Nu-s mulți cei care pot să iasă cu atâta ușurință din rutina zilnică, încât să-ndese într-un rucsac trei haine și să plece spre aeroport, căutând destinații interesante la prețuri last minute.

Ne e greu să facem asta în primul rând pentru că nu suntem obișnuiți să renunțăm la ritualurile noastre zilnice. În al doilea rând, nu ne place să plecăm la drum fără să știm ce ne așteaptă la capătul celălalt al zborului. Cu toate astea, plecările de genul ăsta sunt printre cele mai interesante și nu e de mirare că cele mai frumoase povești sunt cele din călătoriile neplanificate.

Ca să pleci, totuși, cu inima împăcată la drum, trebuie să ții cont de câteva lucruri esențiale dacă vrei să ai o experiență cât mai plăcută. Unul dintre primele lucruri la care ar trebui să te gândești este faptul că last minute travel nu înseamnă neapărat și ieftin. Totuși, poți găsi echilibrul perfect între buget, destinație și decizia luată într-o clipită. Iată cele mai importante lucruri de care ar trebui să ții cont:

1. Caută pachete cu zbor și cazare, nu doar bilete de avion

Pentru multă lume, ofertele last minute înseamnă bilete ieftine de avion, însă realitatea este cu totul alta. Dacă vei căuta un zbor pentru mâine dimineață la Barcelona, de exemplu, prețurile vor fi mereu mai mari ca de obicei. Vei putea face, totuși, economii, pentru că Last Minute înseamnă oferte bune la pachetele de city-break și la cazare.

Așadar, în loc să-ți pierzi timpul pe site-urile companiilor aeriene, urmărește și ofertele pe care le pun la bătaie agențiile de turism. Nu vei găsi întotdeauna cazare în hotelul preferat sau în centrul orașului, dar pe termen lung este o strategie mult mai bună, mai ales dacă ți-ai propus să călătorești cât mai des în acest an.  

2. Fii pregătit pentru orice destinație

Nu, nu trebuie să ții geanta de voiaj în hol tot timpul. E doar un fel de-a spune să fii mereu pregătit pentru o plecare de azi pe mâine. Asta înseamnă să ai întotdeauna câteva haine curate pe care să le îndeși în rucsac, împreună cu geanta de cosmetice pentru călătorie. Alege haine în funcție de destinație și de anotimp, ideea cea mai importantă e să nu pleci cu jumătate de garderobă după tine.

Sunt nenumărate aplicații inteligente care te vor ajuta cu informații, așa că nu mai trebuie să citești zece ghiduri turistice ca să știi ce ai de vizitat sau care sunt cele mai bune restaurante și magazine. Libertatea de mișcare este esențială, așa că renunță la lucrurile care îți pun restricții. De exemplu, dacă ești fumător, pune și un dispozitiv IQOS în kitul de travel – pe lângă faptul că te scapă de fum și de scrum, poate fi utilizat fără probleme și în camera de hotel, dacă regulile de cazare nu interzic asta.

3. Rezervă-ți zile de concediu pentru ofertele last minute

Pe lângă lipsa banilor, să nu mai ai zile de concediu este una dintre cele mai mari neplăceri atunci când vrei să pleci pe nepusă masă într-un city-break last minute. De aceea e bine să fii prevăzător și să-ți faci un plan încă de la începutul anului, ca să poți împărți concediul într-un mod echilibrat. Ia în calcul și zilele libere de la stat, cum ar fi sărbătorile care pică în timpul săptămânii.

Încă ceva: cele mai bune oferte sunt cele care încep în timpul săptămânii, încă un motiv să îți păstrezi zile libere special pentru călătoriile neașteptate. Foarte rar vei găsi un city-break de vineri până duminică, la un preț convenabil. Ca urmare, nu mai pierde timpul așteptând oferta perfectă și optează pentru una care e pe gustul tău, chiar dacă va trebui să folosești una sau mai multe zile de concediu.

4. Atenție la ofertele prea bune

Spuneam mai sus că cele mai bune oferte de last minute sunt cele oferite de agențiile de turism, dar asta nu înseamnă că ceea ce vezi pe un site corespunde cu realitatea de la fața locului. E o idee bună să faci câteva verificări înainte să apeși pe butonul de book și să cauți și în altă parte informații despre cazarea pe care ți-o oferă agenția.

Pe site-urile mari de travel, cum ar fi Booking.com sau Trivago, vei găsi zeci de opinii ale altor turiști și-ți poți face singur o părere cât mai apropiată de adevăr. Un preț prea bun se justifică doar dacă vrei să călătorești în extrasezon, așa că nu opta cele mai ieftine pachete – chiar dacă mai scoți câteva sute de lei din buzunar, vei avea parte de o călătorie fără surprize și fără peripeții.

5.  Lasă preconcepțiile acasă

Ideea de călătorie last minute implică un cu totul alt mindset decât clasicele concedii programate cu șase luni înainte, eventual împreună cu prietenii sau chiar cu grupuri organizate ad-hoc. Atunci când pleci de azi pe mâine îți asumi faptul că nu mergi să te relaxezi pe un șezlong la plajă, ci să vezi cât mai multe locuri și să iei o doză cât mai mare de noutate.

Nu pleca la drum cu planuri: vei descoperi la fața locului ce frumuseți are destinația ta și plăcerea va fi cu atât mai mare cu cât nu te vei aștepta la asta. Nu căuta poze și, mai ales, nu citi recenzii ale altor călători, pentru că te vor influența și te vor împiedica să-ți faci o imagine proprie – nu are niciun rost să pleci într-o călătorie doar ca să mergi pe poteci bătătorite de alții înaintea ta.

Astea fiind spuse, nu-ți mai rămâne decât să pui mâna pe telefon sau să deschizi laptopul și să-ți cauți locul perfect în care-ți vei petrece weekendul. Cine știe, poate peste câteva zile vei privi răsăritul pe coasta Atlanticului, la 20+ de grade!

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda