E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm pe parcursul mai multor episoade tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

Camerele telefoanelor mobile au devenit din ce în ce mai performante, însă chiar și în aceste condiții tot trebuie să ții cont de câteva reguli de bază ca să faci poze de share-uit pe Insta.

Pasul de bază, de care cu siguranță uiți

După ce ai ținut telefonul în mână, în buzunar și l-ai mai pus și pe birou, lentila camerei se umple de praf și amprente. Iar o lentilă murdară duce la poze neclare. Cel mai util ar fi să folosești o cârpă din microfibră sau pur și simplu să cureți camera telefonului cu un șervețel curat, având grijă să nu zgârii lentila.

Aplică regula de trei

Una din cele mai simple metode prin care poți face poze grozave este să folosești funcția gridlines a telefonului. Concret, atunci când deschizi camera, pe ecran vor apărea niște linii care împart imaginea în câte trei părți, atât pe orizontală, cât și pe verticală (nouă părți în total).

Scopul final este de a ajuta să încadrezi corect imaginea: dacă punctele de interes (obiecte sau persoane) se află la intersecția liniilor sau de-a lungul lor, atunci fotografia va fi mult mai echilibrată.

Pentru iPhone: mergi la Settings → Photos & Camera → activează funcția Grid

Pentru Android: deschide camera → mergi la Settings → activează funcția Grid Lines/Assistive grid (denumirea diferă în funcție de telefon)


Citește și alte articole pe această temă:


Ține telefonul nemișcat

Ca să nu faci poze neclare, telefonul trebuie să stea cât mai nemișcat posibil, cu atât mai mult atunci când nu ai nici suficientă lumină și durează câteva secunde până când este procesată imaginea. Poți opta pentru un trepied sau, mai simplu, folosește funcția de self-timer, cu condiția să lași dispozitivul într-un loc sigur.

Pentru selfie poți să pui un popsocket pe spatele telefonului ca să îl ții cât mai bine în mână. În plus, nu există posibilitatea să scapi aparatul în timp ce încerci să apeși butonul camerei pentru poză.

Folosește toate funcțiile camerei

Atunci când deschizi camera telefonului o să vezi o groază de funcții pentru fotografii, dar și cea automată, care ajustează setările camerei în funcție de mediu, de la lumină și până la culori. Dacă vrei însă ceva mai mult de la camera telefonului tău, atunci ar trebui să începi să experimentezi cu fiecare funcție în parte.

Acestea variază de la cele pentru portret, panorame, night shot și multe alte situații specifice. În cazul funcției HDR (de altfel una dintre cele mai folosite), poți face poze care aduc mult mai mult cu ceea ce vede ochiul uman, deoarece combină trei poze într-una clară, apropiată de imaginea reală.

Ține cont de lumină

Bineînțeles, lumina este unul dintre cei mai importanți factori de care depinde o fotografie bună. Sursa, nivelul și intensitatea luminii influențează în mare măsură pozele pe care le faci. Dacă nu ai reflectoare și alte dispozitive pe care le folosesc fotografii profesioniști, atunci regula generală este ca lumina să vină mereu din spatele tău și către subiect când faci poze.

Fotografiază din mai multe unghiuri până găsești cadrul perfect. Este posibil ca lumina care cade dintr-o parte pe subiect să fie mult mai bună decât cea care bate direct în față.

Bineînțeles, la final poți să experimentezi cu aplicații de editare foto, însă atât timp cât ai obținut din start o poză clară, o să îți fie mult mai simplu să o editezi după placul tău.

Ca să vezi ce tip de accesorii de protecție i se potrivesc telefonului tău, mai jos ai un configurator în care poți vedea cum va arăta odată ce alegi carcasa și folia de protecție. 

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda