Dacă dulapul tău este burdușit, dar niciodată nu știi cu ce să te îmbraci, dacă porți adesea aceleași haine și ai multe altele pe care le ignori, dacă ai ajuns la concluzia că dai prea mulți bani pe îmbrăcăminte și o porți doar un sezon, e foarte probabil ca o garderobă capsulă să îți rezolve toate aceste probleme.

Ce este o garderobă capsulă?

Garderoba capsulă poate fi definită ca fiind o colecție restrânsă de haine și accesorii versatile, care pot fi purtate în numeroase combinații vestimentare, astfel încât rezultatul final să fie mereu unul proaspăt și deloc monoton. De regulă, garderobele capsulă se construiesc pentru fiecare sezon, iar regula de bază pentru alegerea unei piese vestimentare pentru completarea colecției este ca aceasta să se potrivească cu oricare dintre piesele complementare. Pe scurt, indiferent dacă vrei să îți cumperi o cămașă nouă, două hanorace sau câteva tricouri, acestea trebuie să se potrivească cu toate perechile de jeans sau pantaloni din dotare.

De ce ai nevoie de o garderobă capsulă și cum te poate ajuta

În primul rând, gândește-te la toate orele pe care le-ai petrecut în fața dulapului meditând la ce ai putea purta la un interviu, la o primă întâlnire sau la un meeting important. Probabil că se adună de o vacanță, oricât de nepretențios te-ai considera. Și acum imaginează-ți că te-ai putea duce către dressing cu ochii închiși și că, indiferent ce ai alege, vei obține o ținută cel puțin decentă și corectă din punct de vedere stilistic. Sună destul de bine, nu-i așa?

În al doilea rând, cheltuielile tale vor deveni, brusc, mai mici. Optând pentru culori neutre în detrimentul celor dificil de asortat, pentru croieli confortabile și pentru linii minimaliste, vei evita să achiziționezi o mulțime de haine pe care, probabil, nu le-ai purta de prea multe ori. Asta înseamnă că vei economisi destul de mult, fără să faci cel mai mic efort.

În al treilea rând, vei reuși să îți compui mai multe ținute cu mai puține piese vestimentare, iar lookul tău va fi mereu altul, fără să investești averi. Cu doar cinci cămăși și cinci perechi de pantaloni, poți construi 25 de ținute, suficient pentru a te duce îmbrăcat diferit în fiecare zi la birou timp de mai bine de o lună.

Nu în ultimul rând, vei învăța să te disciplinezi, să nu mai faci cumpărături inutile și chiar să te descotorosești de toate hainele care îți ocupă spațiu în dulap și pe care, totuși, nu le porți. În plus, poți face asta donând, ceea e cu atât mai satisfăcător.

Cum îți creezi o garderobă capsulă

Pare de necrezut, dar probabil deții deja una sau ai măcar câteva piese vestimentare de la care poți porni pentru a-ți configura noul stil de viață și de îmbrăcat. Trebuie să începi prin a-ți elibera dulapul de toate lucrurile pe care nu le porți sau pe care le porți foarte rar. Cum faci asta? Imaginează-ți că pleci într-o vacanță mai lungă și că bagajul tău este limitat.

În mod natural, vei alege să împachetezi cele mai versatile haine și vei renunța la sacoul care se potrivește cu o singură pereche de pantaloni, la pantofii pe care i-ai purtat o singură dată și la jacheta a cărei culoare nu se potrivește cu nimic altceva.

După ce ți-ai ierarhizat hainele în funcție de cât de des le porți și de cât de ușor pot fi integrate într-o ținută, poți completa cu o sesiune de shopping și câteva piese clasice, dacă simți nevoia. De ce vei beneficia la final? Iată doar câteva dintre avantajele noii tale garderobe capsulă:

  • Îți vei schimba modul de a face cumpărături. În loc să cauți sacoul în nuanța perfectă de bleumarin, vei avea deja câteva perechi de pantaloni care s-ar potrivi cu orice nuanță de bleumarin. Nu doar că nu vei mai pierde ore în magazine, dar îți va fi și mai ușor să alegi lucrurile care îți plac și ți se potrivesc.
  • Vei cheltui mai puțin. Pentru că sacoul în nuanța perfectă de bleumarin nu e niciodată la reducere, spre deosebire de toate celelalte sacouri bleumarin.
  • Îți vei cumpăra lucruri de o calitate mai bună. Pentru că o garderobă capsulă nu implică neapărat scăderea bugetului pentru cumpărături. În plus, vei învăța să apreciezi mai mult cămășile în nuanțe neutre și, implicit, vei avea nevoie de mai puține. Astfel, îți vei permite să cumperi unele de la branduri mai scumpe.
  • Vei învăța să te accesorizezi corespunzător. O ținută aparent banală poate fi oricând scoasă din anonimat cu ajutorul accesoriilor. Asta înseamnă că vei deveni responsabil când vine vorba despre achiziționarea pantofilor, a curelelor, a ceasurilor, a eșarfelor și a cravatelor.
  • Dulapul tău va fi mai aerisit și va arăta mai bine. După ce vei dona toate lucrurile pe care nu le porți aproape niciodată, spațiul din dressing se va dilata considerabil. Iar dacă faci acest lucru în fiecare sezon, este imposibil să mai ai vreodată vreo problemă legată de locurile de depozitare.

Raportează-te la stilul tău de viață atunci când începi să îți construiești garderoba capsulă și fă-ți calculele pentru întregul an, nu doar pentru un sezon. Îți va fi mai ușor dacă îți așezi hainele în funcție de cât de des le poți purta raportat la vreme, dar și la nevoile cromatice. Nu va fi o misiune ușoară, dar rezultatul îți va aduce satisfacție și îți va câștiga o groază de timp pentru perioada care urmează.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda