În peisajul idilic, urban al zilelor noastre îți parchezi cursiera la intrarea în festival, iar fetele pedalează visătoare pe modele olandeze, etalând fuste cu buline și zâmbete fugare.

Dacă și ție îți place să ai parte de libertate și independență pe drumurile tale, dar încă oscilezi între modele de bicicletă, poți începe prin a le testa și a descoperi ce tip de biciclist ești.

De ce este mai comod să închiriezi o bicicletă ori de câte ori ai chef să pedalezi

Ciclismul are un impact puternic asupra bunăstării mentale şi emoţionale. Un studiu a analizat nivelul de cortizol, cel mai păcătos hormon de stres, înainte și după pedalarea la o bicicletă staționară. După 15 minute, nivelul de cortizol a scăzut. Chiar dacă nu observi imediat aceste schimbări care se petrec în corpul tău când pedalezi, o activitate susţinută maximizează beneficiile asupra activităţii cerebrale pe termen lung.

Dar ce te faci când vine momentul să urci bicla-n spinare până la etajul 8 sau ți-e teamă să o lași nesupravegheată pe casa scării? Chiar dacă acest efort suplimentar nu reprezintă o piedică pentru tine, gândul că-ți vei depozita bicicleta într-un colț din balcon, în așteptarea weekendurilor însorite și a tovarășilor cu spirit de aventură, îți pune frână?

Totodată, oricât de mult visezi să hoinărești pe terenuri accidentate la munte, parcă ți se taie respirația numai la gândul de a investi o sumă considerabilă într-un mountain bike robust. Nu ai nevoie de astfel de motive de stres în viaţa ta. Ca să nu cheltuiești o mică avere pe un bibelou de bicicletă și să nu-ți bați capul cu depozitarea, ți-am pregătit o listă a celor mai prietenoase centre de închiriat biciclete, fiecare cu particularitățile și ofertele lor.

1.     I’Velo Urban & I’Velo Relax

I’Velo Urban pentru transport rapid

  • cost: 10 lei/zi, 35 lei/lună, 100 lei/an
  • 14 stații de bike-sharing: Piața Romană, Piața Victoriei, Universitate, Unirii, Centrul Vechi, Piața Operei, Arcul de Triumf, City Gate ș.a.
  • 80 de biciclete, 24/7 pe toată durata anului

I’Velo Relax pentru leisure time

  • cost: 6 lei/h, 10 lei/2h, 30 lei/24 h
  • 4 centre: Herăstrău, Parcul Titan, Parcul Tineretului, Parcul Copiilor
  • program octombrie: luni – vineri 11:00 – 19:00, sâmbătă – duminică 09:30 – 20:00

Așa cum ai intuit probabil după nume, acest serviciu de bike-sharing este un sistem automatizat de închirieri biciclete, foarte extins în alte țări precum Danemarca sau

Singapore. Este user-friendly și foarte rapid. Îți faci cont pe site, intri în posesia unui card nominal, închiriezi, pedalezi și returnezi bicla în oricare stație dintre cele 12 active.

Serviciul Urban are ca obiectiv principal transportul alternativ prin oraş, fără pauze de cafea sau plimbări lungi pe malul Dâmboviței.

Cu un abonament zilnic, lunar sau anual, foloseşti bicicleta în mai multe sesiuni de pedalat, fiecare sesiune fiind urmată de o scurtă pauză. De exemplu, la abonamentul pe 1 lună ai un interval de 45 de minute de utilizare, după care trebuie să laşi bicicleta în oricare staţie timp de 15 minute. Intervalul de pedalat creşte cu câteva minute în funcţie de abonament, la fel cum durata de repaus scade. Poţi relua plimbarea fără alte penalizări de mai multe ori pe durata zilei, atâta timp cât respecţi intervalul de repaus.

Pentru plimbări de recreere, urmate de un picnic pe păturică, I’Velo Relax este o opțiune mai potrivită. Sezonul începe undeva prin luna martie și se încheie spre finalul lunii noiembrie. În București centrele din cele 4 parcuri – Tineretului, Herăstrău, Titan şi Lumea Copiilor – sunt interconectate si poți returna bicicleta în oricare dintre ele.

2.     Student oBike

  • program: luni – vineri 11:00 – 19:30, weekend 12:00 – 20:00.
  • centre de închiriere: Politehnica-Rectorat, Politehnica-Regie, Complex Agronomie

Student oBike este fratele mai mic și mai accesibil a lui I’Velo Urban. În schimbul prezentării legitimației de student, poți închiria gratuit biciclete pe toată durata anului școlar.

Intervalele suspendate dintre cursuri sau așteptarea zadarnică a profesorilor pot fi înlocuite cu plimbări de până la 5 ore. Se fac însă și excepții peste noapte sau pe durata weekendului, cu condiția ca bicicleta să fie returnată a doua zi la prima oră.

3.     Ape Rider – Atelierele Pegas

  • aplicație mobilă de localizare prin GPS cu peste 600 hărți virtuale de parcare
  • 2 000 biciclete în București
  • 20 lei taxă activare abonament și 1,9 lei/30 minute
  • plată exclusiv prin card bancar

Povestea Pegas poartă mai multe generații pe șa. Brandul național, reînviat în 2012, este încărcat de nostalgie și istorisiri ale bunicilor. Și-a recăpătat respectul bicicliștilor urbani, care se bucură că pot da o tură la ghidonul celor mai cochete modele.

Și cum tradiția merge mână-n mână cu inovația, sistemul Ape Rider duce povestea mai departe și urmează trend-ul global de bike-sharing. Prin aplicația mobilă, fără stații de parcare predefinite, bucureștenii pot pedala bicicleta roșie fără să fie nevoie să o returneze în alt capăt al orașului.

Aplicația calculează lungimea traseului parcurs și numărul de calorii consumate la finalul cursei.

4.     La Bicla Loca

  • cost: luni – vineri: 7 lei/h, 50 lei/zi, 80 lei/2 zile
  • weekend: 10 lei/h, 70 lei/zi, 120 lei/2 zile
  • program: luni – sâmbătă 10:00-21:00, duminică 10:00-14:00
  • adresa: Bd. Lascăr Catargiu, Nr. 25, Sector 1

Acest magazin cu nume exotic te inspiră să ieși puțin din zona ta de confort și să pornești într-o aventură pe un teren denivelat, la munte sau în împrejurimile Bucureștiului.

Ciclismul montan poate fi o variantă foarte-foarte ușoară de sport extrem, care îți testează anduranța și te stimulează să îți depășești limitele. Nu uita însă, că este distractiv doar dacă ești echipat cu o bicicletă potrivită.

Pentru închirierea unui mountain bike – model Focus Raven Rookie – trebuie să scoți suplimentar din buzunar o garanție de 100 lei, pe care ți-o recuperezi când returnezi bicicleta. Dacă te temi să nu-ți „pierzi” capul după o astfel de experiență, află că în prețul de închiriere ai incluse antifurt și cască de protecție.

Tot aici, găsești biciclete și trotinete de vânzare, piese, accesorii și echipamente sportive. Todos muy locos.

5. Zebra Bike

  • cost începând cu 50 lei/zi cu și discount de până la 20% în funcție de perioada de închiriere
  • cursiere, mountain bikes, trekking bikes, biciclete electrice și accesorii
  • program: luni – vineri 8:00 – 19:00
  • contact: 0768 130 601

Dacă ești de-a dreptul pasionat de cicloturism, circuite lungi și dinamice, Zebra Bike închiriază modele consacrate în rândul cicliștilor profesioniști.

Ori de cate ori orașul  devine prea apăsător, gălăgios și aglomerat, află că există comunități de bicicliști care se reunesc și organizează curse recurente către zone sălbatice cu teren accidentat sau către șosele cu trafic redus. Apartenența la o astfel de comunitate și plimbările intense, de câteva ore, au un efect profund terapeutic. Începi săptămâna mai revigorat, decât după un weekend de lenevit pe canapea. Asta e sigur.

Dacă ai și 7Card ai o reducere de 50% din prețul de închiriere. Poți alege oricare dintre cele 5 modele de mountain bikes disponibile, în schimbul a 25 lei/zi. Cool, nu-i așa?

6. Bateșaua

  • costuri între 60 și 100 lei/zi în funcție de model
  • luni – joi reduceri de 20%
  • biciclete și triciclete pentru copii
  • plimbări de grup, tabere, cursuri de inițiere sau perfecționare
  • programări: 0722 736 694 sau geobatesaua@yahoo.com

Bateșaua să priceapă iapa este în esență o asociație cu un nume și un spirit cât se poate de neaoșe. Geo activează pentru „Veloruție” și și-a propus ca prin proiecte, parteneriate și evenimentele organizate să dezvolte cultura bicicletei în România.

De la el poți închiria biciclete de munte. Iar dacă nu ai cu cine să mergi la munte, fii sigur că pleci de la centru cu un statut nou-nouț de membru activ al unui grup de bicicliști.

Poți închiria pe o singură zi și plătești direct la centru când ridici bicicleta sau poți închiria o bicicletă mai multe zile, caz în care e nevoie de rezervare și plată în avans.

7. Teo Bikes

  • MTB, trekking, biciclete de oraș și biciclete pentru copii
  • cost: 10 lei/h sau 100 lei/zi
  • adresa: Alea Șerban Vodă, Nr. 232, Sector. 4 (Parter)
  • contact: 0729 035 923 sau magazin.tineretului@teo-bikes.ro
  • program: luni – vineri 11:00 – 19:00, sâmbătă 10:00 – 18:00

Dacă ai drum pe la Tineretului, merită să treci pragul acestui magazin 5in1. Aici găsești expuse modele variate destinate vânzării, echipamente și accesorii, centru de închirieri cu service incorporat, cafea la discreție și o mini bibliotecă meseriașă, cu titluri motivaționale și cărți de psihologie.

Centrul este prezent în mai multe orașe din România, printre care Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi şi Focşani. În oricare dintre cele 6 centre poposeşti, e bine de ştiut că vei găsi oameni activi şi pasionaţi, care organizează recurent drumeții pe biciclete pentru grupuri care au nevoie de un lider de nădejde pe traseu.

8. Carpatbike

  • Cost închiriere de la 20 euro/zi
  • tururi ghidate prin țară sau prin București
  • adresa: strada Târgoviște, Nr. 22, Bl. A, Ap. A2, sector 1
  • contact: 0723 389 833 sau home@carpatbike.ro

E adevărat, aici am trecut deja la alt nivel de cicloturism. Chiar dacă tururile ghidate sunt destinate turiștilor străini, care au citit despre peisajele de basm din România și caută o experiență autentică, cine spune ca tu nu poți fi turist în țara ta?

Excursiile sunt organizate în cel mai mic detaliu și nu depășesc grupuri mai mari de 15 persoane, astfel încât bicicliștii să se bucure de o experiență unică, într-un cadru prietenos. E nevoie să faci cerere de concediu, pentru că o aventură de genul ăsta durează între 2 și 11 zile, iar costurile pornesc de la 25 euro pentru un traseu cultural prin București sau Sibiu, până la 900 euro pentru un traseu de 10 zile prin Transilvania.

Următoarele destinații din calendar sunt ambele în inima Transilvaniei: 850 km în 10 zile cu 1 600 euro sau o degustare de vin și vânătoare de trufe de 3 zile și 70 km de pedalat, cu 550 euro.

Indiferent de ce cauți, centrele de închirieri scot la înaintare o diversitate de modele. Unde mai pui că, prin evenimentele de tip circuit pe care le organizează și comunitatea care se consolidează în jurul lor, ai deschiderea să cunoști oameni faini ca tine. Activi, pasionați și cu dor de ducă.

Dacă articolul ăsta te-a lămurit de unde poți închiria biciclete și în ce condiții, dar tot nu știi ce model să alegi, citește aici 5 motive general valabile pentru care ai nevoie de o cursieră în viața ta.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda