Pentru majoritatea bărbaților, bărbieritul reprezintă o necesitate estetică și nimic mai mult. Sigur, au existat probabil și momente în care te-ai bucurat de un bărbierit lung și reconfortant, însă de câte ori nu ai fost nevoit să te razi pe fugă, lăsând în urmă iritații și chiar fire de păr netăiate?

În acest articol, îți vom arăta cum să obții un bărbierit perfect, fără leziuni și iritații, dar vom aminti și de câteva procedee ce țin de „arta pierdută” a bărbieritului.

Tipuri de bărbierit
Ce pași trebuie să urmezi pentru un bărbierit perfect
Asta e tot?

Tipuri de bărbierit

Există mai multe tipuri de bărbierit, fără ca vreunul dintre ele să fie „mai corect” decât altul. Greșit este să folosești un tip de bărbierit nepotrivit pentru barba și pielea ta. Sigur, alegerea unui procedeu potrivit se face în timp, însă dacă fiecare bărbierit îți irită tenul, poate ar fi indicat să reconsideri metoda. Ai de ales între:

  • Bărbieritul cu lama – Nu este neapărat necesar să ai un dispozitiv cu cât mai multe lame pentru un bărbierit eficient, însă majoritatea dermatologilor recomandă folosirea unui aparat cu cel puțin două lame pentru evitarea tăieturilor. Indiferent dacă vorbim despre rezerve sau despre aparate de unică folosință, acestea trebuie înlocuite după primele semne de tocire.
  • Bărbieritul cu un aparat electric – Această metodă te poate ajuta să economisești mult timp petrecut în baie, fiind preferată de bărbații care sunt mereu pe fugă. An după an, branduri precum Braun, Panasonic sau Philips se întrec în a scoate pe piață aparate din ce în ce mai performante, cele mai multe din ele reprezentând investiții de lungă durată.
  • Bărbieritul cu briciul – Cei mai mulți bărbieri tradiționali încă preferă briciul datorită preciziei lamei acestuia. Mânuirea acestui instrument necesită însă o îndemânare pe care o poți perfecționa doar în timp, precum și un strop de curaj pentru a începe să dezvolți această îndemânare.

Dacă lama de ras sau briciul pot fi folosite doar pentru un bărbierit umed, aparatele electrice îți permit și un bărbierit uscat și rapid. Însă acest tip de bărbierit nu este recomandat dacă ai o piele sensibilă.

Ce pași trebuie să urmezi pentru un bărbierit perfect

Cum bărbieritul umed reprezintă metoda cea mai eficientă de a îndepărta părul facial și a proteja pielea, vom detalia în continuare pașii corecți pentru a rade astfel părul.

Pregătirea feței – deschiderea porilor

Deschiderea porilor poate fi realizată cu ușurință prin clătirea feței cu apă caldă. Din acest motiv, este recomandat bărbieritul imediat după duș, atunci când porii sunt deja deschiși de apa caldă și de aburii formați. Metoda preferată de bărbierii tradiționali pentru deschiderea porilor este acoperirea feței cu un prosop înmuiat în apă fierbinte.

În cazul în care ai o piele sensibilă sau un model de barbă mult prea deasă care îngreunează îndepărtarea ei, poți lua în considerare folosirea unui ulei special pentru pregătirea bărbieritului. Această soluție va spori confortul, înmuind firele de păr, făcând lama să alunece mai ușor, dar prevenind și apariția firelor crescute pe sub piele.

Aplicarea spumei de ras

Astăzi există numeroase creme și geluri de ras care, odată aplicate pe față, lasă o spumă esențială pentru bărbieritul umed. Spuma are rolul de a facilita alunecarea lamelor pe piele, de a menține pielea hidratată, dar și de a menține firele de păr ridicate pentru a fi rase cu mai multă ușurință.

Orice spumă poate fi aplicată cu ușurință cu degetele, însă pentru eficiență maximă este recomandat să folosești o perie specială, numită și pămătuf. Acesta va întinde spuma într-un strat gros și uniform, dar va ajuta și la exfolierea pielii prin îndepărtarea celulelor moarte.

Nu folosi cantități mari de cremă sau gel și întinde spuma pe față cu pămătuful, folosind mișcări circulare. Chiar dacă vei fi tentat să te apuci imediat de bărbierit, este de preferat să lași spuma să acționeze timp de 2-3 minute, pentru a înmuia barba cât mai bine.

Bărbieritul propriu-zis

Dacă vrei să-ți protejezi fața de iritații și fire de păr crescute pe sub piele, este recomandat să te bărbierești în direcția creșterii firelor de păr. Este adevărat că dacă te bărbierești în răspăr vei obține o tăiere mai eficientă, însă îți expui tenul la problemele anterior menționate. În cazul în care ai o barbă deasă și încăpățânată poți folosi bărbieritul în direcția perpendiculară pe cea a creșterii firelor pentru a elimina acele zone de barbă care nu pot fi eliminate din prima.

Ține cont de faptul că părul crește diferit în zone diferite. Poți avea porțiuni unde părul crește în sus, în jos sau chiar într-un model circular. Dacă nu ești sigur de direcția în care îți crește părul facial, poți lăsa barba să crească mai multe zile.

Când te razi, nu apăsa prea tare pe aparat, deoarece lamele bine ascuțite își fac treaba fără a fi nevoie de creșterea presiunii. Dacă observi că o lamă nu mai taie bine părul, este cazul să o schimbi. Pentru a menține pielea hidratată, continuă să aplici spumă și în timpul bărbieritului, mai ales dacă există și zone asupra cărora trebuie să revii.

Clătirea feței și aplicarea loțiunii

După ce ai eliminat fiecare colțișor nedorit de barbă, nu îți rămâne decât să îți cureți fața de spumă și de firele de păr. Este important să clătești fața cu apă rece, pentru a ajuta închiderea porilor.

Ultimul pas constă în aplicarea unei loțiuni după bărbierit. Aici poți alege între un aftershave pe bază de alcool și un balsam hidratant pentru după bărbierit. Aftershave-ul pe bază de alcool, unul dintre puținele elemente ale bărbieritului tradițional, nu mai este la fel de apreciat în zilele noastre. Chiar dacă alcoolul curăță în profunzime și previne apariția infecțiilor, el usucă pielea, așadar nu este recomandat bărbaților cu tenul sensibil.

Balsamurile, în schimb, hidratează pielea, oferindu-i finețe și ajutând la regenerarea sa. Totuși, acest tip de loțiuni intră mai greu în piele, astfel că bărbații cu tenul gras ar putea fi avantajați de folosirea unui aftershave cu alcool. De asemenea, bărbații care au acnee pot folosi soluțiile pe bază de alcool pentru curățarea pielii în profunzime și pentru protecția antibacteriană pe care o oferă.

Asta e tot?

Da – asta e tot ce trebuie să știi pentru a obține un bărbierit perfect. Reține că alegerea ustensilelor și produselor cosmetice depinde doar de tipul pielii și al bărbii. Chiar dacă am detaliat etapele bărbieritului umed, nu înseamnă că nu poți obține rezultate excelente și după un bărbierit uscat, atâta timp cât folosești un aparat electric de calitate.

Mai mult, majoritatea aparatelor electrice moderne sunt rezistente la apă și permit bărbieritul umed. Chiar dacă nu folosești spumă, îți poți măcar spăla fața cu apă caldă înainte de bărbierit (pentru deschiderea porilor) și cu apă rece după bărbierit (pentru închiderea porilor); iar loțiunea de după bărbierit este un produs care nu ar trebui lipsească din dulapul tău din baie.

Dacă nu ai un job care să necesite un aspect deosebit, îți poți proteja pielea de iritații și prin lăsarea bărbii să crească timp de două-trei zile. Chiar și dacă folosești un balsam hidratant, pielea ar trebui să se odihnească mai mult de 24 de ore după bărbierit, iar tu poți descoperi dacă îți stă bine cu 3 day beard.  

Sură foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda