Dacă distanţa mică până la lac este prioritatea ta şi eşti din Capitală, poţi opta pentru unul aprope de Bucureşti, precum Malul Dunării, din zona localităţii Prundu, din judeţul Giurgiu, cu o plajă sălbatică deosebită. În zona localităţii Bolintin Vale, pe malul Argesului, găseşti, de asemenea, o mulţime de locuri în care poţi face plajă în linişte. Însă dacă îţi doreşti aventura, o privelişte unică şi-o baie răcoroasă, toate la pachet, atunci merită să baţi drumul până la una dintre cele 10 propuneri:

Cluj – Laguna Albastră
Complexul lagunar Razim-Sinoe
Buzau- Lacul Siriului şi Lacul Vulturilor
Sfântu Gheorghe – Uzlina
Munţii Măcinului – Lacul Iacobdeal, Turcoaia
Caraş – Severin – Lacul Buhui
Cheile Sohodolului
Plaja Gura Portiţei
Plaja Corbu
Sovata – Lacul Ursu

Cluj – Laguna Albastră

O plimbare la Cluj e întotdeauna o idee bună. Chiar dacă în inima ţării căldura nu este atât de toropitoare ca în sud, poţi opta pentru o sesiune de scăldat în condiţii excelente. În satul Aghireşu, la 30 de kilometri de Cluj, găseşti Laguna Albastră, un loc minunat a cărui denumire se inspiră din fosta mină de caolin (argilă) pe care este poziţionat lacul. Craterul a fost creat de excavatoare, apoi umplut natural de ploi şi izvoare subterane. Priveliştea este încântătoare pentru că locul este înconjurat de nisip alb, dune de nisip şi papură iar culoarea apei este surprinzătoare şi temperatura ei atinge 25 de grade Celsius vara. Nu foarte departe se află şi o pădure de goruni, care completează frumuseţea locului.

Lipsa de indicatoare se poate dovedi problematică, aşa că urmează traseul Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Capua – Gârbău – Aghireş Fabrici. Din Aghireş Fabrici mergi pe drumul de lângă clădirea BRD tot înainte şi treci peste calea ferată. După aproximativ 4 kilometri, nu mai poţi merge cu maşina însă lacul se afla doar la 400 de metri distanţă.

Complexul lagunar Razim-Sinoe

În sudul Deltei Dunării se află complexul lagunar Razim-Sinoe, o destinaţie relaxantă şi feerică. Complexul ocupă o suprafaţă totală de aproximativ 1145 km2, din care suprafaţa lacurilor este de 863 km2. Cu toate că lacurile s-au format natural cu ajutorul curenţilor maritimi, există şi o componentă umană în organizarea acestui loc de basm.

În prezent, complexul a fost împărţit în Unitatea Razim şi unitatea Sinoe.

Prima unitate curprinde lacurile Razim, Golovita, Zmeica şi Babadag şi a fost transformată în rezervor de apă dulce pentru alimentarea sistemelor de irigaţie amenajate în jurul complexului. Cel mai important lac, Razim, are o adâncime de maxim 2,8 m şi se leagă de braţul Sfântu Gheorghe prin canalele Dranov şi Dunavat de unde primeşte un aport fluvial provenit din Dunăre. În pauzele de înot poţi admira peisajul sălbatic din jur.

Unitatea Sinoe este formată din lacurile Sinoe, Nuntaşi şi Tuzla şi îşi păstrează legătura cu Marea Neagră printr-un stăvilar. Adâncimea acestuia este de doar 1,6 metri, motiv pentru care este recomandat şi începătorilor într-ale înotului.

Buzau- Lacul Siriului și Lacul Vulturilor

Lacul de acumulare de pe cursul superior al râului Buzău se află la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Braşov. Cu toate că iniţiativa de a realiza o staţiune promovată pentru apele minerale ale muntelui a eşuat, locul are potenţial turistic şi poate fi grozav, atât pentru scăldat, cât şi pentru pescuit.

Lângă Lacul Siriului găseşti şi Cascada Caşoca, spectaculoasă şi fotogenică, dar şi lacul Vulturilor, realizat prin topirea zăpezilor. În plus, de la Lacul Siriului şi Lacul Vulturilor poţi pleca în drumeţii pe munte, iar dacă ai noroc poţi zări o capră neagră.

Sfântu Gheorghe – Uzlina

În satul Uzlina, situat pe o insulă de pe Braţul Sfântu Gheorghe, locuitorii lipsesc. Există doar 8 familii care au rămas aici. Iar asta pentru că au venit apele în anii ‘70 iar sătenii au plecat la Murghiol, unde au primit pământ. Satul pitoresc însă este deosebit de frumos şi tocmai bun pentru un weekend de scăldat pentru că lângă se află lacul cu acelaşi nume, unde se ajunge cu barca cu motor.

Dacă vii aici pentru pescuit, ai nevoie de un permis special. Lacul Uzlina face parte din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării şi este plin de specii protejate şi de pelicani.

Munții Măcinului – Lacul Iacobdeal, Turcoaia

Frumosul lac din judeţul Tulcea este unul antropic, format într-o veche carieră de granit exploatată în anii comunismului. În urma dinamitării unei galerii, apa din pânza freatică a inundat locul și astfel s-a creat lacul pe care localnicii îl de numesc “La fântână”.

Frumuseţea sa este dată de apa cu culoare de smaralad, pereţii abrupţi de granit şi forma de căldare ce fac lacul să pară unul glaciar. Chiar dacă lacul a fost cumpărat de scafandrul Marcel Taranu, poţi face baie aici, ba chiar poţi sări de pe trambulina aflată la zece metri faţă de suprafaţa apei. În schimb, pescuitul este interzis.

Vestea rea este că este greu de găsit fără indicatoare. Accesul se face din DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H. Ai cam 2,5 km până la intersecţie, apoi coteşti spre stânga aproximativ 3 km. De aici lacul nu e încă vizibil, mai mergi încă 200 m la dreapta pe un drum local. Ia ca punct de reper drumul care urmează după construcţiile dezafectate ale fostei cariere.

Caraș-Severin – Lacul Buhui

În Munţii Semenic, lângă Caraş-Severin, se află Lacul Buhui, primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare. Are 110 ani şi a fost realizat pentru a asigura alimentarea cu apă a oraşului Anina. Se află la o altitutdine de 600 de metri dar este uşor de găsit, iar turiştii îl vizitează indiferent de anotimp, fie pentru priveliştea de basm de iarna, fie pentru atmosfera răcoroasă vara.

Lacul e înconjurat de o pădure de brazi şi fagi care se oglindesc interesant pe suprafaţa apei. În plus, aproape este şi peştera cu acelaşi nume, care poate oferi alternativa de activitate atunci când faci pauză de la scăldat în apa rece a muntelui.

Cheile Sohodului

O alternativă pentru a te bucura de natura sălbatică, răcoare şi scăldat sunt şi Cheile Sohodolului. Întreaga zonă are statut de arie naţională protejată şi reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, completate cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Este locul de filmare al Trandafirului Galben, în care protagonist a fost faimosul personaj Mărgelatu. O altă informaţie interesantă este că tot aici găseşti picturi rupestre preistorice, castani seculari (au fost plantaţi înainte de 1859) şi peste 120 de trasee de escaladă sportivă.

Locul se învecinează cu comuna gorjeană Runcu, la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, de pe Drumului Naţional 67. Ia-o spre Baia de Aramă, apoi, după 15 km de mers cu maşina, virează la dreapta, iar după încă 5 km îţi va apărea în faţă satul Runcu, lângă care se află Cheile Sohodolului.

Plaja Gura Portiței

Dacă denumirea te duce cu gândul la mare, află că de fapt plaja de doar 4 km se învecinează şi cu Lacul Golovita din Delta Dunării. Chiar dacă traseul este dificil, drumul merită făcut. De altfel, plecarea se face de obicei din Jurilovca, cel mai mare sat de pescari, unde vei găsi nişte case splendide, iar călătoria pe apă cu vaporaşul turistic, la preţul de 25 de lei, poate fi chiar o plăcere.

Pe plaja Gura Portiţei, vei găsi nisip fin, vegetaţie sălbatică şi apă cristalină, dar mai ales puţini turişti, astfel încât să te bucuri de intimitate. Plaja este împărţită în sectorul public şi sectorul privat, fiind despărţită de un gard. Mai încolo, vei vedea casele lipoveneşti, vopsite în alb şi albastru, care dau valoare estetică peisajului, şi-ţi deschid drumul pentru o experienţă autentică în Delta Dunării, dacă alegi să te cazezi la localnici.

Plaja Corbu

Cea mai recent amenajată plajă la Marea Neagră măsoară 20 de kilometri. Este aproape de staţiunea Mamaia, chiar dacă nu-i seamănă deloc. Este aproape goală, are un aspect sălbatic, e liniştită, curată şi minimalist amenajată. Are acces la o cherhana.

Lacul Corbu, situat alături, este un paradis atât al înotătorilor cât şi al pescarilor, pentru că acolo se găsesc mulţi crapi. Poţi ajunge la Corbu cu maşina, pe drumul care duce la Năvodari, fiind la doar 35 de kilometri de Constanta.

Sovata – Lacul Ursu

Lacul Ursu de la Sovata este cel mai mare din staţiune şi cel mai cunoscut pentru fenomenul de heliotermie, fenomen fizic ce constă în păstrarea timp de o perioadă îndelungată a căldurii înmagazinate în apă sărată comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața apei a unui strat izolator de apă dulce, care împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Calităţile sale tămăduitoare sunt confirmate, însă dincolo de capacităţile sale vindecătoare, e o plăcere să te scalzi în lacul umbrit de pădure.

Conform studiilor, Lacul Ursu ar fi cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă. Are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri. Ştrandul se deschide în luna iunie iar accesul turiştilor se poate face de la ora 10, având o capacitate de 54 de locuri.

Drumul spre lac este foarte simplu iar popasul la Sovata poate fi inclus şi într-un citybreak la Sighişoara.

Care dintre cele 10 lacuri este primul pe lista de vara aceasta?

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda