O seară petrecută cu prietenii aduce uneori cu sine, pe lângă distracție, câteva pahare băute în plus și o mahmureală legendară în ziua următoare. Senzația cruntă de durere de cap te face să-ți regreți amarnic deciziile și astfel îți promiți spășit că nu vei mai face vreodată greșeala de a exagera, pierzând șirul paharelor. Dar… știi sigur că e posibil ca în toată viața ta să mai urmeze câteva ocazii speciale cu petreceri prelungite, urmate de câteva dimineți de pocăință.

Ce este mahmureala
Care sunt cauzele acestei stări
Cum se manifestă mahmureala
Cum o poți preveni
Leacuri pentru mahmureală

De aceea, n-ar strica să înțelegi mai bine starea aceea groaznică de mahmureală și efectele pe care le are asupra organismului tău. În plus, înainte de următorul party, îți recomandăm să afli câteva trucuri pentru a preveni mahmureala sau măcar câteva remedii pentru a o trata.

Remedii mahmureal

Totuși, ce este mahmureala?

Conform definiției clasice din dicționar, mahmureala reprezintă acea stare de indispoziție sau de buimăceală a cuiva care nu și-a revenit complet dintr-o stare de ebrietate sau somn profund. Dincolo de accepțiunea comună a termenului, oricine ajunge la un moment dat în ipostaza de a fi mahmur trăiește această senzație cu o intensitate și o simptomatologie ușor diferită. Însă cauzele apariției acestei stări rămân aceleași pentru fiecare dintre noi, atunci când vorbim despre mahmureala bazată pe consumul excesiv de alcool.

De ce suportăm consecințele după prea multe pahare?

Mahmureala este o reacție firească a organismului, ca urmare a metabolizării alcoolului în ficat și a eliberării unei substanțe toxice, numită acetaldehidă, în urma acestui proces.

Această stare nu apare sau este de o intensitate aproape insesizabilă atunci când ingerăm o cantitate mică de alcool, pe care o bem lent, eventual asociată cu mâncarea, dându-i timp sistemului nostru să proceseze și să elimine treptat alcoolul din organism. În schimb, atunci când consumăm o cantitate mai mare de băutură, pe stomacul gol, și nu facem pauză între pahare, corpul nostru reacționează la nivelul crescut de acetaldehidă așa cum ar face-o în cazul unei intoxicații.

Pe lângă această cauză principală, mai există un cumul de factori prin care se explică intensitatea cu care se manifestă mahmureala în ziua următoare petrecerii. Unii experți dau vina pe întreruperea ritmului biologic firesc al organismului, ca urmare a reacției acestuia la intoxicație. Alții susțin că se manifestă o stare similară sevrajului, când organismul suferă tensiuni psihice și fiziologice cauzate de renunțarea la o anumită substanță toxică.

Apoi, este cunoscut faptul că alcoolul are un efect diuretic asupra noastră, iar consumul excesiv provoacă o deshidratare puternică și scăderea tensiunii sangvine, motiv pentru care ne trezim cu o durere puternică de cap și o stare generală de letargie după o petrecere prelungită. În plus, unele cercetări indică faptul că tipul de alcool pe care-l consumăm ne-ar putea accentua starea de mahmureală, din cauza impurităților (numite congeneri) care apar în timpul fabricării și maturării băuturilor, în special a celor mai închise la culoare. Bineînțeles, caracteristici precum tipul de băutură și cantitatea de alcool pur dintr-un pahar determină, la rândul lor, cât de repede ne îmbătăm și, în consecință, cât de tare vom resimți mahmureala a doua zi.

via GIPHY

Cum se manifestă mahmureala?

Nu toți resimțim mahmureala la fel, dar, în linii mari, putem identifica anumite simptome comune:

 • Durerea puternică de cap este una din cele mai neplăcute senzații care însoțesc mahmureala și o simțim, de regulă, imediat după trezire.
 • Greața este un alt simptom asociat cu alcoolul, iar în unele cazuri se poate manifesta la scurt timp după consumul unei cantități excesive de băutură sau, în alte cazuri, apare a doua zi, ca o stare de rău generalizată.
 • Durerile musculare și amețelile apar din cauza deshidratării și a scăderii tensiunii, reacție provocată tot de deshidratare.
 • Indigestia și durerile de stomac se pot manifesta și ele, mai ales din cauza consumului de alcool pe stomacul gol.
 • Oboseala accentuată sau chiar extenuarea întregesc peisajul de a doua zi și apar ca o consecință firească a unei nopți nedormite, în cazul unei petreceri desfășurate până la orele dimineții, dar și din cauza intoxicației cu alcool a organismului și, implicit, a efortului suplimentar pe care acesta l-a depus pentru a metaboliza alcoolul.

Poți preveni mahmureala?

Singura cale absolut sigură de a preveni mahmureala este printr-o abstinență totală de la alcool. Chiar dacă nu dorești să te abții complet de la consumul de băutură, ar fi recomandat să bei cu moderație, pentru a fi cu adevărat prezent în momentele frumoase petrecute alături de prieteni și pentru a ți le aminti și a doua zi, dar și mult timp de acum încolo.

Totuși, dacă știi că se vor ivi câteva ocazii în viața ta când s-ar putea să te bucuri de câteva pahare în plus de vin, bere sau orice alt tip de alcool, există câteva trucuri pe care poți să le încerci pentru a preveni sau a minimiza o potențială stare de mahmureală.

 • Nu pleca la petrecere fără să mănânci ceva acasă. Chiar dacă îți propui să mănânci ceva imediat ce ajungi acolo, s-ar putea ca masa să se servească mai târziu sau să te iei cu vorba discutând cu diverse persoane „la un pahar”, cu riscul ca acel pahar să se transforme în mai multe. Mâncând înainte, te asiguri că îi oferi stomacului un înveliș protector, care va încetini absorbția alcoolului în organism.
 • Hidratează-te constant. Pentru a contracara efectul diuretic al alcoolului, ai grijă să respecți raportul de 2:1, adică să bei câte două pahare de apă (minim) pentru fiecare pahar de alcool. Apa este vitală în această ecuație pentru a te asigura că previi, pe cât posibil, deshidratarea, așadar nu o înlocui cu sucuri carbogazoase.
 • Bea încet și fă pauze între pahare, pentru a savura băutura și a nu te îmbăta înainte de a-ți da seama. Ocupă-ți timpul făcând conversație, dansând sau implicându-te în activitățile de la petrecere. Între timp, gustă câte ceva, chiar dacă este vorba doar de covrigei, alune sau chips, omniprezente la orice party.

Printre aceste metode preventive, de-a lungul vremii s-au strecurat și câteva mituri sub forma unor recomandări care s-au dovedit a fi inutile pentru prevenirea mahmurelii sau chiar periculoase. Printre cele mai populare mituri se numără:

 • Recomandarea de a lua o aspirină sau o pastilă cu ibuprofen înainte de a bea; în combinație cu alcoolul, aceste pastile au un efect iritant asupra stomacului, cauzând chiar și inflamația ficatului și, prin urmare, crescând cantitatea de alcool care ajunge în sânge.
 • Falsa percepție conform căreia amestecarea mai multor feluri de băuturi duce la o mahmureală mai pronunțată; nu amestecul acestora accentuează mahmureala, ci tipul de băutură, fiind dovedit faptul că băuturile închise la culoare au mai multe toxine (congeneri) decât altele.
 • Mitul că o masă copioasă servită înainte de culcare, după o noapte de băut excesiv, va diminua intensitatea mahmurelii; totuși, până în acel punct, alcoolul și-a făcut deja efectul asupra organismului, iar consecințele vor fi resimțite în egală măsură a doua zi.

S.O.S.: Trucuri pentru a scăpa mai rapid de mahmureală

via GIPHY

Dacă moderația a zburat pe fereastră, iar planurile de acasă pentru prevenția mahmurelii nu s-au potrivit cu cele de la locul faptei, ce poți să faci pentru a scăpa de acea stare cumplită de intoxicație? Ei bine, deși s-au făcut nenumărate teste în acest domeniu, din păcate nu există poțiuni magice care să te scape de consecințele consumului excesiv de alcool.

Ba chiar, o cercetare medicală amplă desfășurată în anul 2005 a analizat primele 20 de „leacuri” pentru mahmureală, conform rezultatelor oferite de Google, și le-a comparat cu multiple baze de date ale clinicilor din Marea Britanie și SUA. Printre aceste remedii se află: clasica aspirină, diferite amestecuri de condimente, tabletele de cărbune activ, cafeaua, ciorba de varză etc. În urma acestui studiu, nu au putut fi identificate efecte notabile universal valabile asupra mahmurelii, iar recomandarea cercetătorilor a fost… abstinența sau consumul cu moderație.

Totuși, în mod evident, căutarea celei mai eficiente soluții continuă, iar doi cercetători de la prestigioasele universități Duke University și Dartmouth au pus bazele unei clinici mobile numite Hangover Heaven, care funcționează într-o furgonetă, și se plimbă prin Las Vegas pentru a oferi tratamente împotriva… mahmurelii. Surprinzător sau nu, acest serviciu se bucură de mare succes, iar în 2015 peste 11.000 de oameni au apelat la această soluție care în prezent costă aproximativ 225 de dolari.

Curing hangovers in less than an hour from CNBC.

Deși nu avem acces la o astfel de clinică, totuși continuăm să căutăm soluțiile cu cel mai mare potențial, pentru a ameliora măcar cele mai deranjante simptome. În acest caz, măsurile cele mai indicate sunt:

 • Odihna – Dacă timpul îți permite, este recomandat să te odihnești mai mult a doua zi, pentru a-i permite organismului să se refacă în timpul somnului, când procesul de detoxifiere este mai rapid.
 • Un mic-dejun sănătos sau măcar un pahar cu lapte, o felie de pâine prăjită și un ou fiert te vor ajuta să te repui pe picioare și îți vor proteja stomacul iritat din cauza alcoolului și a stării de greață din seara precedentă.
 • O supă sau o ciorbă caldă de legume se recomandă, de asemenea, în combaterea stărilor de mahmureală. Deși se spune că ciorba de varză îți taie greața, evit-o dacă ai probleme cu stomacul.
 • Fructele sunt, de asemenea, o idee bună, cu excepția sucurilor de citrice care irită stomacul. Bananele, în special, sunt bogate în potasiu și ajută la echilibrarea nivelului de electroliți din organism, oferindu-ți un boost de energie.
 • Hidratare cu apă și ceaiuri – o mare parte a stărilor de epuizare și amețeală care vin la pachet cu mahmureala sunt cauzate de deshidratare. De aceea, cea mai simplă soluție este să te rehidratezi având grijă să bei suficientă apă și, eventual, ceaiuri pe bază de plante. Poți să adaugi și un strop de miere sau puțin ghimbir, pentru un efect calmant asupra stomacului.
 • Evită cafeaua sau băuturile care conțin cafeină, întrucât acestea sunt diuretice, asemenea alcoolului.
 • Sucul de roșii, un smoothie de legume și fructe sau apa de cocos te pot ajuta, de asemenea, să te rehidratezi și revitaminizezi, în același timp, pentru a scăpa de starea de amețeală și oboseală.
 • Un supliment de vitamine, în special un complex de vitamine B, va compensa efectul toxic al alcoolului și-ți va reechilibra organismul.
 • O aspirină te poate ajuta să reduci temporar inflamația și durerea de cap, însă efectele nu sunt de durată. De asemenea, trebuie să ai grijă când iei pastila, deoarece aceasta are un efect de subțiere a sângelui și, câtă vreme alcoolul este încă în organismul tău, aspirina poate amplifica efectele nocive ale acestuia asupra organismului.
 • Fă puțină mișcare – poate nu ești pregătit să mergi la o oră de cardio, dar încearcă câteva posturi de yoga sau o scurtă sesiune de stretching, pentru a te relaxa și a-ți pune sângele în mișcare.
 • Un duș călduț te va ajuta și mai mult să-ți redobândești buna dispoziție, stimulând circulația sângelui în organism în același timp. Ferește-te de extremele de temperatură în acest caz, deoarece apa fierbinte îți va spori starea de amețeală sau oboseală, iar apa rece te va trezi, într-adevăr, dar într-un mod mai dur decât s-ar putea să-ți prindă bine după o noapte lungă și-un început de zi dificil…
 • Ieși afară, în aer liber, măcar pentru o scurtă plimbare sau o alergare lejeră. Astfel, îți vei ajuta organismul să elibereze endorfine, iar după aceea vei avea o cu totul altă stare de spirit.
 • O cremă hidratantă și, eventual, o loțiune tonică te vor ajuta să te simți mai bine și să treci peste acea zi cu capul sus.

Aplică aceste metode și, chiar dacă vei mai simți puțin nevoia de „recuperare” în urma serii precedente, vei putea să treci peste starea de mahmureală cu relativă ușurință. Apoi, pe viitor, dacă te vei trezi din nou în aceeași situație, vei ști mai bine ce să alegi pentru a te repune pe picioare în cel mai scurt timp.

Însă, așa cum știi deja și după cum au constatat în nenumărate rânduri experții și cercetătorii, oricât ne-am dori să avem un leac magic pentru toate, acesta nu există. Singura cale de a preveni mahmureala este să fim echilibrați și să știm când să ne oprim, pentru a ne simți bine alături de prieteni și a avea amintiri memorabile, dar nu și nopți și dimineți cu mahmureli cumplite.

Trucuri mahmureala

Surse foto: Shutterstock, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*