Cererea în căsătorie este un moment-cheie în istoria fiecărui cuplu. Clipa mult așteptată este calculată și pregătită în detaliu pentru a rămâne un moment splendid, de neuitat, iar la această amintire imortalizată în inimile îndrăgostiților contribuie și inelul de logodnă, care trebuie să bifeze atât bugetul mirelui, cât și dorințele miresei.

Ce sunt inelele de logodnă
Istoria inelelor de logodnă
Ce tipuri de inele de logodnă există
Cum alegi inelul de logodnă
Cum alegi momentul să i-l oferi
Ce se întâmplă cu inelul de logodnă după nuntă

Cel mai scump inel de logodnă a fost vândut în 2013 pentru suma de aproape 10 milioane de dolari, însă noi îți propunem un ghid care să te ajute să alegi cel mai potrivit inel de logodnă, chiar și cu un buget raportat la veniturile din România. Iată de ce trebuie să ții cont, când alegi inelul de logodnă:

1.Ce sunt inelele de logodnă

În cultura occidentală, inelul de logodnă semnifică angajamentul pe care logodnicii și-l asumă spre a îndeplini taina căsătoriei și este obiectul-simbol cu care se realizează cererea în căsătorie. Este purtat, de obicei, doar de viitoarea mireasă, pe degetul inelar al mâinii stângi, iar piatra prețioasă se obișnuiește a fi un diamant. În alte culturi, inelele de logodnă sunt purtate atât de femeie, cât și de bărbat.

Cercul reprezintă infinitul, iar spațiul gol al inelului deschiderea spre noi evenimente împreună. Inelul de logodnă, de obicei mai extravagant decât verighetele, se poartă chiar și după încheierea căsătoriei.

2. Istoria inelelor de logodnă

Inelele de logodnă datează din secolul al II-lea î. H., când, în Imperiul Roman, bărbații ofereau logodnicelor lor un inel de logodnă în locul banilor sau al unui obiect valoros în accepțiunea familiei ei. El îi oferea un inel de aur pe care să-l poarte în timpul ceremoniei de logodnă sau la alte evenimente importante și apoi un inel de fier pe care să-l poarte acasă, atunci când nu se aflau în cadrul unui eveniment public. Simbolismul inelului nu se lega atât de mult de iubire, cât de proprietate. Purtarea inelului era dovada unui acord juridic conform căruia logodnica era proprietatea sa.

80% dintre viitoarele mirese americane primesc un inel de logodnă cu diamant, în zilele noastre, însă prima dată când a avut loc „cererea cu diamant” a fost în secolul al XV-lea, când arhiducele Maximilian al Austriei a cerut-o în căsătorie pe Maria de Burgundia.

Începând cu 1880, de la descoperirea diamantelor în Africa de Sud, industria inelelor de logodnă s-a asociat cu diamantele, printr-o campanie de marketing puternică și continuă, care a început cu sloganul „Diamantele sunt pentru totdeauna” și cu celebrul citat al lui Marilyn Monroe: „Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete”.

3.  Ce tipuri de inele de logodnă există

Cu toate că puterea publicității a marcat diamantul ca nestemata logodnei, există mult mai multe tipuri de inele de logodnă, care diferă nu doar în funcție de piatra prețioasă, dar și în funcție de materialul din care este confecționat inelul.

1. Cu diamant

Inelele cu diamante trebuie însoțite de un certificat de autenticitate, în care se prezintă proprietățile acestora, și de obicei sunt ambalate într-o cutie elegantă, care să complimenteze caracterul special al inelului. Dincolo de aceste aspecte, cele mai importante patru proprietăți ale unui inel cu diamant sunt cei 4 C – carate, claritate, culoare și tăietură (cut).

– Carate

Caratele măsoară greutatea, nu dimensiunea diamantului. Dincolo de buget, care se califică drept reper principal în alegerea categoriei, contează și măsura degetului logodnicei și dimensiunea monturii.

Poți alege între 0,25, 0,50, 1,00, 1,50, 2,00 sau 4,00 carate.

a4 1

– Claritate

În timpul procesului de tăiere și șlefuire a unui diamant, apar în mod firesc imperfecțiuni, numite pete sau incluziuni de către gemologi, iar ele marchează claritatea diamantului. Cele mai apreciate pietre conțin cele mai puține imperfecțiuni.

Iată o clasificare:

a2

– Culoare

Culoarea înscrisă pe certificatul de autenticitate al unui diamant nu se referă efectiv la culoarea pietrei, ci la gradul de puritate al nuanței menționate.

a3

–  Tăietura

Strălucirea diamantului este redată prin tăietură, cea care determină gradul de reflexie a luminii. Chiar dacă un diamant are un grad de claritate și culoare perfect, dacă tăietura nu este realizată bine, diamantul va fi lipsit de strălucire.

2.  Din aur

Valoros și arătos, aurul nu se va demoda niciodată când vine vorba de materialul din care se realizează inelele de logodnă. Rezistența, aspectul și riscul redus de a cauza alergii fac din inelul de aur alegerea preferată nu doar pentru inelele dăruite la alte tipuri de evenimente, dar și pentru logodnă, mai ales datorită asocierii sale cu bogăția.

– Tipuri de aur

Bijuteriile din aur nu sunt realizate din aur pur, ci sunt adesea aliaje compuse din amestecuri de metale. Aliajele pot conține argint, cupru, zinc, paladiu și nichel, pentru a oferi diferite culori. Cele mai întâlnite și apreciate sunt galben, alb, roz și verde.

Aurul galben se realizează prin amestecarea aurului pur cu argintul, cuprul și zincul. Este cea mai pură culoare, din cel mai hipoalergenic material și necesită cea mai redusă întreținere dintre toate aliajele aurului.

Aurul alb se manufacturează din aur și paladiu (platină), dar poate avea și nichel și zinc. Aurul alb este mai durabil și mai rezistent la zgârieturi decât aurul galben și platina, separat.

Aurul roz este produs din aur, cupru și argint. Are un preț mai accesibil pentru că se folosesc materiale mai ieftine, precum cuprul, în scopul de a se obține acea culoare, dar acest lucru îl face și mai rezistent decât cele două tipuri de aur enumerate mai sus.

Aurul verde este obținut din aur și argint, dar și cu adaos de cupru, metalul care conferă nuanța verde aliajului.

– Din platină

Inelul de logodnă poate fi din platină, un metal pur ce reflectă perfect strălucirea unui diamant, de aceea este cel mai des asociat cu inelele de logodnă, fiind considerat cel mai valoros metal.

Comparat cu aurul, este de cinci ori mai rar și mai pur, atunci când se folosește în manufacturarea bijuteriilor. Este rezistent, are densitatea necesară pentru a fixa o piatră prețioasă fără riscul ca aceasta să se desprindă, este hipoalergenic și nu-și schimbă culoarea de-a lungul timpului.

4. Cum alegi inelul de logodnă

Dacă te-ai familiarizat cu metalele și pietrele prețioase asociate, în mod tradițional, cu inelul de logodnă, alege-l nu doar în funcție de aspectul și caracteristicile lui, ci raportat și la personalitatea și gusturile viitoarei mirese.

– După măsură

Împrumută un inel al viitoarei logodnice pentru ca bijutierul să identifice mărimea inelului de logodnă, însă asigură-te că ea obișnuiește să-l poarte pe inelar. Dacă inelul de logodnă va fi încrustat pe lateral cu pietre prețioase, nu va mai putea fi modificat.

Poți afla și tu mărimea unui inel, măsurând diametrul spațiului din interiorul inelului (fără a lua în calcul marginile). Iată tabelul informativ:

SCHEMĂ MĂSURĂ

                                       MĂSURĂ               DIAMETRU Interior (mm)

46                      1,6

47                      15,0

48                      15,3

49                      15,6

50                      15,9

51                      16,2

52                      16,6

53                      16,9

54                      17,2

55                      17,5

56                      17,8

57                      18,2

58                      18,5

59                      18,8

60                      19,1

61                      19,4

62                      19,7

63                      20,1

64                      20,4

65                      20,7

– După model

Modelele inelelor de logodnă diferă de la bijutier la bijutier, pentru a marca unicitatea și conceptul artistic, însă există anumite modele care-și păstrează caracteristicile indiferent de sursă și pot fi găsite ușor:

1.Centura de diamante

Presupune acoperirea întregii suprafețe vizibile a inelului cu o centură de diamante egale, încununată opțional cu unul mai mare, în centru.

centura

2. Solitaire

Deși coincide cu numele celebrului joc, denumirea se referă doar la faptul că inelul are o singură piatră, poziționată în centrul acestuia.

solitaire

3. Trei diamante

Fără a necesita alte explicații, cele trei diamante semnifică trecutul, prezentul și viitorul.

3 pietre

4. În stil regal

Modelele ornamentale sunt preferatele celebrităților, printre care și Regina Elisabeta a Marii Britanii, posesoarea unor inele impresionante.

regal

5. Reflexii colorate

Acest model are ca punct de atracție o piatră prețioasă colorată, precum smaraldul, safirul sau rubinul. Este o alegere excelentă dacă viitoarea mireasă are o culoare preferată.

pietre colorate

5. Cum alegi momentul să i-l oferi

Pentru a ajunge la un cumul de factori favorabili, nu doar inelul de logodnă contează, ci și momentul cererii în căsătorie. Alege-l cu atenție, ținând cont de:

1.        Siguranța răspunsului ei – o cerere în căsătorie ar trebui să aibă loc atunci când ambii parteneri sunt convinși de valoarea relației lor;

2.        Surpriză – deși simți că așteaptă acest moment, încearcă s-o surprinzi cu cererea ta, fie prin alegerea unui loc special, care poate fi simbolic pentru cuplul vostru sau pur și simplu frumos, fie printr-un mod neconvențional de a lansa întrebarea;

3.        Intimitate – momentul este unic și nu ar trebui perturbat sau pus sub presiunea prezenței unor străini, nici chiar a membrilor familiei.

6. Ce se întâmplă cu inelul de logodnă după nuntă

Dacă ești unul dintre norocoșii care au lansat întrebarea și au primit un răspuns pozitiv, e timpul să planificați împreună marele eveniment. Inelul de logodnă de pe degetul ei va reflecta în toată această perioadă importanța, durabilitatea și rezistența relației voastre. Dacă te întrebi, însă, ce se va întâmpla cu inelul de logodnă atunci când vă veți pune reciproc verighetele, află că acesta va fi păstrat de mireasă la fel ca și verigheta, pe degetul inelar al mâinii stângi.

De obicei, se pune întâi verigheta la baza degetului, pentru a fi mai aproape de inimă, conform anticei legende egiptene care spune că prin degetul respectiv trece o venă care duce direct la inimă, și abia apoi inelul de logodnă.

bridget flohe 339785

Îți dorim să transformi cererea în căsătorie într-unul din cele mai frumoase momente ale istoriei voastre personale și să vă prețuiți relația, s-o fructificați în și mai multe clipe speciale împreună și să aveți parte de fericirea și împlinirea pe care ceremonia nunții vi le va aduce.

Sursa foto: Unsplash & Teilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda