Dacă ești pasionat de jocuri, dar nu vrei să cheltuiești mulți bani pentru un calculator sau laptop de gaming, cea mai bună alegere este o consolă. E mult mai ieftină, iar experiența de joc poate fi chiar mai bună decât ce îți poate oferi un PC.

Joc pe consolă versus joc pe PC sau laptop

Marea bătălie între PS4 și Xbox One. Prin ce diferă

Ce au în comun cele două console

Care sunt noile generații de console

Joc pe consolă versus joc pe PC sau laptop

În România, deocamdată, cei mai mulți gameri preferă încă jocurile pe PC sau pe laptopuri speciale. Prin urmare, consolele nu au ajuns să fie foarte populare, deși au multe avantaje în fața unui calculator. Sunt destul de mici și mult mai ieftine, deoarece un PC pentru jocuri necesită o placă grafică foarte bună, un procesor foarte puternic și un sistem audio performant. Toate acestea se traduc într-un preț final care poate ajunge chiar și la câteva mii de euro. Consolele în schimb sunt mult mai ieftine și oferă o experiență de joc la fel de intensă.

Desigur, există mai multe branduri care produc console de jocuri, dar cele mai apreciate sunt Xbox de la Microsoft și Playstation (PS) de la Sony. Ambele console sunt foarte bune și au fani în rândul gamerilor înrăiți, de unde și posibilele discuții aprinse între cei care preferă o consolă sau alta.

Dacă încă nu ți-ai cumpărat încă o consolă, dar ești gata să faci acest pas, ce ar trebui să alegi? Pe cine să asculți: pe amicul care îți recomandă Playstation sau pe cel care se declară încântat de consola Xbox?

Citește în continuare care sunt asemănările și diferențele dintre cele două gadgeturi, ca să știi ce să alegi.

Marea bătălie între PS4 și Xbox One. Prin ce diferă

Cele mai bune console în acest moment sunt Playstation 4 (PS4) și Xbox One. Ambele sunt modele relativ noi, lansate în anul 2013 și oricare dintre ele este compatibilă cu cele mai apreciate jocuri, de la cele clasice la cele lansate recent, cu grafică de ultimă generație.

Desigur, este important de știut că există jocuri lansate exclusiv pentru un anumit tip de consolă. Spre exemplu, seria Gran Turismo este disponibilă doar pentru Playstation, iar Forza Motorsport numai pentru Xbox. Prin urmare, trebuie să știi dinainte ce jocuri vei putea cumpăra, ca să nu fii dezamăgit că ai cumpărat o consolă și nu poți testa pe ea un joc pe care ți-l doreai foarte mult.

Procesoarele grafice (GPU) ale celor două console sunt similare, cu un mic avantaj la PS4: are o putere de 1,84 Teraflops, față de numai 1,3 Teraflops, cât are Xbox One.

Un alt mic avantaj în favoarea PS4 este memoria RAM: 8GB GDDR5, în timp ce Xbox One oferă memorie de 8GB DDR3, care este mai puțin performantă, precizează experții de la Tech Radar.

Playstation poate oferi ceva în plus față de Xbox One, dar pentru asta va trebui să plătești mai mult. Consola este compatibilă cu dispozitivul de Realitate Virtuală PlayStation VR, care costă însă între 200 și 300 de dolari. Desigur, nu vei fi dezamăgit dacă vei cumpăra acest accesoriu. Poți experimenta câteva jocuri în realitatea virtuală, spre exemplu Resident Evil 7 – o senzație mult mai intensă decât poți avea cu un joc obișnuit.

Cele două modele diferă și prin dimensiune și greutate. PS4 este puțin mai mică, măsoară 288 x 265 x 39 mm, iar Xbox One (versiune originală) are 333 x 274 x 79 mm. PS4 cântărește numai 2,1  kg, iar Xbox One are 4,8 kg. Există și o versiune Xbox One Slim (lansată mai recent), cu dimensiuni ceva mai mici: 297 x 232 x 65 mm, care cântărește doar 3 kg.

Ce au în comun cele două console

Ambele modele au mai multe specificații în comun decât diferențe. Oferă rezoluție Full HD pe ecranul televizorului și pot fi folosite și pentru a viziona filme pe DVD sau Blu-Ray.

De asemenea, pe ambele console pot fi jucate și jocuri multiplayer, dacă ești pasionat de jocul în echipă și ești de acord să plătești un abonament de aproximativ 60 de dolari pe an.

Cum am menționat mai sus, consolele nu sunt doar pentru jocuri. Le poți folosi și pentru alte distracții. De exemplu, poți avea acces la servicii de streaming video precum Netflix, Hulu, Amazon Video, YouTube sau Twitch. Astfel, vei putea viziona filmele și serialele tale preferate.

Un alt element pe care cele două console îl au în comun este spațiul de stocare. Sunt disponibile în versiunea cu 500GB sau cu 1TB. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de stocare, le poți conecta la un hard extern. De asemenea, vei putea juca jocurile cele mai populare pe oricare dintre aceste console.

Și la capitolul controllere, cele două gadgeturi sunt similare. Comenzile funcționează cam la fel și chiar și design-ul este asemănător la modelul standard.

Care sunt noile generații de console

Dacă Xbox One și PS4 sunt modelele standard, ambele au fost lansate și într-o versiune mai nouă, îmbunătățită. Vorbim astfel de Xbox One X (lansat în 2017), respectiv Playstation 4 Pro (lansat în 2016), care sunt considerate cele mai bune console ale momentului.

Sunt mai mari și mai puternice decât modelele inițiale, având un procesor mai puternic, o grafică superioară și 1TB spațiu de stocare. Desigur, sunt și mai mari ca dimensiuni și mult mai scumpe. Dacă un Xbox One costă în jur de 300 de dolari, versiunea One X ajunge la 500 de dolari.

Pe eMag.ro poți găsi oricare dintre aceste console, disponibilă în orice variantă dorești – standard sau premium. Îți poți face o idee și despre prețuri. De exemplu, o consolă Xbox One standard, cu 500GB spațiu de stocare, costă 950 de lei, Xbox One Slim de 500GB este 1.086 lei, iar One X de 1TB costă 2.499 lei.

Pentru o consolă Playstation 4 cu 500GB spațiu de stocare trebuie să plătești 1.449 lei, versiunea Slim cu 500GB ajunge la 1.608 lei, iar PS4 Pro cu 1TB costă 1.900 lei. Anul viitor vor fi lansate noile modele de console – Playstation 5 și Xbox 2 (Xbox Two).

Prin urmare, poți cumpăra acum una dintre aceste console prezentate în articol, sau poți aștepta lansarea noilor modele. Nu uita însă că acestea vor costa mai mult și că e posibil să nu aducă foarte multe lucruri în plus față de versiunile care există acum.

Foto: Shutterstock/eMag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda