Încă din vremea Greciei antice, idealul masculin era cel care avea corpul sculptat ca al unui erou homeric sau ca al zeilor. În încercarea de a imita zeitățile, oamenii de rând consumau lucruri dintre cele mai ciudate, cum ar fi testicule de animale care le ofereau un boost la Jocurile Olimpice, performanța sportivă crescându-le șansele de a deveni celebri. 

Au trecut mai bine de 2000 de ani până la apariția primilor steroizi (imediat după descoperirea testosteronului sintetic din anii ‘30) și au început să fie folosiți zece ani mai târziu pe scară largă pentru creșterea masei musculare și în susținerea performanței sportive. Mult mai târziu s-a descoperit că acești steroizi vin la pachet și cu o serie de efecte periculoase pentru sănătate. 

Ce sunt steroizii anabolizanți?
Cum sunt consumați steroizii?
Care sunt efectele consumului de steroizi?
Pot da dependență?
În ce constă tratamentul?

Ce sunt steroizii anabolizanți?

Steroizii anabolizanți reprezintă forme sintetice ale principalului hormon sexual masculin, testosteronul. Termenul “anabolizant” face referire la efectul acestor hormoni asupra masei musculare. 

În general, sunt consumați cu prescripție medicală pentru a trata anumite dereglări hormonale (de exemplu, pubertatea întârziată sau în cazul unor boli care au ca efect pierderea masei musculare – cancer sau SIDA). 

Cu toate acestea, mulți sportivi apelează la steroizi chiar și atunci când sănătatea nu o impune. Acest lucru apare din dorința de a face performanță, pentru a ridica greutăți sau pentru a face o impresie bună. 

steroizi

Tipuri de steroizi

Există circa 32 de tipuri de steroizi anabolizanți. Unele au proprietăți medicinale așa cum este Nebido. Altele sunt folosite atât pentru proprietățile medicinale cât și pentru a spori performanța sportivă (de exemplu, Anadrol) iar altele, așa cum este de exemplu anadur, sunt folosite mai ales de către sportivi. 

De multe ori, steroizii depin de scop. Există:

  • Steroizi care te ajută să crești masa musculară
  • Steroizi pentru anduranță și putere în ridicarea de greutăți
  • Steroizi care stimulează arderea grăsimilor

De asemenea, steroizii se clasifică și în funcție de forma sub care sunt luați:

  • Oral
  • Pelete care se introduc sub piele
  • Injectabil
  • Prin aplicare sub formă de cremă sau gel

Cu toate acestea, cele mai populari sunt steroizii orali sau injectabili. Dintre steroizii sub formă orală se remarcă:

  • Fluoximesteron
  • Mesterolon
  • Metandienonă
  • Metiltestosteron
  • Mibolerone
  • Oxandrolon
  • Oximetolon
  • Stanozolol

Cei mai populari steroizi injectabili sunt:

  • Boldenon undecilenat
  • Metenolon Enantat
  • Nandrolon decanoat
  • Fenilpropionat de nandrolonă
  • Testosteron cipionat
  • Testosteron enantat
  • Testosteron propionat
  • Acetat de trenbolon

Acești steroizi circulă prin intermediul sângelui la mușchi unde se atașează unui receptor androgen. Medicamentul interacționează apoi cu ADN-ul celular și stimulează activitatea acestor proteine, un proces care duce la creșterea masei musculare. 

Steroizii folosiți in scopuri medicale

Unele tipuri de steroizi sunt folosiți pentru a trata anumite afecțiuni medicale. De exemplu, corticosteroizii sunt folosiți pentru a reduce simptomele de astm și pentru a înlesni respirația în timpul unui atac. Un alt exemplu este testosteronul. 

Acesta este recomandat de medic în cazul unor afecțiuni hormonale (de exemplu, hipogonadism). 

În unele cazuri, steroizii sunt recomandați în cazurile de pubertate întârziată sau în cazurile de pierderi musculare (de exemplu, în cazul bolnavilor de cancer sau SIDA). 

Una dintre cele mai importante roluri ale steroizilor este capacitatea lor de a reduce inflamațiile din organism. În acest sens, administrarea de steroizi este în regulă în cazurile de artrită. Pentru bolnavi corticosteroizii trebuie luați oral pentru ca medicamentul să se răspândească în întreg corpul. De asemenea, pot fi injectați în zona inflamată (de exemplu, la articulații).

În fine, steroizii sunt indicați în afecțiuni ale pielii precum eczeme, dermatită sau psoriazis mai ales sub formă de creme și alifii. Steroizii orali sunt recomandați în boala Crohn, lupus și scleroză multiplă. 

Corticosteroizii sunt la rândul lor utili și pentru afecțiuni ale ochilor, în unele tipuri de cancer (aceștia au rolul de a reduce simptomele care apar după chimioterapie) sau pentru a reduce din reacțiile adverse care apar în cazul unor transfuzii de sânge. Unii steroizii anabolizanți mai sunt folosiți pentru a trata unele afecțiuni ale oaselor sau ale sângelui.

Steroizii utilizați in sport 

Există două tipuri de steroizi folosiți în sport: cei recomandați cu rețetă de doctor și cei luați ilegal. Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare.

Steroizi cu rețetă

Pe lângă creșterea musculară impresionantă, steroizii reduc riscul de accidentări musculare care pot apărea după un antrenament intens și susțin o recuperare mai rapidă, permițând sportivilor să se antreneze mai mult și mai frecvent. Mai jos sunt principalele categorii de steroizi recomandați cu rețetă.

Androstenedionă

Androstenediona este un hormon produs de glandele suprarenale, de testicule și de ovare. Este un hormon care în mod normal este convertit în testosteron (în cazul bărbaților) sau estrogen (atât la femei cât și la bărbați). 

Potrivit promotorilor, acest hormon permite să te antrenezi mai mult și reduce perioada de recuperare. Nu există studii care să susțină aceste afirmații. 

Printre riscurile asociate androstenedionei se numără un risc mai mare de acnee, o producție diminuată de spermă, o reducere a testiculelor, dezvoltarea sânilor dar și un risc mai mare de atac de cord și atac vascular cerebral.

Hormonul uman de creștere

Hormonul uman de creștere este un hormon cu efect anabolizant. Sportivii îl iau pentru a crește masa musculară și rezultatele în cazul competițiilor. Nu există studii care să demonstreze aceste beneficii. 

Se administrează sub formă injectabilă iar printre riscuri se număr durerile articulare, retenția de apă, slăbiciunea musculară, diabetul de tip 2, probleme de vedere, hipertensiune articulară. 

Eritropoietina

Eritropoietina este un hormon folosit pentru a trata anemia în cazul persoanelor cu probleme de rinichi. 

Crește producția de celule roșii și de hemoglobină (proteina care transportă oxigenul la mușchi, țesuturi și organe). 

Potrivit susținătorilor, dacă iei eritropoietină crește cantitatea de oxigen care ajunge la mușchi. Este folosită mai ales de sportivii care necesită anduranță (de exemplu, unuii cicliști apelează la ea). 

Consumul de eritropoietină este asociat unui risc mai mare de embolism pulmonar, atac de cord, atac vascular cerebral și chiar deces. 

Diuretice

Diureticele sunt o categorie de medicamente care schimbă echilibrul dintre fluide și săruri (electroliți), lucru care poate duce la deshidratare. 

Reacția principală a consumului de diuretice este pierderea în greutate ca urmare a eliminării apei din organism.

Diureticele sunt luate de unii sportivi și pentru a-i ajuta să treacă de testele anti-doping deoarece diluează urina. 

Chiar și luate pentru a trata o problemă medicală, diureticele pot avea efecte precum crampe musculare, amețeli, deficit de potasiu, hipotensiune articulară, pierderea echilibrului și în unele cazuri deces. 

Creatina

Creatina vine sub forma monohidratului de creatină și este produsă în mod natural de corp pentru a ajuta la eliberarea energiei în mușchi în urma antrenamentelor la sală. Aparent, creatina ajută mușchii să producă mai mult adenozin trifosfat, o substanță care ajută la depozitarea și transportul ulterior al energiei la celule, fiind benefic în ridicări de greutăți sau sprinturi (culturistul va avea mult mai multă energie atunci când ridică greutăți). Cu toate acestea, nu există dovezi științifice cum că acest supliment îmbunătățește performanța sportivă. 

Printre riscurile consumului de creatină se numără durerile de stomac, îngrășarea, crampele musculare, retenție de apă (apa ajunge la mușchi dar restul corpului este privat ducând astfel la deshidratare). 

Stimulente

Medicamentele cunoscute sub numele de stimulente acționează asupra sistemului nervos central și cresc tensiunea arterială. 

Potrivit susținătorilor, stimulentele cresc anduranța sportivă, reduc oboseala, suprimă apetitul și cresc gradul de atenție. 

Cele mai cunoscute stimulente sunt cafeaua, amfetamina, cocaină, efedrină și clorhidrat de pseudoefedrină. 

Aceste stimulente îmbunătățesc performanța sportivă însă vin la pachet cu o serie de efecte secundare: agresivitate, insomnie, deshidratare, palpitații, slăbire excesivă, tremur, halucinații, atac de cord, dependență. 

Steroizi ilegali

Sunt creați în laborator (sunt numiți, în limbaj popular, steroizi sintetici) pentru a fi vânduți în colțurile obscure de pe internet sau în unele săli de sport. Sunt periculoase pentru că de cele mai multe ori nu știi ce au înăuntru. Acești tip de steroizi primit să nu fie detectați de testele anti-doping și sunt luate de către acei sportivi care nu pot lua alte tipuri de steroizi (care necesită rețetă medicală). Reprezintă un pericol și nu ar trebui luați. 

Cum sunt consumați steroizii?

De cele mai multe ori, persoanele care apelează la steroizi încearcă să evite efectele adverse (oamenii de știință spun că fără prea mult succes) apelând la diverse metode de administrare a medicației. 

  • Consum ciclic – constă în consumul pe o perioadă limitată (1-2 luni) urmată de o pauză (1-2 săptămâni) apoi reluarea consumului
  • Consum stivuit – constă în combinarea a două sau mai multe tipuri de steroizi orali sau injectabili
  • Consum piramidal – se referă la creșterea treptată a dozei de steroizi până la atingerea unui prag apoi  reducerea dozei tot treptat, până la zero
  • Consum alternant – constă în consumul unui timp de steroizi, reducerea sa treptat apoi înlocuirea cu un alt steroid pentru a nu crea toleranță

Care sunt efectele consumului de steroizi?

În general, dacă iei steroizi pentru mai puțin de trei săptămâni există șanse mari să nu apară efecte adverse. Însă sportivii tind să consume doze mai mari pentru un timp îndelungat. 

Efecte directe

Efectele steroizilor depind foarte mult de doza administrată, de perioada de administrare, de factorii genetici, dacă mai iei alte medicamente în paralel, dacă suferi de vreo boală. Se crede că efectele negative ale steroizilor injectabili sunt mai reduse prin comparație cu cei administrați oral. 

Efecte asupra echilibrului hormonal

Steroizii pot cauza efecte temporare sau permanente asupra hormonilor din corp. Printre schimbările temporare asociate unei producții reduse de testosteron se numără reducerea producției și calității spermei, micșorarea testiculelor sau un grad mai mare de infertilitate. Printre schimbările permanente se numără chelia prematură, modificarea dimensiunilor prostatei (crește riscul de cancer de prostată) și dezvoltarea țesutului mamar la bărbați.

Efecte asupra prostatei

Prostata este influențată mai ales de către derivații testosteronului. Dacă iei astfel de steroizi, prostata se mărește, apar probleme urinare și crește riscul de cancer de prostată. Foarte rar apar cazuri de sterilitate,  

Efecte asupra ficatului

În special steroizii orali afectează ficatului. Aceștia modifică nivelul enzimelor hepatice și cresc riscul de tumoră hepatică, pelioză hepatică, hemoragii interne și colestază. Tumorile hepatice apar la 1-3% dintre cei care folosesc steroizi însă afecțiunea poate apărea cu o întârziere de 2-30 ani. De asemenea, steroizii afectează funcțiile ficatului (bila nu mai este metabolizată în mod normal) și astfel crește riscul de icter. Într-un final este afectat metabolismul hormonului de creștere, al estrogenilor (în cazul femeilor) și a cortizolului. 

Efecte asupra sistemului osos și muscular

Consumul de steroizi duce la închiderea cartilajelor de creștere în cazul oaselor lungi și duce la oprirea prematură a creșterii dacă sunt luați de către adolescenți. Uneori pot determina o creștere în înălțime dar și dezvoltarea mai pronunțată a bărbiei, mărului lui adam, osului de deasupra sprâncenelor sau oasele nasului. Tendoanele devin slăbite iar mușchii se dezvoltă excesiv – corpul pune prea multă presiune pe oase și poate crește riscul de accidentare. 

Efecte asupra sistemului cardiovascular

Pe termen lung, consumul de steroizi crește riscul de boli cardiovasculare. Pe termen scurt are un impact asupra acelor factori (mai ales, colesterol și tensiune arterială) care duc la apariția unor boli de inimă precum atacul de cord, atacul vascular cerebral, accidente vasculare sau ateroscleroza, infarct (steroizii favorizează apariția cheagurilor de sânge). 

Efecte asupra rinichilor

Consumul de steroizi poate crește riscul de infecții urinare dar și de tumori. 

Efecte asupra pielii

Dacă folosești steroizi există un risc mai mare de transpirație, acnee, îngrășarea pielii și a părului. De asemenea, crește pilozitatea de pe corp și poate exista un risc mai mare de apariție prematură a cheliei dar și o probabilitate mai mare de cădere a părului. 

Efecte indirecte

Printre efectele indirecte ale consumului de steroizi se numără:

  • Infecții – pot apărea în cazul injecțiilor cu ace nesterile sau dacă apelezi la steroizii ilegali
  • Cicatrici – apar în cazul injecțiilor musculare cu steroizi. În cazurile cele mai grave se ajunge la extirparea porțiunilor inflamate din mușchi
  • Abcese – apar ca urmare a infectării masei musculare și este nevoie de operație pentru a îndepărta problema
  • Efecte psihologice – printre cele mai comune efecte psihologice se numără un grad mai mare de nervozitate, agresivitate, iritabilitate și instabilitate emoțională. De asemenea, consumul de steroizi afectează siguranța de sine dar și încrederea în propria persoană. O parte a celor care iau steroizi au probleme de concentrare la locul de muncă și în cazuri foarte rare este vorba de comportamente periculoase pentru ceilalți membri ai societății. Mai mult, există cazuri de euforie, o stimulare a excitației sexuale, probleme de memorie, schimbări ale stării de spirit și stări de confuzie. În doze mari, apar efecte precum violența sau criminalitate
  • Dependența –  chiar dacă steroizii oferă o senzație de putere fizică, dependența este mereu un risc. Nu poți să te lași de ele de pe-o zi pe alta ci trebuie să scazi doza treptat pentru a evita starea neplăcută de sevraj. Consumul excesiv și pe termen lung poate duce la pierderea apetitului, oboseală, insomnie și impotență, efecte care pot persista luni la rând

Steroizi

Efectele steroizilor asupra femeilor

În cazul femeilor, consumul de steroizi are pe lângă efectele de mai sus (cu excepția celor asupra prostatei și a nivelului de testosteron) și o serie de consecințe specifice așa cum sunt:

  • Îngroșarea vocii
  • Dezvoltarea anormală a părului facial sau corporal
  • Micșorarea sânilor
  • Dezechilibre menstruale
  • Mărirea clitorisului

În fine, este bine de știut că problemele de sănătate se complică mult dacă persoana care ia steroizi suferă de alergii sau de boli cronice (de exemplu, afecțiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor, diabet, epilepsie etc).

Pot da dependență?

Dacă sunt consumați la recomandarea doctorului, steroizii nu dau dependență. Însă cum mulți sportivi care iau aceste medicamente consumă de 10-100 de ori mai mult decat doza normală pentru o dereglare hormonală, în timp apare și dependența. 

Dependența de steroizi se dezvoltă în cazul acelor persoane care continuă să îi consume chiar si când încep să resimtă efectele negative. Mai mult, persoanele care resimt efectele negative ale steroizilor apelează, în timp, și la opioide pentru a reduce din efectele secundare. 

Mai trebuie să știi și că atunci când steroizii sunt eliminați din programul zilnic, apar simptome specifice sevrajului, precum:

  • Oboseală cronică
  • Agitație
  • Schimbări ale stării de spirit
  • Insomnie
  • Lipsa libidoului
  • Pofte alimentare

La solicitarea doctorului este indicat să elimini steroizii în mod treptat pentru a limita efectele secundare. Dacă totuși simptomele persistă mai mult de 2-3 zile este bine să mergi la spital. 

În ce constă tratamentul?

În cazul persoanelor dependente de steroizi, doctorii au prescris medicamente pentru a reduce din efectele secundare. 

De exemplu, tratamentul medical cu antidepresive a fost recomandate pentru a combate depresia survenită din consumul excesiv de steroizi, iar analgezicele precum ibuprofenul pentru dureri de cap și dureri articulare. În unele cazuri, s-au obținut rezultate pozitive atunci când dependentul de steroizi a apelat la terapie comportamentală. 

Deși recomandate de doctori pentru a trata anomalii hormonale, steroizii sunt consumați și recreativ, pentru a crește masa musculare sau pentru îmbunătățirea performanțelor sportivilor. Din păcate, există un preț pentru toate și de cele mai multe ori beneficiile pe termen scurt sunt umbrite de efectele negative asupra sănătății. 

Bibliografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda