Deplasarea în trafic poate constitui o reală provocare pentru omul modern – la ora 8 trebuie să ajungi la serviciu, la ora 13 ai un prânz de afaceri în celălalt colț al orașului, la 17 iei copilul de la școală, iar seara mergi la un party cu prietenii. Cât de conștienți suntem, însă, de importanța siguranței noastre și a celor dragi atunci când suntem la volan? Alături de Spy Shop lansăm seria Sigur în trafic pentru că ne dorim ca tu să fii pe deplin informat și să nu îți asumi niciun risc.

Traficul intens la care suntem supuși zilnic și evenimentele rutiere tot mai dese sunt semnale de alarmă pentru orice șofer care își dorește să-și protejeze mașina și să se asigure că va fi despăgubit în condițiile în care cineva îi va tampona autoturismul. 

Pentru că traficul este imprevizibil și chiar și cel mai disciplinat șofer s-ar putea alege cu mașina lovită, o cameră auto rămâne cea mai eficientă și ieftină metodă de a-ți dovedi nevinovăția și de a trage la răspundere șoferii vinovați de un accident, care nu vor să-și recunoască fapta. Fie că vorbim despre camere auto profesionale, despre o cameră video auto sau despre o simplă cameră auto wireless, acest sistem de siguranță își va dovedi utilitatea și te va feri de multe situații neplăcute. Dacă îți dorești să afli mai multe despre cum funcționează o cameră de mașină și care sunt principalele sale avantaje, în cele ce urmează îți prezentăm toate informațiile de care ai putea avea nevoie: 

Importanța unei camere auto de bord
Cum și unde se montează camera auto
Pași de urmat pentru instalarea unei camere auto de bord
Sfaturi tehnice pentru folosirea camerei în parametri optimi

Importanța unei camere auto de bord

Există multe motive pentru care ar trebui să-ți instalezi o cameră de bord pe mașină, însă cele mai multe dintre ele sunt legate în mod direct de siguranța la volan. Cu toate că nu te va proteja în mod direct de un eveniment rutier, camera este foarte utilă, întrucât: 

O poți folosi ca dovadă în caz de accident 

Să presupunem că tocmai te-ai întors în parcare, la mașină, și constați că automobilul ți-a fost acroșat, însă făptașul nu este de găsit. Poți încerca să cauți eventuali martori sau să soliciți înregistrările camerelor de supraveghere de la administrația parcării, însă în lipsa acestora nu ai prea multe alternative. În schimb, dacă alegi să folosești o cameră de bord cu senzor de impact, care va surprinde momentul în care mașina îți este lovită chiar dacă motorul este oprit, vei putea identifica rapid numărul de înmatriculare al șoferului vinovat. 

Totuși, chiar și o cameră fără această funcție poate fi utilă. O simplă cameră de bord îți va dovedi nevinovăția în cazul unui accident în care șoferul responsabil nu dorește să își asume vina și va încerca să convingă autoritățile că tu ai cauzat accidentul. 


Citeste si :

Camera auto: ce caracteristici trebuie să aibă dispozitivul ideal și opțiunile în funcție de buget


Vei avea o dovadă solidă în cazul unor abuzuri ale autorităților 

Din nefericire, există și situații în care autoritățile nu respectă litera legii și încearcă să-ți încalce drepturile. Dacă te confrunți cu un astfel de eveniment nefericit și nu ai martori care să-l confirme, omul legii care a săvârșit abuzul va scăpa, cel mai probabil, nepedepsit. În schimb, cu o cameră de bord, vei putea să surprinzi întreaga scenă și să o arăți persoanelor abilitate, pentru a ți se face dreptate. 

Vei putea surprinde momente unice 

Pe lângă protecția în fața legii pe care ți-o oferă, o cameră de bord este și un instrument perfect pentru a surprinde momente unice în trafic. Fie că vorbim despre un fenomen meteo unic, de o situație amuzantă sau de un eveniment rutier în care nu ești implicat, însă care îi poate ajuta pe polițiști să stabilească cine este vinovatul, o cameră de bord este un instrument care nu ar trebui să lipsească din mașina ta. 

Importanta unei camere video auto

Camera auto discreta Full HD Goluk T2 Grey Pret : 750 lei

Cum și unde se montează camera auto

Pentru a te asigura că sistemul de supraveghere video pe care îl alegi este compatibil cu mașina ta, va trebui să verifici dacă produsul dorit de tine are specificațiile potrivite. De exemplu, majoritatea camerelor auto de bord au nevoie de conectarea la o priză de 12V, însă, dacă ai nevoie de aceasta pentru un alt aparat, poți instala un adaptor pentru bricheta auto. 

Cu acesta, vei avea două sau chiar trei ieșiri, plus port USB, pe care să le folosești pentru diferite aparate precum detectorul de radar, compresorul de aer sau să-ți încarci telefonul. Un astfel de adaptor este foarte util, întrucât nu mai necesită deconectarea, de fiecare dată, a camerei de bord. 

Montarea camerei auto

Camera auto duala Full HD pentru masina cu DVR T818 Pret : 289 lei 

Pași de urmat pentru montarea unei camere auto de bord

Cu toate că o cameră auto de bord este foarte ușor de instalat, trebuie să ai în vedere anumite aspecte pentru a te asigura că va funcționa corespunzător și că zona în care este amplasată este una de vizibilitate maximă. De aceea, este necesar să ții cont de anumite aspecte: 

  • Alege locul în care vei fixa camera mașinii stând pe locul șoferului și încercând câteva poziții alternative, până când o descoperi pe cea optimă; 
  • Ia în calcul să amplasezi camera sus, la mijlocul parbrizului, întrucât aceasta este zona de vizibilitate maximă, unde camera va capta cu succes toate evenimentele din trafic; totuși, este important să te asiguri că aceasta nu îți împiedică vizibilitatea, altfel, va trebui să o muți;
  • Pentru a alimenta camera direct de la sursa mașinii și nu prin intermediul brichetei, este necesar să identifici panoul electric al mașinii. Folosește-te de cartea tehnică a automobilului sau du-te la un electrician auto specializat, pentru a te asigura că operațiunea este una de succes. Dacă dorești să găsești panoul electric al mașinii de unul singur, ar trebui să cauți fie sub bordul aferent pasagerului din dreapta, fie sub cel al șoferului, întrucât majoritatea producătorilor auto îl instalează în aceste locuri; 
  • Pentru montarea propriu-zisă a camerei auto, te vei folosi de ventuza care vine împreună cu produsul și pe care o vei lipi de parbriz, iar pentru o aderență mai bună, poți pune o picătură de apă pe aceasta;
  • După instalare și conectarea la sursa de curent, poți începe imediat să folosești camera de bord, care va surprinde video toate evenimentele din trafic. Iar partea bună este că o vei putea îndepărta de pe parbriz și folosi ca probă ori de câte ori te confrunți cu un eveniment rutier.

Cum folosim corect camera de bord

Sfaturi tehnice pentru folosirea camerei în parametri optimi

Deși camerele de bord moderne sunt dotate cu o multitudine de sisteme, menite să asigure o calitate cât mai mare a materialului filmat și un spațiu de stocare cât mai generos, există anumite aspecte de care trebuie să ții cont, pentru a beneficia la maximum de funcționalitățile camerei: 

Selectează un mod optim de filmare

Cele mai multe camere de bord vin cu o mare varietate de moduri de filmare și, de aceea, este responsabilitatea ta să-l alegi pe cel potrivit. Pentru că la un astfel de dispozitiv capacitatea de stocare este unul dintre cele mai importante aspecte, este important să alegi modul de filmare ciclică (loop recording). 

Astfel, camera va șterge automat cele mai vechi filmări de pe cardul de memorie pentru a face loc celor mai noi și astfel, va stoca în permanență materialul video fără a se umple.

Capacitate de stocare a camerei auto

Camera Auto cu DVR Nextbase 512GW Pret : 839 lei 

Folosește un card de memorie suficient de încăpător

Cu toate că, datorită funcției loop recording, cardul de memorie se va goli automat, pentru a te bucura de o colecție mai mare de materiale video și pentru a stoca filmări ale unor deplasări mai lungi vei avea nevoie de un card de memorie cu o capacitate de stocare cât mai mare. Verifică instrucțiunile de folosire ale camerei pentru a afla care este dimensiunea maximă a unui card suportat, iar dacă este posibil, optează pentru unul de 32GB.

Asigură-te că parbrizul este curat

Indiferent de cât de bine este optimizată camera de bord, aceasta nu va putea înregistra la capacitățile sale maxime dacă parbrizul nu este curățat corespunzător, atât pe interior, cât și pe exterior. De aceea, este important să ștergi bine parbrizul înainte de a instala camera și să elimini eventualele stickere sau alte impurități, pentru a nu afecta filmarea.

De asemenea, asigură-te că ventuza folosită pentru prinderea camerei este curată, pentru a nu risca desprinderea acesteia. 

Folosește un cablu HDMI pentru o calitate mai bună 

Dacă îți dorești să verifici anumite informații video, este mai indicat să folosești un cablu HDMI, pentru a te bucura de o calitate video mai bună și pentru a observa detalii precum: numere de înmatriculare, eventuale semne de circulație sau alte lucruri importante care pot stabili cine este vinovat de producerea accidentului. 

Utilitatea unei camere de bord este confirmată de miile de evenimente din trafic în care polițiștii au stabilit greșit vinovăția, iar dovada video a venit ca o confirmare că decizia nu era cea corectă. De aceea, o cameră de bord a devenit o adevărată necesitate, nu un capriciu. 

Sursa Foto: Shutterstock, SpyShop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda