Unde ți-ar plăcea să petreci vacanța de iarnă
Cum alegi destinația vacanṭei tale
Cele mai populare destinații din România
Cele mai populare destinații din străinătate
Idei de Revelion

În ciuda faptului că în Syracuse, New York, zăpada de dinainte de Crăciun a fost declarată ilegală în 1992, vacanța de iarnă este una dintre cele mai așteptate perioade ale anului, pentru varietatea de activități pe care le oferă. Fie că vrei să scapi de frig și alegi o țară exotică sau profiți de sporturile de iarnă, ți-am pregătit câteva recomandări pentru a transforma această perioadă într-una dintre cele mai plăcute amintiri.

Unde ți-ar plăcea să petreci vacanța de iarnă

A te simți înfrigurat nu este același lucru cu a fi înfrigurat, pentru că, de la caz la caz, temperatura corpului scade într-un ritm mai lent decât viteza cu care se desfășoară procesul prin care stimulii de pe piele transmit mesajul la hipotalamus. Astfel, oamenii au rezistență diferită la frig. De aceea, iarna îi determină pe unii să aleagă destinații calde, în timp ce alții consideră zăpada un prilej grozav pentru a practica sporturi de iarnă, fără teamă de frig. Există însă și călători pentru care criteriul climatic nu este prioritar și aleg vacanțele urbane în funcție de bogăția culturală a orașului.

1. La munte

Principala atracție la munte, pe timp de iarnă, sunt sporturile specifice, printre care:

 • Schiatul, benefic pentru organism pentru că implică toate grupele de mușchi și fortifică în special mușchii abdominali și pe cei ai picioarelor. Schiatul are un efect benefic și în privința oxigenării sângelui și mărește capacitatea plămânilor, iar arderea calorică poate ajunge și până la 3.000 de calorii în șase ore, având rezultate excelente pentru slăbit;
 • Snowboardingul, care contribuie la perfecționarea echilibrului și a flexibilității; într-o singură oră de snowboarding se pot arde 450 de calorii, activitatea aducând și beneficii cardio-vasculare; în același timp, contribuie la eliberarea endorfinelor, responsabile cu buna dispoziție;
 • Drumețiile montane – nu necesită pregătire tehnică, precum activitățile anterior menționate; e nevoie doar de echipament corespunzător și rezistență fizică; contribuie la îmbunătățirea circulației, fapt ce ar putea ameliora senzația de picioare înghețate, și cresc gradul de oxigenare a sângelui.

Dacă te-ai hotărât să mergi la munte în vacanța de iarnă, e bine să ții cont de faptul că temperaturile foarte scăzute necesită echipament corespunzător, care să te ferească de hipotermie. Iată ce îți trebuie, în funcție de sportul practicat:

 • Pentru schi, ai nevoie în primul rând de schiuri, clăpari și bocanci, pe care le poți cumpăra dintr-un magazin de profil sau chiar se pot închiria la fața locului pentru aproximativ 100 euro, în funcție de țara și stațiunea în care te afli; lângă acestea, sunt necesare geacă și pantaloni impermeabili care să asigure un grad sporit de confort în mediul umed, dar și ochelari de schi, șosete groase și impermeabile și mănuși;
 • Pentru snowboard, gradul de impermeabilitate al hainelor este la fel de important și poți împrumuta geaca și pantalonii de la echipamentul de schi; se recomandă mai multe straturi de haine atât pentru a putea renunța la unul, dacă se dovedește că echipamentul este prea gros, cât și pentru a ține umezeala departe de piele;
 • Cea mai importantă piesă a echipamentului din drumețiile montane sunt bocancii, care trebuie să fie comozi și impermeabili, cu o talpă care să asigure aderență și stabilitate, să fie rezistenți și folosiți exclusiv pentru drumeții; rucsacul ales în funcție de caracteristicile traseului – cu bretele late ca să nu provoace iritații din cauza greutății cărate și cu chingi pentru prinderea izoprenului și bețelor de trekking; în afara pantalonilor și a gecii impermeabile, trusa medicală de prim-ajutor nu trebuie să lipsească din niciun rucsac de călător.

asoggetti 296085

2. Vacanțe exotice

În ciuda faptului că atunci când eram copii obișnuiam să credem că o emisferă este rece și cealaltă este caldă, adevărul este că singurul loc unde temperatura este întotdeauna ridicată este zona Ecuatorului, acolo unde soarele ajunge cel mai repede. Diferența dintre emisfera nordică și cea sudică sunt lunile anului – în emisfera nordică, lunile geroase sunt decembrie, ianuarie și februarie, în timp ce în cea sudică, iarna vine în iunie, iulie și august.

Majoritatea oamenilor locuiesc în emisfera nordică și, de aceea, în cazul în care vor să se bucure de căldură atunci când este frig, trebuie să aleagă fie un loc întotdeauna cald, precum nordul Braziliei, fie să coboare chiar și mai mult și să aleagă o țară unde este vară, precum Argentina.

Printre țările care se află în emisfera sudică și care pot oferi o alternativă pentru iarna nordică sunt: Brazilia, Chile, Uruguay, Argentina, Noua Zeelandă, Australia, Thailanda sau Africa de Sud.

Țările exotice îți pot oferi ocazia de a face plajă în locuri superbe, în timp ce ninge în emisfera nordică, dar de asemenea poți practica scuba diving, snorkeling sau surf.

Documentează-te bine privind sezoanele specifice destinației alese, pentru că principalul reper în unele țări nu este temperatura, ci cantitatea de precipitații: sezonul uscat și sezonul ploios.

3. Destinații urbane

Dacă ești interesat de moștenirea culturală a unui oraș sau de istoria țării sale, temperatura nu este principalul reper al vacanței de iarnă. În 2016, cele mai vizitate orașe ale lumii, în ordine crescătoare, au fost New York, Paris, Dubai (despre care se spune că, până în 2020, va ajunge pe locul 1), Londra și Bangkok. În plus, poți vizita cele mai frumoase târguri de Crăciun în capitalele europene.

Unul dintre obstacolele moderne ale turismului urban rămâne terorismul. Există chiar și hărți care atrag atenția asupra celor mai expuse locuri pentru atacurile teroriste. În schimb, într-un top al celor mai sigure locuri de vizitat, nu doar iarna, ci în orice anotimp, sunt orașele din Chile, Elveția și Bhutan.

Cum alegi destinația vacanței tale

Indiferent de destinație, o vacanță reușită ajunge să te deconecteze de la problemele cotidiene și să te relaxeze, într-un mediu plăcut și confortabil, completat de adrenalină, socializare sau un șezlong retras, după caz. În esență, fiecare om caută ceva diferit de la o vacanță, iar agențiile de turism sau chiar tu îți poți personaliza vacanța după gusturile tale, atât timp cât reperele principale sunt clare.

1. După personalitate

Unul dintre cele mai acceptate modele de definire a personalității, în psihologie, este format din cinci criterii – extraversiunea, deschiderea, agreabilitatea, conștiinciozitatea și stabilitatea emoțională.

Extroverții sunt persoane sociabile, cărora le place să comunice și care sunt, de obicei, sufletul petrecerii. De aceea, o vacanță în grup, fie cu prietenii sau aranjată de o agenție de turism, este recomandată. Orașele aglomerate sunt perfecte pentru ei sau stațiunile montane cu mulți turiști. Persoanele introvertite, în schimb, se pot relaxa la soare, în stațiuni izolate, mai eficient decât în alte locuri.

Agreabilitatea este caracteristica ce conferă empatie și generozitate, iar pentru a îmbina utilul cu plăcutul, ei ar putea alege o vacanță la schi în care să-și ajute întregul grup de prieteni să schieze.

Călătorul conștiincios este foarte meticulos, strict și bine organizat și pleacă la drum cu o listă stabilită în detaliu. Îi recomandăm un oraș cu multe atracții istorice de văzut, precum Roma sau Cairo.

Persoanele a căror stabilitate emoțională este oscilantă se pot relaxa într-un resort călduros all inclusive, pe o insulă exotică.

În cele din urmă, persoanele deschise sunt călători curioși, care se bucură atunci când descoperă culturi noi, astfel încât o vacanță pe alt continent le-ar fi pe plac: Asia sau America de Sud.

2. După buget

Bugetul destinat vacanței este unul dintre principalele criterii, mai ales când este vorba de o familie cu cheltuieli extinse. Pentru a planifica în mod cât mai realist un buget, ia în calcul că vacanțele de iarnă nu se rezumă doar la rezervarea hotelului și plata transportului, ci și la achiziționarea sau închirierea echipamentelor speciale pentru anumite sporturi de iarnă sau la cheltuielile adiacente precum închirierea unui șezlong pe toată durata șederii, intrările la muzee pentru excursiile urbane sau plata cu ora pentru sporturile de iarnă.

Dacă ai alocat din vreme bani pentru vacanța de iarnă și îți permiți un buget fără restricții, cu siguranță vacanța va fi mai relaxantă, însă dacă vrei să păstrezi cheltuielile la minimum, ține cont de câteva recomandări pentru a nu ajunge la excese:

 1. Alege un loc mai puțin turistic sau o țară mai puțin dezvoltată din Europa, unde prețurile nu sunt atât de mari; spre exemplu, Elveția are cele mai mari prețuri la mâncare din Europa și, în general, costurile serviciilor sunt direct proporționale cu prețul acesteia; dacă nu vrei să rămâi în România, poți alege Serbia, o țară vecină cu o organizare turistică superioară țării noastre; în principiu, cu cât vei călători mai aproape, cu atât costul transportului va fi mai mic;
 2. Caută oferte turistice atât la agențiile de turism, dar mai ales pe paginile de internet cu oferte DIY, precum Aventurescu sau Travelator; caută-le din timp pentru a profita de cele mai mici prețuri (cea mai bună perioadă este cu trei luni și jumătate înainte de excursie, iar cea mai neinspirată cu două săptămâni înainte); pentru o analiză comparativă pentru cel mai mic preț de pe piață la transport, poți accesa Momondo;
 3. Caută cele mai convenabile oferte de cazare, prin Booking.com, care de multe ori se dovedește mai ieftin decât prețul afișat la recepţia hotelului sau pe pagina lor online; o alternativă este AirBnB, serviciul prin care persoanele fizice își închiriază propriile locuințe sau chiar CouchSurfing.com, ce oferă cazare gratuită, însă nu rezerva înainte să studiezi bine condițiile; dacă alegi un hotel, alege unul care nu face parte dintr-un lanț internațional, va fi mai ieftin, sau un hostel, unele hosteluri având și camere de două persoane;
 4. Adaugă și mic-dejun cazării pentru o masă copioasă cu care să începi ziua și alege, pe parcursul zilei, locuri mai puțin turistice pentru a lua masa; întreabă localnicii unde mănâncă și vizitează și piețele unde se gătește mâncare, precum La Boqueria în Barcelona sau Borough Market în Londra;
 5. Folosește cash, nu cardul; în multe țări se percep comisioane turiștilor care folosesc carduri străine; în plus, vei avea o perspectivă mai clară asupra cheltuielilor.

alain wong 59853

3. După scopul călătoriei

Scopul suprem al unei vacanțe este relaxarea, însă oamenii au diferite metode de a o obține sau preferă să o combine cu alte interese care să le aducă beneficii emoționale.

Dacă îți dorești să evadezi din vacarmul orașelor, poți alege o pensiune liniștită pe culmile munților, unde să te bucuri de peisaj alături de familie și să te dedici unor activități liniștite. Iată un top al celor mai bune cărți ale anului 2016, pentru a-ți ține companie, fie că optezi să te odihnești într-un peisaj de munte sau într-unul exotic.

Dacă dorești o vacanță legată de tematica Crăciunului, un top al celor mai frumoase târguri de Crăciun include, ca în fiecare an, Praga și Viena, însă și destinații mai puțin cunoscute, precum Tallinn.

Dacă alegi adrenalina, sporturile de iarnă pot fi alegerea, însă poți combina o vacanță cu tema Crăciunului cu una plină de aventură, la Viena, unde vei avea parte nu doar de unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun, ci și de multe ocazii de distracție, la Prater.

Cele mai populare destinații din România

Dacă te-ai hotărât să-ți petreci vacanța de iarnă în România, ai de ales între multe atracții autohtone.

1. Târguri de Crăciun

Magia Crăciunului este prezentă la târgul de profil din Sibiu, unul dintre cele mai apreciate târguri din țară, unde anul trecut au fost de față, la deschidere, 10 000 de oameni. Târgul este un proiect cultural al Biroului Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România și a fost inițiat în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană.

Capitala include și ea un program special la Târgul de Crăciun extins în Piața Constituției. În 2016, s-a amenajat un patinoar, au fost construite Casa lui Moș Crăciun și un carusel, iar preparatele tradiționale au inclus de la cozonac la vin fiert, dar și licori inedite, precum berea fiartă.

Alte târguri de Crăciun se deschid la Timișoara, Cluj și Suceava.

2. Stațiuni montane

Cele mai populare stațiuni montane se găsesc pe Valea Prahovei, însă există și alternative, în caz că vrei să experimentezi și alte locuri.

Vatra Dornei și Gura Humorului au prețuri mai mici decât pe Valea Prahovei la sporturile de iarnă, însă pun la dispoziție o gamă completă de echipamente și accesorii de închiriat. În Maramureș, poţi găsi piste de 2.000 m în Complexul turistic Borșa, iar la Păltiniș poți avea parte de peisajul minunat de la Bâlea Lac.

3. City break

În cazul în care vrei să petreci un weekend într-un loc frumos din țară, poți încerca o excursie tematică: un tur al castelelor, de la Castelul de Lut din Valea Zânelor până la Castelul Corvinilor din Hunedoara sau o vizită la Peleș și Pelișor. Există chiar și o agenție specializată în astfel de trasee, Castle Break.

O altă opțiune ar putea fi un city break rustic în Viscri, satul din inima României cunoscut ca fiind locul vizitat constant de prințul Charles al Marii Britanii.

Cele mai populare destinații din străinătate

De multe ori, ofertele din străinătate sunt mai atractive pentru români, pentru că au prețuri similare, dar servicii mai bune. Dacă vrei să experimentezi o vacanță în afara țării, în iarna asta, ai o gamă largă de alternative.

1. Stațiuni montane

În Bulgaria, ai de ales dintre multiple destinații cu aer proaspăt și oferte de sporturi de iarnă.

Bansko se află între 925 și 2.600 m altitudine, iar acolo poți lua pachete all inclusive. Borovets este o alternativă care se aseamănă stațiunilor din Alpi.

În Austria, la Zell am See, a fost construit primul teleschi din lume, iar vârful de pârtie din zonă ajunge la 2.117 m. Kitzbuehel este cunoscută, însă, drept cea mai frumoasă destinație de iarnă din inima Alpilor.

În Franța, La Plagne este una dintre puținele stațiuni de schi cu peste 90% din piste dedicate începătorilor sau celor de nivel intermediar. La Montgenevre poți ajunge din Torino sau Geneva cu transport dedicat.

2. Târguri de Crăciun

Târgul de Crăciun de la Zagreb, Croația, a fost votat de două ori la rând cel mai frumos târg de Crăciun din Europa, de aceea este una dintre principalele noastre recomandări.

Strasbourg este capitala Crăciunului în Franța, iar Aachen, Germania, are o atmosferă familială și este plin de luminițe.

Nu uita însă și de cele mai populare târguri de Crăciun din Europa, precum cel din Viena sau Praga, dar și de cel din Budapesta.

alisa anton 168612

3. City break

Dacă ai la dispoziție un singur weekend pentru a petrece o minivacanță în străinătate, alege o destinație apropiată, pentru a economisi timp.

Budapesta poate fi o alegere potrivită, pentru băile sale termale ce aduc plăcerea unei temperaturi calde pe timp de iarnă, dar și pentru patinoarul său în aer liber, de lângă Castelul Vajdahunyad, amenajat pe suprafața unui lac, cel mai mare de acest fel din Europa. Alte atracții importante ale orașului sunt Bastionul Pescarilor sau Podul cu Lanțuri, însă include în planul tău și un popas dulce la una din cel mai frumos amenajate cofetării din oraș, Sugar.

Praga este o altă destinație populară iarna, care merită o ședere mai lungă, însă poți rezuma într-un city break atracții precum Centrul Vechi, Podul Carol, Biserica gotică Tyn, Castelul din Praga, Catedrala Sfântul Vitus sau cartierul evreiesc. Poți vâna statuile ciudate din Praga pe străzile ei, sunt în sine o atracție turistică.

Împânzită de statui este și Bratislava, capitala Slovaciei, un orășel tocmai bun de străbătut într-un city break pentru că este mic și cochet. Dacă ai ocazia, cazează-te într-un „botel” la malul Dunării, care este practic un vas acostat la mal și transformat în hotel. Vei avea o priveliște minunată către una din principalele atracții ale orașului, UFO. Nu uita să vizitezi castelul ce poartă numele capitalei, dar și Schloss Hof.

În fiecare dintre aceste orașe va exista, de asemenea, și un târg de Crăciun.

Idei de Revelion

Se spune că adevăratul An Nou începe de ziua fiecăruia, însă trecerea de la un an calendaristic la altul este un eveniment de sărbătorit, oricum ai face-o. Îți propunem câteva locuri unde această ocazie este celebrată cu fast, astfel încât să rămână o amintire specială:

1. Bratislava, Slovacia

Vechi oraș medieval, capitala slovacă găzduiește mai mult de 10.000 de persoane pentru concerte, petreceri de dans în aer liber și spectacole de artificii peste Dunăre. Bratislava este împărțită într-o „zonă de concert” pentru cei interesați de muzică locală live și „zone de petrecere” pentru socializare. Ecrane enorme difuzează sărbătorile din alte orașe din întreaga lume. Fii pregătit, însă, pentru zgomot, întrucât tradiția impune folosirea unei rehtacka (scârțâietoare), pentru a îndepărta energia negativă din ultimul an.

2. Edinburgh, Scoția

Edinburgh sărbătorește Anul Nou cu mult entuziasm. Sărbătoarea Hogmanay durează patru zile și include o paradă cu torțe prin oraș, concerte și o petrecere mare pe Princess Street. „Auld Lang Syne” a fost scris de scoțianul Robert Burns, iar piesa are o semnificație aparte atunci când se cântă pe străzile din Edinburgh, în timp ce lanternele strălucitoare iluminează pe cei fericiți. Scoțienii practică tradiția „primului picior”, în care primul oaspete al Anului Nou ar trebui să aducă daruri; de obicei se aduce whiskey. Pe 1 ianuarie, oamenii se adună la râul Forth pentru a viziona un grup curajos care se aruncă în apa înghețată, pentru evenimentul anual de caritate Queensferry Loony Dook.

3. Viena, Austria

Petrecerea cu vin fiert și mere caramelizate durează de la ora 14:00 până la miezul nopții, când sună clopotul Pummerin din turnul Catedralei Sf. Ștefan și un spectacol de artificii strălucește peste parcul Prater. Trenul Majestic Imperator, un „palat pe șine”, duce oaspeții în Anul Nou în cel mai luxos stil cu putință, cu cină festivă și o oprire pe podul dunărean, la miezul nopții, pentru o panoramă incredibilă a focurilor de artificii ale orașului. Pentru o petrecere casual, mergi la Rathaus (Primăria) pentru a viziona Concertul de Anul Nou proiectat pe un ecran mare. Asigură-te că mănânci niște purceluși Glücksschwein pentru noroc, pe care îi vei găsi ca figurine de marțipan în formă de porc.

Sperăm că ți-am insuflat deja entuziasmul pentru atmosfera de sărbătoare și ți-am împărtășit din nerăbdarea noastră de a trăi bucuria vacanței de iarnă dar, mai ales, sperăm că detaliile articolului te vor ajuta să iei cea mai bună decizie și să ai parte de o vacanță plăcută.

Sursa foto: Unsplash

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda