Încă din vremea Greciei antice, idealul masculin era cel care avea corpul sculptat ca al unui erou homeric sau ca al zeilor. În încercarea de a imita zeitățile, oamenii de rând consumau lucruri dintre cele mai ciudate, cum ar fi testicule de animale care le ofereau un boost la Jocurile Olimpice, performanța sportivă crescându-le șansele de a deveni celebri.

Au treacut mai bine de 2000 de ani până la apariția primilor steroizi (imediat după descoperirea testosteronului sintetic din anii ‘30) și au început să fie folosiți zece ani mai târziu pe scară largă pentru creșterea masei musculare și în susținerea performanței sportive. Mult mai târziu s-a descoperit că acești steroizi vin la pachet și cu o serie de efecte periculoase pentru sănătate.

Ce sunt steroizii anabolizanți?
Cum sunt consumați steroizii?
Care sunt efectele consumului de steroizi?
Pot da dependență?
În ce constă tratamentul?

Ce sunt steroizii anabolizanți?

Steroizii anabolizanți reprezintă forme sintetice ale principalului hormon sexual masculin, testosteronul. Termenul “anabolizant” face referire la efectul acestor hormoni asupra masei musculare.

În general, sunt consumați cu prescripție medicală pentru a trata anumite dereglări hormonale (de exemplu, pubertatea întârziată sau în cazul unor boli care au ca efect pierderea masei musculare – cancer sau SIDA).

Cu toate acestea, mulți sportivi apelează la steroizi chiar și atunci când sănătatea nu o impune. Acest lucru apare din dorința de a face performanță, pentru a ridica greutăți sau pentru a face o impresie bună.

Cum sunt consumați steroizii?

De cele mai multe ori, persoanele care apelează la steroizi încearcă să evite efectele adverse (oamenii de știință spun că fără prea mult succes) apelând la diverse metode de administrare a medicației.

  • consum ciclic – constă în consumul pe o perioadă limitată (1-2 luni) urmată de o pauză (1-2 săptămâni) apoi reluarea consumului
  • consum stivuit – constă în combinarea a două sau mai multe tipuri de steroizi orali sau injectabili
  • consum piramidal – se referă la creșterea treptată a dozei de steroizi până la atingerea unui prag apoi  reducerea dozei tot treptat, până la zero
  • consum alternant – constă în consumul unui timp de steroizi, reducerea sa treptat apoi înlocuirea cu un alt steroid pentru a nu crea toleranță

Care sunt efectele consumului de steroizi?

În general, dacă iei steroizi pentru mai puțin de trei săptămâni există șanse mari să nu apară efecte adverse. Însă sportivii tind să consume doze mai mari pentru un timp îndelungat.

În cazul consumului de steroizi pot apărea efecte fiziologice, neuropsihiatrice și reproductive.

Efecte fiziologice

În cele mai multe cazuri, principalul simptom este hipertensiunea articulară. De asemenea, poate apărea o stare de insuficiență cardiovasculare ireversibilă, probleme arteriale și diabet (steroizii cresc nivelul zahărului din sânge).

Acneea este o altă problemă care apare ca urmare a folosirii steroizilor. Testosteronul prezent în steroizi stimulează producția glandelor sebacee și astfel apare acneea; de multe ori, aceasta nu este tratabilă prin metodele clasice (odată cu înlăturarea steroizilor din programul zilnic va dispărea și acneea). De asemenea, steroizii accelerează apariția cheliei la bărbații cu predispoziție genetică.

Este important de știut că autoritățile avertizează că steroizii au un potențial cancerigen, motiv pentru care ar trebui evitați.

Efecte neuropsihiatrice

Un studiu publicat în CNS Drugs a concluzionat că printre efectele neuropsihiatrice ale consumului de steroizi se numără mai ales agresiunea și violența și mai puțin episoadele de psihoză.

Mai mult, consumul excesiv de steroizi este asociat neurotoxicității ireversibile și crește riscul ca persoana dependentă să caute și să facă abuz și de alte substanțe (mai ales droguri).

Depresia, mania și psihoza apar în cazuri rare, depinzând mult de doza administrată (cu cât crește cantitate de steroizi consumată, cu atât crește și riscul de astfel de efecte).

Efecte reproductive

Steroizii sunt folosiți recreativ pentru a maximiza efectele testosteronului. Consumul acestora însă, poate avea efecte negative și asupra sănătății aparatului reproducător.

Pentru început, funcțiile testiculare sunt dezechilibrate. Testiculele sunt responsabile pentru producția de spermă și hormoni sexuali (în special, testosteron). Un nivel normal al testosteronului asigură o producție normală de spermă. Buna funcționare  a testiculelor este reglată de glanda hipofiză. În acest context, consumul de steroizi previne funcționarea normală a acestei glande și pe termen lung afectează producția de spermă, putând duce chiar la infertilitate (temporară sau permanentă). Potrivit studiilor de specialitate, 1 din 4 consumatori de steroizi nu produc spermă.

În cazul persoanelor care au o producție de spermatozoizi diminuată, efectele negative ale steroizilor dispar atunci când persoana în cauză renunță la consumul de steroizi, însă conceperea unui copil poate apărea după cel puțin un an.

Dorința sexuală (libidoul) este și ea controlată de nivelul testosteronului din organism. Pe termen scurt, libidoul crește (însă concomitent crește și tendința agresivă). Pe termen lung, însă, organismul încetează producția proprie de testosteron (după 3-6 luni) iar reducerea concentrației acestui hormon (un nivel prea mic al testosteronului din sânge) vine la pachet cu o diminuare a dorinței sexuale. Mai mult, un nivel scăzut al testosteronului produs în mod normal de organism poate cauza probleme erectile.

Alte efecte ale consumului de steroizi

În cazul adolescenților, consumul de steroizi poate împiedica creșterea normală a oaselor și a organelor sexuale și poate induce schimbări ale stării de spirit.

Atunci când steroizii sunt injectați, riscul de infecție crește și mai mult, pe lângă durere, existând riscul de hematom, abces, infecție cu hepatită sau HIV.

Problemele de sănătate se agravează și mai mult dacă persoana consumatoare de steroizi are alergie la anumite substanțe chimice prezente în steroizi, are o rană deschisă sau o boală cronică (de exemplu, diabet, epilepsie, hipertensiune arterială, boli de ficat sau rinichi).

Pot da dependență?

Dacă sunt consumați la recomandarea doctorului, steroizii nu dau dependență. Însă cum mulți sportivi care iau aceste medicamente consumă de 10-100 de ori mai mult decat doza normală pentru o dereglare hormonală, în timp apare și dependența.

Dependența de steroizi se dezvoltă în cazul acelor persoane care continuă să îi consume chiar si când încep să resimtă efectele negative. Mai mult, persoanele care resimt efectele negative ale steroizilor apelează, în timp, și la opioide pentru a reduce din efectele secundare.

Mai trebuie să știi și că atunci când steroizii sunt eliminați din programul zilnic, apar simptome specifice sevrajului, precum:

  • oboseală cronică
  • agitație
  • schimbări ale stării de spirit
  • insomnie
  • lipsa libidoului
  • pofte alimentare

Pentru a evita aceste neplăceri, este recomandat să elimini steroizii treptat, ținând cont de recomandările doctorului.

În ce constă tratamentul?

În cazul persoanelor dependente de steroizi, doctorii au prescris medicamente pentru a reduce din efectele secundare.

De exemplu, antidepresivele au fost recomandate pentru a combate depresia survenită din consumul excesiv de steroizi, iar analgezicele precum ibuprofenul pentru dureri de cap și dureri articulare. În unele cazuri, s-au obținut rezultate pozitive atunci când dependentul de steroizi a apelat la terapie comportamentală.

Deși recomandate de doctori pentru a trata anomalii hormonale, steroizii sunt consumați și recreativ, pentru a crește masa musculare sau pentru a îmbunătăți performanțele sportivilor. Din păcate, există un preț pentru toate și de cele mai multe ori beneficiile pe termen scurt sunt umbrite de efectele negative asupra sănătății.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*