se concentreze pe alte aspecte decât femeile atunci când își îngrijesc pielea, dar și că ar trebui să folosească produse special concepute pentru tenul lor.

Ce pași trebuie să urmezi pentru îngrijirea tenului

Următoarele „operațiuni” ar trebui incluse în rutina ta de îngrijire dacă vrei să îți păstrezi aspectul sănătos al tenului.

 • Curățarea – Poate cel mai important proces, deoarece te ajută să elimini impuritățile depuse în porii pielii. Este ideal să îți cureți fața cel puțin o dată pe zi, însă fără a folosi săpun, deoarece acesta poate usca pielea. Orientează-te mai degrabă către un gel de curățare, special conceput pentru bărbați.
 • Exfolierea – Prin folosirea unei creme exfoliante poți elimina celulele de piele moartă și curăța porii în profunzime. Dacă procesul de curățare trebuie întreprins zilnic, exfolierea ar trebui făcută o dată sau de două ori pe săptămână. În cazul în care observi că exfolierea îți lasă tenul mai uscat, trebuie să o faci mai rar.
 • Hidratarea – Deși am specificat deja că tenul bărbaților este, în mod natural, mai hidratat decât tenul femeilor, asta nu înseamnă că pielea ta nu are nevoie de hidratare. În timp, pielea își pierde din elasticitate și din capacitatea de a reține hidratarea, iar bărbieritul frecvent poate usca tenul. De aceea, este important să folosești o cremă hidratantă special concepută pentru bărbați și pentru tipul tău de ten.
 • Bărbieritul – Făcut în mod corect, bărbieritul umed te poate ajuta să menții sănătatea pielii. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să te razi și cum să-ți hidratezi pielea pentru a preveni iritațiile, aruncă un ochi și peste Ghidul bărbieritului perfect, ca la barber shop.
 • Îngrijirea zonei ochilor – Pielea din jurul ochilor este mai sensibilă, de aceea primele tale riduri vor apărea în acea zonă. Pentru a amâna primele semne de îmbătrânire, folosește un gel care previne apariția ridurilor și combate cearcănele și pungile negre de sub ochi.
 • Hidratarea buzelor – Nici balsamul de buze (sau așa-numitul „strugurel”) nu ar trebui să lipsească din trusa ta de produse de îngrijire. Buzele îți vor deveni aspre în special în timpul iernii, dar și vara, atunci când iei contact cu marea și cu aerul sărat din zona ei. În acele sezoane ar trebui să folosești balsamul de buze zilnic.

Alte sfaturi pentru un ten îngrijit și hidratat

În primul rând, nu trebuie să scapi din vedere faptul că hidratarea pielii depinde foarte mult și de felul în care îți hidratezi corpul. De aceea, nicio cremă hidratantă nu va da rezultatele dorite dacă nu bei zilnic suficiente lichide și dacă nu menții o alimentație sănătoasă.

În al doilea rând, nu ar trebui să aștepți ca produsele de îngrijire facială să facă minuni peste noapte. În fapt, primele rezultate încep să se vadă abia după câteva săptămâni de utilizare, astfel că rutina și perseverența sunt aspecte importante când vine vorba de îngrijirea tenului.

Este important să elimini și anumite obiceiuri din viața de zi cu zi care pot duce la deteriorarea tenului. Printre acestea se numără:

 • bărbieritul uscat
 • stoarcerea coșurilor
 • dormitul cu fața pe așternuturi murdare
 • atingerea frecventă a feței cu degetele – serios, acesta este un mod sigur prin care îți poți umple tenul de microbi, bacterii și murdărie; sigur că e imposibil să nu îți atingi deloc fața în timpul zilei, însă poți încerca, treptat, să o faci mai rar și, de preferat, atunci când știi că ai mâinile curate.

În timpul procesului de îngrijire, trebuie să acorzi o atenție deosebită și apei pe care o folosești. Apa caldă deschide porii, motiv pentru care este recomandat să îți uzi fața cu ea înainte de exfoliere sau de bărbierit. Apa rece închide porii și de aceea trebuie să o folosești pentru a-ți clăti fața.

Nu în ultimul rând, nu uita de efectele nocive pe care expunerea îndelungată la soare le poate avea asupra pielii. Deoarece este aproape imposibil să eviți soarele (și chiar nesănătos), aplică de mai multe ori pe zi o cremă de protecție solară eficientă pentru a îți proteja pielea de acțiunea razelor UVB.

Produse de îngrijire pentru bărbați

Una dintre greșelile comune pe care le poți face este să împrumuți produsele de îngrijire ale iubitei / soției / partenerei și să presupui că acestea vor da rezultate și pe tenul tău. Așa cum am specificat la începutul articolului, tenul bărbaților este diferit de al femeilor. Dacă, de exemplu, vei folosi o cremă de hidratare pentru femei, rezultatul cel mai probabil va fi un ten mult mai gras decât ți-ai dori.

Din fericire, marile companii de produse cosmetice precum Nivea, Ziaja, Vichy sau Biotherme au deja numeroase produse special concepute pentru îngrijirea tenului bărbaților. Alege întotdeauna produse care conțin cât mai multe ingrediente naturale și potrivite tipului tău de ten.

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda