Intimitatea este importantă, cu atât mai mult în ziua de azi când pare că fiecare mișcare a noastră este urmărită și judecată. Nu ne referim aici neapărat la acele întâmplări care i-au pus pe jar pe toți cei care folosesc rețelele de socializare, ci la toate aspectele care țin de nevoia de a te deconecta și de a fugi undeva în lume, departe de toate privirile curioase.

Iată de ce ai nevoie de intimitate și ce avantaje îți aduce:

  • Intimitatea înseamnă respect nu-i greu de crezut faptul că intimitatea înseamnă respect pentru persoanele de lângă tine. Dacă acele persoane nu vor să îți dezvăluie până și ultimul lor secret, e o lipsă de respect să ignori decizia lor. Pe scurt, totul poate fi rezumat prin expresia „nu-i treaba ta“.
  • Influențează managementul reputației intimitatea este unealta prin care poți să îți controlezi reputația. Atunci când cunoști prea multe detalii personale despre cineva, nu înseamnă neapărat că ai și o părere pertinentă despre ea, tocmai pentru că nu judecăm întotdeauna rațional. Simplu spus, intimitatea de protejează de modul în care ceilalți te pot judeca.
  • Menține încrederea – în orice relație, fie ea personală sau profesională, depindem de încrederea celuilalt, iar orice breșă de confidențialitate duce la pierderea încrederii. Nu ține morțiș să știi lucruri pe care nu le poți ține pentru tine. Atunci când încrederea este pierdută, vei ezita să te încrezi pe viitor în alte relații.
  • Oferă libertate de gândire intimitatea este secretul libertății de gândire, iar asta se aplică în orice domeniu și în tot ceea ce facem. Atunci când cineva urmărește tot ceea ce facem, scriem sau vizionăm, creativitatea sau capacitatea noastră de a explora idei este constrânsă. Așa cum a demonstrat un studiu publicat de psychologytoday.com, suntem mai creativi atunci când petrecem timp singuri și că stimularea socială poate reduce această capacitate.
  • Sporește capacitatea de schimbare pe măsură ce ne maturizăm, ideile și părerile noastre se schimbă continuu, în funcție de experiențele prin care trecem. E important să te poți reinventa, să ți se ofere a doua șansă sau să poți trece peste greșeli, iar intimitatea îți asigură această posibilitate. Mai exact, te lasă să crești și să te dezvolți personal, fără să te uiți mereu peste umăr cu grija că cineva te va judeca pentru lucrurile pe care le-ai făcut în trecut.
  • Nu mai trebuie să oferi explicații un alt motiv pentru care intimitatea contează este faptul că nu mai trebuie să oferi explicații și să îți justifici alegerile pe care le-ai făcut și care pot fi judecate de ceilalți. Drept consecință, nu mai trebuie să îți pui mereu probleme despre cum vei fi perceput de ceilalți în funcție de deciziile pe care le-ai luat la un moment dat.

Acum, că ai aflat de ce ai nevoie de intimitate și care sunt beneficiile pe care ți le oferă, iată și câteva soluții care te vor ajuta să îți redobândești intimitatea, dar și cum poți să le pui în practică:

Explorează lumea de unul singur

Călătoriile de unul singur au numeroase beneficii pentru fiecare dintre noi, mai ales prin simplul fapt că ne ajută să ne extindem orizontul și să căpătăm mai multă încredere în noi înșine. Odată ce ajungi în locuri noi, te vei confrunta cu nevoia de a lua decizii și de a-ți depăși unele frici.

Însă cel mai important beneficiu, potrivit celor de la thoughtcatalog.com, este libertatea totală de a face ceea ce vrei fără să ții cont de părerile altora sau să fii nevoit să dai explicații. Ce se întâmplă într-o călătorie pe cont propriu, rămâne acolo.

Ferește-te de privirile indiscrete

Dacă ar fi un dispozitiv de care nu ne putem lipsi, atunci acela este telefonul. În medie, petrecem în jur de cinci ore pe telefon trimițând mail-uri și mesaje sau să verificând ultimele notificări de pe rețelele de socializare. Iar asta înseamnă că oriunde ne-am afla, fie că suntem la birou sau în mijloacele de transport în comun în drum spre casă, suntem cu telefonul în mână și cu siguranță cineva trage cu ochiul și citește împreună cu tine mesajele pe care le primești.

Din fericire, soluția ca să îți protejezi intimitatea și informațiile din telefon de ochii indiscreți este să folosești folii de sticla cellara 3d, care nu doar că îți protejează ecranul, ci face practic imposibilă distingerea informațiilor de pe ecranul telefonului de alte persoane care sunt în jurul tău.

Învață să apreciezi timpul petrecut singur

Poate că cea mai simplă soluție ca să obții intimitatea de care ai nevoie este să îți rezervi timp pentru tine pe care să îl petreci singur. Deși unii ar prefera să stea singuri, studiile au arătat că majoritatea persoanelor ar prefera mai degrabă să suporte șocurile electrice decât să rămână singuri cu propriile gânduri. Acesta nu trebuie să fie și cazul tău, mai ales că atunci când ești singur poți să faci absolut orice vrei tu.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda