Articol realizat împreună cu


Cu o istorie de aproape un secol, legendarul Bloody Mary nu mai este de mult doar un cocktail simplu preparat cu votcă și suc de roșii. El s-a transformat într-o băutură specială (unul dintre cele mai complexe cocktailuri din lume chiar), ideală pentru a drege starea de mahmureală, într-o zi friguroasă sau la un brunch.

Scurt istoric
Ingrediente necesare
Timp și mod de preparare
5+ rețete altfel de Bloody Mary
Știați că …

Scurt istoric

Cine a fost inventatorul acestui cocktail rămâne un subiect controversat, cei care își dispută originea lui fiind francezii și americanii. Majoritatea istorisirilor indică însă că la baza amestecului inedit de suc de roșii cu votcă și condimente s-ar afla Fernand „Pete” Petiot. În 1920, pe vremea în care lucra ca barman la Harry’s New York Bar din Paris, el a luat contact cu votca adusă în Franța de nobilimea care fugea în urma Revoluției din Rusia. Ulterior, Petiot a descoperit și sucul de roșii la cutie, adus din SUA, și așa a început să prepare celebrul cocktail, cunoscut până în zilele noastre.

Vezi aici mai multe oferte de Pahare și accesorii bar

 

Intitulat inițial „Cocktail cu Suc de Roșii”, acesta a cunoscut o nouă rețetă și o nouă denumire („Bucket of Blood”) după ce Petiot s-a mutat în State. Upgrade-ul rețetei – ceea ce a transformat-o, de altfel, într-un adevărat fenomen – a constat în adăugarea de condimente și asezonări la amestecul inițial de votcă și suc de roșii. Combinația s-a dovedit a fi o băutură pe placul americanilor și a căpătat faima de a fi un remediu excelent împotriva mahmurelii.

Vezi aici mai multe oferte de Pahare și accesorii bar

 

Nici povestea numelui actual al acestui cocktail – „Bloody Mary” – nu-i tocmai una simplă. De la regina Maria Tudor I a Angliei și Irlandei, care a ordonat executarea sângeroasă a sute de protestanți în timpul domniei sale, la o chelneriță – pe nume Mary – din barul de noapte din Chicago în care Petiot a lucrat o vreme ca barman, până la o Mary care frecventa adesea barul în așteptarea unui pețitor care nu a apărut niciodată sau a rochiei albe pătate cândva cu această băutură, aparținând unei Mary Brown Warburton care a decretat: Now you can call me Bloody Mary!

Vezi aici mai multe oferte de Pahare și accesorii bar

 

Ingrediente necesare

Pentru a prepara o porție din rețeta clasică de Bloody Mary ai nevoie de următoarele ingrediente:

    • 90 ml de suc de roșii
    • 45 ml de votcă
    • o jumătate de linguriță de suc de lămâie
    • sos Tabasco (2-3 picături, în funcție de gust)
    • sos Worcester (o jumătate de linguriță, în funcție de gust)
    • piper și sare (după gust)
    • cuburi de gheață
    • o tulpină de țelină verde și o felie de lămâie/lime pentru decor
Vezi aici mai multe oferte de Pahare și accesorii bar

Timp și mod de preparare

Timp de preparare: 5 minute

Mod de preparare:

  • Se amestecă toate ingredientele lichide și se toarnă peste cuburile de gheață într-un pahar înalt/highball.
  • Se asezonează cu sare și piper după gust.
  • Se decorează paharul cu o felie de lămâie/lime și o tulpină de țelină, introdusă vertical în pahar.

image3 2

        Tot pe post de topping mai poți folosi jumătate de castravete murat, o felie de bacon, o felie de castravete crud sau pepperoncini. Iată ce combinație alege celebrul Jamie Oliver pentru a prepara un Bloody Mary:

5+ rețete altfel de Bloody Mary

Spuneam că, de aproape un secol, rețeta de Bloody Mary a cunoscut mai multe versiuni, devenind din ce în ce mai complexă și mai sofisticată. Dacă varianta clasică ți se pare banală, iată câteva rețete reinterpretate ale celebrului cocktail cu suc de roșii:

1. Bloody Maria – versiunea spaniolă a Bloody Mary

        Bloody Maria este varianta reinterpretată de către mexicani, care au ales băutura lor tradițională – tequila – în loc de votcă. Decorează cu tulpini de țelină, lime și roșii cherry pentru a reproduce savoarea Americii Latine.

image6 1

2. Bloody Bulldog – gin în loc de votcă 

        De ce să dețină votca monopolul asupra băuturilor pe bază de suc de roșii? Așa s-au întrebat și cei care au înlocuit băutura de origini rusești din cocktail cu… gin. Această rețetă păstrează majoritatea ingredientelor principale, dar folosește gin în loc de votcă și adaugă oțet balsamic și un cățel de usturoi pisat pentru a decora paharul.

image2 1

3. Bloody Caesar – cocktailul național al Canadei 

Creat și consumat pentru prima dată în Canada, Bloody Caesar este o reinterpretare a Bloody Mary prin faptul că înlocuiește sucul de roșii tradițional (tomato juice) cu clamato juice – un amestec de suc de midii și suc de roșii, care îi conferă o aromă deosebită.   

image8 1

4. Elixir Bloody Mary – o rețetă sățioasă de Bloody Mary

        Considerată de către unii specialiști în domeniu cea mai bună versiune de Bloody Mary, această rețetă conține, pe lângă ingredientele tradiționale, și un amestec de condimente pentru grătar și un topping alcătuit din bacon prăjit, măsline verzi, castraveți murați, alături de celebra tulpină de țelină verde.

image9 1

5. Mediterranean Bloody Mary – varianta mediteraneană a celebrului cocktail

După cum sugerează și numele, această variantă de Bloody Mary aduce savoarea mediteraneană prin condimentele specifice zonei menționate. Astfel, mixul de votcă, suc de roșii, puțin ulei de măsline, sos picant, suc de citrice și ierburi aromatice te poate face să te simți ca în Grecia sau Italia. O băutură aromată și energizantă!

image4 1

6. Hayden Bloody Mary – Bloody Mary cu whisky

        Dacă există variante de Bloody Mary cu tequila sau gin în loc de votcă, de ce nu ar exista și versiunea cu whisky? O rețetă adaptată, pe bază de bourbon american, la care se adaugă frunze proaspete de busuioc și wasabi în loc de sos Tabasco.

image5 1

În afară de mixurile inedite de mai sus, în ultimii ani și toppingurile de Bloody Mary au cunoscut modificări dintre cele mai diverse. Unele dintre ele de-a dreptul nebunești, cum ar fi pui prăjit, popcorn, hot dog, inele de ceapă, negresă cu frișcă și câte și mai câte. Combinații la care nici nu te-ai putea gândi!

crazy bloody mary

Știați că …

  • Bloody Mary este cel mai complex cocktail din lume, la ora actuală.
  • Este renumit pentru efectele sale anti-mahmureală.
  • Se recomandă a fi consumat dimineața sau la prânz, niciodată seara (americanii îl preferă la brunch, fiind un cocktail sățios).
  • Dacă nu ești mare fan votcă, există rețete (precum cele de mai sus) în care aceasta poate fi înlocuită cu tequila, gin sau whisky.
  • Rețeta tradițională de Bloody Mary are 168 de calorii/porție, însă numărul acestora pot varia în funcție de ingredientele pe care le mai adaugi (până la 300 de calorii/porție, dacă optezi pentru un topping de bacon, spre exemplu).
  • Este un cocktail cu un conținut însemnat de vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, calciu, fier), fibre și proteine.
  • A fost o băutură populară printre vedete precum Marilyn Monroe, scriitorul Ernest Hemingway, jucătorul de baseball Joe DiMaggio sau pictorul Salvador Dali, care l-au transformat rapid într-unul dintre cele mai apreciate și cerute cocktailuri.

stiati ca BM

Acum, la final, tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi mixul care te-a atras cel mai tare dintre cele prezentate și să dai frâu liber imaginației în a-ți crea propria rețetă de Bloody Mary.

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda