E obiectul care te însoțește zi de zi și cel pe care te bazezi chiar și pentru cele mai (aparent) mărunte aspecte din viața ta. Nu-i surprinzător, deci, că vrei să-l păstrezi intact și perfect funcțional. Împreună cu Mobiup, îți arătăm pe parcursul mai multor episoade tot ce ai de făcut ca să-ți blindezi telefonul. La propriu.

Pe cât de smart și de eficiente sunt telefoanele, pe atât de fragile sunt la impact. Și știm cu toții că nu e deloc plăcut să ți se strice telefonul și să fii nevoit să-l trimiți în service (asta, bineînțeles, dacă se mai poate repara ceva la el).

Pe lângă faptul că rămâi fără el pentru o vreme, trebuie să te gândești și la costurile pe care le implică reparația lui. Costuri care, de cele mai multe ori, sunt destul de mari.

Tocmai din acest motiv, în cele ce urmează facem o trecere în revistă a accidentelor și a greșelilor pe care trebuie să le eviți pentru a-ți păstra telefonul intact cât mai mult timp. Nu e deloc complicat să faci asta: ține cont de trucurile de mai jos și nu vei mai avea probleme cu el.

Spargerea ecranului

Display-ul e unul dintre cele mai importante componente ale telefonului, dar, în același timp, este și extrem de fragil. Oricât de mult ar investi producătorii în calitatea materialului din care este făcut ecranul, sticla rămâne sticlă și se sparge în cazul unui impact puternic. Înlocuirea display-ului este foarte scumpă, poate ajunge și la un sfert din prețul inițial al telefonului, în funcție de modelul pe care îl deții.

Și cu siguranță nu îți dorești să plătești în plus, mai ales că deja ai cheltuit o sumă importantă pentru telefon. Ca să eviți accidentele, care sunt cumva inevitabile (îți scapă fără să vrei telefonul din mână și aterizează pe asfalt), probabil știi deja că o folie de protecție e o achiziție utilă.

E o investiție minimă, iar foliile de sticlă nu te încurcă în vreun fel. Protejează ecranul de zgârieturi (care pot apărea și dacă ții telefonul în același buzunar cu cheile, de exemplu), lichide, lovituri sau căzături.

Citește și alte articole pe această temă:

Spargerea capacului

Capacul este acel înveliș care protejează bateria și componentele interne ale telefonului și care, la rândul său, trebuie să fie protejat pentru păstrarea dispozitivului în condiții bune.

Deși este mai rezistent decât ecranul, și capacul poate suferi daune, fiind necesară înlocuirea lui. Prețul variază în funcție de calitatea lui și de modelul telefonului, însă trebuie să iei în calcul manopera.

Ca să eviți aceste cheltuieli, alege o husă de protecție sau o carcasă, de preferat una care să protejeze spatele și marginile de zgârieturi, căzături, praf sau apă. Husele sunt cele care îmbracă tot telefonul, acelea care par o copertă de carte și care oferă un plus de protecție și ecranului.

Deteriorarea bateriei

În mod sigur, ai mai auzit că nu e bine să îți lași telefonul la încărcat peste noapte, pentru că nu e deloc un obicei bun pentru longevitatea bateriei. Să lași smartphone-ul conectat o oră sau două în plus după încărcarea lui totală nu este, totuși, o problemă prea mare. Multe dintre aceste dispozitive dețin o tehnologie care limitează puterea transmisă în baterie după ce aceasta s-a încărcat complet.

Însă dacă lași mai multă vreme telefonul în priză, fără să mai fie nevoie, acesta se poate supraîncălzi, iar bateria se poate deteriora mai repede. Și așa apar tot felul de probleme (se blochează sau se stinge când ai mai mare nevoie de el). Pe lângă neplăcerea cauzată de faptul că nu mai funcționează cum trebuie, e posibil să fie necesar să investești într-o nouă baterie.

Nu în ultimul rând, ai grijă unde îl ții atunci când îl încarci. Evită să-l pui în apropierea unei surse de căldură sau să-l lași prin pat, sub o pătură sau pernă. Temperatura telefoanelor crește atunci când se încarcă, așa că trebuie să existe un spațiu aerisit în jurul lor, pentru a se dispersa căldura.

Îndoirea conectorilor

Dacă nu ești atent la modul în care introduci mufa de încărcare, s-ar putea să distrugi conectorii telefonului (acei zimți mici și aurii din portul de încărcare) și să nu mai ai cum să alimentezi bateria. În acest caz, ar trebui să apelezi la un service și să-i înlocuiești.

Pentru a preveni o astfel de situație, care implică niște costuri nu tocmai mici, ai mereu grijă să să nu împingi înăuntru și să nu tragi prea brusc mufa. De asemenea, conectorii se pot strica din cauza prafului: asigură-te că zona este curățată. Nu introduce obiecte ascuțite în interior, folosește mai degrabă o scobitoare din lemn pentru a scoate ușor depunerile de praf.

Instalarea unor viruși

Multă lume are impresia că telefoanele sunt protejate de la sine de viruși, însă ăsta e doar un mit: descărcarea unor aplicații suspecte și accesarea, chiar și din greșeală, a unor website-uri obscure sunt două din metodele prin care îți poți infecta telefonul.

Cu anumiți viruși te poți descurca pe cont propriu, instalând un antivirus sau un malware removal. Cu alții însă e mai dificil, pentru că îți pot bloca de tot telefonul, făcându-l imposibil de accesat.

În astfel de cazuri vei avea nevoie de ajutorul unui expert, așa că va trebui să apelezi la un service specializat. Însă, dacă pagubele sunt prea mari, s-ar putea să nici nu îl mai poți repara și să fie nevoie să îți schimbi telefonul. Tocmai din acest motiv, uită-te cu atenție înainte de a instala aplicații noi. Și dacă vrei să scapi de acele bannere și pop-ups enervante, ai grijă să nu dai click din greșeală pe ce nu trebuie și să ajungi pe un website care să îți infecteze smartphone-ul.

În concluzie, cu doar câteva investiții minime îți vei ține telefonul departe de cele mai frecvente probleme și te vei bucura de performanțele sale mai multă vreme.

Sursa foto principală: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda