Încă din 2014, în America sunt mai mulţi oameni singuri decât cupluri căsătorite, în ciuda faptului că societatea actuală facilitează mai mult ca niciodată cunoaşterea unor oameni noi. Dar alegerea asumată de a rămâne singur o perioadă lungă de timp este rezultatul schimbării culturii spre o mentalitate neabordată până acum.

„Unul dintre avantajele de a fi singur este controlul sporit asupra timpului sau spaţiului personal, dificil de obţinut într-o relaţie”, este de părere sociologul Kinenberg. Tendinţa modernă a burlacilor de a avea un spaţiu personal şi personalizat intim, la care musafirii sau eventualele femei care le trec pragul nu au acces, a creat conceptul de „man cave”, un loc unde burlacul se poate refugia pentru a se bucura pe deplin de pasiunile sale sau, pur şi simplu, pentru a se relaxa.

Man Cave”. Ce este şi cum arată?
Stabileşte elementele de care ai nevoie
Alege mobilier cu multiple întrebuinţări
Defineşte-ţi stilul
Alege culorile potrivite
Spaţii pe care le poţi transforma într-un „man cave”

„Man Cave”. Ce este şi cum arată?

Termenul „man cave” este o metaforă care descrie o cameră din interiorul casei, precum demisolul, garajul, mansarda, dormitorul de burlac sau biroul, sau în afara casei, cum ar fi o magazie de lemn sau o încăpere pentru scule, în care bărbaţii se bucură de libertate deplină. Se crede că expresia provine din cartea publicată în 1992, „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”, scrisă de John Grey.

Stabileşte elementele de care ai nevoie

De la „Marele Gatsby” până la emisiunea „Burlacul”, imaginea mediatică a vieţii unui burlac include bunăstare, strălucire şi multe femei. Dar un sondaj recent care examinează detaliile fine ale vieții burlacilor dezvăluie câteva fapte interesante.

Majoritatea burlacilor trăiesc în apartamente obişnuite şi nu cheltuie extraordinar de mult. De exemplu, în America, bărbaţii au dat în medie aproximativ 450 de dolari pe mobilier în ultimul an, burlacii însă au cheltuit doar 250 de dolari. În privinţa hainelor, statisticile sunt inversate, burlacii cheltuind mai mult la acest capitol decât bărbaţii căsătoriţi.

Chiar şi aşa, un burlac trebuie să aibă acasă esenţialul. Asta nu înseamnă o bucătărie complet echipată sau un dressing încăpător, ci de cele mai multe ori gadgeturi, console cu jocuri video şi alte obiecte care le reflectă pasiunile şi interesele, fără presiuni sociale.

Alege mobilier cu multiple întrebuinţări

Dat fiind faptul că spaţiile în care trăiesc burlacii sunt, în general, mici, sarcina grea constă în includerea tuturor obiectelor necesare fără a da impresia de loc înghesuit, neaerisit. De aceea, recomandarea noastră este să optezi pentru mobilă multifuncţională, dar şi smart.

De exemplu, o masă care se pliază poate servi şi ca birou pentru laptopul cu jocuri şi muzică, dar şi ca suport pentru băuturi, ridicându-se paralel cu peretele atunci când nu este utilizată. Aceasta pare a fi alegerea ideală.

Optează pentru un pat rabatabil dacă ai un spaţiu mic, piesă de mobilier care se camuflează uşor în perete şi lasă loc socializării. Dacă locuinţa îţi permite un pat fix, nu uita să adaugi o ladă încăpătoare, pentru toate lucrurile pe care nu le doreşti la vedere.

Un sistem TV camuflat în mobilă, care iese la suprafaţă cu ajutorul unui buton, este ideal pentru un „man cave”, pentru vizionările pe YouTube sau pentru a-şi urmări serialele preferate pe Comedy Central.

Distribuitorul de băuturi este un instrument pe cât de distractiv, pe atât de potrivit unui „man cave”. Este, practic, un sistem cu ajutorul căruia torni băutură ca la dozator, având posibilitatea să faci combinaţii inedite sau să o savurezi într-un mod cât mai… masculin.

Un kit de bartending cu cântar electronic şi shaker, conectate la o aplicaţie de iOS, poate fi un alt gadget care să dea un plus de valoare ambianţei unui spaţiu masculin.

Consola de jocuri video este un element definitoriu pentru un „man cave”, iar un proiector pentru filmele bune de odinioară este o idee chiar şi mai bună.

O casă smart automatizează sistemele de entertainment, iar tu le poţi controla cu ajutorul telecomenzii. Pentru a te asigura că nu se aude muzica prea tare în restul casei, poţi folosi căști performante, iar pentru o cafea premium, optează pentru un espressor de calitate.

Pentru mai multe sfaturi practice, poţi apela chiar şi la un designer de interior, cum este Adela Pârvu.

Defineşte-ţi stilul

Spaţiul unui burlac nu pune accent pe decor, ci pe obiectele din cameră și pe funcțiile lor, cele care reflectă interesele posesorului şi libertatea acestuia de a le folosi după bunul plac, fără intervenţii feminine și fără a ține cont de prea multe norme sociale. Însă decoraţiunile pot veni în ajutorul acestei perspective, organizând locul în beneficiul bărbatului, fără ornamentare excesivă sau culori stridente. Iată câteva propuneri:

Stilul minimalist

Într-un „man cave” minimalist se poate păstra ordinea şi curăţenia, chiar dacă burlacul nu desfășoară în mod obişnuit activități casnice. Stilul îndeplineşte o funcţie estetică, dacă este implementat după un concept, dar oferă și ocazia menținerii unui spaţiu aerisit, unde să nu existe decât obiectele strict necesare.

În funcţie de tipul spaţiului, un „man cave” minimalist este definit de un număr limitat de obiecte, cu linii clasice, în culori neutre şi având un singur punct de interes, care să atragă atenţia prin culoare, mărime sau stratificare.

Stilul minimalist se potriveşte de minune unui bărbat, pentru că elimină din perimetrul său, în primul rând, obiectele pe care, într-un spaţiu comun, le-ar considera inutile.

Stilul industrial

Stilul industrial este potrivit unui „man cave” pentru că scoate la suprafaţă toate obiectele pe care, în mod normal, o familie, şi în special femeile, le-ar acoperi: ţevi, pereţi nefinisaţi, canapele din piele uzată sau obiecte metalice cu un aspect dur, fără a mai fi nevoie să te preocupe faptul că un anumit element ar prejudicia aspectul estetic.

Stilul industrial a apărut atunci când fabricile abandonate şi depozitele nefolosite au început a fi folosite pe post de locuinţă. Se defineşte prin aspectul său nefinisat, expus într-un spaţiu cât mai deschis. De aceea, exprimă libertate atât prin lipsa compartimentării, cât şi prin alegerile vizuale masculine, lipsite de decorațiuni. Coincide, în acest fel, cu ideea de „man cave”.

Stilul tradiţional

Stilul tradiţional îl poate lega afectiv pe burlac de regiunea natală, de aceea includerea unor astfel de obiecte în decor ar putea fi o idee bună. Reinterpretează stilul tradiţional astfel încât să integrezi şi confortul tehnologiei.

Poţi apela la ştergare înrămate, motive florale tradiţionale pe pernele decorative, pălării de căluşari atârnate pe pereţi, strachine intens colorate pe post de decoraţiuni. Un covor tradiţional sau un coş cu lemne ar putea da un accent tradiţional de remarcat la prima vedere, iar butelcuţele de ţuică sau vin pot aduce un dinamism aparte barului.

Stilul vintage

Spre deosebire de dantelăriile shabby-chic prin care stilul vintage este reflectat în camera unei fete, pentru un bărbat, acest stil decorativ este reprezentat diferit.

Cu ajutorul unor bannere cu grafică old fashion sau al unor casetofoane sau chiar viniluri, dormitorul poate căpăta un aspect deosebit. Adaugă un dulap din metal, un borcan cu mingi de tenis vechi, un fotoliu din piele sau o colecţie de timbre înrămate şi camera ta se va transforma într-o adevărată „maşină a timpului”.

Alege culorile potrivite

Spaţiul unui bărbat poate fi recunoscut, de obicei, după alegerile cromatice. Chiar dacă, potrivit personalității sale, este jovial şi expansiv, el va prefera întotdeauna o estetică aerisită şi o combinaţie de culori mai „cuminte” pentru camera sa preferată. Şi, cel mai adesea, non-culori sau culori neutre.

Culori calde

Dacă îţi plac culorile calde, poţi merge pe o combinaţie de burgund cu bej, într-un spaţiu dominat de lemn. Rezumă-te la accente calde în dormitor, pentru a-i păstra masculinitatea.

Man Room Painting Colors

Sursa foto

Culori reci

Cel mai des, culorile reci reprezintă alegerea unui burlac, prin asocierea deja împământenită a albastrului cu sexul masculin. Chiar dacă optezi pentru lenjeria de pat, mocheta încăperii sau pereţi în nuanţe reci, adaugă un accent de culoare caldă prin pernele decorative, obiectele înrămate de pe pereţi (tricouri sportive cu autograf, postere de filme) sau chiar prin accesorii de bar.

Spaţii pe care le poţi transforma într-un „man cave”

Pentru că un „man cave” trebuie să îi permită unui burlac să se desfăşoare într-un spaţiu intim, în care să nu intervină şi alt punct de vedere măcar asupra lucrurilor de bază, nu toate încăperile pot servi acestui scop. Livingul, bucătăria sau baia sunt spații unde traficul este mai intens, chiar dacă burlacul locuieşte singur. Musafirii şi musafirele care îi trec pragul au acces facil în aceste locuri.

Cele mai bune variante sunt dormitorul, dacă bărbatul locuieşte singur sau are parte de propriul lui dormitor, mansarda dacă aceasta nu este folosită pe post de living sau birou, garajul dacă este folosit doar ca loc de depozitare a maşinii şi, mai precis, a maşinii burlacului sau demisolul, ca spaţiu tocmai bun de amenajare a unei încăperi solitare, în care intră ocazional şi prietenii proprietarului, pentru activităţi distractive colective.

Dormitorul

Dacă burlacul îşi proiectează dormitorul pentru a-i servi drept „man cave”, el se poate rezuma la un pat cu cuvertură sau lenjerie în non-culori sau tonuri de gri, un dulap simplu, metalic, alb sau negru şi un colţ de interes, unde poate trona o consolă de jocuri, o chitară sau un mic frigider pentru băuturi.

Dacă stilul minimalist nu îţi reflectă alegerile decorative şi numărul obiectelor tale depăşeşte echilibrul vizual al acestui stil, important e ca încăperea să îndeplinească anumite funcţii, decorul fiind doar complementar.

Adaugă pe pereţi artă abstractă, scene din comic books, litere volumetrice, replica lui Coolidge a tabloului cu câini ce joacă poker, darts sau un coş de baschet. În locul noptierelor sau al unei măsuţe de cafea, poţi improviza un suport din anvelope vopsite peste care să aşezi sticlă în loc de tăblia mesei, pentru pahare. Poţi camufla un dressing cu o uşă cu tematică de supereroi sau poţi amenaja un pat neconvenţional pe un suport de paleţi.

Adaugă orice obiect pe care îţi place să-l foloseşti, de la un computer de jocuri de ultimă generaţie la un sistem home cinema, dacă spaţiul îţi permite. Nu uita, însă, că acolo este şi spaţiul unde dormi, aşa că menţinerea curăţeniei nu este un moft feminin, ci o condiţie de bază pentru igienă şi ordine.

casa burlac

Mansarda

O mansardă spaţioasă, unde lumina naturală oferă o altă perspectivă bârlogului masculin este, totuşi, o alegere excelentă pentru un „man cave”, datorită spaţiului extins şi izolării față de celelalte spații din casă.

Poţi pune acolo o canapea extensibilă sau un pat retractabil, pentru a-ţi servi atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Este spaţiul ideal pentru a face loc tuturor pasiunilor tale: un computer cu un ecran performant pentru jocuri video sau o consolă de jocuri cu un televizor cu diametru mare, localizate în faţa canapelei, o bibliotecă plină de cărţi science fiction sau o colecţie de documentare, o masă de foosball sau chiar un sistem de tobe.

Poţi adăuga şi aici un bar cu băuturi, un kit de bartending sau o colecţie de boardgames.

b963fbdc553179654dd15cf2fc78d56a

Demisolul

Dacă posesorul este un tip sociabil, îşi poate organiza la demisol un „man cave” prietenos atât din punctul său de vedere, cât şi pentru prietenii lui: o masă de biliard aşezată central, un televizor şi o consolă de jocuri, alături de două fotolii de tip puf.

Poţi improviza şi o masă inedită din paleţi sau un suport pentru jocul de şah. Nu neglija importanța relaxării, adaugă un fotoliu comod sau poate chiar un şezlong sau un balansoar în care să te pierzi într-o lectură bună.

Dacă îţi place să meştereşti, un dulap cu scule, ataşat unui perete colantat cu maşini, oferă un aer masculin încăperii. Dulapul cu scule poate fi, bineînţeles, înlocuit cu o colecţie de maşini în miniatură, timbre, ceasuri sau alte obiecte care te pasionează.

În plus, temperatura de obicei mai scăzută de la demisol facilitează și amenajarea unei mici crame, cu o colecţie specială de vinuri.

2334631160acd77d5cb01905808737cb

E timpul să te gândeşti la propriul tău „man cave” şi care ar fi spaţiul cel mai potrivit pentru a-l amenaja. Începe planul cu trecerea în revistă a pasiunilor tale şi vei ajunge să te bucuri de un loc personalizat, comod şi tehnologizat, aşa cum meriţi.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda