Articol realizat împreună cu 


Aflat pe lista celor mai faimoase băuturi din lume, Cosmopolitan este un cocktail foarte apreciat în rândul femeilor, nu doar grație aromei sale ușoare și fructate, ci și datorită promovării de care s-a bucurat prin intermediul serialului „Sex and the City”, în care cele patru personaje principale feminine își împărtășeau bucuriile, grijile, satisfacțiile și problemele la un pahar de… Cosmo.

Scurt istoric
Rețeta clasică pentru un Cosmopolitan ca la carte
10 rețete reinterpretate

Scurt istoric

Una din primele referiri la Cosmopolitan s-a făcut cu mult înainte ca acest cocktail să devină un must-have pentru personajul interpretat de Sarah Jessica Parker și prietenele sale, cam prin anii `30. În 1934, în Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933, rețeta de Cosmopolitan apărea ca un amestec de gin, Cointreau, lămâie și sirop de zmeură. De-abia prin anii `70 cocktailul a prins elan și s-a transformat în mixul modern de votcă și suc de merișoare.

Cumpără Shaker cocktail KITCHEN CRAFT  🛒Preț : 94,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Barmani de pe întreg teritoriul Statelor Unite au început să experimenteze noua combinație, care mai de care asumându-și meritele de a fi creat cocktailul Cosmopolitan așa cum îl știm astăzi. Cine are dreptate? Cel mai probabil, lucrurile s-au întâmplat simultan. Pe vremea aceea nu exista internetul prin intermediul căruia să se dea de veste lumii întregi despre cele mai noi și mai grozave rețete. În schimb, barmanii se bazau pe „gura lumii”, pe ghiduri și organizații ale barmanilor și patroni de baruri care să transmită rețetele mai departe, făcându-le cunoscute.

Cumpără Linguriță pentru cocktail KITCHEN CRAFT  🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Cu toate acestea, surse din domeniu îl declară pe Toby Cecchini, barman la Odeon (în New York), ca fiind cel care, în 1988, a inventat rețeta actualului Cosmopolitan, adaptând o rețetă de Martini prin adăugarea de votcă aromată cu lămâie, suc de lămâie, triplu sec și suc de merișoare.

Pe scurt, în rețeta zilelor noastre, ginul a fost înlocuit cu votca, lămâia cu lime-ul și siropul de zmeură cu cel de merișoare.

Cumpără Set cocktail 6 piese KITCHEN CRAFT  🛒Preț : 178,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Rețeta clasică pentru un Cosmopolitan ca la carte

Este deja bine cunoscut faptul că, deși respectă aceeași rețetă, aceleași cocktailuri pot avea gusturi diferite în funcție de brandurile băuturilor folosite, dar și de experiența și măiestria barmanului.

Cumpără Cocktail Shaker XAVAX  🛒Preț : 49,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

 

Pentru un cocktail Cosmopolitan ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 40 ml votcă (cu aromă de lămâie, de preferat)
  • 20 ml triplu sec (precum Cointreau)
  • 20 ml suc de merișoare
  • 20 ml suc proaspăt stors de lime
  • cuburi de gheață
  • o cireașă confiată
  • o felie de lime sau de portocală (pentru decor)

Timp de preparare: 5 minute

Mod de preparare:

  • Într-un shaker pune câteva cuburi de gheață și adaugă votca, triplu sec, sucul de merișoare și cel de lime;
  • Închide și agită bine timp de 2-3 minute;
  • Toarnă conținutul într-un pahar și adaugă cireașa confiată.

Mod de servire:

Un Cosmo ca la carte se savurează într-un pahar cu picior (așa-numitul pahar de Martini), răcit în prealabil, pe care îl poți decora cu o felie de lime sau de portocală. O altă variantă pentru a decora cocktailul: folosește o coajă de portocală așezată pe buza paharului. Și ar arăta cam așa…

Cumpără Set 6 pahare cocktail SCHOTT ZWIESEL 🛒Preț : 158,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de pahare și accesorii bar

10 rețete reinterpretate

Ca în cazul multor altor cocktailuri, și rețeta de Cosmopolitan a cunoscut diverse adaptări și reinterpretări, mai ales în ultimele decenii. Iată câteva exemple:

1. Cosmopolitan alb

Cea mai simplă reinterpretare: în rețeta de bază de mai sus, folosește suc de merișoare albe în loc de merișoare roșii. Astfel, în loc de faimosul Cosmo roz vei obține unul… alb, dar la fel de savuros!

2. Cosmopolitan de piersici 

După cum îi spune și numele, se prepară înlocuind sucul de merișoare cu cel de piersici. Eventual, adaugă și șnaps de piersici.

3. Cosmopolitan de căpșuni

O altă versiune fructată a cocktailului Cosmopolitan este cea în care înlocuiești sucul de merișoare cu un piure de căpșuni obținut prin pasarea a trei-patru fructe parfumate. O variantă reușită este și cea în care folosești zmeură în loc de căpșuni.

4. Cosmocello

În rețeta clasică de Cosmopolitan, înlocuiește sucul de lime cu lichior limoncello.

5. Cosmobellini

Adaugă la rețeta clasică de Cosmopolitan piure de pere albe (20 mg) și Prosecco (20 ml).

6. Campari Cosmo

Dulceața votcii cu aromă de citrice contracarează perfect gustul amărui de Campari, iar combinația de suc de portocale și triplu sec echilibrează balanța.

cosmo campari

7. Crantini

Numit și Cranberry Martini, acest cocktail este o variantă simplu de obținut a celebrului Cosmopolitan. Un mix de votcă și cocktail de merișoare (lichior + suc de merișoare), garnisit cu merișoare deshidratate (lăsate în prealabil la înmuiat în votcă) sau proaspete.

8. Very Berry Cosmo

O băutură într-adevăr „foarte fructată”, care aduce laolaltă votca cu aromă de afine, merișoarele și zmeura din lichiorul Chambord. Așadar, o votcă specială cu aromă de afine, Chambord, triplu sec și suc de merișoare într-un mix de-a dreptul delicios!

9. Watermelon Cosmo

Un cocktail dulce și parfumat, în care lichiorul de pepene roșu predomină în fața votcii, iar aroma de merișoare se simte subtil pe fundal. Pentru un așa deliciu ai nevoie de o măsură și jumătate de lichior de pepene, ¾ măsură de votcă, ¾ măsură de suc de merișoare, ¼ măsură sirop fără arome (simplu) și un strop de zeamă de lămâie verde. Dacă pare o rețetă prea dulce pentru gusturile tale (sau ale ei), poți să diminuezi cantitatea de sirop sau să renunți, efectiv, la acesta.

10. Pink Honey Martini

Îi spune Martini, dar e un Cosmopolitan-like Martini, mai degrabă, în care celebra băutură nemțească Bärenjäger se completează de minune cu votca și sucul de merișoare. E foarte simplu: o măsură lichior de miere Bärenjäger, una de votcă, un strop de suc de merișoare și o picătură de amestec dulce-acrișor, care să contrabalanseze dulceața lichiorului.

Așadar, ai la îndemână alte 10 opțiuni pe lângă rețeta de bază a faimosului Cosmo. Dă frâu liber creativității și pregătește pentru EA acel cocktail special care va deveni rapid noua ei băutură preferată. Succes!

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda