Naveta spre locul de muncă poate deveni un coșmar în fiecare dimineață din cauza traficului care parcă devine mai sufocant pe zi ce trece. Autobuzele și trenurile metroului sunt pline ochi, deci dacă ții la confortul tău, nu le vei considera de la început o alternativă. Mașina iese și ea din discuție pentru că traficul și claxoanele au toate șansele să-ți distrugă orice urmă de vibe pozitiv. Și atunci, ce alternative de transport ai?

Pentru cine sunt făcute trotinetele electrice
Caracteristicile tehnice ale unei trotinete electrice
Cum alegi o trotinetă electrică
Avantajele utilizării unei trotinete electrice în oraș

Pentru cine sunt făcute trotinetele electrice

Mijloacele de transport alternative câștigă teren pe zi ce trece. În condițiile în care, în orașele aglomerate, traficul este descris de orice șofer drept un adevărat calvar, trotinetele electrice pot fi o variantă numai bună de luat în calcul.

Așadar, dacă ești în căutarea unui mijloc de transport rapid ale cărui costuri de achiziție și întreținere să nu fie foarte mari și pe care să îl folosești până la 20-30 de kilometri în fiecare zi, atunci trotinetele electrice pentru adulți sunt răspunsul la căutările tale. 

Nu-ți face griji pentru ce o să zică cei care te vor vedea strecurându-te printre pietoni. Din ce în ce mai multe persoane apelează la trotinete electrice ca mijloc de deplasare la job, dar și pentru agrement.

Caracteristicile tehnice ale unei trotinete electrice

Cu un set de roți suficient de mari ca să poată trece peste majoritatea obstacolelor din oraș și o baterie eficientă, care te propulsează cu o viteză medie de aproximativ 20 km/h, trotineta electrică poate fi acel mijloc de transport alternativ pe care îl cauți.

Autonomie și modalitate de încărcare

Poate cea mai importantă caracteristică a unei trotinete electrice o reprezintă autonomia bateriei. Aceasta variază, de regulă, între 20 și 45 de kilometri, suficient cât să ajungi de la birou acasă și înapoi dintr-o singură încărcare. Desigur, datele comunicate de producător depind foarte mult de condițiile de utilizare.

Autonomia bateriei este, de regulă, influențată de viteza de deplasare, greutatea conducătorului, pante, rampe și condiții meteo. În timp, odată cu degradarea bateriei, valoarea va scădea și mai mult, necesitând, într-un final, înlocuirea acumulatorului.

În funcție de modelul pe care îl alegi, timpul de încărcare a bateriei unei trotinete pentru adulți variază, de obicei, între două și cinci ore. Nu ai nevoie de o priză specială pentru a încărca bateria trotinetei. Cea clasică, de 220 V, pe care o avem cu toții acasă sau la birou, este ideală.

Viteza maximă a unei trotinete electrice

Performanțele în ceea ce privește viteza diferă în funcție de modelul ales. Cu toate acestea, majoritatea modelelor disponibile pe piață ating o viteză maximă de 30 km/h.

Dacă iei în calcul faptul că, la orele de vârf, viteza medie în București este de doar 8 km/h (conform Digi24), trotineta electrică este cu siguranță o alternativă net superioară mașinii. În plus, vei scăpa de grijile asociate căutării unui loc de parcare.

Atenție, însă! Vehiculele electrice care permit atingerea de viteze maxime de peste 25 km/h sau care au un motor mai puternic de 250W sunt încadrate din punct de vedere legislativ în categoria mopedelor, deci necesită permis de conducere categoria AM și trebuie înmatriculate.

Sistemul de pliere a trotinetei electrice

Plierea se poate realiza automat, prin apăsarea unui buton, sau manual și este de folos pentru depozitarea facilă a trotinetei.

Multe dintre modele au chiar și mânere pliabile, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu și a fi mai ușor de cărat atunci când alegi să parcurgi o parte din distanță cu mijloacele de transport în comun.

Dacă optezi pentru un model pliabil, ia în considerare și faptul că va fi mai puțin rezistent la impact. Așadar, dacă ești în căutarea unei trotinete pe care să realizezi și trucuri, optează mai bine pentru un model dintr-o bucată.

Capacitatea de urcare a pantelor

Dacă locuiești într-un oraș așezat pe coline, ia în calcul un model capabil să urce pante cât mai abrupte. Trotinetele electrice uzuale pot urca pante cu înclinații de 15-20 de grade. Desigur, urcarea pantelor va afecta autonomia bateriei, dar măcar nu va trebui să împingi tu câteva kilograme la deal.

Rezistența la apă și praf

Fiind vorba de un vehicul electric, plin de componente electronice foarte sensibile, ar fi bine ca printre specificațiile producătorului să se numere și rezistența la apă și praf. Asta dacă vrei să o folosești și în zilele ploioase sau în zonele în care există foarte mult praf.

Sistemul de frânare al trotinetei electrice

Sistemul de frânare constă fie într-un buton, fie într-o pârghie montată pe ghidon ce permite încetinirea de la viteză mare. Trotinetele electrice sunt dotate și cu frână de picior pe roata din spate pentru oprire totală în caz de urgență.

Cum alegi o trotinetă electrică

Criteriile pe care trebuie să te bazezi în alegerea trotinetei electrice sunt: greutatea și înălțimea ta, dimensiunile maxime pe care vrei să le aibă trotineta (luând în calcul faptul că uneori va trebui să o transporți pe scări sau în mijloacele de transport în comun) și materialul din care este confecționată.

În funcție de înălțimea și greutatea ta

O trotinetă electrică pentru adulți suportă, fără probleme, greutăți mari, de până la 120 de kilograme.

În ceea ce privește înălțimea utilizatorului, ghidonul poate fi ajustat la multe dintre modele, așa încât să ofere o poziție comodă.

Fii atent și la platforma trotinetei! Nu ignora greutatea maximă admisă menționată de producător! Chiar dacă majoritatea modelelor sunt construite din metal, platforma pe care îți vei sprijini toată greutatea corpului se poate îndoi și poate ceda în timp. Alege, deci, un model suficient de rezistent și dimensionat corespunzător!

În funcție de dimensiunile și greutatea trotinetei

Dimensiunile trotinetelor electrice variază și ele. Orientativ, vei putea găsi modele de 915 x 465 x 21 cm, de 106 x 110 x 47 cm, dar și de 1090 x 1120 x 500 cm. Greutatea depinde de dimensiuni și variază între 11 și 17 kg.

Dacă nu vrei să te deplasezi exclusiv folosind motorul electric sau vei căra trotineta după tine câteva etaje, este bine să alegi un model cât mai ușor. În măsura în care bugetul îți permite, optează pentru o trotinetă din magneziu. Acest tip de metal este foarte ușor și rezistent în același timp.

În funcție de materialul din care este construită trotineta

Trotinetele pot fi fabricate din aluminiu sau din oțel. În funcție de materialul ales, trotineta va avea o greutate și o durabilitate diferite.

Dacă îți dorești o trotinetă pentru plimbări ocazionale, liniștite, pe drum drept, fără prea multe riscuri de impact sau vrei să folosești trotineta ca mijloc de transport alternativ, pentru distanțe mari, opțiunea potrivită este o trotinetă cu cadru din aluminiu.

Pe de altă parte, dacă ești pasionat de sporturi extreme și cauți o trotinetă pe care să poți executa diferite trucuri, alege o trotinetă cu cadru din oțel.

În ceea ce privește roțile trotinetelor, acestea sunt confecționate din poliuretan și sunt disponibile în mai multe dimensiuni. Astfel, pentru plimbări ocazionale, alege un model cu roți între 100 și 145 milimetri în diametru, iar pentru drumuri frecvente, pe distanțe medii și lungi, optează pentru modele cu diametrul roților de peste 200 de milimetri.

Avantajele utilizării unei trotinete electrice în oraș

Ca orice alt mijloc de transport alternativ, trotineta electrică are o serie de avantaje demne de luat în considerare. Printre altele, vei economisi timpul petrecut în trafic și vei scăpa de grija găsirii unui loc de parcare.

1. Economisești timpul petrecut în trafic

În urma numeroaselor studii realizate în America, s-a ajuns la concluzia că, dacă unul din zece conducători auto ar renunța la utilizarea autoturismului personal în favoarea unui mijloc de transport alternativ (fie el clasica bicicletă sau un vehicul electric), ambuteiajele s-ar putea reduce cu mai mult de jumătate.

Concret, ai avantajul economisirii timpului petrecut în trafic (mai ales dacă, în drum spre job, traversezi una dintre zonele aglomerate ale orașului), dar și pe acela al economisirii timpului petrecut căutând un loc de parcare.

2. O poți utiliza pentru a face naveta la job

Luând în calcul autonomia bateriei, o trotinetă electrică este varianta ideală pentru a merge la job în fiecare dimineață. În plus, în loc să-ți începi ziua într-un mijloc de transport supraaglomerat sau în traficul infernal, te poți bucura de o plimbare matinală cu trotineta electrică. În ceea ce privește depozitarea, o poți plia și așeza lângă (sau chiar sub) birou, lucru care o va face aproape neobservabilă.

3. O poți transporta în mijloacele de transport în comun

Cele mai multe dintre trotinetele electrice sunt pliabile, așa că pot fi luate oriunde, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Este varianta optimă în cazul în care nu ai anticipat schimbările meteorologice și nu vrei să te plimbi prin ploaie.

4. O poți folosi în orice condiții meteo

Poți folosi trotineta electrică fără griji chiar dacă afară plouă sau ninge. Dacă ai de gând să nu o folosești doar în zilele cu vreme frumoasă, e recomandat să verifici ca între specificațiile producătorului să se numere și rezistența la apă. Astfel, trotineta electrică este un mijloc de transport alternativ care poate fi utilizat fără probleme pe tot parcursul anului.

5. Trotinetele electrice au un preț accesibil

Avantajul major al trotinetelor electrice este faptul că prețurile lor variază extrem de mult, astfel încât să fie accesibile tuturor, indiferent de posibilitățile financiare. Optează totuși pentru un model dimensionat corespunzător pentru greutatea și înălțimea ta. Concret, prețul unei trotinete electrice pornește de la aproximativ 800 de lei. Pe termen lung, luând în calcul prețul carburanților, aceste vehicule sunt mai avantajoase din punct de vedere al cheltuielilor.

Dacă te-ai plictisit de orele petrecute în trafic, optează cu încredere pentru transportul alternativ. Vei scăpa de zecile de minute de așteptare, de enervarea la volan sau în mijloacele de transport în comun. Pe scurt, trotineta electrică pentru adulți este o alternativă cool care protejează mediul înconjurător.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda