De câteva decenii încoace, piercingurile au devenit accesorii must have pentru oricine dorește să adopte un look alternativ. Însă ar trebui să fie evident pentru oricine că piercingurile nu sunt simple accesorii, ci, asemenea tatuajelor, modificări pe care le aduci corpului tău.

De aceea, înainte să te gândești la modele de bijuterii și zonele în care le-ai putea purta, ar trebui să te informezi puțin despre tot ce înseamnă piercing-uri, de la istoria lor până la pericolele de sănătate la care te poți expune.

Scurtă istorie a piercingului
Unde îți poți face piercing
Ce trebuie să știi înainte de a-ți face un piercing
Vindecarea și îngrijirea
Piercingurile și joburile

Scurtă istorie a piercingului

Nu se știe cu exactitate când a fost făcut primul piercing, dar se știe că ele există încă de pe la începutul istoriei umane. Conform allthatsinteresting.com, Ötzi – unul dintre cele mai vechi corpuri mumificate găsite până acum – avea urechile perforate, dar și lărgite, găurile având un diametru între 7 și 11 milimetri.

Cerceii sunt menționați adesea în Biblie, dar erau foarte populari și printre aristocrații Egiptului Antic, mai exact în timpul Noului Regat. Tot în Egiptul Antic pare să fi apărut și piercingul în buric, însă această informație a fost mai degrabă propagată de un pliant numit Body & Genital Piercing in Brief scris de Doug Malloy, și nu de dovezi istorice. Același pliant susține, de exemplu, că bărbații romani își puneau inele în sfârcuri ca simbol al virilității. Nu de puține ori informațiile din acest pliant sunt luate drept istorie, însă adevărul este că nu era decât un text de marketing creat pentru celebrul salon de piercing-uri Gauntlet, deschis în 1975 în New York.

Totuși, aceste tipuri de bijuterii au făcut parte din tradițiile a numeroase triburi și vechi civilizații din lumea întreagă. Piercing-urile în buze pot fi găsite la triburi din Papua Noua Guinee, bazinul Amazonului, dar și de pe tot cuprinsul Africii. În civilizațiile precolumbiene ale mayașilor și aztecilor, piercingurile în limbă erau făcute pe post de ritual, iar piercingurile în sept simbolizau bogăția.

Piercing - istorie

Piercing-urile în nări au fost populare în triburile din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și în India. Femeile hinduse își fac adesea un piercing în nara stângă înainte de căsătorie, deoarece medicina ayurvedică asociază această nară cu organele reproductive feminine. Tot de la indieni aflăm pentru prima dată și de piercingurile genitale, despre care Kama Sutra scrie că pot spori plăcerea sexuală.

În anii 1960-70, hipioții care au călătorit în India au început să adopte piercingurile nazale, făcându-le astfel populare și în Occident. Mai târziu, piercingurile au fost adoptate și în cultura punk, iar anii ‘90 acest obicei a ajuns și în cultura mainstream.

Unde îți poți face piercing

În ziua de azi piercingurile țin mai degrabă de modă, iar zona corpului în care îți poți face un piercing va fi determinată, în primul rând, de preferințele tale estetice. Cele mai vizibile piercing-uri vor fi în zona feței, astfel că îți poți introduce bijuterii:

  • în lobul urechii
  • în cartilajul urechii
  • în sprâncene
  • în buze
  • în limbă
  • în obraji
  • în nări
  • în sept

Desigur, multe piercing-uri nu sunt întotdeauna făcute pentru a fi la vedere. Piercing-urile în sfârcuri sau în diferite zone ale organelor genitale pot face zonele mai sensibile, sporind astfel plăcerea sexuală. Foarte popular în rândul femeilor este și piercingul în buric, însă ca bărbat probabil nu vei dori să îți introduci bijuterii în această zonă.

Piercingurile în sfârcuri și în organele genitale sunt considerate cele mai dureroase, însă reține că această senzație poate fi diferită de la individ la individ, la fel cum diferă și plăcerea care poate fi obținută în urma acestor modificări.

Ce trebuie să știi înainte de a-ți face un piercing

Piercing - ce trebuie sa stii

Oricât de bine va arăta un piercing pe corpul tău, există numeroase aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a-ți face o astfel de modificare.

Aspectele medicale

Nu este recomandat să îți faci un piercing în zone în care ai afecțiuni dermatologice precum:

  • iritații
  • tăieturi
  • leziuni
  • alunițe
  • pistrui

De asemenea, nu ar trebui să îți faci un piercing dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare precum diabetul sau hemofilia sau dacă iei anumite medicamente ce pot opri vindecarea. Nu uita că printre riscurile unui piercing se numără infecțiile bacteriene, dar și infecții cu hepatita B sau C sau chiar virusul HIV.

Alegerea salonului potrivit

Curățenia dintr-un salon de piercing-uri este extrem de importantă, la fel de importantă precum grija pe care o poartă personalul. Asigură-te că:

  • persoana care se ocupă de piercingul tău se spală pe mâini înainte de operațiune și că poartă mânuși;
  • toate obiectele folosite în timpul operațiunii (clema cu care îți prinde pielea, bijuteriile) sunt sterilizate;
  • acul pentru piercing este desigilat în fața ta;
  • salonul are o autorizație de funcționare, expusă la vedere.

De asemenea, nu uita că în niciun salon profesionist nu va fi folosit un pistol pentru piercing. Aceste instrumente nu doar că nu pot fi sterilizate, dar forța cu care găuresc pielea poate leza țesutul.

Materialul din care sunt făcute bijuteriile

Cele mai folosite metale pentru producerea bijuteriilor de piercing-uri sunt:

  • titaniul
  • oțelul inoxidabil chirurgical
  • aurul

Dintre ele, titaniul este considerat cel mai „pur” material, deoarece este hipo-alergenic și foarte rar poate provoca reacții adverse în corpul tău. În plus, titaniul este un material relativ ușor – astfel că te vei simți confortabil cu pierce-ul tău relativ repede – dar și foarte durabil.

Oțelul inoxidabil este poate cel mai des folosit material pentru piercing-uri, datorită prețului său accesibil. Însă, deși este un metal care rar cauzează infecții ale pielii, oțelul inoxidabil conține nichel, care poate produce reacții alergice.

Aurul poate într-adevăr să ofere bijuteriilor un aspect ieșit din comun, însă este mai costisitor decât oțelul inoxidabil și, la fel ca el, conține nichel. De aceea, puțini oameni poartă piercing-uri din aur pe termen lung, ei preferând să le înlocuiască cu bijuterii din titaniu la primele semne de iritație.

Vindecarea și îngrijirea

Orice piercer profesionist îți va oferi instrucțiuni detaliate despre vindecarea și îngrijirea piercingului, imediat după ce termină lucrarea. Trebuie să știi de la bun început că timpii de vindecare variază nu doar în funcție de zona corpului pe care ai modificat-o, ci și de capacitatea de vindecare a fiecărui individ.

Cei de la tatring.com estimează următoarele durate de vindecare pentru următoarele zone ale corpului:

  • lobul urechii: 4-6 săptămâni
  • cartilagiul urechii: 3-6 luni
  • limbă: 4-6 săptămâni
  • sprânceană: 9-12 săptămâni
  • nară: 2-4 luni
  • buză: 2-3 luni
  • sfârc: 3-6 luni
  • buric: 9 luni – 1 an
  • organe genitale masculine: 4 săptămâni – 2 luni
  • organe genitale feminine: 4-10 săptămâni

De obicei, piercingurile se curăță cu o apă cu sare, mai exact, o linguriță de sare de mare amestecată în 100 ml de apă călduță. Este important să faci curățarea zilnic, însă nu mai mult de 3-4 ori pe zi. Coaja care formează pe piele ar trebui înlăturată încet cu un bețișor de urechi, și nu cu unghiile. Recomandat este să nu atingi niciodată zona piercingului cu mâinile murdare.

Desigur, fiecare zonă a corpului are particularitățile sale. Spre exemplu, dacă îți faci un piercing în limbă, trebuie să eviți o perioadă fumatul, băuturile acidulate, lactatele și ouăle, dar și sexul oral. Indiferent de zonă, nu scoate bijuteriile în timpul perioadei de vindecare, deoarece riști ca gaura să se astupe.

Piercingurile și joburile

Înainte de a lua decizia de a-ți face un piercing, gândește-te puțin și la jobul pe care îl ai. Nu vorbim neapărat de dezaprobarea superiorilor, deoarece, în ziua de azi, puțini sunt atât de demodați încât să te judece pentru aspect și nu pentru treaba pe care o faci.

Totuși, există și excepții, mai exact atunci când ai un job în care interacționezi des cu clienți și trebuie să ai în permanență o ținută prezentabilă sau atunci când reprezinți imaginea unei instituții. Din păcate, va trebui să mai treacă o perioadă foarte bună de timp până când aceste prejudecăți legate de aspectul fizic vor dispărea.

Însă cel mai important factor de care trebuie să ții cont este siguranța corpului tău. Mai în detaliu, nu uita că unele piercing-uri se pot agăța cu ușurință de haine. Astfel, dacă ai un job care implică multă activitate fizică, este recomandat să amâni piercingul pentru a nu risca să te rănești în timpul serviciului.

Așadar, este important să te gândești de două ori înainte de a-ți face un piercing. Iar Dacă ai decis că toți factorii îți sunt favorabili, dar încă nu știi ce piercing ți s-ar potrivi, îți oferim și o galerie foto menită să te inspire.

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda