telefon santier

De cele mai multe ori, când vrem să cumpărăm un smartphone ne gândim la aspecte precum brand, preț, cum arată telefonul sau date tehnice precum puterea bateriei sau a procesorului. În anumite cazuri, însă, avem nevoie de telefoane cu adevărat speciale, care să reziste în condiții de lucru deosebite, la umiditate, praf, vibrații sau temperaturi extreme.

De ce avem nevoie de telefoane cu specificații speciale
Tipuri de protecție oferite pentru un telefon
Cele mai rezistente telefoane
Cum protejezi telefonul obișnuit de condiții extreme

De ce avem nevoie de telefoane cu specificații speciale

Printre specificațiile unui telefon mobil se numără și rezistența la apă, praf sau șocuri. De multe ori însă trecem cu vederea aceste detalii și ne interesează mai curând câte ore ne ține bateria sau câte poze putem stoca pe telefon, ori cât de clare sunt fotografiile pe care le putem face.

Uneori contează însă mai mult rezistența telefonului și nu putem alege orice model, pentru că riscăm să-l stricăm imediat și să cheltuim sume uriașe cu repararea lui. De aceea, e bine să știm de la început dacă avem cu adevărat nevoie de un telefon pentru condiții extreme. Iar răspunsul e afirmativ, dacă trebuie să lucrăm sau să petrecem mult timp într-un mediu cu temperaturi extreme (foarte ridicate sau foarte scăzute), cu mult praf sau umiditate crescută, ori dacă lucrăm pe utilaje cu vibrații puternice, cum se poate întâmpla pe șantiere.

Desigur, nu doar în aceste situații avem nevoie de un telefon rezistent, ci și dacă riscul de a-l uda sau scăpa în apă ori pe suprafețe foarte dure este mai mare decât în mod normal – spre exemplu, dacă petrecem foarte mult timp pe plajă sau la piscină. În aceste situații, ar fi bine să alegem un telefon rezistent la apă, la praf și la șocuri mecanice.

Cele mai multe telefoane de calitate au un anumit grad de rezistență la apă și la praf (menționat prin certificare IP), însă există și telefoane concepute special pentru a rezista aproape în orice condiții.

telefon plaja

Acestea sunt așa numitele telefoane robuste (rugged smartphones), care îndeplinesc standarde militare la testare și obțin certificări speciale de rezistență la șocuri, apă, praf și temperaturi extreme. Desigur, ele nu vor arăta niciodată la fel de bine ca un telefon de top, pentru că de obicei sunt mai grele și mai voluminoase, dar sunt alegerea ideală dacă avem o meserie care implică expunerea frecventă la condiții extreme de mediu. Merită să folosim un telefon de acest fel și când mergem în excursii, pe munte sau la plajă, ori dacă practicăm un sport extrem.

Tipuri de protecție oferite pentru un telefon

Când vrem să alegem un telefon conceput special pentru condiții extreme trebuie să analizăm atent toate categoriile de protecție pe care le îndeplinește. Certificarea IP68 este esențială, garantând rezistența la apă și praf, însă într-un mediu controlat în care s-a făcut testarea. Prin urmare, chiar și aceste telefoane se pot strica dacă stau în apă prea mult timp, dacă ajung la o adâncime prea mare sau sunt lovite extrem de puternic, precizează experții de la Tech Radar.

Certificarea IP este un standard internațional, care atestă rezistența telefoanelor la apă, praf și la șocuri. Nu toate telefoanele îndeplinesc același standard, de aceea vom vedea cifre diferite după IP, prescurtarea de la „ingress protection”. Termenul înseamnă, în traducere aproximativă, „protecție la pătrundere”, adică arată cât de ușor poate pătrunde apa sau praful în interiorul telefonului.

Cele mai multe telefoane de top din prezent au IP67 (iPhone X sau iPhone 8), în timp ce altele au IP68 (Galaxy S9, Note 8, Sony Xperia XZ Premium).

rezistenta apa

Cifrele care însoțesc certificarea IP trebuie interpretate în felul următor:

  • Prima cifră care apare după IP arată rezistența la praf. Dacă cifra este 6, de exemplu, înseamnă o protecție sporită la praf și nisip, prin urmare putem lua telefonul cu noi la plajă fără să ne facem probleme că se va strica. Dacă cifra este 5, atunci protecția este mai redusă, scrie Tech Radar.
  • A doua cifră trecută după IP arată rezistența la apă. Dacă cifra este 3 sau 4, protecția e redusă, prin urmare telefonul rezistă doar la o simplă stropire cu apă sau dacă este expus la ploaie. Abia după cifra 5 putem vorbi cu adevărat de rezistență la apă. Desigur, cel mai bine este să avem un telefon cu o protecție de la 7 în sus, care ne asigură că nu vom avea probleme chiar dacă scăpăm gadgetul în apă. Niciun telefon nu este complet ermetic, de aceea trebuie să ținem cont de specificațiile producătorului: telefonul rezistă dacă este ținut sub apă un timp limitat.

Pentru telefoanele obișnuite, care nu sunt concepute special pentru rezistență, cea mai bună este certificarea IP68, pe care o întâlnim la modelele Galaxy Note 8, S8, S9, LG V30, Sony Xperia XZ1, XZ Premium.

În cazul telefoanelor robuste, care sunt concepute diferit, putem vorbi, pe lângă rezistența la apă, praf și șocuri mecanice, și de rezistență la temperaturi înalte sau îngheț.

Cele mai rezistente telefoane

Pe piață există multe telefoane robuste, concepute special pentru a rezista în condiții extreme. Desigur, ele nu sunt la fel de populare ca modelele vârf de gamă, precum iPhone X sau Galaxy S9, fiind destinate unei nișe de „cunoscători”, care au nevoie de aceste telefoane speciale.

Cei de la publicația Tough Gadget recomandă aceste modele:

  • Ulefone Armor 2
  • Nomu S30 Mini
  • Jesy J9
  • Jeasung X8G
  • Hisense Rock C30
  • AGM A8 SE
  • Conquest S6 2017
  • AGM A1Q
  • AGM A7
  • LG X Venture
  • Blackview BV8000 Pro
  • Sony Xperia XZ Premium
  • Conquest S8 2017
  • Sony Xperia XZs
  • Blackview BV7000

Din păcate, multe modele nu sunt disponibile momentan în România, dar și la noi putem găsi câteva din listă, printre care: Ulefon Armor 2 și Sony Xperia XZ Premium. O alegere bună este și Dogee S60 sau CAT S60. Vestea bună este că prețul pentru un telefon rezistent nu este mai mare decât cel al unui smartphone de calitate medie, fiind cuprins între 1.500 – 2.500 de lei.

telefon stanca

Desigur, putem alege și un telefon obișnuit, dar care să fie mai rezistent decât altele. Asta dacă nu lucrăm în condiții extreme, dar suntem mai neatenți și se întâmplă să scăpăm deseori telefonul pe jos sau în apă. În acest caz, trebuie să cumpărăm un telefon nu doar mai rezistent, ci și ușor de reparat. Cei de la Smartphones Gadget Hack recomandă câteva modele disponibile acum pe piață, alese dintre cele mai bune telefoane actuale:

  • OnePlus 5T
  • Pixel 2 XL
  • iPhone 7
  • BlackBerry KEYOne.

Toate aceste modele au câteva elemente de care ar fi bine să ținem cont când vrem să cumpărăm un smartphone de top, dar rezistent:

  • au carcasă din aluminiu,
  • ecran acoperit cu panou de sticlă Gorilla Glass 4, care oferă rezistență la șocuri și zgârieturi,
  • lentila camerei foto este acoperită cu un material special, mai rezistent ca sticla,
  • au certificare IP68,
  • ecranul este simplu de înlocuit, dacă se sparge.

Ar trebui să evităm modelele de telefon cu carcasă din sticlă, care este mult mai fragilă (acest tip de carcasă putem găsi pe iPhone X, HTC U11, LG V30, iPhone 8, Galaxy Note 8), sau cele care au piese de schimb extrem de scumpe.

Cum protejezi telefonul obișnuit de condiții extreme

Dacă avem un telefon obișnuit, contează foarte mult să știm să-l protejăm, astfel încât să nu se spargă sau să se strice. Este de la sine înțeles că ar trebui ferit de șocuri și umezeală, de căzături și zgârieturi și, pe cât posibil, de expunerea la temperaturi extreme. Nu e bine să punem peste el obiecte grele, care l-ar putea deforma sau zgâria. Ideal ar fi să recurgem și la câteva trucuri simple și ieftine, care se pot dovedi extrem de utile la nevoie:

  • aplicăm o folie de protecție pe ecran: această folie, care poate fi cumpărată din orice magazin de specialitate, asigură protecția ecranului împotriva murdăriei sau zgârieturilor. Există folie din plastic sau din sticlă, aceasta din urmă fiind și mai eficientă, inclusiv în caz de șocuri minore sau căzături. Folia trebuie aleasă în funcție de modelul de telefon pe care îl avem
  • ținem telefonul într-o husă sau carcasă de protecție, concepută special pentru modelul nostru de telefon: aceste huse pot avea diferite forme și culori și protejează marginile și spatele telefonului. Unele modele acoperă inclusiv ecranul.

Folia și husa sunt relativ ieftine; în funcție de modelul pe care îl vrem putem găsi ceva de calitate la prețul de aproximativ 50 de lei. În plus, există și huse personalizate, care pot deveni un accesoriu estetic pentru telefon, dacă vrem să arate cât mai bine.

Indiferent ce model de telefon vom alege, trebuie să știm cum să avem grijă de el și să îl protejăm, ca să funcționeze cât mai bine mai mult timp; iar înainte de a-l cumpăra ar fi bine să ținem cont de toate aspectele, inclusiv de stilul nostru de viață, care determină tipurile de gadgeturi pe care le utilizăm.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Moda