În timpul verii, organismul trece printr-o serie de schimbări datorate temperaturilor ridicate. Riscul de deshidratare este mult mai mare, precum și cel de apariție a petelor pigmentare pe piele și de degradare a părului. Dacă ești atent și te preocupi de sănătatea ta, poți să-ți faci din soare un prieten, de exemplu, luând – la indicația medicului – vitamina D, un nutrient esențial produs de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la lumină, cu rol important în menținerea sănătății oaselor. Totodată, unul dintre beneficiile de necontestat ale soarelui este stimularea eliberării serotoninei, denumit „hormonul fericirii”. Totodată, razele soarelui au un rol cicatrizant și curăță pielea, astfel încât, după un concediu la mare, tenul tău s-ar putea vindeca de acnee sau dermatită atopică. 

Cu toate acestea, mai ales vara, uităm de limite și de recomandările specialiștilor și facem excese. Acest articol, cu câteva dintre riscurile la care te poți expune în sezonul estival și indicații despre cum să ai mai multă grijă de corpul tău, îți poate fi util:  

Insolația

Mai ales dacă ți-ai planificat un concediu la mare, nu uita de loțiunea de plajă și de crema cu factor SPF cât mai ridicat și că ele trebuie reaplicate după fiecare bălăceală. De asemenea, nu ieși la plajă decât dimineața, între orele 8:00-10:00, și după-amiaza, după ora 16:00. Protejează-ți capul cu o pălărie, o șapcă sau o eșarfă. Canicula, spun specialiștii, poate cauza epuizare și chiar accident vascular cerebral. Acestea apar cel mai frecvent dacă temperatura ambientului crește mai mult de 40 de grade Celsius, cel mai adesea după efort fizic susținut. Așadar, bucură-te de plajă, dar în intervalul recomandat de specialiști, fără a exagera cu mișcarea fizică. În plus, nu uita de crema de protecție solară și de umbrelă și pălărie, ochelari de soare cu filtru UV și balsam hidratant pentru buze. Pentru păr, folosește la fiecare spălare balsam și mască hidratantă și evită produsele de styling ca spuma modelatoare, ceara sau fixativul. Totodată, dacă de curând ai trecut printr-o intervenție chirurgicală sau urmezi un tratament de lungă durată, consultă medicul specialist înainte de a merge în vacanță.

Deshidratarea

În anotimpul estival, din cauza temperaturilor ridicate, pericolul deshidratării este mult mai mare, deoarece transpirăm excesiv și astfel pierdem apă. Mai ales dacă faci parte dintr-o categorie de risc (copil, vârstnic, muncitor în aer liber), trebuie să ai și mai multă grijă și să te hidratezi corespunzător. Având în vedere că organismul tău conține aproximativ 65-70% apă, echilibrul dintre aportul și pierderea lichidelor din organism trebuie menținut. Imaginează-ți că, la o greutate de aproximativ 70 de kilograme, corpul tău conține nu mai puțin de 45 litri de apă. Dacă ai uitat să bei apă, pot apărea rapid primele simptome ale deshidratării: oboseală, dureri de cap, buzele și limba uscate. De asemenea, nici metabolismul nu mai funcționează cum trebuie și devine mai lent, iar riscul apariției infecțiilor urinare este mai mare. În concluzie, bea apă cât mai multă și evită sucurile dulci și carbogazoase, dar și alcoolul, care te vor deshidrata și mai mult.

Să ai grijă de tine este o dovadă de responsabilitate și de iubire față de propria persoană. Indiferent cât de mult le-ar păsa celor din jur de tine, tu ești cel care își cunoaște cel mai bine organismul și nevoile. Bucură-te de concediu, de soare, de această vară, însă nu uita de hidratare, cremă de protecție solară și de măsurile de igienă sporite, precum și de distanțarea socială, atât cât este posibil.

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda