Se crede că, în secolul al XIV-lea, copiii erau chiar botezați în cidru, acesta fiind considerat mai igienic decât apa. Astăzi, cidrul se rezumă doar la plăcerea gustului, însă este recunoscut și pentru beneficiile sale asupra sănătății, informații pe care le vom dezvolta ulterior.

Ce este cidrul
Cum se prepară cidrul
Tipuri de cidru
Ce beneficii are cidrul pentru sănătate

Primul cidru din mere românești este îmbuteliat la o fabrică din Argeș și aparține unui scoțian, Alan Clark. Brand-ul Clarks are, însă, mai nou, competiție pe piață autohtonă: Cidru Mândru.

Ce este cidrul

alexander mils instagram com alexandermils 431546 unsplash

Cidrul este o băutură alcoolică, similară ca textură berii, dar și vinului, ca ingrediente. În general are un nivel scăzut de alcool, însă această caracteristică variază de la sortiment la sortiment și poate atinge chiar și 12%.

Este o veche alegere a englezilor, dar și a francezilor, a spaniolilor sau a germanilor, dar și românii încep să o prefere, mai ales că apar mărci autohtone care promovează beneficiile acestei licori.

Fiind realizată din ingrediente naturale, în special din mere, cidrul poate fi produs și acasă, după rețete consacrate.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


Care este istoria cidrului

Grecii și romanii cunoșteau foarte bine arta fabricării cidrului. Când romanii au invadat teritoriul pe care azi se află Anglia, în jurul anului 55 î.Hr., ei au descoperit că cidrul era deja bine-cunoscut de locuitorii de acolo. În acea epocă istorică, diferite soiuri de măr erau deja cultivate de mult timp, pornind de la primele semințe aduse din Asia Centrală pe rutele comerciale tradiționale ale Antichității, fiind apreciate și cultivate în aproape toată Europa și în Asia Centrală și Orientală. Și în prezent, China este cel mai mare producător mondial de mere.

Tehnica de fermentare a merelor a fost perfecționată în sudul Angliei – și mai târziu, prin distilare, cidrul a fost desăvârșit. Dovezi ale acestei arte antice se regăsesc astăzi în mediul rural european, unde pietrele mari folosite pentru zdrobirea fructelor se mai pot găsi încă, pe jumătate îngropate, pe câmp.

Unor istorici le place la nebunie să întocmească statistici privind consumul de cidru înainte de secolul al XX-lea, pentru a demonstra cât de mare era setea strămoșilor noștri. În regiunile în care se cultivau mere, oamenii obișnuiau să bea o halbă sau chiar mai mult pe zi – și e drept că aveau puține alternative sănătoase. Apa nu era de încredere ca băutură: era vector de răspândire a holerei, febrei tifoide, dizenteriei, E. coli și a altor paraziți și boli, chiar dacă despre unele cauze nu se știa la acea vreme, dar se știa sigur că provin din apă. O băutură alcoolică ușoară, cum ar fi cidrul, era inospitalieră pentru bacterii, putea fi depozitată pentru perioade scurte de timp și era sigură și plăcută la gust, chiar și la micul dejun. Toată lumea o consuma, inclusiv copiii.

Cidrul a avut întotdeauna un nivel scăzut de alcool, deoarece merele în sine au un conținut redus de zahăr. Chiar și cele mai dulci mere conțin mai puțin zahăr decât strugurii, de exemplu. Într-o cuvă de cidru, drojdia va consuma zahărul, transformându-l în alcool și dioxid de carbon, dar odată ce zahărul dispare, drojdia se stinge, lăsând în urmă un cidru fermentat care conține doar aproximativ 4-6% alcool.

Astăzi, unii producători de cidru adaugă, într-o etapă suplimentară, zahăr și drojdie, permițând dioxidului de carbon să se acumuleze în interiorul sticlei și să creeze bule, în stilul șampaniei.

photo 1505872342847 6dbb5e76cd31 1

Cum se prepară cidrul

Cidrul este realizat din mere fermentate, de cele mai multe ori, însă poate fi produs și din pere, gutui sau alte fructe. De obicei, este aproape în totalitate rezultatul unor ingrediente naturale și de aceea poate fi realizat și acasă.

Cum poți prepara cidru acasă

Ca regulă generală, vei avea nevoie de 9 kg de mere pentru a produce 4,5 litri de suc. Înainte de a începe, este o idee bună să obții un amestec bun de mere din soiuri diferite.

Pentru a avea cele mai coapte mere (cu cea mai bună aromă și cea mai mare cantitate de suc), așteaptă până când acestea cad din copaci, după care întinde-le pe o folie de plastic. Apoi, acoperă-le fie cu o bucată de sac, fie cu un covor curat. Dacă ai de gând să le lași o perioadă mai lungă de timp, întoarce-le în mod regulat și elimină merele cu pete maro sau pe cele putrede.

Echilibrul gustului fructelor este important, mai ales aciditatea. Cea mai bună modalitate de a avea control asupra acestui parametru este să folosești un pH-metru. Dacă nu ai unul, atunci presează merele și apoi gustă sucul. În mod ideal, căutăm pentru amestec aproximativ 70% mere de desert (dulci) și 30% mere de gătit (cele care dau aciditatea).

Este recomandat ca procesul de fermentație să înceapă cât mai curând posibil, nu mai târziu de 24 de ore după ce ai presat sucul. Utilizează găleți din plastic de calitate alimentară, agenți de fermentare sau borcane de sticlă. Trebuie să fie curate și sterile.

Adaugă drojdia și asigură-te că utilizezi o drojdie de cidru/mere de foarte bună calitate. Lasă la fermentat la o temperatură cuprinsă între 20-27°C timp de aproximativ cinci până la 14 zile sau până când pH-metrul arată că fermentația s-a încheiat. Temperatura constantă este mult mai potrivită decât cea care fluctuează. Intervalul de fermentare va depinde de temperatura din cameră și de greutatea inițială. O perioadă de 5-14 zile este doar un reper. Cu cât este mai lentă fermentația, cu atât mai bun va fi gustul cidrului. Este foarte important ca temperatura să nu depășească 27°C.

Când fermentația s-a terminat, așază drojdia într-un alt recipient curat și sterilizat.

Ce fructe se folosesc pentru cidru

Fructele din care se produce cidrul sunt, în general, merele, însă acestea pot fi înlocuite cu multe alte fructe. Spaniolii chiar preferă cidrul de pere.

Printre cele mai populare alternative la mere în producția de cidru se numără: pere, gutui, zmeură, piersici, fructe de pădure, smochine.

Tipuri de cidru

Cidrul poate fi dulce, mediu sau sec, fiecare produs fiind specific unei anumite regiuni. De asemenea, poate fi plat sau carbonatat natural.

Cidrul englezesc este realizat 100% din ingrediente naturale, fără adaos de zahăr și carbonatat natural. Cel mai popular este “Scrumpy”, cel nefiltrat, care poate ajunge chiar și la 12% conținut de alcool.

Varianta franțuzească poate avea undeva la 5% alcool, cu o dulceață obținută doar din mere de același soi, denumite generic „mere de cidru”.

Cea mai nouă tendință în Marea Britanie este cidrul bio.

Ce beneficii are cidrul pentru sănătate

thomas kelley 74109 unsplash 1

În secolul al XIX-lea se credea că cidrul te vindecă de gută, dar astăzi cidrului îi sunt asociate avantaje digestive sau unele legate de controlul greutății.

Cidrul de mere este fabricat din sucul care este extras din pulpa de mere curățate. Deși are propriile beneficii pentru sănătate, cidrul de mere poate fi, de asemenea, transformat în oțet de cidru de mere, care este folosit ca remediu pentru anumite probleme de sănătate. Oțetul de cidru de mere este fabricat prin fermentarea cidrului de mere. Cidrul de mere conține bacterii și acizi care au demonstrat o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Instrucțiunile normale de dozare pentru oțetul de cidru de mere prevăd amestecarea a două linguri de oțet într-un pahar de apă și consumarea acestui amestec de trei ori pe zi. Oțetul de cidru de mere este singurul tip de oțet care este utilizat în principal pentru sănătate.

Cidrul conține o anumită pectină; vitaminele B1, B2 și B6; biotin; acid folic; niacina; acid pantotenic; și vitamina C. De asemenea, conține cantități mici de minerale de sodiu, fosfor, potasiu, calciu, fier și magneziu. Oțetul de cidru de mere poate conține, de asemenea, cantități semnificative de acid acetic și acid citric.

Oțet de cidru de mere pentru îmbunătățirea digestiei

Oțetul de cidru de mere este o substanță puternic alcalinizantă care ajută la digestie, mai ales la acele persoane care nu au o secreție suficientă de acid clorhidric în stomac. Când iei oțet de cidru de mere pentru a ajuta la digerarea alimentelor acide, cum ar fi carnea, laptele sau fasolea și nucile, se recomandă să bei oțetul de cidru de mere înainte de a consuma alimentele. Oțetul de cidru de mere este de asemenea utilizat ca un remediu natural atât pentru constipație, cât și pentru diaree. Este capabil să ajute la reducerea constipației datorită conținutului de pectină, care este o fibră solubilă care ajută intestinele să colecteze și să elimine deșeurile. În caz de diaree, este capabil să ajute prin calmarea mucoasei iritate a intestinului.

Oțet de cidru de mere ca antiperspirant

Oțetul de cidru de mere poate lucra pentru a ajusta nivelul pH-ului pielii unei persoane care-l consumă în mod curent. Deoarece acest lucru reduce numărul de bacterii care provoacă mirosuri, oțetul de cidru ajută la împrospătarea mirosului corpului. Cidrul de mere a lucrat pentru unii, din interior, după o utilizare prelungită, iar pentru alții, aplicarea oțetului de cidru de mere diluat direct pe pielea subrațului sau picioarelor s-a dovedit a reduce mirosurile.

Oțet de cidru de mere pentru diabetici

Deși nu s-a dovedit că oțetul de cidru de mere ar vindeca diabetul, s-a demonstrat că asigură o ușurare a bolii, deoarece unele componente naturale ale oțetului de cidru de mere sunt capabile să ajute la încetinirea și controlul creșterii nivelului de zahăr din sânge după ce se ia masa. În combinație cu o dietă pentru diabetici, oțetul de cidru de mere poate ajuta la atenuarea unora dintre simptomele care însoțesc această boală, cum ar fi oboseala, slăbiciunea, senzația de sete continuă și urinarea frecventă.

photo 1506813713591 56fc5e539b80 1

Rețetă de cidru de mere

În cazul în care vrei să prepari cidru de mere acasă, rețeta e foarte simplă. În felul ăsta îți pui la bătaie și calitățile de mixolog și ți-l pregătești după gust. Iată de ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi ca să pregătești cidru de mere de casă:

  • 5 kg de mere

  • aproximativ jumătate de kilogram de zahăr

  • Sucul de la o lămâie (natural, proaspăt stors)

Spală merele, curăță-le de coajă și îndepărtează bucățile lovite și cotorul. Taie merele in cuburi și clătește bine bucățile de mere într-un recipient cu apă în care ai adăugat sucul de lămâie.

Dă merele prin blender și pune piureul obținut într-un vas de sticlă cu o capacitate de circa 5 litri. Cantarește inainte cantitatea de piure de mere obținută și adaugă câte 150 de grame de zahăr la fiecare kilogram de piure de mere. Acoperă recipientul cu un dop de fermentație, iar capătul extern al furtunului de la dopul de fermentație plasează-l într-un recipient cu apă. După o săptămână, mută conținutul într-un alt recipient fără să muți și drojdia rămasă la baza vasului. Mai lasă-l la limpezit între două săptămâni și o lună și apoi îl poți plasa în sticle.

Iată cât de benefic poate fi cidrul, dincolo de aroma lui savuroasă. Consumă-l cu plăcere, dar și cu moderație, pentru a completa un moment special cu un gust de excepție.

Sursă foto: Shutterstock, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda