Sunt pline de nutrienți și vitamine și au un gust delicios. Sucurile naturale ar putea fi soluția dacă vrei să integrezi mai multe fructe și legume în alimentația ta. Le poți prepara simplu, chiar la tine acasă.

7 motive pentru care ai nevoie de un storcător de fructe
Cum alegi cel mai bun storcător de fructe
Tipuri de storcătoare de fructe din magazine
4 rețete delicioase și sănătoase de sucuri de fructe

7 motive pentru care ai nevoie de un storcător de fructe

Sucurile naturale nu sunt doar delicioase, ci și extrem de sănătoase. De la beneficiile dovedite asupra imunității și până la creșterea puterii de concentrare, prepararea sucurilor de fructe și legume nu mai e de multă vreme un simplu trend, ci un stil de viață. Acestea sunt cele șapte motive care ne vin în minte atunci când ne gândim la necesitatea de a avea un storcător de fructe în orice bucătărie:

1. Sucurile naturale îți asigură energie pentru întreaga zi

Ai nevoie de un boost de energie? Bea un pahar de suc natural! În aproximativ 15 minute organismul tău va absorbi toate nutrimentele din paharul de suc pe care tocmai l-ai băut. Efectul de revigorare va fi vizibil, mai ales dacă alegi un suc din legume proaspete, recunoscute ca având un pH alcalin.

2. Toți nutrienții de care ai nevoie se găsesc într-un pahar de suc natural

Dacă nu te dai în vânt după consumul de fructe și legume proaspete, prepară-ți sucuri. Studiile arată că într-un pahar de suc natural se regăsesc aproximativ 95% din vitaminele și nutrienții de care organismul tău are nevoie.

Astfel, consumul de sucuri de fructe ți s-ar putea potrivi mănușă și dacă ești mereu pe fugă. Nutrienții conținuți vor fi absorbiți cu o mai mare ușurință. În plus, jumătate de litru de suc natural conține cam tot atât de multe vitamine precum zece mere, un kilogram de morcovi și patru kilograme de spanac crud.

3. Sucurile naturale ajută la creșterea imunității

Unde crezi că se regăsesc cei mai mulți antioxidanți naturali? În sucurile proaspete de fructe și legume. Uită de suplimentele alimentare, deoarece principalii antioxidanți au efect maxim doar atunci când sunt integrați în alimentația de zi cu zi. Astfel, organismul tău va lupta cu succes atât împotriva unor banale răceli, cât și împotriva bolilor inflamatorii.

4. Sucurile naturale ajută la scăderea nivelului colesterolului

Dacă valorile colesterolului tău te îngrijorează sau pur și simplu îți place să previi înainte să tratezi, începe-ți ziua cu un suc natural din măr și morcov. Conținutul crescut de betacaroten și steroli ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge. Și sucul de sfeclă roșie este extrem de benefic în tratarea acestor probleme, deoarece are efecte benefice asupra vaselor de sânge și a presiunii intravasculare.

5. Sucurile naturale contribuie la bunăstarea mentală

O cană de cafea s-ar putea să nu fie deloc rezolvarea blocajelor de creație sau echivalentul unui boost de energie. Înlocuiește-o cu un pahar de suc natural de fructe. E dovedit științific că oamenii care consumă în mod regulat sucuri naturale au o claritate în gândire și o putere mai mare de concentrare decât cei care consumă alimente de tip fast-food sau bogate în zahăr.

6. Sucurile naturale sunt sărace în calorii

Vrei să scapi de câteva kilograme? Un motiv în plus să începi să bei sucuri naturale. Deși nu te vor ajuta efectiv la pierderea în greutate, ele conțin un număr redus de calorii. Deși în comerț e o abundență de sucuri care promit zero calorii, îndulcitorii folosiți în prepararea acestora sunt nocivi pentru sănătate și nu aduc organismului tău nutrimentele de care are nevoie.

7. Sucurile naturale sunt ușor de preparat

Dacă ești mereu pe fugă sau pur și simplu nu ești genul care pierde foarte mult timp în bucătărie, avem o veste bună: sucurile naturale sunt mai ușor de preparat decât ai crede. Alege un storcător prin presare la rece pentru a prepara sucuri în aproximativ 15 minute, timp care include și curățarea aparatului.

În plus, dacă optezi pentru un astfel de storcător, procesul de oxidare va fi considerabil încetinit, deci vei putea savura sucurile preparate chiar și după 12 ore, fără ca acestea să-și piardă din calitățile nutritive. Prepară-ți sucul și apoi păstrează-l într-un recipient vidat, la frigider.

Cum alegi cel mai bun storcător de fructe

În momentul în care devii conștient de beneficiile consumului de sucuri naturale, întrebarea care vine firesc este: cum alegi cel mai bun storcător care să mențină echilibrul între timpul scurt petrecut pentru prepararea sucurilor și păstrarea unui număr cât mai mare de nutrimente?

Storcător de fructe pentru cei care pun accent pe rapiditate

Dacă nu ai timp pentru prepararea sucurilor sau, pur și simplu, nu ești genul care să petreacă ore întregi în bucătărie, poți opta pentru un storcător de fructe rapid.

Atenție, însă! Mai rapid nu înseamnă mai bun și în acest caz. În cazul unui storcător de mare viteză, extragerea sucului din fructe și legume se face prin aplicarea unei forțe centrifugale asupra alimentelor (forță dată de viteza mare de rotire a cuvei, care poate ajunge până la 3.000 de rotații pe minut). Astfel, multe dintre enzimele esențiale conținute de fructe și legume sunt distruse de căldura generată în timpul stoarcerii.

image1 1

Storcător de fructe pentru cei care pun accent pe nutrimente

Dacă pui accentul pe cantitatea de nutrimente conținute într-un pahar de suc natural, atunci ar trebui să optezi pentru un storcător prin presare la rece, denumit și slow juicer. Principiul de funcționare este diferit, deoarece slow juicer-ul zdrobește fructele, iar sucul rezultat păstrează 95% din nutrimentele existente în fructele și legumele alese.

image6

Alte caracteristici ale storcătoarelor de fructe

Nivelul de zgomot

Dacă nu locuiești singur, orientează-te și după nivelul de zgomot pe care îl va face storcătorul. Ferește-te de modelele mai vechi de storcătoare centrifugale și, dacă ai ocazia să ajungi în magazin, încearcă să îl testezi. Deși poți ignora pe moment acest aspect, cu siguranță nu vei fi foarte fericit când vei constata că nu îți poți prepara sucuri dimineața de teamă să nu-ți trezești iubita, prietenii sau copiii.

Gradul de versatilitate

Ce fructe și legume vrei să folosești pentru a-ți prepara sucuri? Dacă te mulțumești cu un număr limitat de combinații de fructe și legume tari, un storcător centrifugal s-ar putea să fie suficient. Dacă, în schimb, îți dorești să obții sucuri din rodii, banane, iarbă de grâu, spanac verde sau vrei să-ți prepari singur lapte de migdale sau smoothie-uri, vei avea nevoie de un storcător prin presare la rece.

Ușurință în curățare

Oricât de interesant ți s-ar părea să prepari sucuri naturale acasă, ia în calcul și faptul că orice storcător ai alege, va trebui să-l cureți după fiecare utilizare. Alege un model care să nu-ți dea mari bătăi de cap în acest sens. În caz contrar, vei ajunge să-l folosești mai rar. Și din acest punct de vedere, storcătorul centrifugal pierde teren în fața storcătorului prin presare la rece, deoarece curățarea se face mai greu.

Tipuri de storcătoare de fructe din magazine

Cel mai eficient storcător de fructe va fi întotdeauna cel care va răspunde cu brio așteptărilor tale. Ce vrei să storci mai des, fructe sau legume? Preferi sucul gros, de tip nectar sau pe cel subțire, apos? Stabilind clar așteptările pe care le ai, vei putea ști exact ce tip de storcător să cauți în magazine.

Storcător pentru citrice

Dacă nu ești încă foarte convins de efectele benefice ale juice-ului sau pur și simplu preferi doar sucurile obținute din citrice, îți poți achiziționa un astfel de model. Este considerabil mai ieftin decât oricare altul existent pe piață. Principiul de funcționare este simplu și imită vechile storcătoare manuale, cu mențiunea că este tot electric, deci nu va fi nevoie de efort din partea ta.

image2 1

Dezavantajele acestui tip de storcător sunt evidente: îl vei putea folosi doar pentru citrice. Sucurile rezultate au consistență apoasă și trebuie consumate imediat, în caz contrar, vor oxida.

Storcător de fructe și legume centrifugal

Cel mai popular tip de storcător, modelul centrifugal îmbină două avantaje importante: viteza mare de stoarcere și prețul accesibil. Poți folosi un astfel de storcător pentru a prepara atât sucuri din fructe, cât și sucuri din legume sau rădăcinoase.

Se va dovedi o alegere potrivită și dacă ai o familie mare; prepararea sucului durează puțin, astfel încât poți obține chiar și doi litri de suc proaspăt stors. Ia însă în calcul că, la fel ca în cazul sucului obținut cu ajutorul storcătorului de citrice, băutura trebuie consumată imediat după preparare.

Sistemul de stoarcere al unui astfel de storcător are forma unui cilindru, partea inferioară având o serie de cuțite mici. Părțile laterale sunt perforate fin, sub forma unei site. Fructele împinse în storcător sunt mărunțite de cuțitele din partea de jos, iar pulpa zdrobită este împinsă de forța centrifugă către sită, unde lichidul este separat de părțile solide și are loc restul extracției.

image3

Înainte de a decide să cumperi un astfel de storcător, asigură-te că îi cunoști și dezavantajele: deși poate face față cu brio stoarcerii de fructe și legume tari, nu va fi deloc eficient în cazul fructelor moi sau verdețurilor. În plus, din cauza temperaturii ridicate din timpul funcționării, se va pierde și o parte din vitaminele din fructele și legumele stoarse.

Prețul pentru un astfel de storcător pornește de la 100 de lei și poate urca spre 500 sau 600 de lei, în funcție de firma producătoare, putere, numărul de accesorii și alte caracteristici tehnice.

Acordă atenție puterii storcătorului pe care vrei să-l achiziționezi. O vei regăsi în fișa produsului, exprimată în W (wați). La fel de importante sunt și treptele de viteză: orientează-te spre un model care să aibă cel puțin două.

Un alt dezavantaj al acestui tip de storcător este un nivel ridicat al zgomotului (care s-ar putea să te deranjeze în cazul în care nu locuiești singur).

Storcător prin presare la rece

Dacă pentru tine e importantă cantitatea de nutrimente și vitamine pe care o conține un pahar de suc, atunci storcătorul prin presare la rece se va dovedi cea mai bună opțiune.

Regăsit și sub denumirea de storcător cu melc, este varianta ideală pentru cei care preferă sucurile de tip nectar și sunt dispuși să aștepte ceva mai mult pentru prepararea sucului. Mecanismul de funcționare este diferit față de storcătoarele centrifugale.

image4

Modelul cel mai răspândit folosește un element cilindric numit „melc” care se rotește cu o viteză mică, între 30 și 100 de rotații pe minut (spre deosebire de cele 3.000 de rotații pe minut la care poate ajunge un model centrifugal). Astfel, fructele sunt întâi tocate și apoi mărunțite, următorul pas fiind presarea puternică între sită și melc și extragerea sucului.

Timpul de așteptare variază în funcție de caracteristicile produsului și poate ajunge până la 30 de minute, pentru modelele mai accesibile ca preț. Fii fără grijă, însă! Sucul obținut are o consistență mai groasă și va putea fi consumat cu încredere chiar și după 12 ore, deci vei putea să-l prepari dimineața și să-l consumi imediat ce ai ajuns la birou sau în pauza de masă.

Storcătorul de fructe și legume cu melc este ideal pentru fructele și legumele moi și pentru verdețuri. Calitatea sucului obținut astfel este cu mult peste calitatea sucului obținut cu ajutorul unui storcător centrifugal, datorită tehnologiei de ultimă generație utilizate.

Fii totuși pregătit să scoți ceva mai mulți bani din buzunar în cazul în care îți dorești un astfel de storcător. Nu te îngrijora cu privire la acest aspect, se va dovedi în curând că ai făcut o investiție inteligentă. Până la urmă, sănătatea ar trebui întotdeauna pusă pe primul plan.

4 rețete delicioase și sănătoase de sucuri de fructe

Deși combinațiile de fructe și legume sunt nelimitate și pot fi făcute după bunul plac, noi îți recomandăm patru rețete de sucuri delicioase care nu stau rău nici la capitolul nutrimente și vitamine.

Suc de rodii și portocale

Sucul de rodii și portocale este ideal în cazul în care ți-ai propus să faci o cură de detoxifiere, însă poate fi consumat și pentru gustul delicios, mai ales dacă îți plac aceste fructe.

Pentru a prepara un litru de suc ai nevoie de patru portocale mari și două rodii de mărime medie. Stoarce sucul de portocale cu ajutorul unui storcător centrifugal, cu presare la rece sau chiar cu un storcător de citrice (electric sau manual).

Taie rodiile și pasează-le într-un blender (sau pune-le direct în storcător). Dacă nu ai un accesoriu pentru separarea pulpei, folosește un filtru sau o strecurătoare, pentru a elimina semințele. Amestecă sucul obținut din rodie cu cel obținut din portocale și consumă-l dimineața, pe stomacul gol.

image9

Suc de căpșuni cu măr și mentă

O combinație delicioasă, răcoritoare și foarte bogată în antioxidanți, sucul de căpșuni, măr și mentă este un tonic ideal pentru organism și este foarte ușor de preparat.

Prepară acest suc cu ajutorul unui storcător cu melc pentru a beneficia de o cantitate mai mare de nutrimente. Ingredientele de care ai nevoie pentru 300 ml de suc sunt: 200 g căpșuni, un măr potrivit ca mărime și câteva frunze de mentă verde. Spală ingredientele, feliază mărul și introdu-le pe toate în storcător.

Timpul de preparare diferă în funcție de tipul storcătorului tău și de viteza de procesare a acestuia.

image5

Suc natural cu ghimbir și lămâie

Cauți o băutură răcoritoare, numai bună pentru zilele calde? Încearcă un pahar de suc natural din lămâie și ghimbir. Amestecul este plin de vitamina C și ajută foarte mult și la creșterea imunității (așa că nu-l ocoli nici în sezonul rece, când ești mai predispus la răceli).

Pentru această rețetă ai nevoie de o portocală, trei căpșuni, o lămâie, doi morcovi mari și un deget de ghimbir proaspăt.

Decojește citricele și spală bine căpșunile și morcovii. Taie ingredientele suficient de mici încât să încapă în gura storcătorului. Ordinea în care trebuie să adaugi fructele este: citrice, căpșuni, ghimbir și, la final, morcovi.

image7

Suc natural din fructe tropicale

Ai nevoie de un boost de energie? Prepară-ți un suc din fructe tropicale. Ingredientele de care ai nevoie sunt un kiwi, șase căpșuni, o portocală, jumătate de mango, câteva bucăți de ananas proaspăt și un sfert de cană de suc de nucă de cocos.

Decojește citricele și apoi curăță și feliază fructul de mango (ai grijă să nu introduci sâmburele în storcător), curăță ananasul de coajă și taie-l în bucăți mici. Spală căpșunile și kiwi și introdu-le în storcător. După ce ai obținut sucul din fructe, adaugă-l și pe cel de cocos și amestecă bine.

image10

De la sucuri delicioase și răcoritoare din fructe proaspete și până la sucuri care conțin toate vitaminele și nutrimentele de care ai nevoie, juicingul ți se va potrivi, mai ales dacă pui preț pe un stil de viață sănătos. Alege un storcător de fructe care să răspundă nevoilor tale și acordă atenție tuturor detaliilor, de la ușurința în curățare și până la nivelul de zgomot produs, pentru a fi sigur că nu va exista nimic care să te împiedice să bei cât mai multe sucuri naturale.

Surse foto: foto principală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda