Disfuncțiile sexuale masculine nu trebuie să fie un subiect tabu, iar bărbații trebuie să aibă curajul de a căuta rezolvări pentru aceste probleme atunci când se confruntă cu ele. Nemulțumirile la acest capitol încep cu un libido scăzut și continuă cu disfuncția erectilă, ejacularea prematură și alte probleme. Deseori bărbații așteaptă luni de zile rezolvarea de la sine a problemelor, ceea ce este o mare greșeală. Medicul poate identifica și trata cauza acestor dificultăți.

Problemele sexuale trebuie tratate cu seriozitate pentru că pot semnala probleme de sănătate de altă natură. Orice problemă care durează de două-trei luni indică o afecțiune care are nevoie de tratament.

Suferințe ascunse

Un studiu publicat în International Journal of Urology, care a inclus 210 bărbați, a dovedit că aproximativ un sfert (23%) dintre pacienții care sufereau de hernie inghinala netratată s-au plâns de disfuncții sexuale (influență negativă asupra potenței, funcției erectile sau orgasmului) din cauza creșterii herniei. Majoritatea ignoră problema până când aceasta devine acută sau le dă complet peste cap viața intimă, într-o măsură suficient de mare pentru a merge la medic. După rezolvarea chirurgicala a herniei, majoritatea bărbaților afectați au confirmat rezolvarea problemelor.

O altă cauză care trebuie menționată pe lista cu suferințe ascunse este cea legată de afecțiunile  în stadiu incipient ale prostatei. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale bărbaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Bărbații trebuie să știe că o suferință a prostatei, indiferent de natura sa, poate da complet peste cap viața intimă. Există mai multe afecțiuni, de la prostatita bacteriană acută la cea cronică, de la prostatita inflamatorie asimptomatică și până la formele maligne ale bolii. În toate cazurile, disfuncțiile sexuale sunt unul din principalele simptome.

Stres și anxietate

Ritmul de viață este responsabil pentru multe din problemele intime masculine. Viața omului modern este o continuă sursă de stres și anxietate, iar de aici până la disfuncții sexuale este un singur pas. Stresul și anxietatea afectează modul în care creierul reacționează la impulsurile sexuale. Răspunsurile negative pot amplifica reacțiile psihice și se produce un veritabil cerc vicios care duce la accentuarea problemelor sexuale. În timp, se ajunge la schimbări de comportament care contribuie chiar ele la anxietate și devin o sursă continuă de stres. Statistica arată că stresul personal și profesional, inclusiv cel legat de relații, este principalul motiv al disfuncțiilor erectile la bărbații de 40-50 de ani.

Probleme cardiovasculare

Disfuncția erectilă și incapacitatea de a obține și de a menține o erecție ar trebui să fie un semn de avertizare cu privire la unele probleme cardiace. Pe de altă parte, respectarea unui tratament adecvat în cazul bărbaților care suferă de boli cardiovasculare poate ajuta rezolvarea problemelor de natură sexuală.

Nu trebuie omis nici efectul psihologic pe care îl are asupra bărbaților confirmarea unei suferințe cardiace, care poate duce la teama de sex. Medicii susțin că activitatea sexuală normală se încadrează în categoria de efort fizic de intensitate mică până la moderată, ceea ce nu afectează inima. Medicul este cel mai bun aliat în depășirea acestor angoase, iar respectarea tratamentului poate aduce confort psihic și un plus de încredere în sine. 

Disfuncții hormonale

Afecțiunile hormonale severe la bărbați sunt, de regulă, mai rare, dar asta nu înseamnă că ele nu pot să apară. Un nivel redus de testosteron, combinat cu un nivel ridicat de prolactină, la care se pot adăuga dereglări ale glandei tiroide – toate acestea pot duce la disfuncții sexuale, uneori destul de greu de indentificat și de tratat.

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați și este responsabil pentru caracteristicile tipice ale bărbaților, precum părul facial, pubian și corporal și dezvoltarea specifică a musculaturii și dispoziția androgină a depozitelor adipoase. Acest hormon controlează libidoul, producția de spermă și sănătatea oaselor. Creierul și glanda pituitară (o glandă mică aflată la baza creierului) controlează producția de testosteron la bărbați.

Există o serie de semne care indică disfuncții hormonale, iar testele de laborator pot confirma această suferință. Medicația adecvată și un stil de viață sănătos sunt în măsură să rezolve această suferință.

Medicamente care pot produce disfuncții erectile

Lista medicamentelor care pot favoriza apariția unor probleme de natură sexuală este destul de lungă, medicul curant fiind cel care, de regulă, trebuie să avertizeze asupra acestui fapt și să explice beneficiile unei anume terapii, care ar putea avea ca efect secundar afectarea vieții sexuale. Reacțiile de acest tip variază foarte mult de la pacient la pacient. Cele mai frecvente medicamente care pot produce unele disfuncții sexuale sunt cele pentru tratarea tensiunii arteriale, diureticele, antidepresivele, antihistaminicile și medicamentele cu efect antiinflamator.

Disfuncțiile sexuale pot afecta orice bărbat în anumite situații, pentru că tot ceea ce ține de viața sexuală are legătură directă cu psihicul și cu starea generală de sănătate. Acesta este și motivul pentru care orice problemă de acest gen trebuie discutată cu un medic, singurul care poate stabili cauza și cea mai bună terapie. Exact în această idee mai trebuie spus că, tratate corect, disfuncțiile sexuale se pot vindeca sau ameliora în cea mai mare majoritate a cazurilor. 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda