shutterstock_391377748.jpg

Ce este corpolența vinului și ce rol are când vorbim despre combinarea gusturilor
Vinul potrivit pentru feluri de mâncare populare
Reguli de servire a vinului. 7 aspecte de care trebuie să ții cont

Cu peste 10.000 de soiuri de vin în întreaga lume, posibilitățile de a alege băutura potrivită pentru fiecare fel de mâncare dau bătăi de cap multora dintre noi. Alegerea vinului potrivit poate fi exact ce ai nevoie pentru a transforma o cină banală în una cu adevărat deosebită. Mai jos avem un ghid care te va ajuta să selectezi vinul-pereche pentru orice preparat culinar pe care vei alege să-l pui pe masă.

Ce este corpolența vinului și ce rol are când vorbim despre combinarea gusturilor

Corpolența vinului se referă la „textura” vinului. O bună comparație în acest sens este laptele dulce versus laptele bătut. Ambele sunt lactate, dar au o corpolență diferită. În general, fiecărui vin, în funcție de corpolență, i se asociază un fel de mâncare din aceeași categorie.

  • Vinuri cu o corpolență scăzută – vinuri „subțiri”, predominant albe, care sunt combinate cu mâncăruri ușoare: pește, preparate din legume, salate. Cele mai cunoscute vinuri cu corpolență scăzută sunt sauvignon blanc, pinot blanc, pinot gris, riesling, Vinho Verde și clasicul vin spumant;
  • Vinuri cu o corpolență medie – vinuri albe, dar și roșii care merg deopotrivă cu salatele cu sos mai greoi, dar și cu paste sau pizza. În această categorie intră vinurile din Alsacia, vinul alb de Bordeaux, Marsanne, tămâioasă românească, vinul de Chianti, vinurile Burgundy (din regiunea Bourgogne) și merlot;
  • Vinuri cu o corpolență mare – în general vinurile roșii, tari se combină cel mai bine cu preparatele care conțin carne roșie și cele care au în componență sosuri mai grele: Syrah, Barolo și Brunello di Montalcino sunt cele mai cunoscute vinuri de acest fel.

6.24 Asocierevinmancare@coolosophy 2.1

Vinul potrivit pentru feluri de mâncare populare

De la tradițional la modern, fiecărui fel de mâncare în parte i se potrivesc anumite sortimente de vinuri mai bine decât altele. Mai jos sunt câteva combinări de acest tip care nu au dat greș la nicio masă.

  • Tocănițele – se potrivesc cel mai bine cu vinurile roșii seci. Pinot noir și fetească neagră sunt printre cele mai bune opțiuni;
  • Gulașul – se asociază bine cu cabernet sauvignon sau cadarcă de Miniș;
  • Iahnia de fasole – se potrivește de minune cu fetească neagră;
  • Mâncarea de varză cu afumătură – se potrivește cu un vin alb sec, fetească regală sau sauvignon blanc;
  • Pizza – se potrivește cu diverse tipuri de vin în funcție de sortiment. De exemplu, pizza cu peperroni se potrivește cu vinul Chianti sau Zinfandel, pizza vegetariană se servește cu sauvignon blanc, iar pizza hawaiiană cu riesling;
  • Pastele cu sos roșu – se potrivesc, în general, cu vinurile roșii seci ca merlot sau pinot noir;
  • Pastele cu sos alb – se asociază cu vinul alb chardonnay;
  • Sushi și fructele de mare – se alătură vinului fetească albă.

Un sfat de care e bine să ții cont atunci când alegi un vin în funcție de felul servit este corpolența de care am vorbit ceva mai sus – mese bogate caloric, mai grele se asociază bine cu vinuri roșii cu o corpolență mare, iar mâncărurile ușoare cu vinuri de o corpolență mai scăzută.

Alegerea vinului potrivit în funcție de tipul de carne servit

Vinul potrivit pune în valoare orice tip de carne. În funcție de consistență și textură, vinul diferă de la o carne slabă la un produs ceva mai complex, cum este carnea de vânat, de exemplu. Mai jos găsești vinul potrivit pentru fiecare tip de carne.

  • Carnea de porc – se potrivește cu un vin roșu sec. Cele mai bune alegeri în materie de vin sunt fetească neagră, Crozes-Hermitage sau Chianti;
  • Carnea de vită – se combină, de asemenea, cu vinurile roșii seci. Nu poți da greș cu negru de Drăgășani sau Shiraz;
  • Carnea de miel – se alătură bine vinului roșu sec. Cele mai potrivite sunt cabernet sauvignon, Barbera sau Zinfandel;
  • Vânatul – se potrivește, de regulă, cu un vin roșu sec precum feteasca neagră, Syrah sau Sangiovese;
  • Carnea de pui – se combină cu vinul alb. Alătură un pahar de vin chardonnay puiului preparat la grătar sau unul de cabernet sauvignon pentru carnea gătită la aburi, pentru un plus de savoare;
  • Carnea de rață – se servește alături de un pahar de Shiraz;
  • Carnea de curcan – se recomandă un vin roșu, cum e feteasca neagră;
  • Peștele – în funcție de cum este gătit, peștele poate fi consumat alături de Semillon (când este gătit la grătar) sau însoțit de un pahar de pinot noir atunci când este gătit la cuptor;
  • Fructele de mare – se consumă alături de un vin alb sec precum sauvignon blanc.

6.24 Asocierevinmancare@coolosophy 3.1

Tipuri de brânzeturi și vinurile potrivite

Dacă alegerea unui vin în funcție de tipul de carne servit depinde de cât de consistentă este aceasta, în cazul brânzeturilor alte aspecte contează. Aciditatea, dar și zona de proveniență sunt printre aspectele cele mai importante.

De exemplu, zona Brie din Franța, cunoscută pentru producția de brânză cu acest nume, este celebră și datorită producției de vin Beaujoulais, astfel încât cele două produse din același areal geografic se vor completa perfect. De asemenea, celebrul vin italian Chianti merge cel mai bine cu brânza Asiago, originară din aceeași regiune.

Mai jos găsești o listă cu cele mai cunoscute tipuri de brânzeturi și sortimentele de vinuri care li se potrivesc cel mai bine:

  • brânza Camembert se potrivește cel mai bine cu vinul alb chardonnay, dar și cu feteasca regală;
  • brânza Brie se alătură bine vinului alb chardonnay;
  • brânza Taleggio merge combinată cu pinot blanc;
  • brânza Gouda se combină de regulă cu merlot;
  • brânza Cheddar se asociază cu cabernet sauvignon;
  • parmezanul se servește cu un vin roșu Chianti;
  • brânza Pecorino se combină de obicei cu vinul Valpolicella;
  • brânza Fontino se asociază cu un roșu sec precum Bardolino;
  • brânza Gorgonzola merge combinată cu vinul de Porto;
  • brânza Cambozola merge alături de un vin alb Eiswein;
  • brânza ricotta se combină cu un vin alb pinot gri;
  • brânza mozzarella se savurează cel mai bine alături de un pahar de sauvignon blanc;
  • brânza feta se servește cu un vin roșu Beaujolais;
  • brânza Burrata se potrivește cu vinul alb Tocai Friulano.

Care este vinul potrivit pentru desert?

Alăturarea unui pahar de vin desertului preferat nu este un lucru nemaiîntâlnit, regula de aur fiind aceea că vinul trebuie să fie puțin mai dulce decât desertul; în caz contrar, aroma băuturii va fi „absorbită” de gustul desertului. Mai jos ai câteva recomandări generale pentru ca, data viitoare când ai de ales un vin pentru desert, să mergi direct spre cel care îi pune cel mai bine în valoare gustul dulce.

  • Desert pe bază de ciocolată – consumată ca atare sau ca parte a unei prăjituri, ciocolata are și ea vinul potrivit în funcție de tip:
    • ciocolata cu lapte – se potrivește perfect cu pinot noir, vin Santo, merlot sau variante ceva mai dulci ale vinului spumant;
    • ciocolata neagră – una dintre favoritele multora dintre noi, această ciocolată are pretențiile ei în ceea ce privește vinul partener. Alege un vin de Porto, un Banyuls sau un Zinfandel și nu vei da greș;
    • ciocolata albă – deși nu la fel de populară ca sora sa mai mare, ciocolata albă are admiratorii ei, așa că nu trebuie ignorată atunci când alegem vinul. Se potrivește cu Moscato d’Asti, Brachetto d’Acqui și riesling;
    • ciocolata cu alune – se alătură vinului de Madeira sau de Porto;
    • ciocolata cu fructe de pădure – se combină în general cu vin roșu de Porto sau cu vin spumant;
    • ciocolata cu caramel – se îmbină cu vin Santa sau cu Muscat de Beaumes-de-Venise;
    • ciocolata cu mentă – se asociază cu vinul Shiraz sau cu un cabernet sauvignon.
  • Desert pe bază de cafea – se servește, de regulă, cu vin de Porto sau cu șampanie;
  • Desert pe bază de caramel – se îmbină de minune cu vinul de Madeira sau cu Sauternes;
  • Desert pe bază de vanilie – se potrivește cu vinul riesling și cu prosecco;
  • Desert pe bază de fructe – pentru deserturile pe bază de fructe sunt recomandate vinurile ceva mai dulci. Un exemplu ar fi St. Supéry Moscato, însă orice tip de vin roșu pentru producerea căruia strugurii au fost recoltați mai târziu este perfect. Dacă desertul nu este foarte dulce, îl poți combina cu un pinot blanc;
  • Înghețată – deși cam pretențioasă din punct de vedere oenologic, cel mai potrivit vin pentru înghețată este Viognier sau orice alt tip de „vin de gheață” (obținut prin stoarcerea boabelor de struguri înghețate).

Reguli de servire a vinului. 7 aspecte de care trebuie să ții cont

Înainte de a-ți suna prietenii pentru a-i invita la cină, fii sigur că respecți câteva reguli generale de servire a vinului:

  1. Renunță la vin dacă știi că se vor consuma supe sau ciorbe;
  2. Iarna se beau vinuri vechi, iar în restul anului vinuri tinere, albe;
  3. Dacă prea multe sortimente îți dau bătăi de cap, urmează o regulă simplă: vinurile slab alcoolice vin înaintea celor mai puternice, iar cele cu o corpolență scăzută le preced pe cele cu o corpolență ridicată;
  4. Citește etichetele – un merlot produs local va fi diferit, la gust și la modul de preparare, față de unul din sud-vestul Franței;
  5. Echilibrează mâncarea cu vinul – dacă se vor consuma preparate simple, alege vinuri din aceeași categorie, pentru a se echilibra masa;
  6. Alege, pe cât posibil, vinuri și mâncăruri din aceeași regiune – se vor îmbina mult mai bine;
  7. Să nu-ți fie teamă să greșești – poate că o vei da în bară uneori, este inevitabil, însă trebuie să reții că nu totul stă în vin -, contează și cum a fost gătit felul de mâncare, cât a stat la cuptor, cât de proaspătă este carnea.

Acum știi ce vinuri se potrivesc cu cele mai populare preparate culinare, ce vin se potrivește cu desertul și ce trebuie să eviți. Ține cont de aceste sfaturi, iar data viitoare când îți vei invita prietenii la masă te vor admira nu doar pentru calitățile de chef, ci și pentru acelea de lord.

Surse foto: Shutterstock, Pexels

Total
10
Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*