O baterie externă este un gadget esențial când ești mereu pe drumuri sau într-o călătorie și nu ai acces prea des la o priză. Cu acest dispozitiv portabil îți poți încărca rapid și simplu telefonul mobil, tableta sau laptopul, poate chiar pe toate trei deodată, dacă ai o baterie externă foarte puternică.

Într-o lume mereu în mișcare, te trezești deseori că trebuie să lucrezi dintr-un loc unde nu îți poți încărca smartphone-ul sau laptopul. Ori poate ești în concediu și ai rămas fără baterie la aparatul foto și la mobil în cel mai prost moment posibil și ratezi imortalizarea unor imagini deosebite.

Din fericire, soluția la aceste probleme e foarte simplă: o baterie externă.

Pentru ce este utilă o baterie externă

De ce ai nevoie de o baterie externă

Cum funcționează bateria externă

Ce dispozitive portabile poate încărca o baterie externă

Specificațiile tehnice ale unei baterii externe

Cât costă și care sunt cele mai bune baterii externe

Pentru ce este utilă o baterie externă

Bateria externă este un acumulator sau încărcător portabil. Poți cumpăra acest gadget din magazinele de electronice, unde îl vei găsi în diferite mărimi, în funcție de capacitatea de care ai nevoie.

Pentru un telefon mobil poți folosi o baterie externă mai mică, de numai 2.000 mAh (miliamperi pe oră), dar pentru o tabletă sau un laptop vei avea nevoie de una mai puternică, de peste 15.000, poate chiar 50.000 mAh. De asemenea, unele baterii au doar un port USB, care permite încărcarea unui singur dispozitiv, în timp ce altele au mai multe porturi, astfel încât pot încărca simultan mai multe aparate.

De ce ai nevoie de o baterie externă

Experții recomandă să ai în bagaje o baterie externă atunci când pleci în concediu sau într-o deplasare. Nu se știe niciodată când vei putea să-ți încarci laptopul, tableta, telefonul mobil sau aparatul foto și poți ajunge în situații neplăcute, când nu mai ai baterie și nu poți folosi gadgetul de care ai nevoie.

Dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai performante și mai accesibile, dar din păcate bateria rămâne în continuare o problemă. Având procesoare puternice și ecrane cu rezoluție foarte bună, aparatele consumă multă energie, iar bateria se descarcă de obicei după doar câteva ore de folosire intensă. De aceea, utilizarea unei baterii externe este soluția salvatoare. În acest fel, nu vei mai fi stresat că nu ai ajuns la hotel ca să-ți încarci telefonul sau laptopul. Vei putea folosi fără probleme orice dispozitiv dorești.

Trebuie doar să încarci acasă bateria externă, apoi o iei cu tine în bagaj și o poți folosi oriunde: în mașină, la plajă, în vârf de munte sau la un eveniment care are loc în aer liber.

Cum funcționează bateria externă

Gadgeturile se conectează la bateria externă printr-un cablu USB. Unele baterii externe, de obicei cele care au o capacitate mai mare, au mai multe porturi, astfel încât pot încărca în același timp mai multe dispozitive mobile: o tabletă, un smartphone și un laptop.

Desigur, bateria externă trebuie încărcată la rândul ei, prin conectarea la o priză, sau la un computer, cu ajutorul unui cablu USB sau microUSB. Cu cât este mai puternică o baterie, cu atât are nevoie de mai mult timp pentru o încărcare completă.

Când cumperi o baterie externă, trebuie să verifici cu atenție specificațiile tehnice, ca să fii sigur că este compatibilă cu dispozitivele tale. De exemplu, unele baterii nu pot fi folosite pentru a încărca produse Apple. Prin urmare, dacă ai iPhone sau iPad, trebuie să cumperi produse compatibile.

Ce dispozitive portabile poate încărca o baterie externă

Marele avantaj al unei baterii externe este că poate fi folosită pentru a încărca în deplasare o gamă foarte largă de dispozitive. Acestea pot fi încărcate pe rând sau chiar simultan, dacă bateria are mai multe porturi de încărcare.

Iată ce aparate portabile poți conecta la un power bank:

  • smartphone,
  • tabletă,
  • țigară electronică,
  • laptop,
  • aparat foto,
  • cameră video,
  • Kindle reader.

Specificațiile tehnice ale unei baterii externe

Când cumperi o baterie externă trebuie să fii atent la specificațiile ei, ca să te asiguri că ai făcut cea mai bună alegere.

În primul rând, trebuie să verifici capacitatea ei, măsurată în miliamperi/oră (mAh). Cu cât este mai mare capacitatea, cu atât este mai mare și autonomia ei și numărul aparatelor pe care le poate încărca.

Un alt aspect important este amperajul la ieșire pe care îl curentul electric prin portul USB al bateriei. Un amperaj mai mare de 2,4 amperi înseamnă o încărcare mai rapidă.

Numărul de porturi de încărcare este de asemenea important. Bateria poate avea un singur port, sau mai multe, pentru a încărca simultan mai multe aparate.

Și mărimea bateriei contează. O baterie de mare capacitate (de peste 20.000 mAh) poate fi destul de mare și de grea. Indiferent de dimensiunile ei însă, cu siguranță va încăpea într-o geantă sau într-un rucsac.

Compatibilitatea cu aparatele tale este un alt aspect esențial. Trebuie să verifici porturile și cablurile de conectare pe care le are. Poate va fi nevoie să cumperi separat anumite cabluri speciale.

Brandul, adică numele producătorului, este garanția calității. Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să cumperi baterii externe produse de compania care a fabricat și gadgeturile tale. De exemplu, poți cumpăra o baterie Huawei dacă ai produse Huawei sau una Samsung dacă ai dispozitive Samsung. În acest fel, compatibilitatea dispozitivelor este garantată.

Poți alege o baterie externă cu încărcare solară. Astfel, ea se va încărca automat atunci când o lași la soare și vei scăpa de grija folosirii unei prize sau a unui calculator.

Care sunt cele mai bune baterii externe și cât costă ele

Potrivit recenziilor publicate de clienți pe platforma magazinului online eMAG, am făcut un top al celor mai apreciate baterii externe. Ele au fost clasificate în mai multe categorii, în funcție de preț. Astfel, avem următoarele liste:

Top baterii externe sub 100 lei

  • Asus: costă doar 84 de lei, este disponibilă în mai multe culori (negru, albastru, roz, auriu, argintiu) și are o capacitate mare, de 10.050 mAh. Timpul necesar pentru o încărcare completă a bateriei este de 6 ore, iar amperajul la ieșire este de 2 amperi. Bateria cântărește doar 215 grame.

  • Xiaomi: costă 90 de lei și are o capacitate de 10.000 mAh. Amperajul la ieșire este de 2.4 A, iar timpul necesar pentru încărcare este de numai 3 ore și jumătate.

  • E-boda: la doar 70 de lei, această baterie externă are o capacitate de 10.000 mAh. Are două porturi de încărcare, unul care asigură curent la ieșire de 1 A și un alt port, care are curent la ieșire de 2,1 A.

  • Romoss: bateria are o capacitate de 10.000 mAh și costă doar 65 de lei. Are 2 porturi, unul cu ieșire de 1A și altul cu ieșire de 2.1A.

  • A+: această baterie are o capacitate de 15.000 mAh și costă 99 de lei. Are două porturi și afișaj digital, care arată permanent câtă energie mai are bateria. Cântărește doar 300 de grame.

  • Trust Primo: pentru doar 70 de lei poți cumpăra această baterie externă de 13.000 mAh, compatibilă cu toate gadgeturile Apple și Android, prin urmare este un acumulator universal.

  • Samsung: pentru dispozitivele Samsung, această baterie este o alegere foarte bună. Costă 98 de lei și are dimensiuni reduse, fiind ideală pentru încărcarea unui smartphone. Are capacitatea de 3.000 mAh și este disponibilă în auriu sau argintiu.

Top baterii externe care costă 100 – 200 lei

  • DC-Awei: costă 165 de lei și oferă o încărcare foarte rapidă, având două porturi, ambele cu ieșire de 2,1 A. Bateria are o capacitate mare, de 20.000 mAh, însă dimensiuni destul de mici, similare cu cele ale unui iPhone 8 Plus.

  • Samsung: având o capacitate de 10400 mAh, această baterie este o alegere bună dacă vrei un gadget de brand, performant și la un preț decent, de 153 lei. Este compatibil cu multe branduri de telefoane, printre care Huawei, HTC și Apple. Singurul dezavantaj: are un singur port de încărcare.

  • Huawei: cu o capacitate de 13.000 mAh, această baterie costă 173 lei și are două porturi de încărcare, având ieșire de 2 A la ambele porturi, prin urmare asigură o încărcare destul de rapidă.

Top baterii externe care costă peste 200 lei

  • Universal: această baterie externă are o capacitate mare, de 20.000 mAh, și 3 porturi de încărcare. Costă 398 de lei, are amperaj la ieșire 1 A/2 A și 2,1 A și compatibilitate universală. Timpul necesar pentru o încărcare completă a bateriei este de aproximativ 10 ore.

  • Anker: cu o capacitate foarte mare, de 26.800 mAh, această baterie poate încărca rapid simultan 3 dispozitive. De asemenea, are un sistem de protecție contra scurt-circuitării și a fluctuaților de curent. Costă 312 lei și se poate încărca în doar 6 ore, mult mai repede față de alte baterii de capacitate mare. Cântărește peste 500 de grame și are compatibilitate universală.
  • DC-awei: un acumulator uriaș, cu o capacitate de 30.000 mAh, cu 3 porturi de încărcare, unul cu ieșire de 1 A și două cu ieșire de 2 A. Cântărește doar 480 de grame și este compatibil cu mai multe branduri de smartphone. Costă 250 lei.

Pe piață există multe alte modele de baterii externe, așa că vei găsi cu siguranță modelul potrivit pentru nevoile tale. Trebuie doar să ții cont de toate specificațiile gadgetului și de situațiile în care îl vei folosi, ca să fii sigur că ai ales cea mai bună variantă.

Foto: Shutterstock/eMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda