Probabil ai observat deja că tot mai multe persoane poartă ochelari. Motivul pentru care s-a ajuns aici ține de evoluție și e cu adevărat fascinant.  

Ochelarii de vedere cu rame groase, considerate apanajul hipsterilor, nu sunt doar accesorii ce țin de moda sau trenduri, sunt absolut necesari pentru o mare parte a populației globului. De altfel, statisticile spun că până în 2020 peste 2,5 miliarde de oameni vor avea miopie, iar dacă e vrei un exemplu mai clar în acest sens, ne putem uita spre China, o țară unde în momentul de față 90% dintre adolescenți sunt miopi. Cum am ajuns aici? O schimbare în nevoi și stil de viață este de vină.

Nu mai trebuie să privim în depărtare

Deși statisticile cu privire la numărul miopilor îi îngrijorează pe mulți, ele arată, de fapt, un fenomen natural, care ține de evoluție. Oamenii pur și simplu nu mai au nevoie să privească la distanță și, în consecință, nici nu o mai fac, astfel încât capacitatea ochiului de a vedea la asemenea distanțe se pierde.

La nivelul ochiului există un mușchi, care, dacă nu e exersat, își pierde antrenamentul. Deși blamate pentru afecțiunile oculare sunt ecranele telefoanelor, vina nu le aparține în totalitate. Acuitatea vizuală nu scade neapărat din cauza luminii albastre a ecranelor sau a tehnologiei ce face posibilă redarea imaginii pe ele, ci doar pentru că ne uităm în ele la aceeași distanță mereu și nu ne punem în „mișcare” mușchiul ochiului.

Multă vreme miopii erau considerați „șoarecii de bibliotecă”, cei care erau mereu cu ochii într-o carte, iar acuitatea lor vizuală era scăzută tocmai din același motiv din care scade și azi – lipsa exercițiului. Numărul mare de persoane care au nevoie de ochelari ține, așadar, de o evoluție a ochiului în vederea satisfacerii nevoilor, ochiul s-a adaptat în funcție de modul în care este folosit.

Vești bune pentru miopi și nu numai

Prima veste bună pe care ai primit-o deja dacă ești miop este că te afli într-o companie vastă și că nu îți va mai spune nimeni „aragaz cu patru ochi”, pentru că în curând peste un sfert din populația globului va fi așa.

O a doua veste bună este că, dacă ochelarii nu prea te avantajează sau pur și simplu nu îți plac, lentilele de contact au devenit în ultimii ani mai comode ca niciodată. E suficient să te uiți între produsele disponibile aici ca să te convingi că lentilele sunt o alternativă viabilă și ca să vezi cât de multe opțiuni ai – de la lentile de unică folosință, până la unele pe care le poți purta și noaptea și unele colorate, bineînțeles.

Mai vrei încă o veste bună? Se pare că femeile găsesc mai atrăgători bărbații cu ochelari, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că miopia, astigmatismul sau hipermetropia ta va sta în calea succesului în flirt.

Cum îți poți testa singur acuitatea vizuală?

Încă nu porți ochelari? S-ar putea să ai nevoie de unii și să nu realizezi acest lucru. Testul simplu și rapid de mai jos îți poate arăta dacă ochii tăi funcționează la capacitate maximă sau nu. Porți ochelari deja? Atunci testul îți va arăta cum se schimbă imaginea atunci când te uiți la ea fără ochelari.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda