Când vorbim despre tehnologie și gadgeturi, de cele mai multe ori ne oprim la VR, camera foto a telefonului, cât de puternic e procesorul și ultimele aplicații apărute în AppStore și Google Play Store. Însă tehnologia aduce mult mai multe beneficii decât poze mai clare și mai luminoase pe timp de noapte și aplicații mai bune de muzică și live streaming. Poate fi utilizată pentru a fluidiza traficul într-un oraș aglomerat, a permis ca biciclete electrice la preturi bune să fie acum accesibile oricui vrea sa nu mai întârzie la locul de muncă, din cauza traficului în comun greoi și a aglomerației din oraș, și a adus o influență majoră în viața locuitorilor din marile metropole ale lumii.

6 moduri cool în care marile orașe folosesc gadgeturile și tehnologia

1. În New York, taxiurile sunt plătite cu telefonul mobil

New York, unul dintre marile orașe ale lumii, a transformat taxiurile într-un serviciu inteligent de transport pentru zecile de milioane de locuitori din metropolă. Alături de mai mulți dezvoltatori de software, serviciul Taxi & Limousine Commission, pe scurt TLC, din New York, permite acum ca toate cursele să fie plătite direct cu telefonul mobil, eliminând din proces plata cash. Desigur, există servicii private care se bazează exclusiv pe acest sistem, însă New York a trecut la nivelul următor, permițând taxiurilor metropolitane să beneficieze de aceeași tehnologie.

2. Washington DC folosește tehnologia pentru a detecta orice foc de armă

Tehnologia este utilizată și pentru a face viața locuitorilor mai sigură. Washington DC este un exemplu în acest sens, devenind în 2017 unul dintre primele orașe din lume care au beneficiat de tehnologia „ShotSpotter”. Aceasta este folosită de poliție pentru a putea detecta orice foc de armă din oraș, în orice moment, și poate indica extrem de precis locul în care s-a tras focul de armă.

3. Parcările smart din Los Angeles

Nu contează unde trăiești, atâta timp cât este un oraș cât de cât mare, parcarea va fi o problemă pentru tine și cei din jurul tău. Tocmai din acest motiv, Los Angeles a încercat să devină în ultimii ani un oraș inteligent din acest punct de vedere, autoritățile montând în fiecare loc de parcare din oraș un senzor care transmite într-o aplicație câte locuri de parcare mai sunt disponibile și, mai ales, unde.

4. Rio de Janeiro monitorizează totul

Pentru că siguranța este una dintre principalele priorități ale unui oraș uriaș, în Rio de Janeiro a fost pusă la punct o rețea de camere de supraveghere, care transmit în fiecare moment orice fel de urgență ar putea exista, de la un incident pe plaja Copacabana, la violențe între suporterii care se deplasează spre stadionul Maracana, la meci.

5. San Francisco oferă stații gratuite de încărcare pentru mașini electrice

Preocuparea de a fi un oraș verde care încurajează mijloacele alternative de transport este destul de mare pentru San Francisco. Acesta a fost și motivul pentru care municipalitatea a montat în fața sediului primăriei, în parcările publice și la aeroport mai multe stații gratuite de încărcare pentru mașinile electrice.

6. Amsterdam și strada verde

Amsterdam nu mai surprinde pe nimeni atunci când vine vorba despre energie verde și tehnologizare pentru întreaga societate. Climate Street este numele unei străzi din Amsterdam care s-a transformat într-un proiect spectaculos, unde iluminatul stradal este făcut cu ajutorul unor panouri solare, acestea din urmă alimentând și sistemul de reciclare, toate prizele sunt de ultimă generație, iar becurile sunt special concepute pentru a reduce cât mai mult consumul de curent.

Sursă foto. Shutterstock / Copyright: Marco Saroldi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda