Probabil te întrebi care este diferența între shot-urile cu alcool și băuturile alcoolice normale. Principala diferență constă în faptul că nu fiecare băutură alcoolică poate fi luată ca shot. Există anumite tipuri de alcool care au fost întotdeauna folosite ca shot-uri, în principal tăriile de cel puțin 40 de grade. Shot-urile includ băuturi precum absint, whisky, rom, votcă, tequila, gin și multe altele. Acestea sunt băuturi alcoolice puternice, care vin „la pachet” cu euforia bahică dacă sunt consumate chiar și într-o doză foarte mică.

Cum se prepară shot-urile
Care este cel mai popular shot
Ce alte rețete de shot-uri există
Jocuri cu shot-uri
Care sunt contraindicațiile pentru shot-uri

Cum se prepară shot-urile

Shot-urile se servesc în pahare mici, fără picior, ce includ o doză maximă de 20-25 mililitri de lichid. Așa cum dă de înțeles și numele, acestea se consumă dintr-o singură înghițitură și li se poate alătura un praf de sare, felii de lămâi, ba chiar și piper.

Pregătirea paharelor pentru shot

Paharele de shot nu necesită o pregătire specifică, pot fi folosite ca atare, atât timp cât își păstrează dimensiunea mică, de maximum 60 ml, cum sunt cele din America.

Dacă dorești, poți scufunda buza paharului în sare sau zahăr, cum se procedează în cazul Margarita, pentru a obține un efect special. Barurile specializate în shot-uri au și alternative extravagante pentru clasicele pahare de shot: unele sunt realizate din ciocolată, pentru a fi consumate odată cu băutură, altele au un capac din ciocolată care se poate mesteca în timp ce înghiți lichidul. O altă variantă este paharul realizat din gheață, pe care îl poți crea cu ușurință și acasă: torni apă într-un pahar normal, pui unul de shot în cel mare și le lași la congelat.

Prepararea băuturii pentru shot

Shot-urile pot fi simple, dintr-un singur tip de alcool, de obicei tequila, turnat fără adaosuri în paharul de shot și consumat dintr-o înghițitură, fie din mai multe sortimente de băuturi, mixate într-un blender sau suprapuse, în straturi.

În funcție de rețetă, trebuie adăugată și gheață și, în acest caz, este recomandat ca gheața să fie așezată prima. Dacă băutura este dublă, de obicei se introduce alcoolul și apoi celălalt ingredient – un suc sau un piure de fructe. Dacă alegi ca metodă de omogenizare blenderul, ai grijă la băuturile carbogazoase, acestea pot crea presiune și pot îndepărta într-un mod agresiv capacul blenderului, când te aștepți mai puțin.

photo 1486428263684 28ec9e4f2584 1

Cu siguranță, cel mai popular shot la nivel global este cel de tequila, completat de o bucățică de lămâie verde sau cu sare. De regulă, se așază sarea pe porțiunea de piele dintre degetul mare și arătător și se consumă, înainte de a bea tequila. Încearcă să consumi băutura dintr-o singură înghițitură și, imediat după, mușcă din lămâia ținută între degetul mare și cel arătător. Dacă gustul este prea intens pentru tine, poți înlocui lămâia cu ananas.

O variantă a shot-ului simplu cu tequila este Tequila Sunrise, un mix de tequila, suc de portocale și gheață pisată.

Prima greșeală pe care cei mai mulți dintre noi o facem este să bem tequila care nu este produsă din agave 100%. Tequila este fabricată din sucul fermentat al plantei de agave (agava albastră). Este un proces îndelungat: în primul rând, plantele au nevoie de opt ani pentru a se maturiza. După fermentarea miezului plantei, produsul obținut este distilat. În mod similar cu șampania, a cărei denumire comercială este protejată, numai băutura făcută în Mexic poate fi numită, în mod corect, tequila.

Tequila care a ajuns prima oară în Marea Britanie și Europa a fost amestecată. Asta înseamnă că doar 51% din zaharuri provin de la plantele de agave, iar 49% provin din alte surse, cum ar fi cerealele sau trestia de zahăr.

Când alegi o tequila, evită orice sortiment mai vechi de patru ani, pentru a te bucura de gustul pur de agave. Există și câțiva termeni-cheie: Blanco descrie tequila cu o vechime de două luni sau mai puțin; Reposado este tequila învechită între două și 11 luni; Anejo este tequila cu o vechime cuprinsă între unu și trei ani, iar sortimentul Extra Anejo are minimum trei ani vechime.

Ce alte rețete de shot-uri există?

Dacă tequila nu este prima ta alegere, ai o mulțime de alternative. Poți opta pentru cocktailuri delicioase, pe care să le consumi dintr-o singură mișcare:

Kamikaze

Vei avea nevoie de gheață, votcă, triplu sec și lime.
Măsoară alcoolul. Nu ar trebui să ai mai mult de 20 de ml din fiecare tip de alcool.
Adaugă suc de lime.
Adaugă gheață și agită.

Kir Royale

Kir Royale combină arome de coacăze negre și șampanie pentru desăvârși un aperitiv fascinant. Dacă vrei să impresionezi pe cineva cu un cocktail sofisticat, Kir Royale este o alegere excelentă.

Blow Job

Ai nevoie de 15 ml Bailey`s Irish Cream și 15 ml Kahlúa (lichior mexican cu aromă de cafea) și puțină frișcă. Toarnă încet lichiorul mexican peste Bailey’s și adaugă frișcă deasupra.

Dirty Martini

Cu două linguri de votcă, o lingură de suc de măsline și o jumătate de lingură de vermut vei obține un cocktail care va fi remarcat cu siguranță.

Jagerbomb

Combină 30 ml de Jagermeister cu energizant și consumă băutura dintr-odată.

4. Jocuri cu shot-uri

Cel mai popular joc cu shot-uri este cel în care unul dintre participanți face o afirmație din propria sa experiență sau privind planurile sale. Dacă și ceilalți au făcut acel lucru, trebuie să bea.

Medusa presupune un grup de prieteni așezați în cerc. Cineva numără până la 3 și, când se termină numărătoarea, trebuie să te uiți la alt jucător. Dacă și prietenul pe care l-ai ales se uită la tine, atunci amândoi trebuie să beți un shot.

Cup Swap presupune un shot cu alcool și un pahar de shot gol. Cineva numără până la 10 și, în acest timp, trebuie să muți cu lingura cât mai mult din conținutul paharului plin în paharul gol. Ce rămâne, când se termină numărătoarea, trebuie băut.

5. Care sunt contraindicațiile pentru shot-uri?

Ai grijă atunci când bei shot-uri, pentru că acestea sunt foarte concentrate, chiar dacă te bazezi doar pe dimensiunea redusă a paharului. Pe stomacul gol, pot duce rapid la o senzație neplăcută și nu sunt recomandate femeilor gravide și celor care alăptează.

O cantitate de alcool care atinge o concentrație de peste 460 miligrame de alcool la 100 mililitri de sânge (0,46 g/dl) poate fi letală. Evită, de asemenea, consumul de alcool simultan cu cafeaua și medicamentele.

Chiar dacă pare o cantitate mică de alcool, concentrația alcoolică este foarte mare, de aceea nu este recomandat sub nicio formă să te urci la volan după ce ai consumat shot-uri.

photo 1508253730651 e5ace80a7025

Savurează bucuria întâlnirii cu prietenii și sărbătorește cu un rând de shot-uri, dar bea responsabil și bucură-te conștient de compania lor.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda