Aminoacizii joacă un rol foarte important în existența omului. Ei sprijină multe dintre funcțiile organismului: de la sistemul imunitar, performanța sportivă sau refacerea țesutului până la reglarea apetitului sau îmbunătățirea dispoziției.

Iată ce sunt aminoacizii, de câte tipuri sunt și de ce trebuie incluși în dieta ta zilnică.

Ce sunt aminoacizii
Ce tipuri de aminoacizi există și care sunt beneficiile lor
Alimentele bogate în aminoacizi
Diferența dintre proteine și aminoacizi

Ce sunt aminoacizii

Aminoacizii sunt compușii care stau la baza formării proteinelor, ei fiind asemănați cu niște „cărămizi”, care contribuie la crearea „blocurilor” de proteine. Aminoacizii au un rol major în corpul uman. Ei sunt necesari pentru ca organismul să îndeplinească niște procese vitale, cum ar fi sintetizarea hormonilor și a neurotransmițătorilor, pe lângă crearea proteinelor, desigur.

De asemenea, aminoacizii susțin vitaminele și mineralele pentru a funcționa corect și eficient, în corpul uman. Dacă aminoacizii lipsesc, sinteza proteinelor este afectată și asimilarea și utilizarea altor nutrienți vor avea de suferit.

Aminoacizii și-au câștigat astfel titlul de cei mai importanți nutrienți din corp, de mult ori fiind menționați ca „elementele care ne formează viața”. Așadar, introducerea aminoacizilor în alimentația zilnică îi oferă organismului tău materialul de care are nevoie pentru a repara mușchi, organe sau alte țesuturi.

Deseori, aminoacizii sunt consumați sub formă de supliment alimentar de cei care doresc să-și stimuleze, în mod natural, performanțele sportive și să-și îmbunătățească dispoziția.

Ce tipuri de aminoacizi există și care sunt beneficiile lor

Există peste 100 de aminoacizi în natură, care pot fi esențiali sau neesențiali. Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru a funcționa cum trebuie. Deși toți acești aminoacizi sunt importanți, doar 9 sunt clasificați ca fiind esențiali, potrivit National Center of Biotechnology Information. Aceștia sunt: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonină, triptofanul, valina și histidina.

Aminoacizii esențiali nu pot fi produși de organismul uman și trebuie introduși în organism prin alimentație. Aminoacizii neesențiali sunt produși de organism ca o consecință a consumului de aminoacizii esențiali.

Aminoacizi neesențiali sunt: ornitina, carnitina, tirozina, glicina, arginina, alanina, cisterina, acid aspartic, acid glutamic, asparagina, prolina, glutamina, serina.

Unii dintre aminoacizii neesențiali pot fi considerați, în anumite condiții, esențiali, cum ar fi în cazul bolilor sau al stresului. De exemplu, deși arginina este considerată neesențială, organismul uman poate să nu mai facă față uneori, când luptă cu anumite boli, precum cancerul, scrie NCBI. De aceea, este nevoie să suplimentezi arginina, prin dietă, pentru a satisface nevoile corpului.

Rolul fiecărui aminoacid esențial în organismul uman:

Fenilalanina. Este un precursor al neurotransmițătorilor tirozină, dopamină, epinefrină și norepinefrină. Acesta joacă un rol esențial în structura și funcția proteinelor și enzimelor și producerea altor aminoacizi.

Valina. Valina este unul dintre cei trei aminoacizi cu catenă ramificată (cunoscuți și ca BCAA), ceea ce înseamnă că are un lanț ramificat pe o parte a structurii sale moleculare. Valina ajută la stimularea creșterii și regenerării musculare și este implicată în producerea de energie.

Treonina. Treonina este o componentă principală a proteinelor structurale cum ar fi colagenul și elastina, care sunt componente importante ale pielii și țesutului conjunctiv. De asemenea, joacă un rol în metabolizarea grăsimilor și în imunitatea organismului.

Triptofan. Deși adesea asociat cu provocarea somnului, triptofanul are multe alte funcții. Este necesar pentru a menține echilibrul adecvat al azotului și este un precursor al serotoninei, un neurotransmițător care reglează apetitul, somnul și starea de spirit. De asemenea, crește funcția psihologică, sporind atenția și orientarea.

Metionina. Metionina joacă un rol important în metabolism și detoxifiere. Este, de asemenea, necesar pentru creșterea țesutului și absorbția zincului și a seleniului, minerale vitale pentru sănătatea ta.

Leucina. Ca și valina, leucina este un aminoacid cu catenă ramificată (BCAA), care este esențială pentru sintetizarea proteinelor și repararea mușchilor. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, stimulează vindecarea rănilor și produce hormoni de creștere. Potrivit unor studii, ar putea ajuta la reducerea grăsimii din corp.

Izoleucina. Ultimul dintre cei trei aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA) , izoleucina este implicată în metabolismul muscular și este puternic concentrată în țesutul muscular. Este, de asemenea, important pentru sistemul imunitar, producția de hemoglobină și reglarea energiei.

Lizina. Lizina joacă roluri majore în sinteza proteinelor, producția de hormoni și enzime și absorbția calciului. Este, de asemenea, important pentru producția de energie, sistemul imunitar și producția de colagen și elastină.

Histidina. Histidina este utilizată pentru a produce histamina, un neurotransmițător care este vital pentru imunitate, digestie, funcție sexuală și ciclurile de somn-trezire. Este esențială pentru menținerea tecii de mielină, o barieră protectoare care înconjoară celulele nervoase.

Sportivii care doresc să-și mărească masa musculară vor căuta cei trei aminoacizi BCAA  (leucina, izoleucina și valina). Deseori sunt consumați de cei care merg la sală, sub forma suplimentelor alimentare.

Și aminoacizii neesențiali sunt importanți pentru organism. Alanina, de exemplu, joacă un rol important în reglarea volumului celular și contribuie la stabilizarea zahărului în sânge.

Glutamina furnizează surse alternative de energie în condițiile scăderii nivelului de glucoză și reduce distrugerea mușchiului. În plus, îmbunătățește memoria și sporește puterea de concentrare.

Arginina ajută la creșterea țesuturilor musculare, limitează stocarea de grăsimi și îmbunătățește funcția sexuală.

Carnitina este un aminoacid sintetizat la nivelul ficatului și rinichilor din lizină și metionină. El ajută la transportul grăsimilor în mitocondriile celulelor.

Cisteina este utilă pentru o piele sănătoasă, regenerarea părului și a unghiilor, producerea de colagen și detoxifierea organismului.

Atunci când în organism există un deficit al unuia dintre aminoacizi, pot apărea diferite afecțiuni, care se pot manifesta prin: insomnii, oboseală cronică, căderea părului, afecțiuni digestive, probleme dermatologice sau chiar schimbări ale comportamentului, precum nervozitate, anxietate, depresie, iritabilitate.

Deficitul de aminoacizi poate duce, de asemenea, la obezitate sau circulație sanguină deficitară.

Alimentele bogate în aminoacizi

Partea bună este că aminoacizii esențiali se găsesc în multe alimente, așa că sunt introduși în alimentație cu ușurință. În plus, există întotdeauna varianta de a îi consuma sub formă de capsule, așa-numitele suplimente alimentare.

Dozele zilnice recomandate pentru fiecare aminoacid esențial sunt: izoleucina – 19 mg, leucina – 42 mg, lizina – 38 mg, metionina – 19 mg , fenilalanina – 33 mg, treonină – 20 mg, triptofanul – 5 mg, valina – 24 mg și histidina – 14 mg.

Alimentele care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali sunt numite proteine complete. Acestea sunt: carnea, fructele de mare, carnea de pasăre, ouăle, lactatele. Lor li se alătură alimentele vegetariene: soia, quinoa și hrișca.

Alte alimente, pe bază de plante, care reprezintă surse importante de proteine pentru organism sunt leguminoasele (fasole, linte, mazăre etc ) și nucile, deși nu conțin toți aminoacizii esentiali.

Dacă esti vegetarian, îți poți asigura necesarul de aminoacizi atât timp cât consumi o varietate de legume cu proteine, zilnic. Poți include semințele și cerealele integrale în dietă.

Diferența dintre proteine și aminoacizi

Corpul tău are nevoie de combustibil, mai ales atunci când faci exerciții intense. Dacă nu va primi nutrienții necesari, s-ar putea să obosești mai repede, iar acest lucru poate fi frustrant uneori.

Proteinele – nutrienți esențiali în orice dietă sănătoasă – sunt la rândul lor „cărămizile” care formează „blocurile” de mușchi sau alte țesuturi. Ele sunt ideale pentru creșterea masei musculare. Proteinele ajung în organism atunci când consumi carne, pește, soia, leguminoase sau nuci. Deseori, sunt consumate de sportivi sub formă de suplimente pudră. Proteinele sunt defalcate în aminoacizi.

Aminoacizii acționează mult mai specific și au efect asupra unei părți a metabolismului. De exemplu, un aminoacid poate spori concentrarea, iar altul poate crește performanța musculară. Așa că dacă vrei să mărești masa musculară, trebuie să alegi unul care are această funcție, de exemplu cei trei aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA).

Așadar, atât proteinele, cât și aminoacizii ajută la creșterea masei musculare. Ce este de reținut însă e că suplimentele pe bază de aminoacizi conțin foarte puține calorii, în timp ce o măsură de proteine conține aproximativ 100 de calorii, astfel că trebuie să ai grijă ca acestea să nu depășească regimul tău zilnic.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda