Articol realizat împreună cu


Una din prejudecățile aplicate bărbaților este că aceștia au întotdeauna chef de sex, indiferent de zi, vreme sau parteneră. Dacă această caracteristică nu ți se aplică și constați adesea o serioasă lipsă de chef, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să uiți de stereotipul menționat, deoarece este doar un mit.

Scăderea libidoului poate apărea oricând în viața oricărui bărbat. În continuare, vom afla care sunt principalele cauze ale pierderii apetitului sexual, dar și ce poți să faci pentru a-ți regăsi dorința.

Libido masculin scăzut – simptome și cauze
Cum poți trata apetitul sexual scăzut
Alimente care pot ajuta la creșterea libidoului
Cum poți să previi scăderea apetitului sexual

Libido masculin scăzut – simptome și cauze

Cel mai evident simptom al unui libido scăzut este lipsa dorinței sexuale. Atunci când actul sexual totuși are loc, poate fi însoțit de simptome precum o erecție incompletă sau ejacularea precoce.

Dacă aceste simptome nu sunt doar „incidente izolate” și apar adesea în viața ta intimă, înseamnă că te confrunți cu o scădere a libidoului care poate următoarele cauze:

  • vârsta – mai degrabă un factor de risc decât o cauza propriu-zisă, înaintarea în vârstă înseamnă totuși pentru majoritatea bărbaților o scăderea a libidoului, din cauza scăderii treptate a nivelului de testosteron.
  • probleme hormonale – la bărbați (și, într-o mai mică măsură, la femei) testosteronul este hormonul responsabil pentru menținerea apetitului sexual, producerea spermei și buna dezvoltare a mușchilor și a oaselor1; un nivel scăzut de testosteron poate fi cauzat nu doar de vârstă, ci și de alte probleme medicale.
  • probleme psihologice – stresul, anxietatea și depresia pot fi o cauză directă a scăderii libidoului.
  • probleme medicale – printre afecțiunile care duc la diminuarea apetitului sexual se numără: obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol.
  • stilul de viață – bărbații care duc un stil de viață stresant (din cauza jobului sau, dimpotrivă, a lipsei banilor) pot dezvolta un libido scăzut, la fel cum îl pot dezvolta cei care duc un stil de viață sedentar sau cei care abuzează prea des de substanțe precum alcoolul sau drogurile.
  • anotimpul – zilele mai scurte de toamnă și de iarnă nu cauzează doar tulburări afective de sezon, dar au și un rol asupra scăderii nivelului de testosteron.

Oricare ar fi cauza, scăderea dorinței sexuale se reflectă asupra condiției tale psihice și asupra vieții tale intime. Este important să înțelegi că această condiție nu te face „mai puțin bărbat” și că există numeroase tratamente la care poți apela.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Cum poți trata apetitul sexual scăzut

Fie că poți sau nu să identifici cauza diminuării nivelului de testosteron din corpul tău, este de preferat să ceri întâi opinia medicului tău de familie sau unui medic generalist. Acesta te poate ajuta să determini cu exactitate cauza, să-ți recomande un tratament adecvat sau să te trimită mai departe la un medic specialist.

Dacă există o problemă hormonală sau medicală care îți afectează sistemul reproducător, atunci va trebui să fii consultat de un medic urolog, pe când o afecțiune psihică poate fi tratată, evident, de un medic psihoterapeut.

În funcție de cauza, tratamentul poate consta fie în suplimente pe bază de testosteron, fie în medicamente antidepresive sau sedative, pentru a ameliora afecțiunea psihică. Totuși, medicamentele nu reprezintă singurul tip de tratament ce poate fi recomandat de medic.

Tratamente naturiste

Pe lângă tratamentul medicamentos, apetitul tău sexual poate fi reînvigorat și cu ajutorul medicinei alternative. Spre exemplu, acupunctura are un efect dovedit în îmbunătățirea funcțiilor sexuale ale organismului3. Această metodă acționează asupra inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei – o clasă de medicamente folosită adesea ca antidepresive și care poate avea un impact negativ asupra vieții tale sexuale.

Dacă stresul este principala cauză a lipsei tale de chef, ea poate fi eliminată prin exercițiu fizic, masaj terapeutic sau chiar și exerciții de respirație. Chiar și câteva ședințe de yoga pot avea un efect pozitiv asupra bărbaților care se confruntă cu o ejaculare precoce.

Nu în ultimul rând, terapia cu lumină artificială puternică poate avea un efect pozitiv în creșterea libidoului masculin, mai ales dacă principala cauză a scăderii acestuia este cantitatea redusă de lumină naturală din timpul sezonului rece6.

Vitamine și minerale

Numeroși nutrienți pot juca un rol în creșterea apetitului tău sexual. Spre exemplu, vitamina E în combinație cu vitamina C acționează ca un antioxidant, îmbunătățindu-ți circulația și, implicit, erecția. Un rol asemănător îl are și complexul de vitamine B, în special vitamina B-12, care poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției și a nivelului de energie.

Cumpără Vitamina B Complex OXFORD VITALITY | 🛒Preț : 46,99 lei

 

Cumpără Vitamina C OXFORD VITALITY | 🛒Preț : 46,99 lei

 

Cumpără Acid folic OXFORD VITALITY   | 🛒Preț : 28,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente alimentare

Zincul are un rol esențial în producerea testosteronului, în timp ce l-arginina este un aminoacid care poate ameliora disfuncția erectilă prin îmbunătățirea circulației sângelui. Consultă întotdeauna medicul înainte să îți administrezi orice tip de suplimente alimentare sau să începi o dietă bogată în anumiți nutrienți.

Cumpără Zinc OXFORD VITALITY   | 🛒Preț : 31,99 lei

Cumpără Vitamina B12 OXFORD VITALITY   | 🛒Preț : 142,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente alimentare

 

Alimente care pot ajuta la creșterea libidoului

Există numeroase alimente care conțin o parte din nutrienții care te pot ajuta să ai o viață sexuală sănătoasa. Printre ele se numără:

  • nucile – îmbunătățesc calitatea spermei
  • căpșunile – bogate în zinc
  • migdalele – îmbunătățesc circulația și sunt bogate în aminoacizi
  • ardeiul iute – stimulează nivelul de endorfină
  • ghimbirul – îmbunătățește sănătatea arterelor
  • sfecla – îmbunătățește circulația și poate ameliora disfuncția erectilă
  • avocado – bogat în vitamina B6 și acid folic
  • usturoiul – poate stimula circulația sângelui datorită conținutului de alicină
  • fripturile – carnea reprezintă o sursă ideală de zinc, fier, vitamine B și proteină
  • scoicile – bogate în zinc și omega-3
  • vinul roșu – bogat în antioxidanți, stimulează circulația sângelui
  • ciocolata neagră – bogată în antioxidanți, poate reduce presiunea arterială.

Desigur, lista este provizorie, iar internetul este plin de articole despre alimente care te pot transforma într-un armăsar. Însă, atenție, căci o simplă dietă nu îți va da superputeri în dormitor. Este de preferat să consumi aceste alimente la recomandarea medicului, concomitent cu tratamentul prescris.

Cum poți să previi scăderea apetitului sexual

Alegerile pe care le faci în privința stilului tău de viață sunt cele care te pot ajuta să ai un apetit sexual sănătos, pe termen lung. Renunță la fumat și nu abuza de alcool, pentru a elimina efectul nociv pe care aceste substanțe le pot avea asupra sistemului tău reproductiv.

De asemenea, este fundamental să reduci pe cât de mult poți stresul din viața ta. Oricât de importantă este cariera ta, un job prea solicitant va avea un impact negativ asupra intimității tale și, în general, asupra sănătății organismului tău. Încearcă să găsești un echilibru între viața profesională și cea personală și dedică măcar câteva ore pe săptămână activităților fizice (alergare, sală, înot, yoga etc.).

Nu în ultimul rând, orice probleme ai avea cu libidoul, poți trece peste ele împreună cu partenera. Dacă relația voastră se bazează pe iubire și încredere, atunci comunicarea ar trebui să fie pe primul plan.

Nu te lăsa debusolat de câteva nereușite în dormitor. Vorbește deschis despre asta și, dacă simți nevoia, încearcă să „condimentezi” puțin actul sexual: mai mult preludiu, poziții noi, jucării… orice te stârnește.

Surse:

    1. What is Testosterone? – Sally Robertson, B.Sc, news-medical.net
    2. Winter’s Low Light Can Hamper Male Libido – Jamin Brahmbhatt, MD, Urologist and Co-Director of The PUR Clinic at South Lake Hospital, orlandohealth.com
    3. Efficacy of Acupuncture Treatment of Sexual Dysfunction Secondary to Antidepressants – The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 19, No. 11, 2013
    4. Anxiety and Depression Association of America, adaa.org
    5. Yoga in Premature Ejaculation: A Comparative Trial with Fluoxetine – Journal of Sexual Medicine, 2007
  • Universitatea din Siena, Italia – studiu citat de medicalnewstoday.com
  • livestrong.com
  • webmd.com

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda