Iarna se apropie cu pași repezi, iar posibilitățile de a petrece timp în aer liber se reduc. Împreună cu petrecerea timpului în casă în regim work-from-home, răcirea vremii poate însemna și mai puține ocazii de a face sport, plimbări și mișcare în aer liber. De asemenea, în contextul pandemiei actuale, este posibil să petreci mai mult timp decât de obicei în casă. În lipsa sportului, poți căpăta kilograme în plus, anxietate, stres și poți pierde vitalitatea și pofta de viață. 

Deși iarna este un anotimp mai static, care te limitează din punct de vedere al petrecerii timpului în aer liber, există, totuși câteva modalități prin care te poți menține în formă. Tentația de a hiberna este mare mai ales datorită zilelor mai scurte, cu mai puțin soare și a temperaturilor reci care te invită mai degrabă la a sta sub o pătură și a urmări un serial. Totuși, dacă vei urma cele câteva recomandări din acest articol și vei ieși din casă pentru a practica sport atunci când este frig afară, nu uita de protecție: o mască de filtrare a bacteriilor este absolut necesară în spațiile închise din afara casei tale pe care trebuie să le vizitezi înainte de a începe exercițiile propriu-zise. 

1. Lucrează cu un obiectiv care te motivează

Atunci când dorința de a obține o satisfacție este suficient de mare, obstacolele sunt mai ușor de depășit. Astfel, dacă motivația este mare și capacitatea de a îmbrăca hainele sport și a începe antrenamentul cresc. Un obiectiv suficient de motivant este întotdeauna legat de ceva care îți este drag sau care este foarte important pentru tine. De exemplu, dacă îți dorești să ai mai multă energie să te joci cu copiii sau cu nepoții tăi, practicarea sportului nu mai poate părea un așa de mare chin. Exemplele pot continua cu joaca cu câinele tău, a avea relații sexuale satisfăcătoare, energie bună la birou și așa mai departe. Oricare dintre acestea sunt motive suficient de bune pentru a face sport, dar recomandarea este să îți găsești propriul factor motivator, acel element care este foarte important pentru tine și fără de care nu ai mai putea trăi fericit.

2. Alocă-ţi timp pentru tine

Planifică-ți săptămâna chiar și mental în fiecare duminică. Dacă ești angajat full-time, programează-te să te trezești cu două ore înainte de a începe job-ul (în cazul în care lucrezi de acasă) și ia-ți timp pentru a face câteva mișcări de stretching, pentru a medita 5-10 minute, a lua micul dejun și poate pentru a citi câteva pagini legate de un subiect care te interesează.

Un ritual zilnic în care îți faci timp dimineața pentru tine este doar începutul pentru a face sport mai des atunci când motivația este mai scăzută. Poți insera o oră de exerciții de două sau trei ori pe săptămână înainte de începerea job-ului și, astfel, vei începe ziua deja cu o realizare și cu sentimentul că ai timp suficient pentru tot ce este important în viața ta. 

3. Creează-ţi un loc special pentru sport în casă

Așa cum ai un loc al tău unde mănânci, unde muncești, unde citești sau urmărești ceva interesant la TV, este indicat să îți creezi un loc și pentru exerciții. Pe timp de iarnă, poți muta anumite rutine de exerciții și în interior. Pe lângă avantajul financiar pe care îl obții, efectuarea de exerciții în interior te ajută să mai salvezi și timpul și energia pe care le-ai consuma pe drumul spre sala de gimnastică.

Provocarea principală legată de practicarea exercițiilor fizice în interior este legată de confortul pe care casa ta ți-l da. De aceea, folosirea aceluiași spațiu pentru exerciții este esențială. Pune-ți ganterele sau salteaua în același loc și pregătește-ți de seara echipamentul în care vei face sport. Practică exercițiile mereu la aceeași oră, pentru același interval orar și execută aceleași exerciții până când îți găsești ritmul. Ulterior, vei putea să începi să alternezi, însă, la început, este important să îți creezi un obicei, astfel încât mintea ta să accepte noutatea și să te poată ajuta cu motivaţia necesară pentru a face sport acasă.

4. Găseşte-ţi un partener

Pentru cazul în care alegi să mergi la sală în detrimentul practicării exercițiilor în interior, dar totuși nu îți găsești motivația să o faci, poate fi de mare ajutor să vorbești cu un prieten care să te acompanieze. Un partener de mers la sală va încerca să te convingă să te ridici de pe canapea când nu vrei să mergi la sală, va face practica în sine mai plăcută și te va ajuta să rămâi angrenat în poveste pentru mai mult timp.

Așadar, practicarea sportului și menținerea în formă pe timpul lunilor de iarnă nu trebuie să fie un chin. Amintește-ți să îți setezi un obiectiv care este relevant pentru tine, să îți creezi timp dimineața înainte de a începe job-ul, să îți creezi spațiu în casă pentru practicarea exercițiilor și să îți alegi un partener care să te acompanieze în obiceiul de mers la sală.

Sursa foto: William Choquette

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda