O seară petrecută cu prietenii aduce uneori cu sine, pe lângă distracție, câteva pahare băute în plus și o mahmureală legendară în ziua următoare. Senzația cruntă de durere de cap te face să-ți regreți amarnic deciziile și astfel îți promiți spășit că nu vei mai face niciodată greșeala de a exagera, pierzând șirul paharelor. Dar… știi sigur că e posibil ca în toată viața ta să mai urmeze câteva ocazii speciale cu petreceri prelungite, urmate de câteva dimineți de pocăință.

Totuși, ce este mahmureala
De ce suportăm consecințele după prea multe pahare?
Cum se manifestă mahmureala
Efectele alcoolului asupra ficatului
Alimente și băuturi recomandate în mahmureală
Activități care diminuează efectul mahmurelii
Cele mai eficiente medicamente contra mahmurelii
Cum o poți preveni
Leacuri pentru mahmureală

De aceea, n-ar strica să înțelegi mai bine starea aceea groaznică de mahmureală și efectele pe care le are asupra organismului tău. În plus, înainte de următorul party, îți recomandăm să tii cont de câteva trucuri pentru a preveni mahmureala sau măcar câteva remedii pentru a o trata.

Remedii mahmureal

Totuși, ce este mahmureala

Conform definiției clasice din dicționar, mahmureala reprezintă acea stare de indispoziție sau de buimăceală a cuiva care nu și-a revenit complet dintr-o stare de ebrietate sau somn profund. Dincolo de accepțiunea comună a termenului, oricine ajunge la un moment dat în ipostaza de a fi mahmur trăiește această senzație cu o intensitate și o simptomatologie ușor diferită. Însă principalele cauze ale apariției acestei stări rămân aceleași pentru fiecare dintre noi, atunci când vorbim despre mahmureala bazată pe consumul excesiv de alcool.

De ce suportăm consecințele după prea multe pahare?

Mahmureala este o reacție firească a organismului, ca urmare a metabolizării alcoolului în ficat și a eliberării unei substanțe toxice, numită acetaldehidă, în urma acestui proces.

Această stare nu apare sau este de o intensitate aproape insesizabilă atunci când ingerăm o cantitate mică de alcool, pe care o bem lent, eventual asociată cu mâncarea, dându-i timp sistemului nostru să proceseze și să elimine treptat alcoolul din organism. În schimb, atunci când consumăm o cantitate mai mare de băutură, pe stomacul gol, și nu facem pauză între pahare, corpul nostru reacționează la nivelul crescut de acetaldehidă așa cum ar face-o în cazul unei intoxicații.

Pe lângă această cauză principală, mai există un cumul de motive care explică intensitatea cu care se manifestă mahmureala în ziua următoare petrecerii. Unii experți dau vina pe întreruperea ritmului biologic firesc al organismului, ca urmare a reacției acestuia la intoxicație. Alții susțin că se manifestă o stare similară sevrajului, când organismul suferă tensiuni psihice și fiziologice cauzate de renunțarea la o anumită substanță toxică.

Apoi, este cunoscut faptul că alcoolul are un efect diuretic asupra noastră, iar consumul excesiv provoacă deshidratare și scăderea tensiunii sangvine, motiv pentru care ne trezim cu o durere puternică de cap și o stare generală de letargie după o petrecere de două zile. În plus, unele cercetări indică faptul că tipul de alcool pe care-l consumăm ne-ar putea accentua starea de mahmureală, din cauza impurităților (numite congeneri) care apar în timpul fabricării și maturării băuturilor, în special a celor mai închise la culoare. Bineînțeles, caracteristici precum tipul de băutură și cantitatea de alcool pur dintr-un pahar determină, la rândul lor, cât de repede ne îmbătăm și, în consecință, cât de tare vom resimți mahmureala a doua zi.

via GIPHY

Cum se manifestă mahmureala?

Nu toți resimțim mahmureala la fel, dar, în linii mari, putem identifica anumite simptome comune:

  • Durerea puternică de cap este o senzație neplăcută care însoțește mahmureala și o simțim, de regulă, imediat după trezire. De cele mai multe ori reprezintă principala grijă pe care o ai a doua zi
  • Greața este un alt simptom asociat cu alcoolul, iar în unele cazuri se poate manifesta la scurt timp după consumul unei cantități excesive de băutură sau, în alte cazuri, apare a doua zi, ca o stare de rău generalizată.
  • Durerile musculare și amețelile apar din cauza deshidratării și a scăderii tensiunii, reacție provocată tot de deshidratare.
  • Indigestia și durerile de stomac se pot manifesta și ele, mai ales din cauza consumului de alcool pe stomacul gol.
  • Oboseala permanentă sau chiar extenuarea întregesc peisajul de a doua zi și apar ca o consecință firească a unei nopți nedormite, în cazul unei petreceri desfășurate până la orele dimineții, dar și din cauza intoxicației cu alcool a organismului și, implicit, a efortului suplimentar pe care acesta l-a depus pentru a metaboliza alcoolul
  • Sensibilitate la lumină și la gălăgie

Efectele alcoolului asupra ficatului

Ficatul se ocupă de filtrarea substanțelor dăunătoare din sânge și ajută la producția de proteine, enzime și hormoni folosiți de organism pentru a se apăra de infecții. De asemenea, transformă vitaminele, mineralele și alte substanțe luate din alimente în nutrienți ce pot fi folosiți de către organism. În ceea ce privește alcoolul, ficatul procesează circa 90% din alcoolul consumat restul fiind eliminat prin urină, transpirație și expirație.

Organismul necesită o oră pentru a procesa o porție de băutură alcoolică (de exemplu, o bere sau un pahar de vin). Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât este nevoie de mai mult timp pentru a-l “procesa”. Atunci când o persoană a băut prea mult, alcoolul neprocesat de ficat ajunge în sânge și poate afecta inima și creierul (așa ajungi să fii beat). Consumul regulat și în cantități mari de alcool degradează ficatul (munca necesară pentru a procesa alcoolul poate da peste cap metabolismul) și poate crește riscul de hepatită alcoolică și cancer hepatic. 

De la 2-3 porții de alcool pe zi crește riscul de îmbolnăvire a ficatului iar de la 4-5 băuturi pe zi pe termen lung poate duce la degradarea iremediabilă a acestui organ.  

De asemenea, cum toate substanțele trec prin ficat înainte de a ajunge în sânge, este bine să eviți să combini alcoolul cu medicamentele. În special, acetaminofenul, antibioticele, aspirina (este bine să eviți combinarea aspirinei cu alcoolul deoarece crește riscul atac vascular cerebral), subțiatoarele de sânge (dacă urmezi astfel de tratamente medicale este bine să eviți ibuprofenul), antidepresivele, sedativele și relaxanții musculari nu interacționează bine cu alcoolul. 

În fine, atunci când ficatul este afectat de consumul excesiv de alcool primele simptome includ îngălbenirea pielii, oboseală, umflarea gleznelor, slăbiciune musculară, urinări frecvente și urină închisă la culoare și pierderea apetitului. 

Alimente și băuturi recomandate în mahmureală

Deși nu poate fi vorba de vindecarea mahmurelii, consumul unor alimente sau băuturi te poate ajută să revii mai repede la activitățile zilnice. Mai jos sunt câteva recomandări de alimente și băuturi recomandate atunci când te confrunți cu mahmureala:

  • Banane – alcoolul blochează producția unui hormon care stimulează hidratarea organismului și poate duce la deshidratare și pierderea de sodiu și potasiu. Banana conține o cantitate importantă de potasiu și pot ajuta la refacerea rezervelor din organism contribuind astfel la recuperarea de după mahmureală
  • Ouă – conțin cisteină, un aminoacid necesar pentru a produce glutation. Consumul de alcool este legat de reducerea nivelului glutationului din organism. În lipsa acestei substanțe, organismul întâmpină dificultăți în a elimina toxinele care rezultă din metabolizarea alcoolului consumat
  • Castraveți murați – au un conținut mare de sodiu și de electroliți, două serii de substanțe care se pierd atunci când consumi alcool în exces. Consumul de castraveți murați sau de lichid în care se află ajută la creșterea nivelului sodiului din organism și ajută la recuperarea după o mahmureală
  • Ciorba de burtă – hidratează și “trezește”, fiind necesar unui organism puternic deshidratat de consumul excesiv de alcool
  • Nuci – prin conținutul mare de magneziu, nucile pot reprezenta o soluție atunci când ești mahmur. Consumul excesiv de alcool este legat de un nivel redus al magneziului din organism. Consumate cu moderație, nucile ajută la refacerea depozitelor vitaminice ajută la reducerea simptomelor
  • Spanac – conține cantități importante de folat iar studiile au arătat că alcoolul blochează absorbția folatului. Refacerea nivelului de folat din organism este vitală pentru recuperarea de după o noapte în oraș
  • Apă – alcoolul deshidratează organismul și este unul dintre cele mai eficiente diuretice. Drept urmare, refacerea rezervelor de apă este esențială pentru a-ți reveni după mahmureală. Dacă ai posibilitatea, bea apă alcalină sau o apă plată cu un conținut redus de sodiu (este considerată ca fiind cea mai sănătoasă)
  • Băuturi energizante cu electroliți – lipsa de electroliți după o noapte în oraș poate cauza simptome precum greața, amețeala și extenuarea resimțită. Fă-ți o rezervă de astfel de băuturi îmbogățite cu electroliți (le găsești în supermarketuri dar și în cele mai multe săli de sport). Alternativ, poți apela la apa de cocos. Are un conținut similar de electroliți dar cantități mult mai mici de zahăr și vine în ajutorul oricărui “suferind” de mahmureală
  • Suc de fructe/legume – opțiunile depind de ce ai în frigider. Chiar și un suc de mere diluat cu apă este remediul perfect în reglarea echilibrului electrolitic
  • Cafea – dacă bei de obicei cafea ține-te de acest obicei. Dacă sari peste ceașca de cafea s-ar putea ca durerea de cap să se înrăutățească. În plus, cafeina îți va da un plus de energie de care sigur ai nevoie. Singurul neajuns este că nu este recomandată dacă ești foarte deshidratat (poți combate această problemă dacă consumi apă cu seară înainte dar și dimineața de după petrecere)
  • Apă carbogazoasă – acidul conținut sparge moleculele din acetaldehidă, acea substanță care rezultă după metabolizarea etanolului la nivelul ficatului și care îți dă greață și dureri de cap la propriu

Activități care diminuează efectul mahmurelii

În funcție de ce ai pe lista de activități a zilei, îți poți ocupa timpul cu un duș rece și câteva exerciții fizice înainte de muncă sau cu activități ceva mai relaxante care te ajută să intri treptat în ritmul zilei:

  • jocuri video – după o mahmureală jocurile video pot fi ideale. Beneficiile jocurilor video nu trebuie ignorate. Nu necesită prea multă energie însă te fac să îți recapeți concentrarea. Începe cu ceva ușurel (urmăriri, întreceri cu mașini, fotbal etc) și treci mai apoi la jocuri ce necesită strategie și planificare. 
  • fă yoga – dacă ești amator de yoga, poziția copilului este cea mai potrivită pentru a te reface după mahmureală. Stai în genunchi pe covor sau pe o saltea și întinde-te suficient pentru a-ți lipi fruntea de saltea. Lasă mâinile pe lângă corp și respiră ușor. Poziția stimulează circulația și acționează ca un masaj abdominal asupra intestinelor. Dacă ai băut mult, intervine nu doar deshidratarea ci și problemele digestive iar această poziția stimulează peristaltismul și digestia fără a necesita prea mult efort
  • ieși la plimbare – mulți bărbați nu realizează că și o plimbare ușoară este suficientă pentru a asigura aerul proaspăt de care ai nevoie și îți va pune mușchii la treabă fără a te extenua. Evită exercițiile fizice intense deoarece acestea doar îți vor agrava simptomele
  • citește o carte – destinde-te citind un roman polițist sau SF. Bea-ți cafea și relaxează-te. Chiar și mahmureala trece
  • fă un duș sau o baie – un duș te va trezi la realitatea zilei în timp ce o baie fierbinte te va relaxa și te va ajuta să îți revii în ritmul tău

Cele mai eficiente medicamente contra mahmurelii

Deși nu există medicamente special create pentru a reduce mahmureala, unele medicamente fără rețetă ajută al reducerea simptomelor. Mai jos sunt câteva dintre ele.

  • medicamentele antiinflamatoare – aici intră aspirina și ibuprofenul. Tratează durerile de cap și musculare și reduc inflamațiile interne. Este bine de știut că acestea se iau doar după ce ai mâncat ceva deoarece pot irita și mai mult stomacul. Luate pe stomacul gol pot duce la ulcer gastric
  • antiacizi – ajută la neutralizarea acidului gastric și calmează durerea de stomac. Aceștia pot reduce starea de greață, arsurile gastrice și indigestia care apare ca urmare a consumul excesiv de alcool
  • vitamine – pentru a combate lipsa de vitamine din organism sunt recomandate suplimente cu multivitamine care se pot lua după micul dejun

Cum o poți preveni

Singura cale absolut sigură de a preveni mahmureala este printr-o abstinență totală de la alcool. Chiar dacă nu dorești să te abții complet de la consumul de băutură, ar fi recomandat să bei cu moderație, pentru a fi cu adevărat prezent în momentele frumoase petrecute alături de prieteni și pentru a ți le aminti și a doua zi, dar și mult timp de acum încolo.

Totuși, dacă știi că se vor ivi câteva ocazii în viața ta când s-ar putea să te bucuri de câteva pahare în plus de vin, bere sau orice alt tip de alcool, există câteva sfaturi de prevenire a stării de mahmureală.

  • Nu pleca la petrecere fără să mănânci ceva acasă. Chiar dacă îți propui să mănânci ceva imediat ce ajungi acolo, s-ar putea ca masa să se servească mai târziu sau să te iei cu vorba discutând cu diverse persoane „la un pahar”, cu riscul ca acel pahar să se transforme în mai multe. Mâncând înainte, te asiguri că îi oferi stomacului un înveliș protector, care va încetini absorbția alcoolului în organism.
  • Hidratează-te constant. Pentru a contracara efectul diuretic al alcoolului, ai grijă să respecți raportul de 2:1, adică să bei câte două pahare de apă (minim) pentru fiecare pahar de alcool. Apa este vitală în această ecuație pentru a te asigura că previi, pe cât posibil, deshidratarea, așadar nu o înlocui cu sucuri carbogazoase.
  • Bea încet și fă pauze între pahare, pentru a savura băutura și a nu te îmbăta înainte de a-ți da seama. Ocupă-ți timpul făcând conversație, dansând sau implicându-te în activitățile de la petrecere. Între timp, gustă câte ceva, chiar dacă este vorba doar de covrigei, alune sau chips, omniprezente la orice party.

Printre aceste metode preventive, de-a lungul vremii s-au strecurat și câteva mituri sub forma unor informații care s-au dovedit a fi inutile pentru prevenirea mahmurelii sau chiar periculoase. Printre cele mai populare mituri se numără:

  • Recomandarea de a lua o aspirină sau o pastilă cu ibuprofen înainte de a bea; în combinație cu alcoolul, aceste pastile au un efect iritant asupra stomacului, cauzând chiar și inflamația ficatului și, prin urmare, crescând cantitatea de alcool care ajunge în sânge.
  • Falsa percepție conform căreia amestecarea mai multor feluri de băuturi duce la o mahmureală mai pronunțată; nu amestecul acestora este problema, ci tipul de băutură, fiind dovedit faptul că băuturile închise la culoare au mai multe toxine (congeneri) decât altele și cantitatea consumată.
  • Mitul că o masă copioasă servită înainte de culcare, după o noapte de băut excesiv, va diminua intensitatea mahmurelii; totuși, până în acel punct, alcoolul și-a făcut deja efectul asupra organismului, iar consecințele vor fi resimțite în egală măsură a doua zi.

Leacuri pentru mahmureală

Remedii alternative pentru amețeală

Amețeala care apare după o noapte în oraș poate fi combătută destul de ușor fără efecte adverse. Mai jos sunt câteva remedii pentru amețeală:

  • vitamina B6 – potrivit unui studiu ceva mai vechi persoanele care iau vitamina B6 cu o seară înainte și dimineața resimt mai puțin simptomele asociate mahmurelii, în special amețelile. Aceste beneficii apar dacă iei minim 1200 mg de vitamina B6. Pe de altă parte, consumul continuu de alcool poate duce la dezvoltarea unei carențe de vitamina B motiv pentru care suplimentarea sa devine obligatorie dacă obișnuiești să exagerezi regulat atunci când vine vorba de numărul de pahare
  • un mic dejun sănătos – reprezintă unul dintre cele mai bune remedii pentru a combate mahmureala și amețelile asociate. Deshidratarea precum și un nivel redus la zahărului din sânge sunt factori care pot duce la amețeală așa că un mic dejun bogat în carbohidrați sănătoși, proteine și vitamine este ceea ce ai nevoie pentru a te reface
  • apa – potrivit specialiștilor de la Departamentul de Medicină Internă din Cleveland deshidratarea poate duce la dureri de cap și amețeli. Drept urmare consumul de apă înainte de culcare și imediat după trezire poate ajuta la reducerea amețelilor
  • băuturi cu electroliți – ajută la reducerea deshidratării, a stării de greață și amețelii deoarece hidratează organismul, reglează nivelul electroliților și chiar aduce un plus de vitamine (în special, calciu, potasiu și sodiu, atât de necesare după un consum exagerat de alcool)

Remedii dureri de cap

Durerile de cap sunt specifice unei nopți în oraș și îți pot da bătăi de cap multe ore după ivirea zorilor. Iată câteva remedii simple care te vor ajuta să reduci durerile de cap:

  • Ia suplimente cu magneziu – ajută la reglarea nivelului zahărului din organism și este de folos chiar și pentru a calma durerile de cap. Studiile au arătat că 600 mg de magneziu sunt suficient epentru a reduce severitatea durerilor de cap precum și frecvența acestora
  • Odihnește-te – lipsa de somn poate contribui și ea la accentuarea durerii de cap. Cercetătorii spun că este bine să dormi între 7 și 9 ore chiar și după ce ai fost cu prietenii în oraș
  • Limitează alimentele bogate în histamine – evită seara sau la micul dejun de după o noapte în oraș să consumi brânză maturată, alimente fermentate sau carne afumată (în special, pește și carne de vită). Aceste alimente conțin histamine, o serie de substanțe care pot crește riscul de dureri de cap
  • Apelează la uleiuri esențiale – în special uleiul de mentă și de levănțică ajută la calmarea durerii de cap. Aplică pe frunte și pe tâmple și masează ușor. Poți inclusiv consuma alimente sau băuturi îmbogățite cu ulei de levănțică (ceai, ciocolată, miere) pentru a reduce durerea de cap
  • Ia un supliment cu complexul de vitamine B – acestea ajută la transformarea nutrienților din mâncare în energie și chiar au rol protector împotriva durerilor de cap. Există inclusiv studii care spun că vitaminele din complexul B sunt sigure și reduc durerile de cap
  • Aplică comprese reci pe frunte – ajută la reducerea inflamațiilor și reduce dimensiunile vaselor de sânge, calmând astfel durerile de cap
  • Ia suplimente cu coenzima Q10 – potrivit studiile coenzima Q10 reprezintă o modalitate eficientă de a reduce migrenele. Potrivit unui studiu persoanele care au luat 100 mg de coenzima Q10 au sesizat o reducere a durerilor de cap, a frecvenței și a severității

Remedii alternative pentru greață

Greața este poate unul dintre cele mai neplăcute simptome ale unei mahmureli. Mai jos sunt câteva remedii sigure care reduc acest greața care apare după o beție:

  • ghimbirul – unul dintre cele mai populare remedii naturiste pentru greață. Cercetătorii cred că substanțele active acționează similar medicamentelor anti-greață. De asemenea, ghimbirul fie că este consumat ca atare sau sub formă de ceai are mult mai puține efecte adverse decât medicamentele
  • exerciții de respirație – dacă respiri încet și adânc există șanse mari să calmezi greața. Studiile au urmărit mai mulți voluntari care au inspirat și expirat de trei ori. Toți participanții au sesizat o reducere a senzației de greață iar studiile similare au arătat că îmbinarea exercițiilor respiratorii cu aromaterapia (uleiul de mentă este unul dintre cele mai benefice în acest caz) au redus senzația de greață cu până la 62%
  • încearcă uleiul de canabidiol – deși provine din planta din care se extrage canabisul acest ulei nu conține substanțe care afectează starea mentală. CHiar dacă ține de medicina alternativă studiile arată că aplicarea acestui ulei ajută la reducerea senzației de greață 

Remedii dureri de stomac

Durerile de stomac reprezintă o altă problemă cu care ne confruntăm după o noapte de pomină. Mai jos sunt câteva remedii la îndemâna oricui:

  • Bea ceai de mentă – pe lângă împrospătarea respirației, menta previne vărsăturile, reduce spasmele intestinale și indigestia și calmează durerea de stomac. Dacă ai mai multe frunze, poți prepara inclusiv un suc prin stoarcerea acestora
  • Limitează consumul alimentelor “grele” – evită, în primul rând, cu o seară înainte sau la micul dejun alimente grase sau prăjite în ulei, untură și alimente cu untură, produse pline de aditivi sau sare care pot da stomacul peste cap
  • Consumă suc de lămâie cu bicarbonat de sodiu – există studii care spun că amestecarea sucului de la o lămâie (un fruct utilizat inclusiv pentru tratarea stării de greață) cu o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă ajută la calmarea durerii de stomac. Aparent acest amestec produce acid carbonic care reduce gazele intestinale și indigestia, îmbunătățește activitatea ficatului și susține mobilitatea intestinală
  • Consumă scorțișoară – consumată ca atare în apă sau sub formă de ceai, scorțișoara calmează durerile stomacale și reduce riscul de iritații la nivelul tractului digestiv. Substanțele antioxidante din scorțișoară reduc gazele intestinale și balonarea, calmează crampele stomacale și reduc indigestia și refluxul gastric
  • Adaugă chimion în mâncare sau bea ceai – chimionul conține numeroase substanțe active care reduc indigestia, calmează arsurile gastrice și durerea de stomac și reduc inflamațiile intestinale. Pune 1-2 lingurițe de chimion la o cană de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară și bea acest ceai

S.O.S.: Trucuri pentru a scăpa mai rapid de mahmureală

via GIPHY

Dacă moderația a zburat pe fereastră, iar planurile de acasă pentru prevenția mahmurelii nu s-au potrivit cu cele de la locul faptei, ce poți să faci pentru a scăpa de acea stare cumplită de intoxicație? Ei bine, deși s-au făcut nenumărate teste în acest domeniu, din păcate nu există poțiuni magice care să te scape de consecințele consumului excesiv de alcool.

Ba chiar, o cercetare medicală amplă desfășurată în anul 2005 a analizat primele 20 de „leacuri” pentru mahmureală, conform rezultatelor oferite de Google, și le-a comparat cu multiple baze de date ale clinicilor din Marea Britanie și SUA. Printre aceste remedii se află: clasica aspirină, diferite amestecuri de condimente, tabletele de cărbune activ, cafeaua, ciorba de varză etc. În urma acestui studiu, nu au putut fi identificate efecte notabile universal valabile asupra mahmurelii, iar recomandarea cercetătorilor a fost… abstinența sau consumul cu moderație.

Totuși, în mod evident, căutarea celei mai eficiente soluții continuă, iar doi cercetători de la prestigioasele universități Duke University și Dartmouth au pus bazele unei clinici mobile numite Hangover Heaven, care funcționează într-o furgonetă, și se plimbă prin Las Vegas pentru a oferi tratament împotriva… mahmurelii. Surprinzător sau nu, acest serviciu se bucură de mare succes, iar în 2015 peste 11.000 de oameni au apelat la această soluție care în prezent costă aproximativ 225 de dolari.

Deși nu avem acces la o astfel de clinică, totuși continuăm să căutăm soluțiile cu cel mai mare potențial, pentru a ameliora măcar cele mai deranjante simptome. În acest caz, măsurile cele mai indicate sunt:

  • O supă sau o ciorbă caldă de legume se recomandă, de asemenea, în combaterea stărilor de mahmureală. Deși se spune că ciorba de varză îți taie greața, evit-o dacă ai probleme cu stomacul.
  • Fructele sunt, de asemenea, o idee bună, cu excepția sucurilor de citrice care irită stomacul. Bananele, în special, sunt bogate în potasiu și ajută la echilibrarea nivelului de electroliți din organism, oferindu-ți un boost de energie.
  • Sucul de roșii, un smoothie de legume și fructe sau apa de cocos te pot ajuta, de asemenea, să te rehidratezi și revitaminizezi, în același timp, pentru a scăpa de starea de amețeală și oboseală.
  • O cremă hidratantă și, eventual, o loțiune tonică te vor ajuta să te simți mai bine și să treci peste acea zi cu capul sus.

Aplică aceste metode și, chiar dacă vei mai simți puțin nevoia de „recuperare” în urma serii precedente, vei putea să treci peste starea de mahmureală cu relativă ușurință. Apoi, pe viitor, dacă te vei trezi din nou în aceeași situație, vei ști mai bine ce să alegi pentru a te repune pe picioare în cel mai scurt timp.

Însă, așa cum știi deja și după cum au constatat în nenumărate rânduri experții și cercetătorii, oricât ne-am dori să avem un leac magic pentru toate, acesta nu există. Singura cale de a preveni mahmureala este să fim echilibrați și să știm când să ne oprim, pentru a ne simți bine alături de prieteni și a avea amintiri memorabile, dar nu și nopți și dimineți cu mahmureli cumplite.

Trucuri mahmureala

Surse foto: Shutterstock, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda