Pentru un copil, joaca nu se limitează doar la jucării și are un rol esențial în buna lor dezvoltare. Prin această activitate, un copil descoperă lucruri noi, explorează, învață să interacționeze, să se integreze și să își testeze limitele.

De aceea, un rol major în modul în care un copil își dezvoltă aceste abilități este reprezentat de implicarea părinților în joacă.

Cei mici își adoră părinții, încearcă să îi imite și ar face orice pentru a le atrage atenția. Din acest motiv, timpul pe care îl alocă părinții copiilor lor este definitoriu pentru buna dezvoltare a micuților. Nu contează numai timpul propriu-zis, ci și modul în care sunt petrecute orele de joacă. Iar modul în care mamele și tații se joacă adeseori cu cei mici diferă, au observat psihologii.

De exemplu, tații au un stil mai neconvențional de joacă, natural, care îi ajută pe cei mici să fie mai dezinvolți sau să scape de timiditate. Iată care sunt motivele pentru care cei mici adoră să se joace cu tăticii lor:

Comportamentul taților diferă de cel al mamelor

Mai multe studii au descoperit că cea mai frecventă formă de interacțiune dintre tați și copiii lor este joaca. Pe de altă parte, mamele sunt mai implicare în planificarea și organizarea detaliilor care țin de îngrijirea copilului, astfel că timpul rămas pentru joacă este mai redus.

Potrivit Huffington Post, modul în care tații interacționează cu copiii îi încurajează pe cei mici să devină mai sociabili și să își asume riscuri.

Chiar și modul în care tații își țin copiii în brațe diferă. Melanie Mallers, de la Universitatea de Stat din California, a observat că bărbații au tendința de a ține copiii în brațe orientați spre lumea exterioară, în timp ce mamele îi țin orientați spre interior, din dorința de a-i proteja.

Această diferență subtilă poate indica faptul că tații sunt mai deschiși spre a-i lăsa pe copii să își asume riscul, un lucru care poate fi în beneficiul celor mici. Ei învață mai rapid să interacționeze cu mediul în care se află, se simt mai încrezători în forțele proprii, rezistă mai bine la stres și își dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor.

Sunt mai buni la construcții

Atunci când cei mici au de construit ceva, tatăl este prima persoană căreia îi vor cere ajutorul. Tații le contruiesc celor mici cazemate, îi ajută să îmbine piesele necesare construcției unei căi ferate de jucărie sau a ale unui garaj, îi învață să construiască turnuri din cuburi.

Pe de altă parte, mamele sunt mai bune la astfel de jocuri interactive, de care toată familia se poate bucura. Grație abilităților analitice mai puternice, mamele își pot învăța copiii cum să gândească, cum să se descurce în unele situații, în timp ce tații sunt, de regulă, cei care asigură distracția.

Sunt mai deschiși la „joaca murdară”

Dacă un copil vrea să sară prin băltoace, să organizeze o luptă cu pistoalele cu apă sau să se joace paintball, tatăl va fi primul la care va apela. De multe ori, tații au capacitatea de a se coborî la mintea copiilor, ceea ce pentru cei mici este mult mai distractiv. Ei simt astfel că au un partener de joacă de încredere, care însă le poate lua apărarea sau îi poate proteja la nevoie.

Acest tip de joacă are rolul de a crea o legătură extrem de puternică între bărbați și copiii lor, un fel de pact secret, în care cei doi sunt complici în jocul lor. Nu se întâmplă rareori ca cei mici și tații lor să țină secrete unele lucruri față de mamă, lucru care demonstrează legătura puternică dintre ei.

Îi ajută pe copii să formeze mai ușor relații la maturitate

Legătura dintre tată și copil poate influența abilitatea unui copil de a forma relații apropiate cu alte persoane, în adolescență sau la maturitate. Un studiu publicat în 2002 a descoperit că semnificațiile atribuite de adolescenți relațiilor pe care le au erau strâns legate de modul în care se jucau cu tații lor, în copilărie. Altfel spus, cu cât un tată știe mai bine cum și cât să își provoace copilul când se joacă este esențial în dezvoltarea celui mic. Joaca mai dură, cu rostogoliri, alergări și gâdilat, nu ar trebui subapreciată, întrucât ea își arată adevăratele beneficii mai târziu în viață.

Și tații sunt legați hormonal de copii

Dacă până nu demult se credea că legătura dintre mamă și copil în primele luni de viață este atât de puternică și grație hormonilor eliberați de femei în această perioadă, studiile au arătat că și în organismul bărbaților au loc schimbări. Nivelul de testosteron al bărbaților scade cu 30% în primele trei săptămâni după nașterea copilului, în timp ce nivelul de oxitocină, numit și hormonul iubirii, crește.

Aceste schimbări hormonale le permit bărbaților să se apropie și să se conecteze într-un mod unic cu copiii lor. Un studiu publicat în 2010 de către psihologul Ruth Feldman a arătat că nivelul oxitocinei crește de fiecare dată când un tată se joacă cu copilul său.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:altanaka

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda