ochelari de soare

Ochelarii de soare au devenit mai mult decât un accesoriu care să îți protejeze ochii de razele UV. Istoria lor datează încă de pe vremea împăratului Nero, când acesta privea luptele dintre gladiatori printr-un smarald, pentru a-și feri ochii de soare. Ochelarii de soare, așa cum îi știm acum, au fost însă inventați abia în secolul 20, iar industria cinematografică i-a ridicat la rangul de accesoriu indispensabil.

Acum, ochelarii de soare sunt de nelipsit din arsenalul oricărui bărbat, chit că îi porți din motive practice (de exemplu, atunci când te afli la volan) sau pentru că vrei să arăți bine. Însă indiferent de motivele pentru care îi porți, vei vrea să alegi o pereche de ochelari de soare care să îți vină bine și care să îți dea un plus de încredere atunci când îi porți.

Tipuri de ochelari de soare pentru bărbați

Există mai multe forme de ochelari de soare, iar care ți se potrivește dintre acestea depinde de forma chipului tău. Acestea sunt cele mai populare perechi de ochelari de soare:

Ochelarii de soare rotunzi

Foarte populari în anii ’90, ochelarii de soare rotunzi au, de regulă, un design minimalist, însă sunt cel mai dificil de purtat, pentru că forma lor nu îi avantajează pe mulți bărbați. În principiu, persoanele cu maxilar proeminent și bărbie ascuțită îi pot purta pentru a-și mai atenua duritatea trăsăturilor, dar trebuie să iei în calcul și că ochelarii rotunzi cer o anumită atitudine și ținută pentru a arăta bine. Dacă ești adeptul unui stil mai îndrăzneț sau hippie, atunci îi poți purta fără nicio problemă.

Ochelarii de soare dreptunghiulari

Pentru bărbații cu un chip rotunjit, ochelarii dreptunghiulari sunt o metodă prin care pot da impresia unui chip mai bine structurat și mai masculin. Aceste tipuri de ochelari nu sunt o alegere foarte populară, motiv pentru care îi vei găsi rareori prin magazine. Dar dacă îți dorești o asemenea pereche, în magazinele online vei găsi o gamă largă de ochelari dreptunghiulari.

Ochelarii de soare de tip aviator

De departe cel mai popular model de ochelari de soare printre bărbați, modelul aviator a fost creat inițial pentru a le proteja ochii piloților de avioane, în timpul zborurilor. Forma lor alungită ajută la echilibrarea și simetrizarea trăsăturilor și sunt puțini bărbații cărora nu li se potrivește un asemenea model. În plus, ochelarii aviator arată incredibil de stilat cu orice ținută ai purta, fiind practici și versatili.

Ochelarii de soare în forma literei „D”

Numiți astfel datorită formei ramelor, care seamănă cu două litere „D” alăturate, acești ochelari de soare reprezintă combinația ideală între retro și modern, arată stilat și sunt ideali pentru bărbații eleganți. Secretul pentru a-i alege pe cei potriviți pentru tine este să ții cont de proporțiile feței tale și să cumperi unii care nu sunt prea mari sau prea mici pentru chipul tău.

ochelari de soare

Foto: Ties.com

Alegerea ochelarilor de soare în funcție de forma feței

Pentru fiecare formă a feței există un model de ochelari de soare care se potrivește perfect, îți încadrează trăsăturile și îți dă acel aer cool, fără să pară că ai depus prea mult efort pentru a-l obține.

Fețele rotunde nu au bărbia foarte bine definită, chipul este mai lat, dar simetric, iar pomeții sunt mai mari și ies în evidență. Fruntea și bărbia sunt mai înguste, iar chipul are o formă aproape perfect rotundă. Dacă te încadrezi în această categorie, atunci ți se potrivesc ochelarii dreptunghiulari sau cei pătrați, care îți echilibrează trăsăturile și îți dau un aer mai masculin. Evită însă ochelarii rotunzi sau pe cei în forma literei „D”, întrucât nu vor face decât să accentueze rotunjimea chipului tău.

Fața în formă de diamant este alungită, cu bărbia ascuțită, fruntea înaltă și maxilarul colțuros, foarte bine definit. Acestui tip de chip i se potrivesc cel mai bine ochelarii „D”, care echilibrează forma feței și o simetrizează.

Fața în formă de inimă are bărbia mai ascuțită, iar fruntea mai lată decât pomeții. Acestui tip de chip i se potrivesc ochelarii de soare de mărimi mici și medii, care echilibrează partea superioară cu cea inferioară a feței. Ochelarii „D” sau cei aviator sunt ideali, pentru că alungesc chipul. Evită-i însă pe cei rotunzi, care atrag prea mult atenția asupra frunții.

Fața triunghiulară are un maxilar lat, proeminent, pomeți înguști și fruntea mică. Pentru că acest tip de chip este mai lat în partea inferioară, ochelarii de soare trebuie să compenseze în partea superioară și să creeze o simetrie. De aceea, este indicat să îi alegi pe cei de dimensiuni mai mari, cu rame voluminoase sau colorate, care să atragă atenția în partea de sus a chipului tău. Poți experimenta atât cu ochelarii de soare aviator sau cu cei dreptunghiulari, până când îi descoperi pe cei care îți vin perfect.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Kiselev Andrey Valerevich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda