Pandemia ne-a făcut pe mulți dintre noi să căutăm noi hobby-uri, în special dintre cele care ne permit să petrecem timp în aer liber, respectând măsurile de protecție. Dacă ți-ai dorit mereu să îmbini senzațiile tari cu plăcutul și ești pasionat de mașini sau natură, off-roadingul este cu siguranță pentru tine. Trebuie să știi însă că începutul poate fi anevoios și ai nevoie de resurse financiare pentru a investi în această pasiune. Odată ce devine un stil de viață poți chiar să participi la competiții și să cunoști oameni interesanți din toate colțurile lumii. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta la început:

Asigură-te că ai mașina potrivită

Nu poți face off-roading cu orice mașină, așa că prima investiție se va îndrepta spre un model potrivit pentru această activitate. Un autoturism 4X4 nou sau second-hand te va ajuta să pui bazele noului tău hobby, dar trebuie să știi ce cauți. Dacă vrei o mașină puternică, potrivită pentru mai multe tipuri de off-roading și de terenuri, alege un model de Jeep care se încadrează și în posibilitățile tale financiare. Este important ca mașina pe care o alegi să fie potrivită și odată ce avansezi, pentru a nu fi nevoit să o schimbi prea repede. Însă, cu siguranță, preferințele și nevoile se vor schimba în timp, mai ales din momentul în care descoperi gustul pentru adrenalină și terenuri mai complicate.

Decide ce tip de off-roading vrei să practici

Există mai multe tipuri de drumuri off-road pe care poți să le faci, iar odată ce le încerci pe toate îți va fi mult mai simplu să alegi unul dintre aceste tipuri:

  • Trasee light

În această categorie intră orice drum forestier drept și ușor de parcurs. Acestea sunt drumurile cu care este recomandat să începi aventura de off-roading. Vei avea posibilitatea să te obișnuiești cu terenurile accidentate, cu noroi și apă, dar și să admiri natura.

  • Overlanding și camping

Conceptul de overlanding se învârte în jurul ideii de a călători pe o perioadă mai lungă de timp pe teren pustiu, accidentat și uscat și odihnă în camping. În România, astfel de trasee sunt mai greu de găsit, dar echipele de pasionați de off-road organizează adesea călătorii în țări care permit astfel de aventuri. De aceea este recomandat să ai un grup de oameni cu care poți explora acest hobby pentru mai multe experiențe inedite.

  • Mudding

Dacă vei deveni pasionat de mudding, mașina ta va trece prin multe încercări prin noroaiele din parcurile de off-road. Un autoturism pregătit pentru acest traseu trebuie modificat și upgradat pentru a face față. Vei avea nevoie de multă îndemânare și control asupra mașinii pentru a cuceri terenurile de mudding.

  • Urcare pe pietre

Similar cu muddingul, acest tip de off-road implică ocolirea unor obstacole specifice. În acest caz, rocile de mari dimensiuni de pe munți și din păduri. De asemenea, mașina potrivită pentru acest tip de off-roading trebuie modificată pentru o mai mare libertate de mișcare și forță.

  • Curse pe nisip

Adevărații pasionați de off-road nu pot rata câteva curse pe nisip în viață. Desigur, în țara noastră nu există posibilitatea să practici această activitate oricând, dar, în timp, poți să participi la astfel de curse organizate în deșert. Acestea există în locații precum Mexic și Dubai.

Ai suficient timp să decizi care este cel mai potrivit tip de traseu pentru tine, dar poți începe cu plimbări simple pe terenurile forestiere în orice sezon. Informează-te mereu înainte de a pleca la drum și cere sfaturile cunoscătorilor din grupurile de off-roading de pe rețelele sociale.

Învață să conduci sigur

Chiar dacă off-roadingul pare că impune un stil de condus agresiv, adevărul este altul. Trebuie să știi să stăpânești comenzile mașinii și să apreciezi cât mai exact distanțele față de obstacole. De asemenea, trebuie să conduci cât mai încet, mai ales atunci când încă nu ești foarte sigur de abilitățile tale. Ține partea stângă a mașinii cât mai aproape de obstacole atunci când trebuie să treci printr-un loc strâmt. Dacă traversezi o zonă cu multe urme de roți, încearcă să poziționezi mașina cu o roată pe terenul neafectat, chiar dacă acesta este la un nivel mai înalt. Altfel riști ca mașina să rămână împotmolită.

Ține cont de sfaturile de bază atunci când vrei să începi drumul spre off-roading. Nu ezita nici să găsești grupuri de pasionați și să te împrietenești cu aceștia, pentru a primi sfaturi direct de la profesioniști.

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda